Güneydoğu Asya’da yer alan Malezya, Batı Malezya ve Doğu Malezya olmak üzere iki bölgeden oluşuyor. Bu iki bölge, Güney Çin Denizi’yle birbirinden ayrılıyor. Malezya; tarihinde Portekiz, Hollanda, İngiliz sömürgesi olduğu için bu kültürlerden etkilenen bir mimariye sahip. Malay, Çinli ve Hintli nüfusu nedeniyle de her kültürün mutfağından esinlenen bir mutfak kültürü var.

Malezya harita

Malezya harita Kaynak:Wikipedia (By Mr Ikan <*)))>< – Copy source and edit,Aquarius.geomar.deThe map has been created with the Generic Mapping Tools: https://www.generic-mapping-tools.org/ using one or more of these public-domain datasets for the relief:ETOPO2 (topography/bathymetry): http://www.ngdc.noaa.gov/mgg/global/global.htmlGLOBE (topography): http://www.ngdc.noaa.gov/mgg/topo/gltiles.htmlSRTM (topography): http://www2.jpl.nasa.gov/srtm/বাংলা ∙ English ∙ español ∙ français ∙ italiano ∙ 日本語 ∙ македонски ∙ sicilianu ∙ 中文(简体) ∙ 中文(繁體) ∙ +/−Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled GNU Free Documentation License., CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6884538)

Malay Yarımadası, 7. yüzyılda Hindu krallıklarından Shrivijaya İmparatorluğu’nun, 12. yüzyılda merkezi Cava Adası’nda bulunan Majapahit İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiş. 13. yüzyılda İslamlaşma başlamış. 1511-1641 yılları arasında Portekiz, 1641-1786 yılları arasında Hollanda, 1786-1957 yılları arasında İngiliz hâkimiyetine girmiş.

1957’de İngiliz Milletler Topluluğu içinde kalması şartıyla Malezya’nın bağımsızlığı kabul edildi. İsmi de Malaya Federasyonu oldu. 1963 yılında federasyona Sabah, Sarawak, Singapur katılınca ismi Malezya olarak değiştirildi. Singapur 1965 yılında federasyondan mutabakatla ayrıldı.

Malezya günümüzde federal anayasal monarşiye dayalı parlamenter demokrasi sistemiyle yönetiliyor.

Malezya’ya vize almak gerekiyor mu?

Umuma mahsus, hizmet, hususi, diplomatik pasaport hamili T.C. vatandaşları, 90 gün süreyle turistik vizeden muaf.

Ancak diplomatik pasaport sahipleri haricindeki T.C. vatandaşlarının Malezya’ya seyahat ederken varış saatinden 72 saat öncesine kadar online olarak Malezya Dijital Varış Kartı’nı (MDAC) doldurmaları gerekiyor. Bu kart, https://imigresen-online.imi.gov.my/mdac/main web sitesinden dolduruluyor.

Dikkat! Ülkeye girişte rastgele kontrol yapıyorlar. Eğer elinizde karton sigara varsa, vergisini alıyorlar. Ben hiç sigara içmedim ama içenlerin bilgisine…

Malezya nerede? Malezya’ya nasıl gidilir?

Güney Çin Denizi, Malezya’yı 2 bölgeye ayırıyor: Batı Malezya (Malezya Yarımadası) ve Doğu Malezya (Borneo’nun Doğu Malezyası). Doğu Malezya’daki Borneo Adası’nı Endonezya, Malezya ve Brunei ülkeleri paylaşıyor. Borneo Adası, yüzölçümü açısından dünyanın en büyük üçüncü adası.

Ülkenin Batı Malezya’da 11, Doğu Malezya’da 2 olmak üzere toplam 13 eyaleti var. 3 federal bölgeden oluşuyor: Resmî başkent Kuala Lumpur, idarî başkent Putrajaya ve Labuan.

İstanbul’dan başkent KL’deki Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’na (KUL) direkt uçuşlar yaklaşık 10,5 saat sürüyor.

Bir uyarı! Malezya’da A tipi (2 düz birbirine paralel çatallar) fiş ve prizler kullanılıyor. Bazı otellerde de priz çevirici adaptör bulunmuyor. Bu nedenle yanınızda mutlaka adaptör getirmenizi öneririm.

Malezya’da gezilecek yerler listesi

Batı Malezya (Malezya Yarımadası) ve Doğu Malezya (Borneo’nun Doğu Malezyası) olmak üzere 2 bölgeden oluşan Malezya’da zamanınıza göre bir bölgeyi ya da tüm ülkeyi gezebilirsiniz. Malezya Yarımadası’nda Kuala Lumpur, Malakka (Malayca: Melaka), Cameron Highlands, Penang, Langkawi gezileri yapabilir; Borneo Adası’ndaki Doğu Malezya’da Sabah, Sarawak gezileri yaparak kazıklar üzerinde yükselen uzun evlerde (stilt house) yaşanan geleneksel yaşam tarzının izini sürebilirsiniz.

Malezya’ya ilk olarak 2025 Güneydoğu Asya Uluslar Birliği Turizm Forumu’nun (ATF) basın davetlisi olarak geldim. Uzak Doğu’da ziyaret ettiğim son ülke olan Malezya, 100. ülkem olarak seyahat haritamda önemli bir yer edindi.

ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği); üye devletlerin (Brunei, Endonezya, Filipinler, Kamboçya, Laos, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland, Vietnam) işbirliğiyle Güneydoğu Asya’da dayanıklı, yenilikçi ve sürdürülebilir bir turizm sektörü oluşturmaya odaklanan bir birlik.

ATF de bölgesel işbirliği için önemli bir platform işlevi gören bir forum. “Hareket Hâlinde Birlik: ASEAN Turizmini Şekillendirmek” temalı bu forum; Güneydoğu Asya’da sürdürülebilir, dayanıklı ve kapsayıcı turizmi teşvik etmeye odaklanıyor. Malezya’nın Johor Bahru kentinde düzenlenen ATF 2025’te; Güneydoğu Asya ülkeleri, birlik beraberlik içinde turizmde dünya lideri olmak için yapacakları çalışmalardan bahsettiler. Malezya Turizm, Sanat ve Kültür Bakanı Sri Tiong King Sing; açılış töreninde yaptığı konuşmada, birliğe üye ülkeler arasında ortaklıkların geliştirilmesinin önemini belirtti. Foruma 42 ülkeden 221 satıcı, 323 alıcı ve 35 ülkeden 100 medya temsilcisi katıldı.

Kuala Lumpur Federal Bölgesi

Malezya’nın başkenti ve en kalabalık şehri olan Kuala Lumpur Federal Bölgesi (kısaca Kuala Lumpur); 1857’de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş. Şehirde alışveriş yapabilir, yerel lezzetleri tadabilir, Petronas İkiz Kuleleri’ni ziyaret edebilir, Hindistan dışındaki en popüler Hindu türbelerinden biri olan Batu Mağaraları’na gidebilirsiniz.

Kuala Lumpur - Malezya

Kuala Lumpur

Batu Mağaraları

Batu Mağaraları

Langkawi

Kedah eyaletinde yer alan Langkawi, 104 adadan oluşan bir takımada grubu. Takımadalarda sadece Langkawi ve Tuba adalarında yerleşim var. En büyük yerleşim de Kuah’ta bulunuyor.

Malezya - Langkawi

Langkawi

Langkawi UNESCO Global Jeoparkı; jeolojik, kültürel ve ekolojik öneme sahip olağanüstü bir alan.

George Town

Penang eyaletinin başkenti George Town; 1786 yılında, İngiliz Kraliyet Donanması subayı ve kâşifi Francis Light tarafından kurulmuş. Adını da Büyük Britanya Kralı III. George’tan almış. Şehrin günümüzdeki bilinirliğinin en büyük nedeni, graffitilerinden kaynaklanıyor. Aslında bu graffitiler, tarihî binaların dışına bir graffiti sanatçısına para ödenerek özellikle yaptırılmış. Ancak sonuç oldukça başarılı. Malakka (Malakka) ve George Town (Penang), Malakka Boğazı’nın Tarihi Şehirleri; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Malezya - George Town

George Town

Eğer Penang eyaletine gittiğinizde çok özel bir yerde konaklamak isterseniz, Pangkor Laut Resort’u mutlaka listenize almalısınız. Otel, yağmur ormanlarıyla kaplı 300 dönümlük Pangkor Laut Adası’nın küçük bir kısmında yer alıyor ve adada başka bir tesis yok.

Malakka

Malakka eyaletinin başkenti Malakka, adını aldığı Malakka Boğazı’nın kıyısında yer alıyor. Malakka (Malakka) ve George Town (Penang), Malakka Boğazı’nın Tarihi Şehirleri; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Malakka

Malakka

Kota Kinabalu

Sabah eyaletinin başkenti Kota Kinabalu; Borneo’nun kuzeybatı sahilinde, Güney Çin Denizi’ne bakan kısmında yer alıyor.

Şehirdeki Kinabalu UNESCO Küresel Jeoparkı, UNESCO Triple Crown (Üçlü Taç) unvanını alan dünyadaki 3. yer. Bir yerin UNESCO Üçlü Taç unvanı alabilmesi için UNESCO Küresel Jeoparkı, UNESCO Biyosfer Rezervi, UNESCO Dünya Mirası olarak UNESCO’nun 3 listesine girmesi gerekiyor. Dünyada bu unvana sadece Çin’deki Shennongjia UNESCO Küresel Jeoparkı, Güney Kore’deki Jeju Adası UNESCO Küresel Jeoparkı, Malezya’daki Kinabalu UNESCO Küresel Jeoparkı sahip.

Kinabalu UNESCO Küresel Jeoparkı’nın alçak kısımlarında tropik yağmur ormanları, yüksek kısımlarında alpin ormanları var. Bu park 2 dağa ev sahipliği yapıyor: Kinabalu Dağı (4.095 m yüksekliğiyle Malezya’nın en yüksek dağı) ve Tambayukon Dağı. Kinabalu Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor. Crocker Range Millî Parkı da UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edildi.

Kota Kinabalu Camii

Kota Kinabalu Camii

Cameron Highlands

Pahang şehrinde 712 km² alan kaplayan Cameron Highlands; orman gezisi, çay plantasyonu ziyareti yapmak için nefis bir yer.

Cameron Highlands

Cameron Highlands

Perhentian Adaları

İki ana ada (Perhentian Besar-Büyük Perhentian ve Perhentian Kecil-Küçük Perhentian) ve küçük, yerleşim olmayan adalardan (Susu Dara, Serengeh, Rawa) oluşan Perhentian Adaları; özellikle su altı zenginlikleriyle turist çekiyor.

Perhentian Adaları

Perhentian Adaları

Kuching

Sarawak eyaletinin başkenti Kuching, 1839’da raca unvanını alarak Sarawak hükümdarı olan Sir James Brooke tarafından kurulmuş. Kuching şehri gastronomi dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil.

Sarawak’taki Gunung Mulu Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor. Sarawak’taki Niah Millî Parkı Mağaralar Kompleksinin Arkeolojik Mirası, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Ipoh

Perak eyaletinin başkenti Ipoh, 1890’larda çevresinde yer alan kalay madenlerinin etrafında kurulmuş.

Ipoh

Ipoh

Perak’taki Lenggong Vadisi’nin Arkeolojik Mirası, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Sipadan Adası

İşte ulaşması zor bir yer! Buraya gelmek için Kota Kinabalu, Sandakan veya Kuala Lumpur’dan Tawau’ya uçmak, sonra 45 dakikalık kara yoluyla Semporna’ya gitmek gerekiyor. Semporna’dan sürat teknesiyle 45-60 dakikada Sipadan’a varılıyor. Selebes Denizi’ndeki Sipadan Adası, Malezya’nın tek okyanus adası. Burası dünyanın en güzel dalış bölgelerinden biri. Aktif olmayan volkanik bir kaya üzerinde bulunan ve yaklaşık 600 metre derinliği olan Sipadan Adası’na sınırlı sayıda dalgıç kabul ediliyor. Hint-Pasifik havzasının kalbinde yer alan Sipadan, dünyanın biyoçeşitlilik açısından en zengin bölgelerinden biri. 3.000’den fazla balık türüne ve birkaç yüz resif türüne sahip. Besin açısından zengin akıntılar nedeniyle küçük balıklar, büyük balıklar, köpekbalıkları ve kaplumbağalar da dâhil olmak üzere bölgede deniz ekosistemi besin zincirinin hemen hemen her üyesi görülüyor. En iyi dalış noktası kabul edilen Barracuda Point’te çok sayıda baraküda var. South Point’te resif köpekbalıkları var. Şanslı dalgıçlar zaman zaman çekiç kafa köpekbalıklarını görüyor. Bölgede yıl boyunca dalış yapılabiliyor. Ancak en iyi dönem nisan-aralık ayları arasında.

Kütkafa Papağan Balıkları - Sipadan Adası - Fotoğraf:Ateş Evirgen

Kütkafa Papağan Balıkları – Sipadan Adası – Fotoğraf:Ateş Evirgen

Malezya, Güneydoğu Asya’nın görülmesi gereken ülkelerinden biri.

Keşfetmeniz dileğiyle…