Tayland, modern hayatla gelenekselliğin harmanlandığı doğa harikası bir ülke. Burası bembeyaz kumlu sahilleri, mercan adaları, yemekleri, egzotik yapısı, gece hayatı ve sıcakkanlı insanlarıyla Güneydoğu Asya’nın ve Uzak Doğu’nun turizm açısından en gelişmiş ülkelerinden biri. Tayland’ı özgürlük ve hoşgörü ülkesi olarak da adlandırabiliriz.

Tayland harita Kaynak:Wikipedia (ASDFGHJ – Yükleyenin kendi çalışması, Kamu Malı, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7350868)

Ülkenin resmi dili Tayca. Halk kendi arasında İngilizce de konuşuyor. Gerçi İngilizcelerini anlamak gerçekten de bir mesele… Çok kötü bir aksanları, çok düşük İngilizce seviyeleri var.

Elephant Jungle Sanctuary Phuket

Elephant Jungle Sanctuary Phuket

Para birimi olarak Tayland Bahtı (THB) kullanılıyor.

Taksi olarak grab uygulamasını çok yaygın kullanılıyor. Bir nevi uber gibi düşünebilirsiniz. Gitmeden önce uygulamayı telefonunuza indirirseniz, orada rahat edersiniz.

Ülkenin % 90’ı Theravada Budisti. Tanışma sırasında avuçlarını çenelerinin altında birleştirerek geleneksel Wai selamı veriyorlar. Hoşgörülü Budist kültürü nedeniyle Taylar gördüğüm en humanist insanlar. Bu kadar kibar, bu kadar yardımsever, bu kadar güler yüzlü ve etrafınızda pervane olan insan doğrusu zor bulunur. Ancak Budizm’de insan başı kutsal olduğu için çocuklar dâhil aman kimsenin başına dokunmayın!

Wat Pho – Bangkok

Tayland kumsallarında sigara yasağı başladığını biliyor musunuz? Tayland Turizm Bakanlığı ülkenin en popüler plajlarında sigara içme yasağı başlattı. 2018 yılında aralarında Phuket’teki Patong Plajı, doğudaki Pattaya plajları ve başkentin güneyindeki Hua Hin ve Cha Am plajları dâhil olmak üzere 20 kadar turistik plajda sigara içme yasağı başladı. Bahsi geçen plajlarda kum ve denizden uzak noktalarda özel sigara içme alanları yapıldı. Bu alanlar dışında sigara içen veya izmaritini dışarıya atan tiryakilere 100.000 Baht’a kadar (3.000 USD) para ve 1 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. 20 plajdaki pilot uygulamaya kısa sürede Tayland’ın tüm plajları dâhil edildi.

Railay (Rai Leh), Krabi

Ülkeye gittiğim andan dönüşüme kadar adapte olamadığım tek şeyse trafiğin soldan akması. Araca hangi kapıdan bineceğimi, karşıdan karşıya geçerken önce nereye bakmam gerektiğini hep şaşırdım. Varsın ülkede alışamadığın tek şey bu olsun.

Chiang Mai’de Hmong kabilesinin çocuklarıylayım

Kısa Tayland Tarihi

Mongkut olarak bilinen kral IV. Rama’nın izlediği denge politikaları sayesinde Avrupa ülkelerinin Hindiçin bölgesinde kolonileştiremedikleri tek ülke Tayland olmuş. Ünlü Kral ve Ben filminde hayatı işlenen Mongkut, Fransa ve İngiltere’nin arasındaki rekabetten yararlanmış. Bu sayede Tayland, komşuları Myanmar (Burma), Kamboçya, Laos ve Vietnam’ın aksine asla bir Avrupa kolonisi olmamış. Ancak bunun bir bedeli olmuş ve ülke kolonileştirilmediği hâlde toprak kaybına uğramış. (Bu arada hemen bir dipnot vereyim: Taylar, Kral ve Ben filmini hiç sevmiyor! Çünkü bir kralın İngiliz bir mürebbiyeye âşık olması hikâyesini kabul etmiyorlar ve bu nedenle de bu film Tayland’da yasaklı!)

Wat Pho – Bangkok

Çulalongkorn olarak da bilinen Kral V. Rama babasının denge politikasını devam ettirmiş. Ülkesini batı standartlarına getirmek için köleliği kaldırmak gibi önemli reformlara imza atmış. Bu nedenle Tayland’ın Atatürk’ü denilebilecek Çulalongkorn’a karşı Tay toplumunda çok büyük bir saygı besleniyor. Çulalongkorn’un heykelleri kimi tapınaklarda Buda heykelleri ile yan yana bulunuyor. Taylar, Çulalongkorn’un heykelinin iyilikleri çektiğine inanıyorlar ve ona şükürlerini iletmek için bu heykelleri tapınaklara bağışlıyorlar.

Bir tapınakta Çulalongkorn’un heykeli

Çulalongkorn tıpkı babası gibi batılı devletlerle denge politikasını sürdürmüş. Ancak kendi döneminde de toprak kaybı olmuş. Laos ve Kamboçya’yı Fransızlar’a vermek zorunda kalan Tayland, günümüzdeki sınırlarına çekilmiş.

1932 yılında kansız bir devrim sonucunda mutlak monarşiden parlamenter monarşiye geçilmiş. 1939 yılındaysa ülkenin adı Siyam Krallığı yerine Tayland ile değiştirilmiş.

Chiang Mai’de Wat Chedi Luang Tapınağı’nda Budist rahipler

Tayland’a vize almak gerekiyor mu?

T.C. umuma mahsus pasaport hamilleri 30 gün süreli Tayland kapı vizesiyle, T.C. diplomatik, hizmet, hususi pasaport hamilleri 90 gün süreli Tayland kapı vizesi ile ülkeyi ziyaret edebiliyor.

Koh Tao

Tayland’a nasıl gidilir?

Her gün İstanbul’dan Bangkok’a 9 saat süren, Phuket’e 9,5 saat süren direkt uçuşlar var. Ayrıca aktarmalı uçuşlar da bulunuyor.

Uzun zamandır yollardayım. Mümkün olduğunca da değişik kültürleri tanımayı hedefliyorum ama itiraf etmem gereken bir şey var ki o da daha ayak basmadan bile Güneydoğu Asya’ya sevdalı olduğum… Bu öyle bir his ki tüm hücrelerim bana oraya ait olduğumu söylüyor. Nereye gidersem gideyim, aklımın bir köşesi Güneydoğu Asya’ya takılı kalıyor. Âdeta görmediğim bir sevgiliye kara sevdalı gibiyim. Biraz da bu sebeple buralara gelmeyi biraz öteledim. İstedim ki bu topraklara varınca hep içimde taşıdığım bu hislerimin yersiz olmadığını bileyim. Şimdiyse içim kıpır kıpır. Çünkü yıllardır tanışmayı beklediğim Tayland’a nihayet yolcuyum. Evet, burası çok popüler bir turist destinasyonu. Peki ülke bu şöhretini ve yıllardır rüyalarımı süslemeyi gerçekten hak ediyor mu?

Koh Tao

Tayland’da mevsimleri sıcak, daha sıcak ve en sıcak olarak sınıflandırmak yanlış olmaz. En sıcak dönem olan mart-mayıs ayları arasında ülke en kurak dönemini yaşıyor. Daha az sıcak olan muson mevsimi haziran-ekim arasında. Bu mevsimde yoğun sağanak yağmurlar yağıyor. En az sıcak olan (ve de yüksek sezon) dönem ise kasım-şubat arası.

Ülkeyi ziyaret eden herkes uçak biletini aldıktan sonra burada çok para harcanmadığını söylemişti. Bu durum ya zaman içinde değişti ya da bizim paramız değer kaybettiği için herşey bize çok pahalı geliyor, bilemiyorum. Ancak bana sorarsanız, Tayland hiç de ucuz değil. Çoğu tapınağın girişi 500 Baht (15 USD). Yemek derseniz, sokak yemekleri ucuz. Ancak standart bir restorana gittiğinizde oldukça yüklü bir hesap ödeyebiliyorsunuz. Kardeşim ve yeğenimle gittiğimizde yeğenim yemek seçtiği için Pattaya’da bulduğumuz Türk restoranını kaçırmadık. Küçücük bir kuru fasulye-pilav tabağı için 12 USD hesap ödedik.

Elephant Jungle Sanctuary Phuket

Elephant Jungle Sanctuary Phuket

Tayland’da gezilecek yerler listesi

İlk Tayland yolculuğum, Tayland Turizm Otoritesi’nin davetiyle gerçekleşti. Sanki daha çocukluğumda bile Phuket’e balayına gitmeyi hayal ettiğimi bilmişler gibi beni Bangkok – Krabi – Phuket üçgeninini kapsayacak bir basın gezisine dâhil ettiler. (Daha sonra Chiang Mai, Chiang Rai, Koh Kood Adası’nı kapsayan basın gezilerine de davet edileceğimi, hatta defalarca hem Tayland’a hem de Uzak Doğu’nun diğer ülkelerine gidip Kalbimdeki Uzak Doğu adında bir kitap bile yazacağımı nereden bilebilirdim?). Evet, ben çocukken yani yıllar yıllar önce bile bilirdim Phuket’i. Çocuk aklım ve nahifliğimle oraya balayına gitmeyi de hayal ederdim. Bugünse balayı için olmasa bile hayatım boyunca unutamayacağım bir basın gezisine katılarak Phuket’te olacağım.

Tayland harita Kaynak:Wikipedia (Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20854)

Ülkede Songkran Festivali yani Tay Yeni Yılı Festivali çok coşkulu kutlanıyor. Songkran adını Sanskritçede “astrolojik geçiş” yani “dönüşüm veya değişiklik” anlamına gelen saṃkrānti kelimesinden alıyor. Tay Yeni Yıl Günü her yıl 13 Nisan günü, festival de 13-15 Nisan arasında kutlanıyor. Bu tarihler hafta sonuna denk gelirse, bir sonraki hafta içi günleri resmi tatil ilan ediliyor. Bu tarihlerin hafta ortasına denk geldiği yıllardaysa tatil birleştirilerek bir önceki cuma gününden bir sonraki pazartesi gününe kadar uzatılıyor. Seyahatinizi bu festivale denk getirmek isterseniz aklınızda bulunsun. Songkran Su Festivali, dünyanın en renkli festivallerinden biri kabul ediliyor.

Songkran Festivali

Bangkok

Ülkenin başkenti ve en kalabalık şehri Bangkok; gökdelenleri, sarayları, tapınakları, AVM’leri, gece kulüpleri, pazar yerleri, restoranları ve sokak satıcılarıyla capcanlı bir şehir. Tasarım dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına üye olması da adını bu alanda duyurmasını sağlıyor. Bangkok’un hem turistik yönünü hem de sanatsal yönünü tanımak isterseniz, Bangkok’ta ne yapılır yazıma bakabilirsiniz. Eğer restoran önerileri isterseniz, Bangkok’ta nerede yemek yenir yazıma göz atabilirsiniz.

Grand Palace, Bangkok

Ayutthaya Antik Kenti

Tayland’ın Bangkok’tan önceki başkenti olan Ayutthaya Antik Kenti, kurulduğu 1350 yılından Burmalılar tarafından yıkıldığı 1767 yılına kadar ihtişamlı bir hayata tanıklık etmiş olan bir yerleşim. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayutthaya, günümüzde de prang (kutsal emanet kuleleri) ve devasa manastırlarıyla o dönemin ihtişamını gözler önüne sürmeye devam ediyor.

Wat Mahathat, Ayutthaya Antik Kenti

Krabi

Güney Tayland’da Andaman Denizi kıyısında bulunan Krabi, egzotik havası ve eşsiz manzaralı millî parklarıyla tam bir yeryüzü cenneti. Burası binlerce yıl boyunca korsanlara, tüccarlara ve deniz çingenelerine ev sahipliği yapmış olsa da günümüzde kaplıcaları, deniz mağaraları, mercan resifleriyle ülkenin gözbebeği. Belki bölgenin merkezi Krabi Town’da aradığınızı bulamıyorsunuz. Ancak Ao Nang (Phra Nang) plajı, Railay (Rai Leh) plajı ve kaya tırmanış merkezi Ton Sai’ye geldiğinizde buraya hayran kalıyor, Krabi’nin ülkenin en muhteşem yerlerinden biri olduğuna kesin emin oluyorsunuz.

Railay (Rai Leh), Krabi

Railay (Rai Leh), Krabi

Phuket

Andaman Denizi’nde yer alan Phuket ülkenin dünyaca ünlü turistik adası. Burası ana karadan Chong Pak Phra Kanalı’yla ayrılıyor ve ana karaya Sarasin Köprüsü’yle bağlanıyor. Phuket’in çevresi 39 adayla çevrili. Bunların içinde Altın Tabancalı Adam adlı James Bond filminin çekildiği ve James Bond Adası olarak bilinen Phang Nga Bay ve Leonardo Di Caprio’nun The Beach (Kumsal) filminin çekildiği Phi Phi Leh Adası da var. Phuket, gastronomi dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil edilmesiyle de adını duyuruyor.

Tayland

Patong Beach, Phuket

Phi Phi Adaları

Phi Phi Adaları, Güney Tayland’da Andaman Denizi ve Phuket arasında bulunan takımada topluluğu. Ko Phi Phi Don daha büyük olan ve yerleşime açık ada. Ko Phi Phi Lee ise sadece günü birlik turlarla ziyaret ediliyor.

Tayland - Phi Phi Adaları

Phi Phi Adaları

Chiang Mai

Tayland’ın orkidelerle bezenen şehri Chiang Mai, “Kuzeyin Gülü” diye anılıyor. Ülkenin en ilgi çekici yerlerinden biri olan Chiang Mai; enfes tapınakların, keyifli pazarların, eğlenceli akşamların kenti. Tarihi ve modern mimarinin yer aldığı, geleneklerin yaşatıldığı bu güzel şehir hem çok sakin hem de çok huzurlu. Chiang Mai, zanaat & halk sanatları dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına kabul edilmesiyle de adını duyuruyor.

Tayland

Wat Chedi Luang Tapınak Kompleksi’nde bir tapınak, Chiang Mai

Chiang Rai

Tayland’ın en kuzeyindeki şehri Chiang Rai; tarihsel, kültürel ve doğal güzellikleriyle öne çıkan, sessiz, sakin, huzurlu bir şehir. Burası modern sanatı Budizm’le birleştiren Beyaz, Mavi ve Siyah Tapınaklar’ın şehri. Chiang Rai tasarım dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil.

Tayland

Wat Huay Pla Kang, Chiang Rai

Koh Samui

Tayland Körfezi’nin güneyindeki Surat Thani vilayetine bağlı Koh Samui Takımadaları, yaklaşık 60 adadan oluşuyor. Ancak en çok 3 adası biliniyor: Popüler ve turistik Koh Samui Adası; scuba dalışla bilinen Koh Tao Adası; en çok sırt çantalı gezginlere hitap eden ve partileriyle ünlü Koh Pha Ngan Adası..

Bu adalar içinde en popüleri Koh Samui. Takımadalar arasında en büyüğü olduğu için takımadalar da onun adıyla anılıyor.

Tayland

Ang Thong Marine Park, Koh Samui

Koh Pha Ngan plaj partileriyle ünlü ve en çok sırt çantalı gezginlerin tercihi. Her dolunay gecesinde yaklaşık 30.000 turist full moon party için adanın Haad Rin Nok plajında bir araya geliyor. Bu parti gece başlayıp güneş doğana kadar devam ediyor.

Koh Tao (Ko Tao), benim gibi tüplü dalıştan vazgeçemeyenler için tam bir cennet. Adanın merkezi feribot rıhtımının bulunduğu Mae Haad kasabasından Haad Sairee, Chalok Baan Kao, Ao Tanote gibi plajlara dolmuşla gitmek mümkün. Ülkenin en ünlü dalış merkezlerinden olan Ko Tao etrafında her seviyede dalgıca uygun birçok dalış bölgesi var. En çok beğenilen dalış noktalarından biri de Japanese Garden (Japon Bahçesi).

Tayland

Koh Tao

Similan Adaları

Ülkenin batısında 9 adadan oluşan Similan Adaları, Andaman Denizi’ndeki Similan Islands National Park’ın içinde bulunuyor. Adalarda konaklama imkânı sadece Koh Similan ve Koh Miang adalarında var. Similan Adaları, dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor. Similan Adaları’nda tüplü dalış yapmanın en iyi yoluysa liveaboard dalış safari tekneleriyle mümkün. Görüntü genellikle mükemmel ve deniz yaşamı çok zengin. Ancak akıntı olduğu için burası daha çok tecrübeli dalgıçlara uygun. Şubat-nisan ayları arasında manta ray ve balina köpekbalıklarını görme şansı var. Bunların dışında çok sayıda renkli resif balığı, dalışlara eşlik ediyor.

Tayland

Koh Miang, Similan National Park

Koh Chang Adaları

Koh Chang 50’ye yakın adadan oluşan bir takımada topluluğu. Bu takımadaların en büyüğü de Koh Chang Adası. Adanın burunlarından birinin görüntüsü file benzediğinden Fil Adası (Chang) olarak anılıyor. Koh Chang takımadalarının 2. en büyük adası olan Koh Kood Adası, ana karanın 40 km açığında ve Kamboçya ile deniz sınırı kesişiminde yer alan bakir ve huzurlu bir cennet. Adaları çevreleyen Andaman Denizi’ndeki mercan kayalıkları ve zengin deniz hayatı nedeniyle buraları dalış ve şnorkel için tavsiye ediliyor. Adalar aynı zamanda gözde bir balayı destinasyonu.

Koh Kood Adası

Sukhothai

Sukhothai Tarihi Kenti ve İlgili Tarihi Kentler; Sukhothai Tarihi Parkı, Kamphaeng Phet Tarihi Parkı ve Si Satchanalai Tarihi Parkı’ndan oluşuyor. Bu 3 tarihi parkta Tayland krallıklarının ilki kabul edilen ve 13.-14. yüzyıllara tarihlenen Sukhothai Krallığı’nın 3 ana şehrinin kalıntıları görülüyor. Sukhothai Tarihi Kenti ve İlgili Tarihi Kentler, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Sukhothai, Zanaat & Halk Sanatları dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil.

Tayland

Sukhothai

Thungyai-Huai Kha Khaeng Yaban Hayatı Koruma Alanları

Thungyai-Huai Kha Khaeng Yaban Hayatı Koruma Alanları, Thung Yai Naresuan ve Huai Kha Khaeng olmak üzere 2 bitişik yaban hayatı koruma alanını kapsıyor. Thungyai-Huai Kha Khaeng Yaban Hayatı Koruma Alanları, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.

Ban Chiang Arkeolojik Alanı

Udon Thani eyaletinde bulunan Ban Chiang Arkeolojik Alanı, antik kırmızı boyalı çanak çömlekleriyle ilgi görüyor. Ban Chiang Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Dong Phayayen – Khao Yai Orman Kompleksi

Dong Phayayen – Khao Yai Orman Kompleksi; Dong Phaya Yen Dağları ve Sankamphaeng Sıradağları’ndaki 5 koruma alanını (Khao Yai Millî Parkı, Thap Lan Millî Parkı, Pang Sida Millî Parkı, Ta Phraya Millî Parkı, Dong Yai Yaban Hayatı Koruma Alanı) kapsıyor. Dong Phayayen – Khao Yai Orman Kompleksi, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.

Kaeng Krachan Orman Kompleksi

Kaeng Krachan Orman Kompleksi; Ratchaburi, Phetchaburi ve Prachuap Khiri Khan eyaletlerinde bulunan Kaeng Krachan Millî Parkı, Kui Buri Millî Parkı, Chaloem Phrakiat Thai Prachan Millî Parkı, Mae Nam Phachi Yaban Hayatı Koruma Alanı bölgelerini kapsıyor. Kaeng Krachan Orman Kompleksi, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor. Phetchaburi eyaletindeki Phetchaburi şehri gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil olmasıyla tanınıyor.

Si Thep Antik Kenti

Si Thep Tarihi Parkı, Phetchabun eyaletinde bulunan bir arkeolojik sit alanı. Burası tarih öncesi dönemin sonlarından Khmer İmparatorluğu’nun altın çağına kadar uzanan kültürel dönemleri kapsıyor. Si Thep Antik Kenti ve Dvaravati Anıtları, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Gezilecek yerleri bir yana, dünya mutfakları içinde Tayland yemeklerinin favorim olduğunu da söylemeliyim.

Tayland güvenle gezilebilecek, kadın olarak tek başına gitmekten asla çekinmeyeceğim, insanı mutluluk enerjisiyle kaplayan güzel mi güzel bir ülke. Gezdiğim bu kadar diyar içinde buranın kalbimdeki yeri bambaşkadır.

Bu eşsiz ülkeyi keşfetmeniz dileğiyle…