Güney doğu Asya’da Çinhindi (Hindiçini) Yarımadası’nda bulunan Laos, bu coğrafyadaki tüm komşuları gibi eşsiz güzellikte bir ülke. Tarih boyunca istilalar, bombalar, yağmalara maruz kalmış olsa da Laos zengin kültürü ve hoşgörülü insanları ile kendini korumayı başararak bugünlere güvenle el sallıyor.

Luang Prabang – Wat Aham
Çinhindi (Hindiçini) Yarımadası Hindistan’ın doğusu ve Çin’in güneyinde kalan bölge. Myanmar, Tayland, yarımada Malezya’sı, Laos, Kamboçya ve Vietnam’ı kapsıyor. Bu yarımadaya âşık olan bendeniz ise her fırsatta kendimi burada buluyorum. Şimdi de sırada Asya’nın belki de en az turist çeken, sessiz sakin ülkelerinden birisi olan Laos var.

Laos harita Kaynak:Wikipedia (ASDFGHJ – Yükleyenin kendi çalışması, Kamu Malı, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7350846)
Jeolojik yapısı nedeniyle ülkenin 236.800 km²’lik toplam arazisinin sadece % 5’inde tarım yapılabiliyor. Bunun çoğu da başta pirinç olmak üzere sebze, meyve, pamuk ve baharat üretimi. Toplam nüfusun % 80’inin geçimini tarım ile sağladığı düşünülürse nüfusa oranla çok az bir alanda çiftçilik yapıldığını anlayabilirsiniz. Ülkede bu nedenle halkın çoğunluğu yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve burası dünyanın en yoksul ülkelerinden sayılıyor.
Halkın % 60’ı Theravada Budisti.
Laos para birimi Lao kip.

Luang Prabang – Wat Xieng Thong’da monklar
Laos 14. yüzyılda Lan Xang Krallığı döneminde kurulmuş. İsmini de kendi dilleri Laoca’da Milyon Filin Ülkesi anlamına gelen Laos’dan almış.
Krallık 18. yüzyıla kadar hüküm sürmüş. Sonra bu topraklar Siam Krallığı’na yani bugünkü Tayland’a bağlanmış.

Luang Prabang – Wat Aham
Ülke 1893-1945 yılları arasında Fransız sömürgesi olmuş. 1945 yılında Japon saldırısına maruz kalmış. 1946-1953 yılları arasında yeniden Fransız sömürgesi altına girmiş.
1964-1973 yılları arasında ABD-Vietnam Savaşı döneminde bu topraklara 2 milyon ton bomba düşmüş. Üstelik Laos savaşın parçası bile değilken! Ülkede hâlâ daha patlamamış bombalar var. Bu nedenle de ABD yardımı almaya devam ediyorlar.
1952-1975 yılları arasında ismi Laos Krallığı olan ülke 2 Aralık 1975’te komünist rejim ilan edilerek Laos Demokratik Cumhuriyeti adını almış. Halen üniter komünist tek parti ile yönetiliyor.

Luang Prabang handicraft night market
Laos’a nasıl gidilir?
Laos’a Türkiye’den direkt uçak seferleri bulunmuyor. En popüler seferler ise İstanbul-Vientiane veya İstanbul-Luang Prabang arasında gerçekleşiyor. Uçuş süresi ve beklemeler ile yolculuk en az 16 saat sürüyor.
Ülkeyi ziyaret etmek için en uygun zaman kasım-şubat ayları arası ve ağustos ayı. Eğer kuzeydeki dağlık bölgeleri ziyaret etmeyi düşünüyorsanız mart-mayıs arasındaki sıcak mevsimde gelmeyi düşünebilirsiniz. Ancak güneyi ziyaret edecekseniz aşırı sıcak olan mart-mayıs döneminde gelmenizi önermem. Eğer çoğunlukla nehir turu yapacaksanız en iyi ay kasım. Ocak-haziran arasında su seviyesi düşük olacağı için bu dönem nehir turu için çok uygun değil.

Luang Prabang
Laos’a vize almak gerekiyor mu?
Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının Laos vizesi alması gerekiyor. Ancak gözünüz korkmasın. Bu vize sınır kapılarında alınabiliyor. Uçakta ve sınır kapılarında verilen başvuru formunu doldurup 1 adet fotoğraf vererek 30 güne kadar kalabileceğiniz vizenizi kolaylıkla alıyorsunuz. Yalnız vizede şöyle değişik bir uygulama var: Laos hükümeti her ülkeden farklı vize parası alıyor. Ülkeniz ekonomik geliri yüksek bir ülkeyse daha yüksek vize ücreti ödüyorsunuz.
Laos gezilecek yerler
Burası içinde çok değişik özellikler barındıran bir ülke. Ülkenin çok büyük bir bölümü el değmemiş ormanlardan oluşuyor. Kuzeyde ormanlarla kaplı dağlar, güneyde ise 4.000’den fazla nehir adası olağanüstü bir görüntü sergiliyor.

Luang Prabang – Kuang Si Şelalesi’nde banyan ağaçları

Luang Prabang – Kuang Si Şelalesi
Ülkenin yollarının büyük bir bölümü bozuk. Trafik sağdan akıyor.
Şehirlerde ise hayat bambaşka. Başkent Vientiane’de bile oldukça basit bir hayat var. UNESCO koruması altındaki tarihi kraliyet şehri Luang Prabang’da monklar yüzlerce yıllık manastırların arasında sessizce geziniyor.
Luang Prabang
Güney doğu Asya’nın en etkileyici şehirlerinden birisi olan Luang Prabang (ຫລວງພະບາງ) ülkenin en popüler turistik yeri. Mekong Nehri ve Nam Khan (Khan Nehri) arasındaki yarımadada bulunan yerleşim UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Burası 2 Aralık 1975’te komünist rejim ilan edilip Laos Demokratik Cumhuriyeti kurulana kadar Laos Krallığı’nın başkenti olmuş.

Luang Prabang
Si Phan Don
Si Phan Don, Mekong suları ile çevrili tropik adalarda güneş seven gezginleri mutlu etmeyi başaran bir yer. Burada bisiklete binebilir, kano yapabilir, nadir Irrawaddy yunuslarını görebilir, gün batımı gezintilerine çıkabilir, ülkenin en büyük şelalesi olan ve Laos’un Niagara Şelalesi olarak adlandırılan Khon Phapheng’i ziyaret edebilirsiniz.

Si Phan Don
Vientiane
Ülkenin başkenti Vientiane (ວຽງຈັນ)’in anlamı Sandalağacı Şehri. Viang Chan (Çen) olarak telaffuz ediliyor. Viang Laoca şehir, Chan sandalağacı anlamına geliyor. Vientiane’de klasik Laos tarzından Tayland, Çin, Fransız, Amerikan ve Sovyet etkisine kadar uzanan bir kültürel harman görülüyor.

Vientiane
Vang Vieng
Vang Vieng (ວັງ ວຽງ) Nam Song (Song Nehri) kıyısında sakin bir şehir. Kendi başına çok ilgi çekecek bir yer olmasa da şehri çevreleyen kireçtaşı dağları, tünelleri ve mağaraları, kaya tırmanıcıları ve doğa yürüyüşü trekking severler tarafından tercih ediliyor.

Vang Vieng
Mekong Nehri
4.350 km uzunluğu ile dünyanın 12., Asya’nın 7. en uzun nehri olan Mekong Nehri toplamda 795.000 km² alana yayılıyor. Laos az sayıda iyi koşulda yola ve çok fazla dağlık araziye sahip olduğu için nehir ülkenin başlıca ulaşım yolu olarak kullanılıyor.

Mekong Nehri harita Kaynak:Wikipedia (By L joo at en.wikipedia – Karya sendiri, Domain Awam, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17320504)
Mekong Nehri cruise turları da bu nedenle en çok tercih edilen geziler arasında yer alıyor. Mekong cruise turları içinde en çok kuzey Tayland sınırındaki Huay Xai’den Luang Prabang’a veya tam tersi yöne giden rota öneriliyor.

Mekong Nehri
Laos mutfağı
Burada bol baharatlı et yemekleri, bolca noodle, tropik meyve yemeğe hazırlıklı olmalısınız. Laos mutfağı komşusu Tayland mutfağı ve Vietnam mutfağının yemek kültürlerinden etkileniyor. Koloni döneminin etkisiyle de Fransız baget ekmek ve kruvasan çok tüketiliyor. Ancak yine de tamamen kendine özgü bir mutfak.

Khao soi
Laos, Güney doğu Asya’nın en bakir ülkelerinden birisi. Eğer siz de insan elinin bozmadığı bir yer keşfetmek istiyorsanız bu güzel ülkeyi rotanıza almalısınız.
Laos’u gerek yazınla gerekse resimlerinle çok güzel tanıtmışsın
Ellerine sağlık yavrum
Çok sağol annem. Çok beğendiğim bir ülke oldu. Anlatabildiysem ne mutlu bana.
2012 yılından itibaren yılda en az 3 kere laos’a giderim en son pandemiden önce kasım 2019 da gidebildim, 16 temmuz 2022 de kısmet olursa tekrar başlıyorum gitmeye çok güzel anlatmışsınız laos’u gittiniz mi bilmiyorum ama luang Prabang’ da tekne ile 1 saat süren yolculuktan sonra Dağların içindeki mağarada bulunan tapınak beni çok etkilemişti ve Vang Vieng’de bulunan mağaradaki tapınak , Gerçekten çok sevimli ve her zaman güler yüzlü insanlar sadakatli insanlar yüzlerce arkadaşım var lao’da daha çok tanınması için ön ayak olduğunuz için Teşekkür ederim.
kalın sağlıcakla
Yorumunuz için teşekkürler. Evet, Luang Prabang’a gittim, orayı ayrı bir yazıda detaylı anlattım. Büyüleyici bir ülke, ne mutlu ki siz de görmüşsünüz.
Çok sevgiler