Uzakdoğu denince benim aklıma egzotik havasından sonra yemekleri geliyor. Güneydoğu Asya mutfağının bir sentezi olan Tayland mutfağı ise tatlı, tuzlu, acı ve ekşi tatların aynı anda yenmesi ile dikkat çekiyor. Bu yazımda size Tayland mutfağı ve Tay yemekleri ile ilgili bilgiler vereceğim.
Yemeklerde çok fazla kullanılan basil (fesleğen), lemongrass (limon otu) ve coriander (taze kişniş), çok aromalı bitkiler olduğu için bazen bu yemekler Türk damak tadına uymayabiliyor. Ayrıca nemli ve sıcak havada yenen acı yemekler insanı kan ter içinde bırakabiliyor. Yine de Tay yemekleri inanılmaz lezzetleri ile vazgeçilmezler.
Tayland mutfağı – Tayland’da ne yenir?
Tadı damağımda kalan yemeklerin en güzelleri ise lüks restoranlarda değil sokak tezgâhlarında satılıyor. Bembeyaz örtülü pırıl pırıl restoranlara gitmek her ne kadar hoş olsa da buranın derin kültürü iskemle üzerinde yemek yerken hissediliyor. Genellikle en iyi ve ucuz yemeklerin sokak tezgâhlarında bulunduğu ülkede gözünüzün önünde pişirilen leziz yemekleri güvenle yiyebilirsiniz. Tayland sokak yemekleri candır! (Yalnız tek kullanımlık kap ile servis yapanları tercih edin. Plastik kapta verenler aynı leğene batırıp çıkarıyorlar. Hijyenik koşullar olmadığı için temiz değiller)
Sokak yemeklerinin geçmişi ise nehirlerde, kanallarda yemek satan kayıklara dayanıyor. 20. yüzyılın başlarında Kral V. Rama bu seyyar yemek tezgâhlarının karada da kurulabileceğine izin verince sokak yemekleri satmak bir gelenek haline gelmiş.
Tayland yemekleri
Tay yemekleri genelde acı olduğu için yanında mutlaka buharda pişmiş pirinç alın. Bu pirinç midenizin yanmasına iyi gelecektir. Aman yemek yerken mide sıkıntısı yaşarsanız soğuk içecek almayın. Bu en kötü tercih olacaktır!
Tay kültürünün en önemli özelliklerinden biri bizim alışık olduğumuzun dışında düzenli olarak 3 öğün yemek yemiyor oluşları. Öğle yemeklerinde genellikle hızlı birşeyler atıştırıyorlar, akşam yemeklerini ise erken yiyorlar.
Pad thai
Yumurta ile pişirilen noodle (erişte) üzerine tamarind (demirhindi) suyu, lemongrass (limon otu), basil (fesleğen), sarımsak ve soğan ile terbiye edilen domuz, karides, yengeç veya tavuk ekleniyor. İçine şeker de konuyor. Üzerine mutlaka dövülmüş yer fıstığı ekleniyor.
Yemeği ısmarlarken acılık oranını söylemeniz lazım:
🌶
🌶🌶
🌶🌶🌶
Ancak tek biberli isteyince yiyebileceğinizi not alın 🙂 .
Fried rice (Kızarmış pirinç)
Yağda çırpılan yumurta tam pişmeden üzerine buharda pişirilmiş pirinç konuyor. Sebze ve isteğe göre yengeç, tavuk veya karides ilave ediliyor. İçine fish (balık) sosu, oyster (istiridye) sosu ve soya sosu konarak lezzet veriliyor. Tüm malzemeler yüksek ateşte karıştırılarak kısa sürede kavrulup servis yapılıyor.
Thai green curry (Yeşil köri macunlu Tay yemeği)
Tavada hindistan cevizi sütü ile köri macunu eritiliyor. Sonra tavuk (bazen de karides) ekleniyor. Soya sosu ile lezzetlendiriliyor.
Çorbaya eklenen malzemeler çok değişebiliyor. Bazıları snow pea (taze bezelye), küçük patlıcan, kaffir lime leaves (misket limonu yaprağı) ve bamboo shoots (bambu sürgünleri) da koyabiliyor.
3 çeşit paste (macun) var: green (yeşil) curry, yellow (sarı) curry, red (kırmızı) curry. Bunlar havanlarda çeşitli baharat ve köklerin dövülerek karıştırılması ile yapılıyor. Hepsinin ortak özelliği, acı olmaları.
Spring rolls
İşte bir Uzakdoğu klasiği! Esnek ve bizim yufkalardan daha kalın özel pirinç yufkalarıyla hazırlanan ve spring rolls olarak bilinen sebzeli veya etli/deniz mahsüllü Çin börekleri oldukça aromalı bir lezzete sahip.
Fish mousse in clay plate (Hor mok kanom krok)
Tiftilmiş balık etleri, kırmızı köri sosu, hindistan cevizi sütü ve palmiye şekeri eklenerek küçük güveçlerin içinde pişiriliyor.
Steamed sea food soufle in coconut milk
Hindistan cevizi sütü içinde buharda pişirilen deniz ürünleri.
Miang Kham Thai style snack (Atıştırmalıklar)
Bu sağlıklı atıştırmalık kırmızı lotus (nilüfer) yapraklarına sarılarak yeniyor. İçinde misket limonu, soğan, bal, zencefil, mini karides kurusu, acı biber, kavrulmuş hindistan cevizi ve yer fıstığı var.
Böcekler
Çığlıklar atarak seyrettiğim böceklerin en lezzetlisinin hangisi olduğunu sorduğumda solucan olduğunu öğrendim. Peki bunları denedim mi? Tabii ki hayır! Ancak şunu da unutmayalım: Görmeye bile zor tahammül ettiğim böcekler aslında Tay mutfağının çok küçük bir bölümünü oluşturuyor.
Tropik meyveler
İşte Tayland‘a taşınmanız için bir sebep! Ülkemizde görmeye alışık olmadığımız, tadına doyum olmayan meyveler burada her yerdeler.
Tatlılar
Tay tatlıları bizimkilere pek benzemiyor. Daha az şekerli ve hafifler. En favori tatlıları ise içinde kestane parçaları bulunan coconut icecream (hindistan cevizli dondurma).
Mango sticky rice (Yapışkan pirinçli mango)
Mango sticky rice diğer favori tatlıları. Yapış yapış buharda pişen jasmine (yaseminli) pirinç, hindistan cevizi sütü ve nefis mango ile servis ediliyor.
Tayland‘da hem sokakta, hem de lüks restoranlarda yemek yiyerek midenize bayram ettirebilirsiniz. Ah keşke kendim de yapmayı azıcık becerebilsem de bu lezzetlerden uzak kalmasam. Bu lezzetlere doymak mümkün değil. Ona göre hazırlıklı gidin 🙂 .