İstanbul’un zenginlikleri bizim gördüğümüz kadarıyla kısıtlı değil. İstanbul tarihi yarımada üzerindeki işhanları, oteller ve mağazaların altları, sarnıçlar ve tarihi kalıntılarla dolu. İstanbul yer altı arkeolojisi söz konusu olduğunda uzunlukları kilometreleri bulan dehlizlerle ilgili çokça rivayet var. İstanbul fethedildiğinde Bizans imparatorunun bu yeraltı tünellerinden kaçtığı ve hazinelerini de oralarda sakladığı bile anlatılıyor. Kısacası İstanbul yer altı arkeolojisi keşfedilmeyi bekliyor!

İstanbul Yer Altı Arkeolojisi – İstanbul Yer Altı Turları

Antonina Turizm, Hayal Tadında Geziler sloganıyla 20. yılını geride bırakmaya hazırlanırken bizi bu yer altı zenginlikleriyle tanıştırdı. Antonina Turizm’in kurucusu Sanat Tarihi uzmanı Atilla Tuna 20. yıllarını bir dizi etkinlikle kutlarken bizlere de önce bir sunum yaparak, sonra da bir gezide eşlik ederek yer altındaki İstanbul’u anlattı.

Antonina Turizm’in kurucusu Sanat Tarihi uzmanı Atilla Tuna sunum yapıyor

Bugüne özel programa TOURMAG dergisi ve bloggerlarla birlikte davetli olmak da benim için onur vericiydi.

İstanbul yer altı turu gezilecek yerler

İstanbul yer altı turunda gezdiğimiz yerlerden bahsedeyim:

Rezan Has Müzesi

Gezimizde ilk durağımız Kadir Has Üniversitesi’nin içindeki Rezan Has Müzesi oldu. Müze 17. yüzyıla tarihlenen Osmanlı yapı kalıntısı ve 11. yüzyıl Bizans su sarnıcı ile oldukça etkileyici. Müzede 9.000 yıllık arkeoloji koleksiyonu yanında sergiler ve kültürel etkinlikler düzenleniyor.

Rezan Has Müzesi

Bu yapı Bizans döneminde İstanbul’un su ihtiyacını karşılamakta önemli rol oynamış. Sarnıç işlevini kaybettikten sonra Cibali Sigara Tütün Fabrikası’nın tütün deposu olarak kullanılmış.

Buradan gittiğimiz yer ise terk edilmeye yüz tutmuş, tarihi değerlerimizi kaybettiğimizi gördüğümüz için yüreğimizi sızlatan bir mekân oldu.

Antik Cisterna Hotel

Ardından gittiğimiz Antik Cisterna Hotel ise değeri korunmuş bir yapı olarak karşımıza çıktı. Yapının inşaatı sırasında Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait 1500 yıllık tarihi sarnıç bulunarak restore edilmiş. Sarnıç orijinal yapısı korunarak sanat/etkinlik merkezi ve restorana dönüştürülmüş. Sarnıçta aynı zamanda sergi ve tiyatro gösterileri yapılıyor, davetler veriliyor.

Antik Cisterna Hotel

Sarnıcı gezdiğimiz sırada burası sanatçı Adalet Binnur’un Döngü adlı sergisine ev sahipliği yapıyordu. Sanki hep orada kalmalıymış hissini veren eserler arasında tarihi sarnıcı gezmek oldukça keyifli oldu.

Antik Cisterna Hotel

Sarnıç Nargile & Cafe

Daha sonra Sarnıç Nargile & Cafe’den içeri girdik ve dehlizlerin olduğu bir odayı gördük. Bir nargile kafede bunu görmek de oldukça ilginçti.

Sarnıç Nargile & Cafe

Sarnıç Nargile & Cafe

Medusa Cafe 27

Medusa Cafe 27’nin içindeki sarnıç ise yakında kafe olarak kullanılacak.

Medusa Cafe 27

Medusa Cafe 27

Yine Bizans İmparatorluğu döneminde olan Magnura Sarayı’nın bir bölümü olduğu düşünülen bir yeri gezdik.


Kimi zaman da bir turizm acentesinin içine girerek çalışanlara kolay gelsin dedik. Acentenin arkasındaki merdivenlerden inince kendimizi geçmişte bulduk.

Nakkaş – İstanbul yer altı hazinesi bulan ve koruyan yer

Daha sonra halıcı dükkanı Nakkaş’ın altını gezdik. Daha önce de burayı gezip Nakkaş’ı bu değere sahip çıktığı için tebrik etmiştim. Gerçekten görülesi bir müze yaratmışlar ve takdiri fazlasıyla hak ediyorlar.

İstanbul Yer Altı Arkeolojisi – Nakkaş

Yine tekrar ediyorum: İstanbul çok zengin. Keşfetmekle de bitmiyor. Hem yer üstüyle hem yer altıyla bir hazine bu şehir! Biz de Antonina Turizm ile bu güzellikleri gördük.

Sizin de keşfetmeniz dileğiyle!