Güney Kore ya da resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya’da elektronik devi bir ülke. Leziz mutfağı, doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri, misafirperver insanı ile turistleri kendine çekiyor. K-pop müzik türü, dünyaya damgasını vuran K-drama dizileri ile de pek çok kişiyi kendine hayran bırakıyor. Güney Kore’de 14 UNESCO Dünya Kültür Mirası, 2 UNESCO Dünya Doğa Mirası (Jeju Adası ve Getbol Kore Gelgit Daireleri) var, 11 şehri de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına (Seul – Tasarım, Bucheon – Edebiyat, Busan – Film, Daegu – Müzik, Gwangju – Medya Sanatları, Jeonju – Gastronomi, Tongyeong – Müzik, Jinju – Zanaat & Halk Sanatları, Icheon – Zanaat & Halk Sanatları, Gimhae – Zanaat & Halk Sanatları, Gangneung – Gastronomi) dâhil.
Güney Kore’de UNESCO Somut Olmayan Miras listesinde; Jongmyo tapınağındaki kraliyet atalarından kalma ritüel ve müziği, Pansori destansı ilahi, Gangneung Danoje Festivali, Namsadang Nori, Yeongsanjae, Jeju Chilmeoridang Yeongdeunggut, Ganggangsullae, Cheoyongmu, Gagok (bir orkestra eşliğinde lirik şarkı döngüleri), Daemokjang (geleneksel ahşap mimari), Jultagi (ipte yürümek), Taekkyeon (geleneksel bir Kore dövüş sanatı), Hansan bölgesinde Mosi (ince rami) dokuması, Arirang (lirik folk şarkısı), Kimjang (kimchi yapmak ve paylaşmak), Nongak (topluluk grubu müziği, dansı ve ritüelleri), çekme ritüelleri ve oyunları, Jeju Haenyeo Kültürü (kadın dalgıçlar), Ssirum/Ssireum (geleneksel Kore güreşi), Yeondeunghoe (Fener Aydınlatma Festivali), şahin avcılığı (yaşayan bir insan mirası), Talchum (maske dans draması) var.
Güney Kore Kısa Tarihi
İçindekiler
Kore Yarımadası’nda M.Ö 2333 yılında Kral Dangun tarafından Gojoseon Krallığı kurulmuş ve M.Ö 2. yüzyıla kadar hüküm sürmüş. M.Ö 2. yüzyıl-M.S 7. yüzyıl arasında Üç Krallık Dönemi olarak anılan Goguryeo, Baakje ve Shilla Hanedanlıkları, 20. yüzyıla kadar da değişik hanedanlıklar hüküm sürmüş.
16.-17. yüzyılda Joseon Hanedanlığı döneminde kurulan eğitim kurumlarına Seowon deniyor. Seowon, Güney Kore’nin orta ve güney bölgelerindeki 9 Neo-Konfüçyüs akademisinden oluşuyor. Bu kurumlar Konfüçyüs tapınağıyla Konfüçyüs okulunun işlevlerini birleştirmiş. Seowon, Kore Neo-Konfüçyüs Akademileri; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Kore, 1910-1945 yılları arasında Japonya’nın hâkimiyeti altında kalmış. Japonya’nın II. Dünya Savaşı’nda yenilgiye uğramasının ardından 38. paralel sınır kabul edilerek ülke ikiye bölünmüş, 1945-1948 yılları arasında kuzey kesimi SSCB, güney kesimi ABD tarafından işgal edilmiş. 1948 yılında kuzey ve güney olarak ayrılan ülkeler bağımsızlıklarını ilan etmiş, 1950-1953 yılları arasında da kanlı bir savaş geçirmiş. Bu savaşta kayıp veren Birleşmiş Milletler ülkeleri arasında ABD, Büyük Britanya ve Türkiye var. Savaşta ölenlerin anısına yapılan Busan’daki Birleşmiş Milletler Kore Savaşı Şehitliği günümüzde çok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Savaş 1953 yılında sona ermiş olmasına rağmen barış antlaşması imzalanmadığı için resmiyette hâlen devam ediyor.
Güney Kore savaşın ardından her alanda yaptığı atılımlarla siyasal, ekonomik, kültürel kalkınma gerçekleştirdi. Ülke ekonomisi büyük oranda sanayi sektörüne ve ihracata dayanıyor. Elektronik, telekomünikasyon, otomotiv, demir-çelik, kimya ve gemi endüstrisi oldukça ileri seviyede. Samsung, LG, Hyundai, Kia Motors, Shinhan Financial Group, KB Financial Group, Korea Telecom ve Kepco gibi küresel şirketler, Güney Kore’nin dünya çapındaki en gözde markaları olarak öne çıkıyor.
Güney Kore 1988’de Seul Olimpiyatları’na, 2002’de Japonya ile birlikte FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptı.
Başkanlık tipi demokrasiyle yönetiliyor.
Güney Kore nerede? Güney Kore’ye nasıl gidilir?
Güney Kore; Doğu Asya’da, Kore Yarımadası’nın güneyinde yer alıyor. Batısında Çin Halk Cumhuriyeti, kuzeyinde Kuzey Kore yer alıyor.
Seul’un Incheon Uluslararası Havalimanı’na (ICN) direkt uçuşlar 10 saat sürüyor. Çok sayıda aktarmalı uçuş da bulunuyor.
Güney Kore’ye ilk olarak Windstar Cruises ile katıldığım Japonya cruise turunda geldim. Japonya cruise turunda 1 gün Güney Kore’nin Busan şehrine uğradık. Bu geziye gelirken Emirates ile uçtum. İlk kez uçtuğum Emirates, hizmet kalitesiyle beklentimin üzerindeydi. Emirates, dünya çapında 150’den fazla varış noktasına uçuyor. Bünyesinde 160’dan fazla farklı ulustan çalışanı bulunuyor. Yolcularla kendi dillerinde iletişim kurmak, Emirates imzalı misafirperverliğin temel bir parçası olarak kabul edildiğinden, Emirates proaktif olarak çok dilli bir kabin ekibini bünyesinde barındırıyor. Emirates kabin ekibi, toplamda 70’ten fazla dil konuşabiliyor. Emirates’in şu an için Dubai-İstanbul arasında günde 3 uçuş olmak üzere, haftada toplam 21 seferi var. Uçakları geniş gövdeli; bunlardan biri havayolunun amiral gemisi A380, diğer ikisi Boeing 777ER ile gerçekleşiyor. Emirates ayrıca sürdürülebilirlik kapsamında pek çok adım atıyor. Bunlar arasında yakıt açısından daha verimli olan çok genç bir filoya sahip olması, yılda 500 tondan fazla cam ve plastiği geri dönüştürmesi, dijital menülere geçerek 1.000 ton kâğıt tasarrufu sağlaması sayılabilir.
İlk gelişimden sadece 1 ay sonra Güney Kore’ye tekrar geldim. KTO Kore Turizm Organizasyonu tarafından organize edilen global K-Friends Kore Tanıtım Gezisi’nde Türkiye’yi temsilen davet edilmekten onur duydum.
Güney Kore’ye vize gerekiyor mu?
Güney Kore’ye seyahat edecek Türk vatandaşlarının, Türkiye ile Güney Kore arasındaki vize muafiyet anlaşması uyarınca, 180 gün dâhilinde 90 günlük seyahat süresi için vize almasına gerek yok. Ancak dikkat! Vizeden muaf olunsa da ülkeye girebilmek için K-ETA onayı almak gerekiyor! Bu onay https://www.k-eta.go.kr/portal/apply/index.do sitesinden alınıyor, ülkeye girişte gösteriliyor.
Güney Kore’de gezilecek yerler listesi
Güney Kore gezilecek yerler listesi hem tarihe meydan okuyan yapılardan hem modern binalardan hem de doğal güzelliklerden oluşuyor.
Güney Kore’de geleneksel ev hayatını görmek ve Kore misafirperverliğini deneyimlemek isterseniz, hanok denilen ve yaşayan müzeler olarak adlandırılabilecek yapılarda konaklayabilirsiniz. Ahşap sütunları, kerpiç duvarları, daecheongmaru denilen tahta zemini ve taraçası, avlusu ve bahçesi olan hanok; çoğunlukla Andong ve Jeonju gibi hanok köylerinde bulunuyor. Hanokstay sırasında geleneksel Kore çay seremonisi olan dado deneyimleyebilirsiniz, bazılarında çömlekçilik öğrenebilirsiniz.
Dağlardaki Budist tapınakları için sansa terimi kullanılıyor. Ülkenin büyük ölçüde dağlık olması ve tarihinde Budizm’in derin yere sahip olması nedeniyle ülke genelinde pek çok sansa var. 7 sansa (Tongdosa, Buseoksa, Bongjeongsa, Beopjusa, Magoksa, Seonamsa, Daeheungsa), UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Güney Kore’de Budist kültürünü öğrenmek ve tecrübe etmek isterseniz, tapınaklarda bir süre konaklayabileceğiniz templestay programlarına katılabilirsiniz. Templestay programı ile Kore Budizmi’nin Jogye ve Cheontae mezheplerinine ait tapınaklarda Budist rahiplerin ve rahibelerin mütevazı hayatına tanıklık edebilir, doğanın içinde saklı olan tapınaklarda iç huzura kavuşabilirsiniz. Templestay programlarında saat 21:00’de yatılıyor, 3:00’te kalkılıyor. Kişiler burada hayatlarının kontrolunu kendi ellerinde tuttuklarını ve kendilerini mutlu etmeyi sadece kendilerinin başaracağını deneyimliyor.
Güney Kore’ye gitmeden önce ülke hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, izleyebileceğiniz pek çok film ve dizi var. Ama en ünlüleri arasında filmlerden 2017 yılı yapımı gerçek hikâyeden esinlenen Ayla, dizilerden 2014 yılı yapımı Parasyte: The Maxim, 2021 yılı yapımı Squid Game, 2021 yılı yapımı Navillera, 2022 yılı yapımı Eve, 2022 yılı yapımı The Glory sayılabilir.
Burası bambaşka bir dünya. Günlük yazışmalarda WhatsApp yerine KakaoTalk (WhatsApp çalışıyor ama gençler kullanmıyor), yön bulmak için Google haritalar yerine Naver Maps veya Kakao Map kullanılıyor. Gitmeden önce bu uygulamaları indirmenizde fayda var.
Seul
Gyeonggi eyaletindeki Seul, Joseon Hanedanlığı’ndan bu yana 600 yılı aşkın süredir başkentlik yapıyor ve Güney Kore’nin 5 antik sarayına ev sahipliği yapıyor. Hanyang şehri Joseon Hanedanlığı (1392-1910) döneminde, 1394 yılında başkent olmuş. Ülke 1948 yılında kuzey ve güney olarak ayrılana dek de başkentlik yapmış (1399-1405 yılları hariç). Ayrılmadan sonra güney kesiminde kalan Hanyang’ın ismi Korece “başkent” anlamına gelen Seul olarak değiştirilmiş ve şehir Güney Kore’nin başkenti olmaya devam etmiş. Seul günümüzde ülkenin politik, ekonomik, kültürel merkezi konumunda bulunuyor. Seul tasarım dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil. Şehirde Jongmyo Mabedi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Changdeokgung Saray Kompleksi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Joseon Hanedanlarının Mezarları, 1392-1910 yılları arasında Joseon Hanedanlığı’nı yöneten Yi Hanedanlığı üyelerinin 40 mezarını ifade ediyor. Bu mezarlar Gyeonggi, Seul, Gangwon içindeki 18 yerde görülüyor. Joseon Hanedanlarının Mezarları, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Şehir merkezinde Seul Kulesi’nden manzara izleyebilir, Bukchon Hanok Köyü’nde güneşi batırabilirsiniz. Seul’ün zengin semti Gangnam’a gidip Psy’nin Kore’deki zenginliği işlediği efsane şarkısı Gangnam Style’ın nasıl bir yerden ilham alınarak yaratıldığını görebilirsiniz. Gangnam Style 335 milyon üzerinde izlendi, Youtube’un en beğenilen videosu olarak Guinness Rekorlar kitabına girdi.
Seul’un Gyeonggi eyaletinde bulunduğundan bahsettim. Gyeonggi, “başkent ve çevredeki bölge” anlamına geliyor. Dolayısıyla Gyeonggi-do, “Seul ve Seul’ün çevresi” olarak adlandırılabilir. Gyeonggi eyaletinde Seul merkezi dışında da tarihi önem taşıyan yerler var. Hwaseong Kalesi; 18. yüzyılın sonlarında Kral Jeongjo’nun yönetimi altında Suwon’da inşa edilmiş, savunma, idari, ticari amaçlarla kullanılmış. Hwaseong Kalesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Namhansanseong, 17. yüzyılda Joseon Hanedanlığı’nın acil durum başkenti olarak hizmet vermek üzere inşa edilmiş. Namhansanseong, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
DMZ (DZ – Demilitarized Zone – Askerden Arındırılmış Bölge)
Kuzey ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgede 3. Sızma Tüneli’ni, Dora Gözlemevi’ni ve Dokgae Köprüsü’nü ziyaret ediyorsunuz.
Busan
Busan, Güney Kore’nin en büyük limanı ve ikinci büyük şehri. Busan Akvaryumu’nun bulunduğu Haeundae Plajı, Songjeong Plajı, müzeleri, Güney Kore’nin en büyük deniz ürünleri pazarı olan Jagalchi, Birleşmiş Milletler Kore Savaşı Şehitliği, parlak boyalı evleriyle tanınan Gamcheon Kültür Köyü, Güney Kore’nin en güzel tapınağı olarak adlandırılan Haedong Yonggungsa Tapınağı ve daha pek çok yerle ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Bunların yanında Busan, Asya’nın en iyi film festivali olan Busan Uluslararası Film Festivali’ne (BIFF) ev sahipliği yapıyor ve film dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil.
Gyeongju-si
Kuzey Gyeongsang eyaletindeki Gyeongju-si, M.Ö 57-M.S 935 yılları arasında var olan Shilla Krallığı’na başkentlik yapmış. “Duvarları Olmayan Müze” olarak anılıyor. Çünkü burası sıra dışı müzeleri ve gösterişli tapınaklarıyla tam bir açık hava müzesi görünümüne sahip. Shilla Krallığı; kendisiyle birlikte Baekje Krallığı ve Goguryeo Krallığı’nı birleştirmiş ve Kore’nin Üç Krallığını kurmuş. Gyeongju-si da büyük bir kültür merkezine dönüşmüş. Gyeongju-si Tarihi Bölgeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Gyeongju-si’daki Tümülüs Parkı yaklaşık 20 Shilla Hanedanı’nın kraliyet mezarına ev sahipliği yapıyor. Tohamsan Dağı’nın eteklerindeki Bulguksa Tapınağı, hem Shilla mimarisinin hem de kültürün Budizm’e olan bağlılığının muhteşem bir örneğini gösteriyor. Tarihi gözlemevi Cheomseongdae, 7. yüzyılda Shilla döneminde inşa edilmiş. Dünyada hayatta kalan en eski astronomik gözlemevlerinden biri kabul ediliyor.
Kuzey Gyeongsang eyaletindeki Hahoe ve Yangdong köyleri 14.-15. yüzyıllarda erken Joseon döneminde kurulmuş. Kore’nin Tarihi Köyleri: Hahoe ve Yangdong, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Kuzey Gyeongsang eyaletindeki Bulguksa Tapınağı 774 yılında Shilla Krallığı döneminde yapılmış. Seokguram Mağarası granitten yapılan yapay bir mağara. Seokguram Mağarası ve Bulguksa Tapınağı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Kuzey Gyeongsang, Güney Gyeongsang, Kuzey Jeolla eyaletlerinde bulunan Gaya Tümülüsleri, M.S 1.-6. yüzyıl arasına tarihlenen Gaya konfederasyonunun 7 tümülüs kompleksinden oluşur. Gaya Tümülüsleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Gwangju
Ülkenin güneybatısında Güney Jeolla eyaletinde bulunan Gwangju, sanat galeriyle öne çıkan bir yerleşim. Medya Sanatları dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil. Şehirde Hwadam Botanik Bahçesi, Mudeungsan Millî Parkı, Gwangju Ulusal Müzesi, Jeunsim Budist Tapınağı, Sonjeong Market gibi yerleri ziyaret edebiliyorsunuz.
Incheon, Kuzey Jeolla, Güney Jeolla eyaletlerinde bulunan Gochang, Hwasun ve Ganghwa Dolmen Bölgeleri; Neolitik ve Tunç Çağı’na ait 3 dolmen topluluğu. Dolmen ne demek diyecek olursanız, mezar taşı olarak kullanılan yüzlerce megalitik taş mezar anıtlarından bahsediyoruz. Gochang, Hwasun ve Ganghwa Dolmen Bölgeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Kuzey Jeolla, Güney Chungcheong, Güney Jeolla eyaletlerinde bulunan getbol; “gelgit düzlükleri” demek. Bu alanlar göçmen kuşlar, istiridye, yengeç, ahtapot, salyangoz gibi deniz faunası ve farklı organizma türleri için önemli yaşam alanları oluşturuyor. Getbol, Kore Gelgit Daireleri; UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.
Jeju Adası
Jeju Adası, Güney Kore turu sırasında gelebileceğiniz en ilginç yerlerden biri. Yumuşak bir topografya ve eliptik bir şekille karakterize edilen kuvaterner kalkan volkanik ada olması nedeniyle UNESCO Global Jeopark olarak belirlendi. Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüpleri, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor. Ada 360’tan fazla oreum’a (Hallasan Dağı’nın püskürmeleriyle yaratılan parazitik koniler) ve Jeju Olle Yolu’ndaki olağanüstü manzaralara ev sahipliği yapıyor.
Yeosu
Ülkenin güney kıyısında, Güney Jeolla eyaletinde yer alan Yeosu, Koreliler arasında çok popüler olmasına rağmen uluslararası turistler tarafından çok fazla tanınmayan bir yer. Halbuki buranın nefis bir Güney Denizi ve irili ufaklı adalar manzarası var. Ayrıca üç boyutlu müzeleri, eğlence parkları, şehri tepeden görebileceğiniz teleferiği ve de tazecik deniz ürünleriyle burası her ziyaretçisini kendine hayran bırakan bir yer.
Yeosu yakınlarında iki önemli alan var. Baekje Tarihi Bölgesi, Güney Chungcheong ve Kuzey Jeolla eyaletlerinde bulunuyor. Burası 475-660 yılları arasına tarihlenen Baekje Krallığı’nın anıtlarını içeriyor. Baekje Tarihi Bölgesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Haeinsa Tapınağı da Güney Gyeongsang eyaletinde bulunuyor. Buradaki Tripitaka Koreana, 13. yüzyılda oyulan 80.000’den fazla ahşap baskı bloğundan oluşan bir koleksiyon. Budist metinlerinin, yasalarının ve anlaşmalarının en eksiksiz koleksiyonu kabul ediliyor. Haeinsa Tapınağı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Güney Kore tarihi, doğası, misafirperver insanı, zengin kültürü, leziz mutfağı ile herkesi etkileyen bir ülke. Ben de çok sevdim, çok keyifli vakit geçirdim, yemeklerini doya doya tattım. Tekrar geleceğim günü de sabırsızlıkla bekliyorum.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin