Brunei Sultanlığı (Brunei Barış Ülkesi Devleti – Brunei Darussalam) güney doğu Asya’da yer alan bir sultanlık. Brunei adını daha çok ultra zenginliği ve uyguladığı şeriat kuralları ile duyurmuş olsa da suyun üstünde kurulmuş köyleri, göz alıcı yağmur ormanları, ihtişamlı camileri ve Malezya, Singapur, Endonezya, Hindistan, Çin, Tayland karışımı mutfağıyla keşfedilmesi gereken ülkelerden biri.
Ülkeye Darussalam yani sükunetli yer deniyor. Burası dünyanın en büyük üçüncü adası olan tropikal Borneo Adası’nı Malezya ve Endonezya ile paylaşıyor. Borneo’daki 160 milyon yıllık yağmur ormanları dünyanın en eski yağmur ormanı sayılıyor.
Ülkenin başkenti Bandar Seri Begawan. Resmi dili Malayca. Gelir kaynaklarının başında doğalgaz ve petrol var. İslami monarşi ile yönetilen ülkenin ekonomisi Sultan’ın ve Shell’in elinde. Ülke İngilizlerin koruması altında.
Ülkede İngiliz etkisi hemen hissediliyor. Trafik bize göre ters, yani soldan işliyor. Prizler de İngiliz tipi. O nedenle seyahate çıkarken yanınızda mutlaka adaptör getirin.
Brunei Darussalam’a vize almak gerekiyor mu?
T.C. vatandaşları turistik ziyaretlerde 30 gün süre ile vizeden muaf.
Brunei Darussalam’a nasıl gidilir?
Ülkeye Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Aktarmalı uçuşlarla yaklaşık 17 saat sürede Bandar Seri Begavan Uluslararası Havalimanı (BWN)’na gidebilirsiniz.
Petrol ve doğalgaz zengini ülkeyi 1976’dan beri yöneten ve dünyanın en zengin kişilerinden biri olarak bilinen Sultan Hassanal Bolkiah 2014 yılında şeriat kanunlarına geçmeye başladı. Ülkede içki satışı yok. Sadece Müslüman olmayanların ülkeye girerken şahsi tüketimleri için belli miktarda alkol (2 şişe likör veya 330 ml’lik 12 kutu bira) bulundurmasına izin veriliyor. İçki sadece otel odası veya evde içilebiliyor. Sigara satışı yapılmıyor. Ülkeye giren turistlerin yanında getirdiği sigarayı deklare edip yüksek bir gümrük vergisi ödemesi gerekiyor.
Burası fazlasıyla dindar bir ülke. Ancak şeriat kanunları uyguluyorlar demek de dememek de doğru olmaz. Şöyle ki, suçluların şeriat kanunları uygulanarak yargılanması için 4 müslüman kişinin gözümle gördüm diyerek şahitlik yapması gerekiyor. Eğer bu 4 müslüman şahit olmazsa medeni kanunlar uygulanıyor.
Şeriat kanunları uygulandığı durumda uyuşturucu kaçakçılığı suçunun cezası idam. Eşcinseller idam ediliyor. Hırsızların elleri kesiliyor.
Kadınlarının % 95’inin başları kapalı. Ancak bu konuda da zorunlu bir uygulama yok. Örneğin bizim rehberimizin başı açıktı. Genelde kapatıyorum, ama bugün canım istemediği için kapatmadım dedi. Turist kadınlara ise bu konuda zorlayıcı bir uygulama yok. Sadece camilere girerken baş, omuz ve dizlerini kapatmaları ve camiye terliksiz girmeleri gerekiyor.
Cuma günleri namaz saatinde 12.00-14.00 arasında tüm işyerleri, bankalar, resmi kurumlar, restoranlar kapalı.
Karşı cinsten insanlar el sıkışmıyor.
Malezya, Singapur, Endonezya, Hindistan, Çin, Tayland karışımı olan Brunei mutfağında mutlaka denemeniz gereken yemekler arasında bamboo chicken (bambu içinde baharatlarla pişirilen tavuk), pulut panggang (pandan yaprağına sarılmış kızarmış pirinç), deniz ürünleri sayılabilir.
Ekim-aralık ayları en çok yağış alan ve soğuk olan zaman. Ocak-mayıs ayları arası ise en kurak dönem. Haziran-ağustos arası en sıcak dönem.
Ülke Güney doğu Asya’nın en ucuz benzinine sahip. Bu nedenle ülkede gezerken araba kiralamak isteyebilirsiniz. Ancak taksiler bu ülke için en rahat ulaşım aracı. Dart uygulaması indirirseniz oldukça hesaplı bir taksi çağırabilirsiniz. Eğer gideceğiniz yerler nehir kıyısındaysa küçük su motoru taksileri de çok elverişli olabiliyor.
Brunei Darussalam gezilecek yerler
Ülke her biri kendi karakteristik özelliğine sahip olan 4 bölgeden oluşuyor.
Brunei-Muara
Görkemli İslam mimarisine ve yemyeşil bir coğrafyaya sahip olan Brunei-Muara geleneksel kültür ile kent yaşamını güzel bir biçimde birleştiriyor. Burada ülke kültürünü keşfederken hayatın sakin akışını tecrübe edebilirsiniz.
Burası ülkenin 4 bölgesinin en küçüğü olmasına rağmen aynı zamanda en kalabalık olanı. İçinde hem başkent Bandar Seri Begawan’ı hem de Muara’daki tek ana derin su limanını barındırıyor.
Tutong
Gizli kalmış mavi göller ve göz kamaştırıcı kumsalları burada keşfedeceksiniz. Pek çok kuşa ev sahipliği yapan Tutong’da nefes kesen manzaralarla karşılaşacaksınız.
Belait
Belait bölgesi ülkenin müreffeh petrol ve gaz ekonomisinin kaynağı.
Temburong
Derin bir nefes alıp bozulmamış yağmur ormanlarını solumak ister misiniz? O zaman sizi ülkenin yeşil mücevheri Temburong’da nefes kesen manzaralarla buluşturalım, doğa ile bütünleştirelim.
Brunei’ye ATF 2020 (Asya Turizm Forumu)’nun basın davetlisi olarak gittim. 1 hafta boyunca hem foruma katıldım, hem de ülkenin güzel yerlerini gezme şansını elde ettim. Hiç aklımda yokken geldiğim ülke bana bambaşka kapılar açtı.
Brunei gezilecek yerler çok fazla olmasa da yeni bir ülke keşfetmek isteyenler için Brunei sizi bekliyor.
Yorum
4 YorumÇiçek
Oca 5, 2020Çok güzel bir ülke
Sen de çok güzel anlatmışsın
Merakla yeni yazını ve resimleri
bekliyorum
yaprakgurdal
Oca 5, 2020Ben de merakla bekliyorum 🙂 . Sevgiler ❤️
Mutlu
Oca 19, 2020Merhaba, Brunei’ya vizelerin kaldirilmasi cok guzel oldu. 2015’te Borneo’ya gitmistim ama Brunei’ya gedememistim. Oralara ne zaman giderim bilemiyorum ama simdilik sizin guzel yazilarinizla yetinecegim. Bol geziler. Mutlu
yaprakgurdal
Oca 19, 2020Çok teşekkürler güzel mesajınız için. Güneydoğu Asya’ya gidince Brunei’ye uğramak hiç fena olmaz. Hele hele Temburong’u ve probiscis maymunlarını görmek çok güzel bir deneyim. Bir gün gitmeniz dileğiyle. Sevgiler