İşte dünyanın en küçük 20 ülkesinden biri: Singapur. Güneydoğu Asya’da yer alan ada devleti, Malay Yarımadası’ndaki ana karadan Johor Boğazı ile ayrılıyor, Malezya’ya da 2 uzun köprü ile bağlanıyor. Güneyindeyse Endonezya’nın Riau Adaları var. Burası dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden biri. Yani ülke Singapur, başkent yine Singapur. Singapur şehri, tasarım dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına kabul edildi. Bu yazımda dünyanın en temiz, en gelişmiş, en güzel (ama şaşırtıcı şekilde en kuralcı) ve en yasaklarla dolu ülkelerinden biri olan Singapur’u tanıtacağım.

Singapur harita Kaynak:Wikipedia (By ASDFGHJ – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7350862)

Singapur’a vize almak gerekiyor mu?

T.C. vatandaşları Singapur vizesinden muaf. Ancak pasaportunuzun geçerlilik süresinin en az 6 ay olması gerekiyor.

Bütün ziyaretçilerin Singapur’a varış saatinden 72 saat öncesine kadar online olarak E-Arrival Card doldurması gerekiyor.

Singapur’a nasıl gidilir?

İstanbul’dan Singapur’a direkt uçuşlarla 11 saatte gidiliyor. Ayrıca aktarmalı uçuşlar bulunuyor.

Singapur hakkında bilgiler

3. yüzyılda Çin kaynaklarında burası “ada” anlamına gelen Pu-Luo-Chung olarak tanımlanmış. 1298-1299 yıllarında gelen yerleşimciler buraya “deniz kasabası” anlamına gelen Temasek ismini vermiş.

Efsaneye göre 14. yüzyılda Srivijaya Krallığı’nın başkenti Palembang’dan bir şehzade, Sang Nila Utam’a avlanmaya çıkmış. Av sırasında aslana benzer bir hayvan görmüş. Bunu iyi bir işaret sayarak hayvanı gördüğü yere bir şehir kurdurmuş. Buranın adını da Sanskritçe’de Simha (Aslan) ve Pura (Şehir) yani Aslan Şehir anlamına gelen Singapura koymuş.

Adanın gelişimi 1370’lerde Cavalı işgalcilerin Çin Siyam Savaşı’nda adayı yağmalamasına kadar sürmüş. Bundan sonra ada kaderine terkedilmiş. 400 yıl boyunca da limandan sadece korsanlar ve balıkçılar yararlanmış.

1500’lü yılların başında Avrupalılar baharat ticaretine doğrudan müdahale edebilmek amacıyla Asya’da yer aramaya başlamış. Portekiz Malakka’yı, Hollanda Endonezya adalarını işgal etmiş. 19. yüzyılın başında da Birleşik Krallık bölgeye ilgi duymaya başlamış.

Birleşik Krallık Doğu Hindistan Şirketi’nin yöneticisi Stamford Raffles, 1819 yılında Malakka Yarımadası’nın ucundaki bölgeye gitmiş ve Johor Kraliyet Ailesi’nin elinde bulunan, çok az sayıda insanın yaşadığı Singapur’u keşfetmiş. Raffles, Malaylı yöneticilerle anlaşarak burada bir ticaret limanı kurma izni almış, Singapur Limanı’nı vergiden muaf bağımsız bir ticaret limanı yapmış. Bundan sonra Singapur, Birleşik Krallık için rakiplerini takip edebileceği bir üs hâline gelmiş.

Sir Thomas Stamford Raffles Kaynak:Wikipedia (By James Thomson – James Thomson, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53238)

Sir Thomas Stamford Raffles, Singapur için çok değerli bir tarihi figür. İngiliz hâkimiyetini temsil etmesinin yanında, adayı bugünlere getiren temelleri de o atmış. Köleliği yasaklamış, her toplumun ayrı bölgelerde yaşadığı ve kendi kendini yönettiği merkezi bir yönetim planı oluşturmuş. İşte bugünkü Singapur sokaklarının planı da ta o günlerden kalma.

Tarihçi, haritacı, zoolog, botanist ve dilbilimci olan Sir Thomas Stamford Raffles, günümüzde modern Singapur’un kurucusu olarak anılıyor. Anısı birçok heykel, büst ve resimle yaşatılıyor. Ünlü bir otel, deniz feneri, meydan ve kentsel gelişim planı onun adını taşıyor.

1963 yılında İngilizler, Singapur’u Malezya Federasyonu’na devretti. Singapur 9 Ağustos 1965 tarihinde federasyondan ayrılıp bağımsız bir devlet oldu.

Singapur

Singapur

Singapur nasıl bir ülke?

Ülke toplamda 63 adadan oluşuyor ama adaların çoğunda yerleşim yok. Küçük bir alanı olduğu için nüfus yoğunluğu fazla. Bu duruma çözümü de açık denizi doldurarak, hatta adaların arasını da doldurarak bulmuşlar. Alanlar doldurulduktan sonra en az 5 sene dolgunun oturmasını bekleyip sonra üzerinde inşaata başlıyorlar. Bu dolgu bölgelerin üzerinde Marina Bay Sands gibi ikonik yapılar yükseliyor.

Merlion Fıskiyesi

Bu küçük şehir devletinde nüfusun % 75’i ülkenin en büyük şehri ve başkenti olan Singapur şehrinde yaşıyor. Nüfusun çoğunu Çinliler, diğer kısımlarını Malaylar, Hintliler ve azınlıklar oluşturuyor. Ülkenin resmi dilleri İngilizce, Malayca, Mandarin, Tamil. Eğitim düzeyi yüksek olduğu için ülkede İngilizce yaygın şekilde kullanılıyor. Bu sebeple de burası İngilizce konuşarak Asya’da belki de en rahat gezebileceğiniz ülke.

Gece ışıklarında Singapur

Singapur’da Budist, Konfüçyüs veya Taoist Çinliler, Müslüman Malaylar, küçük bir bölümü Hindu, kalanı Müslüman Hintli ve Pakistanlılar’la Hristiyanlar, günümüzde büyük bir hoşgörü içinde bir arada yaşıyorlar.

Singapur hâlen kişi başına düşen ulusal gelir, ekonomik kalkınmışlık ve şehircilik açısından batı Avrupa ülkeleri seviyesinde bir ülke. Dünyanın ikinci büyük petrol rafinerisine sahip. Elektronik alanında buraya Ekvator’un Silikon Vadisi deniliyor. Dünyanın en işlek limanlarından biri burada bulunuyor. 160’dan fazla uluslararası banka faaliyet gösterdiği için burası dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri.

Eğer buradaki zenginliği hissetmek isterseniz 2018 yılı yapımı Crazy Rich Asians (Çılgın Zengin Asyalılar) filmi size bir fikir verecektir.

Merlion Fıskiyesi ve Marina Bay Sands

Singapur’da G tipi priz (İngiliz standardında) kullanılıyor. O nedenle giderken yanınıza adaptör almanız iyi olacaktır.

Singapur’a ne zaman gidilir?

Singapur, Ekvator’a sadece 136,8 km uzaklıkta. Bu nedenle çok sıcak ve nemli bir iklime sahip. Mevsimlere göre ısı ve nem değişikliği oldukça az. Yıl boyunca ısı 22-35 °C arasında değişiyor. Ülke her mevsim yağışlı ama ekim-ocak ayları arasında kuzeydoğu musonları yoğun yağışlara neden oluyor. Bu nedenle Singapur’a gitmek için en uygun zaman şubat-ekim ayları arası. Özellikle de mart, nisan ve mayıs ayları.

Singapur’a giderken her mevsim yağışlı bir ülkeye gittiğinizi unutmamanızı ve yanınıza mutlaka ince bir yağmurluk ve büyük bir şemsiye almanızı öneririm. Ayrıca tüm kapalı alanlar aşırı derecede soğuk olduğu için her zaman yanınızda kalın bir kazak veya bir şal bulundurmanız iyi olacaktır.

Dikkat! Singapur oldukça pahalı bir ülke. Bu nedenle karşılaşabileceğiniz olası sağlık sorunlarını düşünerek ve ülkede sağlık hizmetlerinin ücretli olduğunu dikkate alarak seyahat sağlık sigortası yaptırmanızı öneririm.

Kültür çeşitliliği nedeniyle ülkede yıl boyunca renkli festivaller yapılıyor. Dini festivallerin tarihleri her yıl değiştiği için seyahatinizi festival zamanına getirmek isterseniz yıllık festival programını gitmeden önce öğrenmenizi öneririm. Festivaller içinde en ilginç ve canlı olanı ise Çin Yeni Yılı. Ocak ayının sonu ile şubat ayı başında gerçekleşen bu festival 15 gün sürüyor. Festival zamanında sokaklarda yapılan renkli gösteriler büyüleyici oluyor.

Singapur

Gardens By The Bay

Singapur güvenli mi?

Singapur oldukça güvenli bir ülke. Yasalardaki ağır yaptırımlar nedeniyle burada kadın olarak bile yalnız başına gece gündüz dolaşmakta bir sorun yok. Ancak güvenli dediysem de tedbiri elden bırakmayın tabii. Kalabalık mekânlarda çantanıza, pasaportunuza sahip çıkmayı ihmal etmeyin!

Singapur ve kurallar! Aman dikkat! Yasakları çiğnemeyin!

Singapur bir kurallar ülkesi. Bu kurallara uymazsanız da cezaları öyle ağır ki!

Singapur ve yasaklar – metronun içinde yasaklar listesi

İşte kurallar:

  • Sakız çiğnemek yasak. Hatta yurt dışından sakız getirip ülkeye sokmak bile yasak.
  • Yere tükürmek yasak. (Yoksa siz tükürüyor muydunuz?)
  • Çiçek koparmak yasak.
  • Çevreyi kirletmek yasak.
  • Tuvaletin sifonunu çekmemek yasak. (Bunu nasıl tespit ediyorlar hiç bir fikrim yok ama bence denemeye kalkışmasanız iyi edersiniz!)
  • Trafik kurallarına uymamak yasak. Hatta kirli arabayla trafiğe çıkmak yasak.
  • Yaya geçitleri haricinde ve kırmızı ışıkta karşıdan karşıya geçmek yasak.
  • Sigara içmek yasak. Ülkeye 1 paketten fazla (Hatta içinden 1 adet sigara içilmiş olması gerekiyor) sigara sokmanız yasak. Bunu biraz genişletirsek, kapalı mekânlarda, toplu taşımada, otobüs duraklarında, tren istasyonlarında, ticari binaların giriş ya da çıkış kapılarının 5 m yakınında, umumi tuvaletlerde, umumi havuzlarda, halka açık ortak açık alanlarda sigara içemezsiniz. Tek sigara içebileceğiniz yer evinizdir. O da eğer komşularınız şikayet etmezse! (Çok şükür hiç sigara içmedim. Yoksa şimdiden kafam karışmıştı.)
  • Ülkeye uyuşturucu sokmak yasak. Cezası idama kadar varabiliyor.
  • Toplu taşımada yemek yemek yasak. (Ben bunu unutup metroda ağzıma bir kruvasan attım. Karşımda oturan kadın bana öyle bir baktı ki beni ihbar edecek ve 500 dolar ceza ödeyeceğim diye ödüm koptu. O kruvasan mideme gülle gibi oturdu.)
  • Saat 22:00’den sonra gürültü yapmak yasak.
  • İzin almadan birinin wifi’ına bağlanmak yasak.
  • Gay olmak yasak.
  • Müzik aleti çalıp şarkı söyleyerek halkı rahatsız etmek yasak.
  • Kuşları beslemek yasak.
  • Singapur vatandaşı olmayanların ev alma izni yok. Sadece 99 yıllığına ev kiralama hakları var.
  • Evinizde çıplak dolaşmak yasak. (Neyse ki turistiz ve Singapur’da bir evimiz evimiz yok. Ancak aman kaldığınız otelde de perdeyi kapatmayı ihmal etmeyin.)
  • İntihar etmek yasak.

Bu kurallar kulağınıza fazla gelebilir ama disiplin ve yasaklar sayesinde Singapur pırıl pırıl ve düzenli bir ülke. Hatta Avrupa yanında pis bile kalabilir, o derece! Olmaz olmaz ama olur da kazayla herhangi bir yerde bir kir görürseniz elinize bezinizi alıp çamaşır sularıyla temizleyesiniz bile gelebilir. Çünkü dağınıklık ve pislik, Singapur’la yan yana hiç yakışık almaz.

Singapur Mutfağı

Singapur’da yemek olayı başlı başına bir şölen. Şehirde dünya mutfağının tüm seçkin örneklerine rastlayabilirsiniz. Burada kaldığınız süre boyunca Brezilya, Fransa, İtalya, İrlanda, Japonya, Kore, Tayland, Vietnam, Endonezya, Nepal, Çin, Hindistan, Malezya ve Peranakan mutfağının farklı lezzetlerini deneyebilirsiniz. Peranakan da ne? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Peranakanlar 1800’lerde Singapur’a göç eden ve yerli Malaylar’la evlenen Çinliler’in devamı. Peranakan mutfağı da kökenleri itibariyle Çin ve Malay mutfaklarının birleşimi oluyor.

Singapur’da “hawker” olarak adlandırılan sokak yemeği kültürü var. Göçmen ve göçebe toplulukların kaldırımlar, meydanlar ve parklarda el yapımı stantlarını kurmasına ve kendi kültürlerinden getirdikleri yemekleri Singapur kültürüyle harmanlayarak satmalarına “hawker” kültürü deniyor. Tarihi 1800’lere dayanan Singapur’un “hawker” kültürü, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde bulunuyor.

Singapur’da deniz ürünlerinin her çeşidini (özellikle Singapurlular’ın çok sevdikleri zencefil, sarımsak, acı biberle tavada kabuğu ile kızartılmış acılı yengeç), tropik meyveleri (özellikle papaya, rambutan, mangosteen, chiku, durian (ancak durian kötü kokusundan ötürü metro ve otelde yasak)) mutlaka tatmalısınız.

Singapur ve Alışveriş

İşte alışveriş çılgınlığı yaşayabileceğiniz ülke! Singapur tam bir alışveriş cenneti. 150’den fazla AVM var. Orchard Road, Marina Square, Raffles City, Suntec City’de yer alan AVM’lerin dışında Çin Mahallesi, Hint Mahallesi ve Liman Bölgesi’nde de AVM’ler bulunuyor. Teknolojik alışveriş yapacaksanız Funan DigitaLife Mall en iyi alternatifiniz olacak. Eğer Singapur’a özgü küçük hediyelik eşyalar almak isterseniz şehrin simgesi olan Merlion’u, özel bir teknikle altın kaplanan risis orkidesinden yapılan ilginç takı veya süs eşyalarını veya Singapur’a özgü siyah inci, safir, zümrüt gibi değerli taşlardan yapılan takıları satın alabilirsiniz.

Alışverişlerin sıkı pazarlığa tabi olduğunu hatırlayarak alışveriş yapın. Bir de sadece Singapur Doları SGD kullanın.

Singapur gezilecek yerler

Singapur’u ilk olarak iki uçuşum arasındaki 12 saatlik bekleme süresince gezebildim. Singapur Changi Uluslararası Havalimanı’ndan bekleme sürenize göre ücretsiz şehir turları düzenleniyor. Turlar first come-first serve yani ilk gelen ilk alır kuralıyla çalışıyor. Bir önemli kuralı da şehirde kalmanıza izin vermemeleri, yani eğer tura katılırsanız havalimanına tur otobüsüyle geri dönmek zorundasınız. Ancak Singapur kendi başınıza da çok rahat gezebileceğiniz bir ülke. Ben de önce havaalanı turuyla şehrin kültürel yerlerini gördüm. Kuralları gereği havalimanına geri döndüm. Sonra havalimanından kendi başıma MRT metroya binerek Marina Bay Sands’a gittim ve her akşam yapılan ışık ve su gösterisini izledim. Daha sonraki gelişlerimde de burayı daha doya doya gezebildim.

Sentosa Adası

Önemli not: Bütün ziyaretçilerin Singapur’a varış saatinden 72 saat öncesine kadar online olarak E-Arrival Card doldurması gerekiyor.

Size çok önemli bir tüyo daha vereceğim: Eğer VisitSingapur aplikasyonunu indirirseniz bir sefere mahsus olmak üzere biletle gidilen yerlerin birinin biletini ücretsiz alabiliyorsunuz. Bunun için SingapoRewards’u ilk kez kullanıyor olmanız, Singapur’da kısa süreli bir ziyaretçi olmanız ve ülkeye uçakla geliyor olmanız gerekiyor.

Singapur gezilecek yerler listesi çok kabarık. Bu yazımda ise sadece gezmeden dönmemeniz gereken yerleri kısaca listeledim.

Sentosa Adası

Singapur Flyer

Dönme dolap deyince gezginlerin aklına her ne kadar ilk olarak Londra gelse de burada da bir dönme dolap mevcut. Üstelik buradaki dünyanın en büyüğü! Tam 150 m çapında, 165 m boyunda!

Singapur Flyer

Marina Bay Sands

Marina Bay Sands bölgenin en önemli cazibe noktalarından biri. Ünlü mimar Moshe Safdie tarafından tasarlanan binası, 3 kule ve çatısında gemi görünümlü büyük bir platformla birbirine bağlanıyor. Yakında 4. kule de yapılacak. Binada otel, kumarhane, alışveriş ve eğlence merkezleri, fuar ve kongre merkezleri var. İçindeki lotus çiçeğinden esinlenerek inşa edilen Bilim Sanat Müzesi ve su üzerinde yüzen kristal köşkler dikkat çekiyor. Ancak burayı en çok tepesindeki infinity pool yani sonsuzluk havuzu dünyaca ünlü yaptı. Şehrin yüksekten görüntüsünü izlemek istiyorsanız Sands Skypark adı verilen seyir terasına çıkabilirsiniz. Ayrıca her akşam 20:00-20:15 arasında Marina Bay Sands önünde ücretsiz düzenlenen ışık ve ses gösterisini kaçırmamanızı öneririm.

Marina Bay Sands

Gardens By The Bay

101 hektarlık bu devasa park fütüristik bir anlayışla tasarlandı ve 2012 yılında Dünya Mimari Festivali’nde yılın en iyisi seçildi. Tam bir bahçıvanlık harikası olan Gardens By The Bay parkı; Bay South Garden, Bay East Garden ve Bay Central Garden olmak üzere 3 bahçeden oluşuyor.

Parkın en önemli özelliği ise 50 metreye varan yüksekliği sayesinde hem şehri hem de bahçeleri gören panoramik manzaralı Süper Ağaçlar. Üzerlerinde egzotik bitkilerin, üzüm ve orkidelerin yetiştirildiği bu suni yapılar gerçek ağaçların işlevini taklit ederek yaşamlarını devam ettiriyor. Ağaçları birbirine bağlayan gezi yollarında bahçelerin üzerinde yürümek ise kesinlikle yaşanması gereken bir deneyim. Ayrıca her akşam 20:45-21:00 arasında Gardens By The Bay’de ücretsiz düzenlenen ışık ve ses gösterisini izlemenizi öneririm.

Gardens By The Bay

Chinatown

Şehrin finans merkezinde bulunan Chinatown sadece Çin yemekleri ile değil, Thian Hock Keng Tapınağı, Buddha Tooth Relic Tapınağı, Maxwell Road Yemek Merkezi ile atlamamanız gereken bir yer.

Singapur

Singapur – Chinatown

Kampong Glam Bölgesi

Burası Malaylar’ın yaşadığı bölge. Bölgede Art Deco tarzı dükkânlar, evler ve Orta Doğu bölgesinin özelliklerini taşıyan çeşitli binalar var.

Kampong Glam

Little India

Küçük Hindistan, 1800’lerin ortalarında adaya gelen Hintliler tarafından kurulan bir bölge. Serangoon Road üzerinde Hint yemeklerini yiyebileceğiniz yerlerden Hint işi eşyalar satan dükkânlara, tapınaklardan çiçekçilere kadar her şeyi bulabilirsiniz.

Little India

Singapur Botanik Bahçeleri (Singapore Botanic Gardens)

Singapur Botanik Bahçesi 52 hektarlık bir alanda tam 4.000 çeşit bitki barındırıyor. Ülkede tarihi miras olarak listelenen 178 ağaç türünün 14 tanesini Botanik Bahçesi’nde görebilirsiniz. Bahçeler UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunuyor.

Singapur Botanik Bahçeleri (Singapore Botanic Gardens)

Sentosa Adası

Eğer Singapur’da 1 günden fazla kalıyorsanız Sentosa’yı mutlaka programınıza almanızı öneririm. Macera arıyorsanız Universal Stüdyoları, deniz-kum-güneş diyorsanız plajları, doğayla iç içe olmak istiyorsanız Nature Walk-Dragon Trail gibi çeşitli bitki ve hayvanların yer aldığı bir yağmur ormanı derken bu adada herkesi tatmin edecek şeyler var.

Singapur

Sentosa Adası

Singapur tüm ziyaretçilerini mutlu edecek özellikleri olan bir şehir/ülke. Sahip olduğu 17 su rezervuarı, 4 koruma alanı ve 1,3 milyondan fazla ağaç sayesinde bahçeler içinde saklı bir şehir olarak anılıyor. Dilerseniz doğal güzelliklerini keşfedin, dilerseniz mimari harikası binaları fotoğraflayın, dilerseniz gün boyunca alışveriş yapın, dilerseniz hiç uyumadan sabaha kadar eğlenin, dilerseniz tema parklarında ailece keyifli anlar yaşayın…

Bu eşsiz ülkeyi bir gün keşfetmeniz dileğiyle…