Endonezya, resmi adıyla Endonezya Cumhuriyeti dünyanın en büyük takımada ülkesi. Ülkede 17.000’den fazla ada olduğu söyleniyor, ancak o kadar çok ada var ki hiç kimse tam sayısını hesaplayamıyor ve tüm adaların isimlerini sayamıyor. Bu yazımda size Endonezya hakkında bilgi veren bir yazı hazırladım.
Endonezya’ya gitmek için vize almak gerekiyor mu?
6 ay geçerliliği olan pasaportunuz ile ülkeye girişte ücretsiz vize alabiliyor ve 30 güne kadar ülkede kalabiliyorsunuz. Bu da ülkeyi biz Türkler için cazip hale getiriyor.
Jakarta (Cakarta) Soekarno-Hatta Havalimanı’nda iç hatlarda dikkat!
- Havalimanının içi çok soğuk. Yanınızda mutlaka hırka bulundurun.
- Hiç bir yer kredi kartı veya USD kabul etmiyor. Yanınızda Endonezya Rupiahı (IDR) bulundurun, yoksa aç kalabilirsiniz.
- İç hat uçuşlarda 20 kg x 1 bagaj check in yapma hakkınız var (tabii bir de yanınıza 8 kg’luk kabin bagajı alabiliyorsunuz). 20 kg üzerindeki bagaja mutlaka ekstra ücret alıyorlar. O nedenle bavulunuzu check in işlemi yapmadan önce iyice tartın ki sonra kötü bir sürprizle karşılaşmayın.
- Endonezya halkının çoğunluğu Müslüman olan bir ülke, ama şeriatla yönetilen eyaletleri haricinde ülkeye alkol getirme konusunda bir kısıtlama yok. Eğer alkol tüketiyor ve yanınızda getirmek istiyorsanız içiniz rahat olsun (Maldivler’de sorun yaşayanları duydum, çünkü ülkenin tamamında şeriat yönetimi var). Zaten bana sorarsanız Endonezya’nın en güzel yanı da insanların birbirine olan hoşgörüsü. Dinleri ne olursa olsun insanlar burada birlikte huzur içinde yaşıyorlar.
Endonezya’ya nasıl gidilir?
İstanbul – Jakarta direkt uçuşları 11,5 saat sürüyor. Ayrıca aktarmalı uçuşlar da bulunuyor.
Endonezya gezilecek yerler
Eşsiz güzellikteki ülkede en beğenilen yerleri listeledim.
Raja Ampat
Eşsiz güzellikteki Raja Ampat Adaları dünyanın sayılı doğa harikaları arasında yer alıyor. Burası Endonezya’nın turistik bölgelerinden biri değil. Bu nedenle de hâlâ bakir, hâlâ el değmemiş, hâlâ insan tarafından tahribata uğramamış. Çünkü burası ulaşılması çok zor bir noktada ve bu sebeple de medeniyete çok uzak! En çok su altı tutkunlarının gözdesi olan ve dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alan bölge Raja Ampat dalış deneyimi yaşamak isteyen dalgıçlar, doğaseverler, maceraperestler ve gerçek huzurun ne olduğunu tatmak isteyenler tarafından tercih ediliyor.
Yogyakarta
Yogyakarta Endonezya’nın Orta Cava bölgesinde yer alan, sismik olarak Cava (Java)’nın en aktif bölgelerinden biri. Cava kültürünün ve buna bağlı olarak batik, bale, tiyatro ve kukla gösterilerinin de merkezi. Eğer Cakarta (Jakarta) Cava bölgesinin finans ve endüstri merkezi ise Yogyakarta’nın bölgenin ruhu olduğu söyleyebiliriz. Şehir Endonezya’nın en ünlü arkeolojik sit alanı Borobudur ve Prambanan’a ev sahipliği yapıyor.
UNESCO Dünya Mirası listesindeki Borobudur Tapınağı dünyanın tek parça halinde ve en büyük Budist tapınağı. Candi Prambanan (Candi Rara Jonggrang) ise Yaratıcı, Koruyucu ve Yok Edici olarak belirtilen Tiurti’ye adanan 9. yüzyıldan kalma bir Hindu tapınağı kompleksi.
Bali
Bali hem Endonezya’nın hem de dünyanın en popüler adalarından biri. Batıda Cava, doğuda Lombok adalarının arasında kalıyor. Başkenti Denpasar. Ülkenin geneli Müslüman olmasına rağmen Bali nüfusunun % 93’ü Hindu.
Adayı muhteşem plajlar, sarp kıyılar, tropik iklim, yemyeşil pirinç tarlaları ve volkanik yamaçlar süslüyor. Burası kesinlikle dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor. Bunların yanına manevi Hindu kültürü de eklenince karşınıza neredeyse kusursuz bir ada çıkıyor.
Lombok
Lombok Endonezya Batı Nusa Tenggara bölgesinde, Küçük Sunda Adaları diye adlandırılan adalar topluluğu. Bali’den Lombok Boğazı ile ayrılıyor. Adanın en büyük şehri ve başkenti Mataram.
Lombok turistik açıdan Bali’ye yenik düşmüş olsa da aynı Bali’de olduğu gibi harika kumsallara ve volkanik görüntülere sahip. Tek farkı daha az turist tarafından biliniyor olması. Bu da burayı daha dingin hale getiriyor. Adanın kuzeyinde devasa Gunung Rinjani volkanı, kuzey batı kıyılarının ilerisinde ise Gili Adaları var.
Gili Adaları
Gili Adaları Lombok Adası’nın kuzey batısında yer alan 3 küçük adadan oluşuyor: Gili Trawangan, Gili Air ve Gili Meno. Adalar benim gibi su altı sevdalılarının akınına uğruyor. Gili Trawangan (Gili T.), Gili Adaları içinde en popüler, ana karadadan da en uzak olanı.
Komodo
İşte Jurassic Park’ın gerçeğini yaşayacağınız bir yer! Padar, Rinca ve Komodo ile 26 küçük adadan oluşan Komodo Ulusal Parkı dünyanın en büyük kertenkelesine ev sahipliği yapıyor. 3 metre ve 68 kg’ya kadar büyüyebilen Komodo ejderi dünyada sadece burada yaşıyor.
Burası ayrıca dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor.
Borneo
Borneo yüzölçümü açısından dünyanın en büyük üçüncü adası. Borneo adı adaya ilk olarak Hollandalı kâşifler tarafından verilmiş. Borneo’daki 160 milyon yıllık yağmur ormanları dünyanın en eski yağmur ormanı sayılıyor. Adayı Endonezya, Malezya ve Brunei paylaşıyor.
Adanın Kalimantan Bölgesi’ndeki Tanjung Puting Ulusal Parkı ekoturizm açısından oldukça popüler bir park. Yerel tur firmaları ile turlara katılarak şebekler, makaklar, bulut benekli leoparlar, güneş ayıları, pitonlar, timsahlar ve orangutanlar görebilirsiniz.
Sulawesi
Dünyanın en büyük 11. adası Sulawesi ölüleriyle birlikte yaşayan Toraja kabilesine ev sahipliği yapıyor.
Wakatobi
Wakatobi 4 büyük ada (Wangi-Wangi, Kaledupa, Tomia, Binongko) ve bir çok küçük adadan (Tokobao, North Lintea, South Lintea, Kampenaune, Hoga, Tolandono vs) oluşan bir archipelago (takımadalar, adalar grubu). Dünya mercan üçgeninin ortasında, Sulawesi Adası’nın güneydoğusunda bulunuyor. Buraya ulaşım ise oldukça zorlu. Önce Jakarta, Bali veya Makassar’a gelmek, oradan da Wangi-Wangi Adası’na veya Tomia Adası’na uçuş almak gerekiyor. Adalar arasında ulaşım ise feribot veya özel botla yapılıyor. Wakatobi dünyada en fazla sayıda resif ve balık türünün görüldüğü bir bölge. Tam 942 balık çeşidi ve 750 mercan resifi türüne (dünyada toplam 850 çeşit mercan resifi var) ev sahipliği yapıyor. Burası kesinlikle dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor.
Gördüğüm en güzel ve en özel ülkelerden birisi olan Endonezya eğer tekrar yurt dışında yaşamayı seçersem gidebileceğim nadir ülkelerden de birisi. Eşi benzeri yok. Özellikle de benim gibi su altı sevdalıları için…
Yorum
2 YorumÇiçek
Oca 9, 2019Eline sağlık, yazını çok beğendim. Endonezya belli ki müthiş bir ülke. İnşallah bana da görmek nasip olur.
yaprakgurdal
Oca 9, 2019İnşallah gidersin annecim. Hatta ben yerleşmeye gidersem beraber gideriz 🙂 .