Bali, hem Endonezya’nın hem de dünyanın en popüler adalarından biri. Adayı muhteşem plajlar, sarp kıyılar, tropik iklim, yemyeşil pirinç tarlaları ve volkanik yamaçlar süslüyor. Bütün bu güzelliklerin yanına manevi Hindu kültürü de eklenince karşınıza neredeyse kusursuz bir ada çıkıyor. Adanın önemli bir özelliği daha var, burası dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor. Bali dalış rehberi niteliğindeki bu yazımda da Bali dalış noktaları hakkında bilgiler vereceğim.

Bali dalış

Fotoğraf: Imran Ahmad

Bali dalış

Tulamben

Bali Dalış Rehberi

Balış dalış turu yapmayı planlıyorsanız tecrübeli bir dalgıç olabileceğiniz gibi dalışı ilk kez denemeyi de düşünebilirsiniz. Adada her dalış noktasının birbirine uzak olduğunu söylemeliyim. O nedenle dalış günleri erken saatte başlayıp uzun yolculuklarla devam ediyor. Adada çok sayıda dalış okulu var. Ben dalışlarımı Denpasar’daki Ena Dive Center & Marine Adventures ile yaptım. Eğitmenleri, servisleri mükemmeldi. Sayelerinde en güzel dalışlarımdan birini yapmış oldum.

Fotoğraf: Imran Ahmad

Eğer siz de Bali dalış turu yapmak istiyorsanız şoförlü araç kiralamak, otel rezervasyonu yapmak, size özel dalış/kültürel gezi programı hazırlatmak için benim gezimi organize eden Ozzygroup Travel ile gönül rahatlığıyla iletişime geçebilirsiniz. [email protected]

Fotoğraf: Imran Ahmad

Bali Adası ve Lombok Adası arası okyanus akıntılarının geçit boğazı olduğu için ve besin açısından zengin olduğundan mantaların göç yolu üzerinde bulunuyor. Bu bölge tecrübeli dalıcılar için uygun. Deneme dalışı yapacaklar için de kıyı dalışı yapılabilecek pek çok dalış noktası var.

Bali dalış

Fotoğraf: Imran Ahmad

Bali dalış – Fotoğraf: Imran Ahmad

Tulamben

Yer: Kubu, Karangasem, Doğu Bali

Tulamben; Bali’nin kuzeydoğu kıyısında, Lombok Boğazı’na bakan sakin bir köy. Biyolojik çeşitliliği ve konumu, Tulamben’i dünyanın en iyi dalış bölgelerinden biri yapıyor. Dalgıçlar burada mola-mola, çekiç kafalı köpekbalıkları ve balina köpekbalıklarıyla karşılaşabiliyor. En önemli dalış noktası ise Ocak 1942’de II. Dünya Savaşı sırasında Japon denizaltısı I-166 tarafından torpidolanan ve batırılan Birleşik Devletler Ordusu kargo gemisi USAT Liberty. 120 metre uzunluğundaki USAT Liberty Glo (USS Liberty); kıyıdan yakın erişimi (ancak dalgalardan ötürü suya girmek zor olabiliyor), batık yapısı ve barındırdığı su altı canlılığı açısından tüm dünyadan dalıcıları kendine çekmeyi başarıyor. 1963 yılında Gunung Agung volkanın patlaması sonucunda su yüzeyinin altına itilmiş olsa da en sığ noktası 5 metrede, en derin noktası 28 metrede olduğundan kolaylıkla dalınabilecek bir yerde bulunuyor. Dünyanın pek çok yerinde dalmış bir dalgıç olarak USAT Liberty dalışımın en iyi dalışlarımdan biri olduğunu söyleyebilirim.

Tulamben’de USAT Liberty batığına daldım

Nusa Penida

Yer: Nusa Penida Adası, Klungkung Regency, Güney Bali

Bali yakınlarındaki bir ada olan Nusa Penida, mola-mola (okyanus güneş balığı) ve mantalarla dalış yapmak için harika bir fırsat sunuyor. Nusa Penida çevresindeki Manta Point’te yılın her döneminde mantaların temizlik istasyonunda ve Crystal Bay’de de temmuz-eylül ayları arasında mola-molalarla dalabiliyorsunuz. Liman bölgesi de yeni başlayan dalgıçlar için sığ sularda dalış imkânı sunuyor.

Mola-mola Fotoğraf: Ena Dive Center & Marine Adventures

Nusa Lembongan

Yer: Jungutbatu, Nusa Penida, Klungkung Regency, Güney Bali

Nusa Lembongan’daki Blue Corner, akıntı dalışı yapabilecek tecrübeli dalıcılara uygun. Burada köpekbalığı, manta, vatoz, mola-mola gibi pelajik balıklar görülüyor.

Manta Fotoğraf: Ena Dive Center & Marine Adventures

Padang Bai

Yer: Manggis, Karangasem, Doğu Bali

Padang Bai’de beyaz kumuyla dikkat çeken Blue Lagoon, özellikle plaj sevenlerin kaçırmaması gereken bir yer. Dalgıçlar buradan 5 dakikalık bir tekne yolculuğuyla aynı adı taşıyan bir dalış noktasına ulaşabiliyor. Bu dalış noktasında Napolyon, birkaç tür resif köpekbalığı, taş balığı, müren, mavi şerit yılan balığı, nudibranch, vatoz, kalamar, ahtapot, dev kurbağa balığı, mürekkepbalığı görmek mümkün. Shark Point ise beyaz uçlu resif köpekbalıkları görmek için tercih ediliyor.

Bali dalış

Bali dalış – Fotoğraf: Imran Ahmad

Menjangan

Yer: Pejarakan, Gerokgak, Buleleng Regency

Menjangan Adası, Bali Barat Milli Parkı’nın bir parçası. Burası özellikle küçük ve orta boy balıklar görmek için harika bir dalış bölgesi. Büyük pelajik balıkların görülmediği dalış bölgesinde sadece yılın belirli dönemlerinde siyah uçlu ve beyaz uçlu resif köpekbalıkları ve mantalar görülebiliyor. Burası en çok yeni başlayan dalgıçlara uygun çünkü akıntısı çok az ve görüş genellikle 50 metrenin üzerinde. Tecrübeli dalgıçlar için 40 metredeki 150 yıllık ahşap tekne olan Anker batığı en güzel dalış noktalarından biri. Eels Garden dalış noktası zarif gorgonianlarla kaplı derin bir duvarla başlıyor ve kumlu bir dip ile renkli, sert bir mercan bahçesiyle devam ediyor. POS 2 ise adanın en derin duvarına sahip ve kurbağa balığı, timsah balığı gibi Bali’deki en ilginç balık türlerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor.

Bali dalış

Fotoğraf: Imran Ahmad

Amed

Yer: Abang, Karangasem, Doğu Bali

Jemeluk Körfezi’nin doğusundan başlayan Amed duvarı, Bali’nin en ilginç dalış bölgelerinden biri. Buraya kıyıdan veya geleneksel balıkçı jukung tekneleriyle ulaşılıyor. Güçlü akıntısı nedeniyle tecrübeli dalıcılara uygun olan bölge, makro su altı fotoğraf tutkunları tarafından da tercih ediliyor.

Fotoğraf: Imran Ahmad

Bali hem dalış yaparak su altının hem de karada UNESCO mirası tapınakların, pirinç tarlalarının ve çeşitli Hindu ritüellerinin izlenerek keşfedildiği mistik bir coğrafya.

Bali dalış – Fotoğraf: Imran Ahmad

Derin maviliklerde buluşmak dileğiyle…