Endonezya’da Raja Ampat’ta dalış yapmak (Raja Ampat scuba diving – Raja Ampat dalış); zengin sulara inen tüm bilim insanlarını, fotoğrafçıları, tecrübeli / tecrübesiz tüm dalgıçları eşit derecede büyüleyen bir aktivite. Tüplü dalış değil şnorkel bile yapıyor olsanız buranın rengârenk mercanlarından ve çok çeşitli balıklarından etkilenmeden dönmeniz imkânsızdır.

Raja Ampat scuba diving Fotoğraf: Tunç Yavuzdoğan

En son yapılan bilimsel çalışmalarda Raja Ampat’ta 1.427 balık ve 603 sert mercan türü (dünya üzerindeki mercanların % 75’i) tespit edildi. Mercan üçgeninin tam kalbinde yer alan Raja Ampat, zengin ekosistemi ve türlerin çeşitliliğiyle dünya üzerinde en çok su altı bio çeşitliliğine sahip yer olarak biliniyor.

Fotoğraf: Tunç Yavuzdoğan

Raja Ampat dalış tecrübesi yaşamak demek, nefes kesici ve gerçek anlamda unutulmaz bir aktivite yapmak demektir. Çünkü burada sert ve yumuşak mercanlar resifler üzerinde yer bulmak için âdeta birbirleriyle yarışıyor, etraflarına yaşam ve renk saçıyorlar.

Fotoğraf: Tunç Yavuzdoğan

Burada dalış ya da şnorkel yaparken damsel, fusilier ve anthias gibi sürüler halinde minik balıkları, ton balığı, trevally ve mackerel gibi sürüler halinde büyük balıkları görebilirsiniz. Bu sularda bol bol görülen melekbalıkları ve kelebekbalıkları bir yandan resifleri ve mercan kulelerini süslerken, yarasa balıkları, surgeonfish ve barakudaların iskele altlarında ve resif uçlarında kümelendiğini görebilirsiniz. Napolyon balıkları, bumpheadler ve iri baldudaklar (sweetlips) gibi büyük balık türlerine ve âdeta bir köpekbalığı barınağı olmasından dolayı köpekbalıklarına rastlamadan bölgede bir gün bile geçirmezsiniz. Uygun zamanda geldiğinizde temizlenme istasyonlarındaki resif mantalarını veya açık denizde okyanus mantalarını yanıbaşınızda süzülürken görebilirsiniz.

Fotoğraf: Tunç Yavuzdoğan

Raja Ampat en iyi dalış noktaları

50’nin üzerinde dalış noktası Raja Ampat‘ı dünyanın en güzel dalış noktalarından biri hâline getiriyor. Başlıca dalış noktaları da bunlar:

  • Manta Point. Eğer mantaları görmeye hazırsanız bu nazik devleri Mansuar ve Gam arasındaki sığ resiflerde bulabilirsiniz. Mantalar genellikle plankton fazla olduğunda beslenmek için geliyorlar. O zaman da sular bulanık oluyor. Geldikleri yerlerde sadece beslenmekle kalmıyorlar. Aynı zamanda temizleniyorlar.

Fotoğraf: Tunç Yavuzdoğan

  • Cape Kri. Kri Burnu dünyaca ünlü bir dalış noktası. Ününün sebebi de çok sayıda canlıya ev sahipliği yapıyor olması.
  • Mioskon. Kolay dalış koşulları nedeniyle tercih edilen noktada napolyonlar, büyük orfozlar, Wobbegong köpekbalığı, Pigmy denizatı, farklı nudibranch türleri görülüyor.
  • Otdima.
  • Passage. Çılgın bir akıntıya hazırsanız, iddia ediyorum ki bu noktada hayatınızın en adrenalin dolu dalışını yaşayacaksınız.

Fotoğraf: Tunç Yavuzdoğan

  • Mikes Point. Bu küçük adanın asıl adı Kerupiar. Resifin sığ kısmında olağanüstü güzellikte bir mercan bahçesi var.
  • Sardine Reef. Oval şekilli bir su altı tepesine benzeyen bu küçük resif Kri’nin doğu tarafında yer alıyor. Yumuşak mercanlar, gorgonyalar tüm alanı dolduruyor.
  • Blue Magic. Bu eşsiz resif büyük mercan çeşitliliğinin ve Raja Ampat’ta bulabileceğiniz tüm deniz yaşamının mükemmel bir kombinasyonunu sunuyor. İsmi de bu nedenle Mavi Büyü.
  • Chicken Reef. İngilizcede chicken (tavuk) aslında korkak anlamında kullanılıyor. Burası da ismini zararsız bir blacktip köpekbalığı görüp tüm dalışı saklanarak geçiren bir dalgıçtan almış. İlahi korkak dalgıç!
  • Hidden Bay.

Fotoğraf: Tunç Yavuzdoğan

Dalış güvenli mi?

Dalıştan korkmak gerekir mi? Dalış güvenli mi? Ya köpekbalıkları saldırırsa?

Biz insanoğlu maalesef ki dünya üzerindeki en vahşi yaratıklarız. Hiçbir hayvan bir diğerini zevk için öldürmez. Yani Hollywood filmlerinde gördüğünüz gibi Jaws uzaktan hızla gelip bir bacağınızı kapmak için fırsat kollamaz.

Tabii ki bazı canlılar daha saldırgandır. Ancak onlardan uzak durup yaşam alanlarını tehdit etmediğiniz sürece dalış sırasında hayvanların insana saldırısı görülmemiştir.

Dalış sporu kurallarına uyduğunuz sürece çok güvenlidir ve de size inanılmaz bir hayatın kapılarını açar.

Fotoğraf: Tunç Yavuzdoğan

Raja Ampat’ta Akıntılar ve Dalgıç Tecrübe Seviyesi

Raja Ampat suları ve de hızlı akıntıları nedeniyle özellikle Dampier Kanalı boyunca besin açısından oldukça zengin. Besin açısından zengin sular ve hızlı hareket eden akıntılar, göç eden memeliler ve pelajik türler de dahil olmak üzere su altı yaşamının çeşitliliği açısından mükemmel bir ortam hazırlıyor. Ancak bunun gibi besin açısından zengin sular plankton yoğunluğu nedeniyle 15-20 m gibi düşük görüş açısı ve akıntı olmasına da neden oluyor.

Raja Ampat’ta gel-git ve ayın fazlarına bağlı olarak güçlü akıntıların olabileceği ve bazı dalış noktalarının yeni dalmaya başlayanlar ile akıntılarda rahat hissetmeyenler için uygun olmadığı doğru. Şunu da söyleyim: Raja Ampat’ta akıntıyı önceden tahmin etmek pek mümkün değil. O nedenle akıntı yönü ve hızı genellikle ancak dalışın hemen öncesinde belirlenebiliyor. Dalış rehberleri dalgıçlar suya girmeden önce akıntının yönünü ve şiddetini kontrol ediyorlar. Gerekirse dalış planını veya dalış noktasını değiştiriyorlar.

Raja Ampat dalış deneyimi

Mesela en güzel dalış noktalarından biri olan Passage’daki dalışımı anlatayım: Akıntı öyle güçlüydü ki kendimi kontrol edebilmem mümkün değildi. Biraz debelendikten sonra dalış rehberinin elini tuttum (aşağıdaki fotoğrafta sağdaki yakışıklı) ve akıntıda birlikte uçmaya başladık. Evet, ben su altında uçtum! Kollarımı açtım, akıntının yönünde sürüklendim. Bu arada yanımdan whitetip shark (köpekbalığı), vatoz, melekbalığı, kaplumbağa ve binlerce tropik balık geçti. Ben sadece onları izledim ve uçmaya devam ettim. Sanki rüyada gibiydim. Böylesine bir adrenalin nasıl tarif edilir hiç bilmiyorum. Sadece yaşadığım en unutulmaz ânlardan biri olduğunu söylemekle yetineceğim.

Raja Ampat ve şnorkel

Dünya üzerindeki dalış noktalarının pek çoğu derin sularda başlıyor. Raja Ampat’taysa mercanlar ve dalış noktaları sığ sulardan başladığı için bu bölge şnorkel yapmaya oldukça uygun. Scuba yapmayan ama deniz yaşamı merak edenler bu bölgeye sırf şnorkel yapmak için bile gelebilirler.

Fotoğraf: Tunç Yavuzdoğan

Raja Ampat’ta su altı fotoğrafçılığı

Raja Ampat hem makro, hem de geniş açı su altı fotoğrafçılığı için bir cennet. Su altında canlı renklerdeki yoğun mercan bahçeleri geniş açı fotoğrafçılık için ideal. Çoğu fotoğrafçı mercan ve balıkların yoğunluğundan büyüleniyor ve geniş açı fotoğraflara odaklanıyor. Diğer taraftan burası birçok endemik makro canlıya ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle fotoğrafçılar makro objektifi de kullanıyor.

Bu yazıda kullandığım su altı fotoğrafları Raja Ampat’ta Papua Explorers Dive Resort‘u açan Tunç Yavuzdoğan‘a ait. Bu eşsiz görselleri bizimle paylaştığı için kendisine çok teşekkür ediyorum.

Fotoğraf: Tunç Yavuzdoğan

Raja Ampat dalış deneyimi anlatılmaz, yaşanır!

Burada kaldığım 1 hafta boyunca günün 3 saatini su altında geçirdim. Toplamda neredeyse 20 saat su altında soludum, yine de yetmedi. Buranın su altı güzelliklerine doyamadan ayrıldım, hiç bir anını unutamayacağımı da biliyorum. Ancak burayı bir kez gördükten sonra artık içime işleyen bu güzelliklere eminim yine kavuşacağım…