Dünyamızın ¾’ü sularla kaplı. Bu da demek oluyor ki karada ne kadar gezersek gezelim, aslında dünyanın çok büyük bir kısmını göremiyoruz. Bu durum sadece su sporları arasında en özeli olan su altı dalışı yapıyorsak tersine çevriliyor. Eğer derin mavilikleri keşfe çıktıysak, eşsiz bir fauna ve flora ile tanışıyoruz. Üstelik bu güzellikleri yerçekimsiz bir ortamda görüyoruz. Yani sürreal bir ortam, tanıdık olduğumuz gerçeğimizle bütünleşiyor. Hayat daha renkli, daha muhteşem, daha heyecan verici bir hâle bürünüyor. Bu yazımda size gerçek olamayacak kadar güzel olan bu yerlerden yani dünyanın en güzel dalış bölgeleri ve buraların bize sunduklarından bahsedeceğim.
Türkiye’nin en popüler dalış noktalarında tüplü dalış yapan bir dalgıç olarak artık dünyanın değişik yerlerinde dalış yapmak istiyor olabilirsiniz. Ben de bu yazımda değerli su altı fotoğrafçılarımızın desteği ile dünyanın en popüler dalış noktaları listesi oluşturdum.
BeIN IZ TV’de Sudaki İzler programından tanıdığımız Savaş Karakaş da videolarını bizlerle paylaştı.
Yurt dışında dalış (scuba diving) hakkında genel bilgiler
İçindekiler
- 1 Yurt dışında dalış (scuba diving) hakkında genel bilgiler
- 2 Yurt dışı dalış gezisi – Hazırlık & Kurallar
- 3 Dünyanın en güzel dalış bölgeleri
- 3.1 Raja Ampat – Endonezya
- 3.2 Komodo – Endonezya
- 3.3 Wakatobi – Endonezya
- 3.4 Bali – Endonezya
- 3.5 Moalboal – Filipinler
- 3.6 Bohol – Filipinler
- 3.7 Palau
- 3.8 Büyük Set Resifi (Great Barrier Reef) – Avustralya
- 3.9 Sipadan – Malezya
- 3.10 Similan Adaları – Tayland
- 3.11 Maldivler
- 3.12 Mısır
- 3.13 Küba
- 3.14 Belize
- 3.15 Cenoteler – Meksika
- 3.16 Socorro Adaları – Meksika
- 3.17 Guadalupe Adası – Meksika
- 3.18 Galápagos Adaları – Ekvador
- 3.19 Fransız Polinezyası
Dalış, kurallarına uyduğunuz sürece oldukça güvenli bir rekreasyonel faaliyettir. Ancak asla hata kabul etmez. Hani büyüklerimiz derler ya “Suyla şaka olmaz” diye. Doğrudur. Dalışın da şakası yoktur. Dalış yapmak için yeterli bilgi, beceri, tecrübe ve doğru ekipmana sahip olmanız gerekmektedir. Ancak eğer yurt dışında dalış yapacaksanız benim tavsiyem önce Türkiye’deki dalış merkezlerinden dalış eğitimlerini almanız, yeterli bilgi, beceri ve tecrübeye sahip olduktan sonra yurt dışına gitmenizdir. Çünkü dalışlarda tecrübeniz ne kadar artarsa beceriniz de aynı oranda artar. Eğitiminiz ve bilginiz arttıkça daha rahat, daha güvenli ve daha keyifli dalışlar yaparsınız. Bu dönemi Türkiye’de geçirdikten sonra yurt dışına tüplü dalış yapmak üzere gitmeniz sizin için büyük kolaylık olacaktır. Ayrıca Türkiye sularında akıntı (nadir yerler haricinde) yok denecek kadar azdır. Ancak yurt dışında bazı bölgelerde korkunç akıntılarla boğuşmak zorunda kalabilirsiniz. Dalış şartlarının bu zorluklarının da ancak bilgi, beceri ve tecrübenizle üstesinden gelebilirsiniz.
Yurt dışı dalış gezisi – Hazırlık & Kurallar
Şimdi yurt dışında dalış gezisine çıkmadan önce bazı ipuçları vereceğim.
Yurt dışında dalışa gitmeden önce nasıl hazırlık yapmalıyız?
- Kendi dalış malzemelerinizi edinin. Kendi malzemelerinizin olması konforunuzu artıracaktır. Eğer eksik malzemeniz varsa dalış gezisine çıkmadan önce eksik malzeme listenizi mutlaka dalış yapacağınız kulübe bildirin. Özellikle dalış safari teknelerine binmeden önce eksik malzemenizi lokal kulüplerden kiralamanız çok önemli. Çünkü çoğu teknede sadece acil, ödünç ekipman bulunuyor. Kiralık bulunmuyor.
- DAN (Divers Alert Network) dalış sigortası yaptırın. DAN sigortası her yurt dışı dalış seyahati için zorunlu. Safari teknelerinde de mutlaka kontrol yapılıyor. Online olarak sigortanızı yaptırırken poliçe olarak “Sport Member Plan” seçin. Yaklaşık ücreti yıllık € 90.
- Seyahat sigortası yaptırın. Bu zorunlu değil ama kesinlikle uçak iptali, planlarınız değişmesi vs durumlarında cebinizi kurtaracak bir önlem.
- Nitrox eğitimi alın. Oksijeni artırılmış ve dipte daha uzun kalarak daha güvenli dalış yapmanızı sağlayan nitrox, konforunuzu ve güvenliğinizi artıran dalışlar yapmanızı sağlayacak.
Yurt dışında dalışlarda nelere dikkat etmeliyiz?
Sorumlu dalgıç kurallarını hatırlatmakta fayda görüyorum:
- Yeteneklerinizin ve eğitiminizin sınırları içinde dalın.
- Her dalıştan önce şartları değerlendirip bu dalışın size uygun olup olmadığına karar verin. Neticede tüplü dalışın öncelikle güvenli olması gerekmektedir. Dalış noktalarındaki akıntı şartlarını, dalış noktasının ısısını öğrenip ona göre hazırlıklı olun.
- Malzemenize aşina olun. Her dalış öncesinde ve dalış süresince kontrol edin. Mutlaka dalış bilgisayarınız olsun.
- Dalış eşi (buddy) sistemine ve yararlarına saygı duyun ve uyun. Eğer tanımadığınız biriyle buddy olacaksanız tecrübesini dalış yapmadan önce sorgulayın. Kendiniz yeterince tecrübeli değilseniz tecrübesiz biriyle buddy olmanızı önermem.
- Kendi sağlık ve güvenliğinizin sorumluluğunu her dalışta alın.
- Her dalışta ve her zaman çevreye duyarlı olun. Dalışlarda hayvanlara asla dokunmayın. Dalışlardan kendinize istiridye, mercan gibi hediyelikler almaya kalkışmayın. Hem doğaya saygısızlık etmiş olursunuz hem de dalış yaptığınız ülkeden çıkarken havalimanında yakalanıp ciddi cezalar ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Dünyanın en güzel dalış bölgeleri
Dünyanın en güzel dalış bölgeleri yazısını hazırlarken değerli su altı fotoğrafçılarından destek aldım. Dünyanın değişik bölgelerinde dalış gerçekleştiren su altı fotoğrafçılarımız kendi favorileri olan dalış noktalarını seçti. Onların yazıları, fotoğrafları ve videolarıyla bu liste ortaya çıktı. Her birine bu eşsiz görseller için de çok teşekkür ediyorum.
O zaman gelin, su altı fotoğrafçılarımızın gözünden dünyanın en güzel dalış bölgeleri nerelermiş bir bakalım. (Bu liste popülarite sıralamasına göre hazırlanmamıştır. Sadece bölge bölge gruplandırılmıştır.)
Raja Ampat – Endonezya
Endonezya‘nın eşsiz güzellikteki Raja Ampat Adaları, dünyanın sayılı doğa harikaları arasında yer alıyor. Burası Papua Yeni Gine Adası’nın batısında, Endonezya’ya ait Kuş Kafası Yarımadası denilen bölgede yer alan 46.000 km²’de 1.500 adet adadan oluşan bir archipelago (takımadalar, adalar grubu). Bölge en çok Raja Ampat dalış deneyimi yaşamak isteyen dalgıçlar, doğaseverler, maceraperestler ve gerçek huzurun ne olduğunu tatmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. En son yapılan bilimsel çalışmalarda Raja Ampat’ta 1.427 balık ve 603 sert mercan türü (dünya üzerindeki mercanların % 75’i) tespit edildi. Mercan üçgeninin tam kalbinde yer alan Raja Ampat, zengin ekosistemi ve türlerin çeşitliliği ile dünya üzerinde en çok su altı bio çeşitliliğine sahip yer olarak biliniyor.
Yazı ve fotoğraf: Tunç Yavuzdoğan – Papua Explorers Dive Resort
Komodo – Endonezya
Endonezya’da Padar, Rinca ve Komodo ile 26 küçük adadan oluşan Komodo Millî Parkı, dünyanın en büyük kertenkelesine ev sahipliği yapıyor. 3 metre ve 68 kg’ya kadar büyüyebilen Komodo ejderi, dünyada sadece burada yaşıyor. Komodo aynı zamanda Endonezya’nın en ünlü dalış noktalarından biri. Dalış noktalarına çoğunlukla liveaboard dalış safari tekneleri ile ulaşılıyor. Güçlü akıntıları ile bilinen dalış noktaları sadece tecrübeli dalgıçlar için öneriliyor. Dalışlarda manta ray, köpekbalığı, çok sayıda balık ve renkli resifler görülüyor. En ilginç dalış yerlerinden biri olan Makassar Resifi, 3 km uzunluğunda bir kanal. Akıntılar tarafından şekillendirilen kraterler ve küçük kaya tepeleri içeren eşsiz bir deniz manzarası var.
Yazı ve fotoğraf: Debbie ve Jerry Arriaga – Coralia Liveaboard
Wakatobi – Endonezya
Wakatobi; Asya-Pasifik’teki dünya mercan üçgeninin ortasında, Endonezya’nın Sulawesi Adası’nın güneydoğusunda bulunuyor. Wakatobi 4 büyük ada (Wangi-Wangi, Kaledupa, Tomia, Binongko) ve bir çok küçük adadan (Tokobao, North Lintea, South Lintea, Kampenaune, Hoga, Tolandono vs) oluşan bir archipelago (takımadalar, adalar grubu). Buraya ulaşımsa oldukça zorlu. Önce Jakarta, Bali veya Makassar’a gelmek, oradan da Wangi-Wangi Adası’na veya Tomia Adası’na uçmak gerekiyor. Adalar arasında ulaşımsa feribot veya özel botla yapılıyor. Wakatobi dünyada en fazla sayıda resif ve balık türünün görüldüğü bir bölge. Tam 942 balık çeşidi ve 750 mercan resifi türüne (dünyada toplam 850 tür mercan resifi var) ev sahipliği yapıyor.
Yazı ve fotoğraf: Turgay Ali Şanlı
Bali – Endonezya
Bali, Küçük Sunda Adaları’nın en batısında yer alan Endonezya’ya ait bir adadır. Batıda Cava, doğuda ise Lombok Adası arasında yer alır. M.Ö 2000’li yıllara varan yerleşimi ile Hindu kültürünün tüm zenginliklerini içinde barındırır. Bali ve Lombok Adası arası okyanus akıntılarının geçit boğazı olduğu için ve besin açısından zengin olması nedeniyle mantaların göç yolu üzerindedir. Bunun yanında Tulamben bölgesinde hemen kıyıda bulunan ve II. Dünya Savaşı’nda batırılan USAT Liberty kargo gemisi batığı, hem kendi batık yapısı hem de barındırdığı su altı canlılığı açısından tüm dalıcıların uğrak dalış noktasıdır. Kısaca Bali; hem Bali dalış deneyimi yaparak su altının hem de karada UNESCO mirası tapınakların, pirinç tarlalarının ve çeşitli Hindu ritüellerinin izlenerek keşfedildiği mistik bir coğrafyadır.
Yazı ve fotoğraf: Akın Yıldırım – Ayışığı Dalış Merkezi/Leopar Turizm
Moalboal – Filipinler
Filipinler, Pasifik Okyanusu’nun batısında irili ufaklı 7.641 adet adadan ulaşan bir adalar topluluğu ülkesidir. Moalboal bu adaların büyüklerinden birinde bulunan Cebu eyaletine ait bir yaklaşık 30.000 nüfusu olan bir kasabadır. Tipik bir tropik Pasifik adası kara doğasına sahip bu bölge, su altı canlılığı açısından da şaşırtıcı bir çeşitliliğe sahiptir. Ayrıca hiç yer değiştirmeyen çok büyük bir sardalya sürüsü çok ilginçtir. Yaklaşık 8 yıl önce bu bölgeye gelip yerleşen bu sardalya topluluğu koruma altına alınmıştır ve avlanması kesinlikle yasaktır. Göç etmeyi bırakıp burada yaşamaya başlayan bu sürü, hem zengin besin kaynakları hem de üremeye uygun koşulları nedeni ile bölgeyi sahiplenmiştir. Moalboal, Oslob bölgesine de yakın olduğu için balina köpekbalıklarının her sabah ziyaret ettiği plaja günü birlik turlar yapılmakta ve en az 7-8 adet balina köpekbalığı ile hem dalış hem de şnorkel yapılmaktadır. Dönüş yolundaki Kawasan Şelaleri ise tam bir doğa harikası olup muhakkak ziyaret edilmesi gereken bir milli parktır.
Yazı ve fotoğraf: Akın Yıldırım – Ayışığı Dalış Merkezi/Leopar Turizm
Bohol – Filipinler
Filipinler’in Visayas Takımadaları içinde yer alan Bohol Adası henüz adını dalış noktaları ile çok fazla duyurmuyor olsa da burada rengârenk mercan kayalıkları arasında Bohol scuba dalış yapabiliyorsunuz. Dünyanın belki de en renkli mercanlarına ev sahipliği yapan Bohol, bu özelliğiyle dalgıçları ve su altı fotoğrafçılarını (özellikle de makro çekim sevenleri) kendine çekiyor. Adaya geldiğinizde dünyanın en küçük maymunu olarak tanımlanan Tarsier maymunlarını, Ulusal Coğrafik Anıtı olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dâhil edilen Çikolata Tepeleri’ni ve Cadapdapan pirinç teraslarını da ziyaret edebiliyorsunuz.
Yazı: Yaprak Gürdal Fotoğraf: Paolo Fonacier
Palau
Palau, uçsuz bucaksız Okyanusya’nın üzerine yeşil bir dantel gibi bezenmiş bir adacıklar topluluğu. Temiz suyu, akıntının beslediği zengin duvarları, köpekbalıkları, denizanası gölü, II. Dünya Savaşı batıkları, hatta tuzlu su timsahı dalışları ile “Her yere gittim ama daha fazlasını istiyorum” diyenlere hitap ediyor. Blue Corner buradaki unutulmaz dalış noktaları arasında yer alıyor. Akıntı kancasını takıp dalış boyunca köpekbalıklarını seyrederken Napolyon balıkları size eşlik ediyor. Mantaların temizlik istasyonu olan German Channel ise bir başka unutulmaz dalış noktası.
Yazı ve fotoğraf: Aydın Kışınbay – Exit Turizm
Büyük Set Resifi (Great Barrier Reef) – Avustralya
Güney Yarım Küre’deki Avustralya, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında yer alıyor. Ülkede Queensland’deki Büyük Set Resifi (Great Barrier Reef) ise dünyanın en büyük resifi olmasıyla adını duyuruyor. Büyük Set Resifi yaklaşık 2.900 bireysel resif ve 600 kıta adasından oluşuyor. Canlı organizmalardan meydana gelen dünyanın en büyük tek yapısı olarak biliniyor. Ancak resifin büyük kısmı ne yazık ki korunamadığı için yok olmuş durumda. Canlılık azaldığı için bölgenin artık eski dalış popülaritesi de yok.
Sipadan – Malezya
Selebes Denizi’nde bulunan ve ana karaya sadece 1 saatlik mesafede yer alan Sipadan Adası, Malezya‘nın tek okyanus adasıdır. Aktif olmayan volkanik bir kaya üzerinde bulunan ve yaklaşık 600 metre derinliği olan Sipadan Adası’na sınırlı sayıda dalgıç kabul edilmektedir. Hint-Pasifik havzasının kalbinde yer alan Sipadan, dünyanın biyoçeşitlilik açısından en zengin bölgelerinden biridir. 3.000’den fazla balık türüne ve birkaç yüz resif türüne sahiptir. Besin açısından zengin akıntılar nedeniyle küçük balıklar, büyük balıklar, köpekbalıkları ve kaplumbağalar da dâhil olmak üzere deniz ekosistemi besin zincirinin hemen hemen her üyesi bölgede görülmektedir. En iyi dalış noktası kabul edilen Barracuda Point’te çok sayıda baraküda görülür. South Point’te resif köpekbalıkları vardır. Şanslı dalgıçlar zaman zaman çekiç kafa köpekbalıklarını görmektedir. Bölgede yıl boyunca dalış yapılabilir. Ancak en iyi zaman nisan-aralık arasındadır.
Yazı ve fotoğraf: Erkan Balk
Similan Adaları – Tayland
Tayland‘ın batısında 9 adadan oluşan Similan Adaları, Andaman Denizi’ndeki Similan Adaları Millî Parkı’nın içinde bulunuyor. Adalarda konaklama imkânı sadece Koh Similan ve Koh Miang adalarında var. Similan Adaları’nda dalmanın en iyi yoluysa liveaboard dalış safari tekneleriyle mümkün. Görüntü genellikle mükemmel ve deniz yaşamı çok zengin. Ancak akıntı olduğu için burası daha çok tecrübeli dalgıçlara uygun. Şubat-nisan ayları arasında manta ray ve balina köpekbalıklarını görme şansı var. Bunların dışında çok sayıda renkli resif balığı dalışlara eşlik ediyor.
Yazı ve fotoğraf: Tayland Turizm Otoritesi
Maldivler
Maldivler, Hint Okyanusu’nda Hindistan ve Sri Lanka arasında yer alan 1.192 adadan oluşan bir ülke. Adalar grubunda yaklaşık 1.000 tane ada ıssız ve hiç yaşam yok. Ülkeyi 26 alçak atol olarak gruplandırmak mümkün. Bu atoller 10.000’lerce resif, 1.000 tür balık, 200’den fazla mercan ve pek çok su altı canlısına ev sahipliği yapıyor. Buradaki çok sayıda dalış noktasında dalış yapmak için Maldivler liveaboard dalış safari tekneleriyle dalış turu yapmak en iyi yöntem. Maldivler dalış noktaları 3 bölgeye ayrılıyor: Malé civarındaki Merkez Atolleri, Kuzey Atolleri ve Güney Atolleri. Dalışlarda büyük canlılardan yunus, leopar köpekbalığı, çekiç köpekbalığı, siyah uçlu resif köpekbalığı, gri resif köpekbalığı, hemşire köpekbalığı, balina köpek balığı, büyük manta görülüyor. Dalış için yılın her mevsimi güzel olsa da muson dönemi olan nisan-ekim ayları arası, özellikle de hazirandan ağustosa kadar çok yağmur yağıyor.
Yazı ve fotoğraf: Yasemin Tüylü
Mısır
Düşük maliyet ve yakınlık göz önüne alındığında Kızıldeniz, Türkler için ev avantajlı dalış yeridir. Özellikle liveaboard yapınca su altıyla bütünleşilir. Pek çok dalgıç için de Kızıldeniz’de dalış yapmak bu nedenle âdeta hacca gitmek gibidir. Kızıldeniz’de dalış dendiğinde ilk akla gelen ülkeyse Mısır’dır. Kendini dalış turizminde en çok geliştiren ülke olan Mısır, bütün dalgıçların hayallerini süslemektedir. Sert ve yumuşak mercanları, çok çeşitli su altı canlıları ile burası dalgıçların kendisini “Hacı olmuş gibi” hissettiği bir yerdir.
Mısır’daki dalış noktalarını Kuzey Kızıldeniz ve Güney Kızıldeniz olarak ikiye ayırabiliriz. Kuzey Kızıldeniz bölgesinde dünyaca ünlü Straits of Tiran (Tiran Boğazı), Ras Mohammed Millî Parkı bulunur. Batık dalışlarını seven dalgıçlar, SS Thistlegorm veya Dunraven batıklarında mutlaka dalış yapar. Güney Kızıldeniz bölgesi kalabalıktan uzak dalış noktalarına sahip olmasıyla tanınır. Dalış noktalarına sadece liveaboard dalış safari tekneleriyle ulaşım mümkündür. Daedalus Reef, The Brothers, St. Johns, Elphinstone ve Fury Shoals en popüler dalış noktalarıdır.
Yazı ve fotoğraf: Ferhan Coşkun
Küba
Küba bir su altı fotoğrafçısı için tam bir cennet. Hiç akıntı yok, çok rahat dalışlar yapılıyor. Küba dalışlarınızda köpekbalıklarına doyuyorsunuz. Suya atladığınızda teknenizin altında size bekleyen onlarca ipeksi köpekbalığı oluyor. Aralarından derinlere doğru gittiğinizde 2-3 metre boyundaki gri resif köpekbalıklarıyla karşılaşıyorsunuz. Dev orfozlarla beraber göreceğiniz bu tatlı sert balıklar bir Kızılderili sürüsü gibi etrafınızda dolanıyorlar. Üstelik neredeyse size sürtünecek kadar yaklaşıyorlar.
Yazı ve fotoğraf: Alptekin Baloğlu
Bir deniz timsahıyla dalmak istermisiniz? O zaman buyrun, Küba’nın Kraliçe’nin Bahçeleri Resifi’ne. Fidel Castro’nun koruma altına aldığı resif, uzun yıllardır bir millî park. Çok iyi korunuyor. Dalışlarda orfozlar, çeşit çeşit köpek balıkları, her tür resif balık sürüleri ve de Amerikan timsahıyla burun buruna gelebiliyorsunuz. Boyu 2 metreyi aşan bu soğuk kanlı timsahın yarım metre yanınızda ağzını açmış durmasıysa size adrenalin dolu anlar yaşatıyor.
Yazı: Alptekin Baloğlu
Fotoğraf: Aydın Kışınbay – Exit Turizm
Belize
Belize, Orta Amerika’da yer alan bir ülke. İlk olarak Jacques Cousteau tarafından keşfedilen bölgede Mayalar’ın 1.000 yıldan uzun bir süre yaşadığı sanılıyor. Burası Avustralya’daki Great Barrier Reef’ten sonra dünyanın en büyük ikinci resifine sahip. Belize City’den 70 km uzaklıkta bulunan Lighthouse Resifi’nin merkezindeki Büyük Mavi Çukur (The Great Blue Hole), 300 metre çapı ve 124 metre derinliğiyle dünyanın en büyük su altı obruğu (deniz çukuru) olma özelliği taşıyor. Büyük Mavi Çukur; hemşire köpekbalığı (nurse shark), orfoz, çeşitli resif köpekbalıkları (Caribbean reef shark ve Blacktip shark – Carcharhinus limbatus) gibi canlılara ev sahipliği yapıyor.
Yazı ve fotoğraf: Turgay Ali Şanlı
Cenoteler – Meksika
Cenote, “erişilebilir yer altı suyu” anlamına geliyor. Cenoteler düşük irtifa bölgelerinde, özellikle toprak gelişimi az olan genç Paleozoik dönem sonrası kireçtaşlarına sahip adalarda, sahil şeritlerinde ve platformlarda yaygın olan jeolojik formlar. Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda yer alan cenoteler için dünya üzerindeki en muhteşem yer altı oluşumları denebilir. Kristal berraklığındaki su, 40 metrelere kadar görüş veriyor. Tatlı ve tuzlu suyun birbirine karışmadığı Meksika cenotelerinde ortalama 15 metrelerde Halocline adı verilen kristalize bir tabaka ile bu ayrımı rahatça görebiliyorsunuz. Cenotelerin birlerce yeryüzü bağlantısı su altında büyüleyici bir ışık gösterisi sunuyor. Cenotelerde dalış yapabilmek için lisanslı mağara dalgıcı olma şartı aranıyor. Ancak az sayıda cenotede sportif dalıcılar için özel emniyet koşulları oluşturulmuş. Bu koşulları size sağlayan yerel bir dalış merkezi ve dalış rehberi olmak kaydıyla güvenle dalış yapabiliyorsunuz. En popüler cenoteler arasında Chak Mool, Dos Ojos, El Pit, Angelita, Taj Mahal, Car Wash, Dreamsgate, Calavera, Gran Cenote, Eden, Pet Cemetery sayılabilir.
Yazı ve fotoğraf: Bülent Şelli
Socorro Adaları – Meksika
Meksika’nın batısındaki Pasifik Okyanusu’nda yer alan Revillagigedo Archipelago, 4 adet volkanik adadan oluşan bir archipelago (takımadalar, adalar grubu). Adalar Kaliforniya Körfezi’nin ucunda bulunan Cabo San Lucas’ın 400 km güneyinde yer alıyor. Bu bölge özellikle büyük hayvan çeşitliliğiyle ünlü. Tüplü dalışlara boyları 6-7 metreyi bulan dev mantalar, 10’dan fazla türde köpekbalıkları (hammerhead, white tip, silver tip, silky, dusky, Galapagos, tiger), balina köpekbalıkları, dev orkinoslar, tunalar, şişe burunlu yunuslar, kambur sırtlı balinalar, pilot balinalar, katil balinalar eşlik ediyor. Revillagigedo Takımadaları (San Benedicto, Socorro, Roca Partida, Clarión), UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor. Su sıcaklığı 22-26 °C arasında değişiyor. Socorro dalışları daha çok soğuk ve akıntılı sularda dalmayı tercih eden tecrübeli dalgıçlara öneriliyor.
Yazı ve fotoğraf: Nautilus Liveaboards & TR temsilcisi Ayışığı Dalış Merkezi/Leopar Turizm
Guadalupe Adası – Meksika
Guadalupe Adası (Isla Guadalupe), 250 km² alana yayılan volkanik bir ada. Meksika’nın Baja California Yarımadası’nın 241 kilometre batısında yer alıyor. Bölge özellikle köpekbalığı dalışları ile adını duyuruyor. Dalışlar temmuz-kasım ayları arasında yapılıyor. Burada tam 322 tür köpekbalığı yaşıyor! En popüler dalışlar arasında da büyük beyazla yapılan kafes dalışları geliyor.
Yazı ve fotoğraf: Nautilus Liveaboards & TR temsilcisi Ayışığı Dalış Merkezi/Leopar Turizm
Galápagos Adaları – Ekvador
Galápagos Adaları (Colón Takımadaları), Pasifik Okyanusu’nun doğusunda Ekvador Cumhuriyeti‘ne bağlı bir archipelago (takımadalar, adalar grubu). “Tabiatın Ütopyası” olarak adlandırılan Galápagos Adaları, çok uzun yıllar insanoğlunun keşfedememesi sayesinde doğasını korumayı başarmış. Hayal gücünün sınırlarını zorlayan bitkilere, hayvanlara ev sahipliği yapıyorlar. Deniz iguanaları, dev kaplumbağalar, albatroslar, sümsük kuşları (booby-mavi ayaklı, kırmızı ayaklı, maskeli), deniz aslanları, Galapagos yengeçleri (sally lightfoot crabs), uçamayan karabatak kuşları, Galápagos penguenleri buranın sakinleri arasında yer alıyor. Adaları bu denli değerli yapan sebeplerden biri de dünyaca ünlü biyolog Charles Darwin’in evrim teorisinin doğduğu yer olması. Darwin’e ilham veren adalar, UNESCO tarafından da canlı müze ve evrim teorisinin yaşayan kanıtı olarak kabul ediliyor.
Adada dalışı biraz anlatmamız ve örneklendirmemiz gerekirse, dünyada deniz iguanasını görebileceğiniz tek yer Galápagos Adaları’dır. Kara iguanaları bu adalara geldikten sonra evrim geçirmiş. Denize girebilen bir tür hâline gelmeleri yüzbinlerce yıl almış. Sadece yeşil alglerle besleniyorlar. Fernandina Adası’na yaklaşıp lav kayaları üzerinde hareketsiz duran bu siyah canlıları gördüğünüzde güneşlendiklerini ve böylece vücut ısılarını artırarak yarım saatliğine beslenmek için soğuk sulara girmeye hazırlandıklarını anlayabilirsiniz. Bu dev kertenkeleleri Española, Santa Cruz ve Isabela adalarında da görebilirsiniz.
Dünyada dalış sırasında mola mola (güneş balığı/ay balığı) ile karşılaşma şansınızın neredeyse garanti olduğu ender yerlerden biri, Galapagos Adaları’nın Isabela Adası’dır. Adanın kuzeybatısında yer alan Punta Vicente Roca dalış noktası, mola molaların temizlik istasyonlarına ev sahipliği yapar. 3 metreye varan boylarıyla ve bir uzay gemisini andıran yapısıyla görüşün sadece 5-6 metre olduğu bu sularda aniden mola molayla karşı karşıya gelmek müthiş bir heyecandır.
Yazı ve fotoğraf: Alptekin Baloğlu
Fransız Polinezyası
Fransız Polinezyası, Büyük Okyanus’ta bulunan ve Fransa’ya bağlı Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bir ülke. 118 küçük ve volkanik adadan oluşuyor. En büyük adası olan Tahiti’de kültür incisi üretimi turizm ekonomisinde önemli bir yere sahip. Ressam Paul Gauguin ve yazar Pierre Loti gibi pek çok tanınmış kişi yaşamlarının bir bölümünü olağanüstü doğaya ve büyüleyici güzelliğe sahip olan bu ülkede geçirdi. Buraya ulaşımsa oldukça zorlu. Türkiye’den Los Angeles, başkent Papeete, ardından Rangiroa üzerinden Fakarava’ya varılıyor. Yolculuk 35 saatten fazla sürüyor.
Tuamotu Archipelago’da yer alan bakir atoller özellikle büyük canlılarla karşılaşabilme imkânı bakımından eşsiz. Su sıcaklığı yıl boyunca 24-28 °C. Güçlü akıntılarda yapılan zorlu dalışlarda kanyonlardan geçen yüzlerce köpekbalığını görebiliyorsunuz. Dalışlarınızda görebileceğiniz türler arasında gri resif köpekbalığı, siyah uçlu resif köpekbalığı, çekiç başlı köpekbalığı, okyanus tipi beyaz uçlu köpekbalığı, kaplan köpekbalığı, ipeksi köpekbalığı, gümüş uçlu köpekbalığı, manta ve şişe burunlu yunus yer alıyor. Geceleri heyecan verici köpekbalığı dalışları da yapılıyor.
Yazı ve fotoğraf: Saygun Dura (Yazının kapak fotoğrafı da Saygun Dura’ya aittir)
Umarım dünyanın en güzel dalış bölgeleri yazısı ilginizi çekmiştir.
Derin mavilikleri keşfetmeniz dileğiyle
Siz de fikrinizi belirtin