2004 yılında dünyada 116 farklı kentin katılımıyla kurulan UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü)’nun Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network); zanaat & halk sanatları, tasarım, gastronomi, edebiyat, müzik, film ve medya sanatları alanında gerçekleşiyor. Gaziantep de zengin Gaziantep mutfağı kültürüyle 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında kabul edildi. Bu yazımda Gaziantep mutfağı, yöresel Gaziantep yemekleri, damak çatlatan Gaziantep lezzetleri konularına değineceğim.

Gaziantep mutfağı – Gaziantep yemekleri

Gaziantep mutfağı, yüzyıllardır topraklarında hüküm süren medeniyetlerin izlerini harmanlayarak ortak bir damak tadında buluşturan bir mutfak. 400’ün üzerinde yemek çeşidi bulunan Gaziantep mutfağının bu kadar leziz olmasının özelliği, hem pişirme becerisinden hem de yörede doğal şartlarda üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerdeki yüksek aromadan kaynaklanıyor. Yemeklerde baharat, ekşi, taze sarımsak da çok kullanılıyor.

Ülkemizde en sevdiğim mutfaklar arasında Hatay mutfağı ve Gaziantep mutfağı başı çeker. Annem ve kardeşimle geldiğim Gaziantep‘teyse hedefimiz ailece güzel bir Gaziantep gastronomi turu yapmaktı. Gaziantep’te nerede yemek yenir dendiğinde aslında her yer diye bile cevap verebiliriz ama biz en özel yerleri bulup denemeye çalıştık. Şimdi de size tattığımız özel lezzetleri tanıtacağım.

Ali Nazik

Ali Nazik kebabı, közlenmiş patlıcan, yoğurt ve kıyma ile hazırlanan, Osmanlı’dan günümüze ulaşan bir lezzet. Gaziantep mutfağı tadımı yaparken ilk olarak bu yemeği denemenizi şiddetle öneririm.

Gaziantep mutfağı - Gaziantep yemekleri

Ali nazik

Simit kebabı

Gaziantep’in en özel lezzetlerinden birisi olan simit kebabı (oruk kebabı), simit adı verilen ince bulgur ve zırh kıyması ile hazırlanıyor, sarımsakla harmanlanıyor, fırında pişiriliyor, yoğurt ve Antep fıstığı eşliğinde sunuluyor.

Meyveli kebaplar

Gaziantep’te kebap kültürü çok zengin. Bu kebaplar arasında meyveli kebaplar da var. Ayva kebabı, elma kebabı, erik tava, yenidünya kebabı gibi lezzetler, Gaziantep’in iddialı yemekleri arasında yer alıyor.

Gaziantep mutfağı - Gaziantep yemekleri

Hazırlık aşamasında sarımsak kebabı

Küşleme

Küşleme, koyunların omurga bölümünde bulunan, sinirsiz olması nedeniyle oldukça yumuşak olan etlerin, yöreye özgü baharatlarla birlikte pişirildiği bir yemek.

Yuvalama

Gaziantep yöresel yemeklerinden olan yuvalama, özellikle bayram sabahlarında ve düğün sofralarında çok tüketiliyor. Nohutlu veya nohutsuz olarak yapılıyor.

Gaziantep mutfağı - Gaziantep yemekleri

Yuvalama

Beyran

Beyran, bol iç yağlı, pirinçli, kuzu etli, çorba kıvamında leziz bir sulu yemek. Yerel halk bunu kahvaltıda yiyor. Kabul ediyorum, kahvaltı için ağır bir tercih ama hazır buraya gelmişken herşeyi adabıyla yapmak gerek. Çünkü Türkiye’nin hiçbir yerinde bu tadı bulmak mümkün değil.

Beyran

İçli köfte

İçli köfte; patates, ince bulgur, irmik, ekmek, bol baharat ile yapılıyor. Adana, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Hatay ve Gaziantep’te çok sevilen içli köfte, özellikle bayramlarda ve kalabalık sofralarda tepsi tepsi hazırlanarak sunuluyor.

İçli köfte

Firik pilavı

Gaziantep yöresine özgü firik pilavı, ham koparılan bulgurların ateşte tütsülenmesi ile hazırlanıyor. İçine nohut katılıyor.

Antep usulü zeytinyağlı dolma

Gaziantep usulü zeytinyağlı dolma, kuru patlıcanlar ile hazırlanıyor.

Gaziantep usulü zeytinyağlı dolma

Nohut dürüm

En çok sokak yemeği olarak adını duyuran nohut dürüm, haşlanmış nohut ve lavaş ile hazırlanıyor.

Antep fıstığı

Antep fıstığı ağacından yetişen, yağlı, ince kabuklu Antep fıstığı, yörede en çok tatlıcılık ve yiyecek sektöründe kullanılıyor. Bu fıstığı yetiştiği topraklarda tatmak ise nirvanaya ulaşmak gibi.

Antep fıstığı

Baklava ve Şöbiyet

Gaziantep deyince ilk akla gelen lezzetlerden birisi de kuşkusuz baklava ve şöbiyettir. İncecik yufka, şerbet, tercihe göre fıstık veya ceviz ile hazırlanan baklavada çok fazla çeşit olsa da benim tercihim Antep fıstıklısıdır.

Baklava

Gaziantep’e gidip Gaziantep mutfağının lezzetlerini tatmak, tam anlamıyla gastronomik bir şölenin içine düşmek gibidir. Buraya gelirken 5 öğün yemek yemeyi göze almak, yanında da mide ilaçlarını getirmek şart!