Dible ismindeki hamur tatlısı, Kuzey Ege’de özellikle Yörükler tarafından düğün ve hayırlarda yapılan bir tatlıdır. Bu yazıda Kuzey Ege yemekleri arasında yer alan tatlının tarifini bulacaksınız. O zaman şimdi kolları sıvayabilirsiniz.
Sevgili lezzet avcısı dostlarım, hepimizin bildiği üzere ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Hani derler ya, Ne tat kaldı, ne tuz, diye, işte öylesi çetin günler yaşıyoruz. Korona virüs yani kovid-19’un tüm dünyaya yayıldığı ve pandemik ilan edildiği şu günlerde günlük rutinlerimiz ve alışkanlıklarımız da mecburen değişiyor. Çoğumuzun çalıştığı ya da sosyal olarak dışarıya bağımlı yaşantımızdan korona virüs tedbirleri kapsamında kapsamında koptuk.
Türk mutfağının gizli lezzetleri artık covid-19 nedeniyle evlerimizde yapılıyor. Kafe ve restoranların, alışveriş merkezlerinin kapanması ile dışarda yemek yeme alışkanlığımız da mecburen askıya alınmış oldu. Kendimizi ve çevremizi korumak adına evlerimize çekildik. Belki de pek çoğunuz ilk kez mutfak araç gereçlerini kullandı ya da yeni tarifler denedi, deniyor. Bu hastalıktan korunma yollarının en önemlilerinden biri de şüphesiz ki doğru beslenmek, gıdamıza dikkat etmek ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak. Moral ise bağışıklık sistemimiz için en az gıda kadar önemli. Bu iki önemli unsuru birleştiren ise bana göre mutfaktır.
Mutfakta geçireceğiniz zaman ile hem aklınızı dağıtabilir hem zaman geçirebilir hem de midenizi şenlendirebilirsiniz. Kim bilir, belki yeni bir hobi bile edinebilirsiniz. Hastalık tehdidi sonlandığında mutfağınızdan hünerli bir aşçı olarak çıkabilirsiniz. Ben krizleri fırsata çevirmekten yana olduğumdan bu zorlu dönemde de evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz ama herkesin bilmediği tariflerimle yanınızda olacağım.
Dible tarifi – Dible nasıl yapılır?
İçindekiler
Bu yazımda size Kuzey Ege mutfağı yemeklerinden biri olan dible tarifiyle geldim. Bu hamur tatlısı başka yörelerde nadir olarak biliniyor. İnce olarak açılması gereken ve kül suyundan sırrını alan bu tatlı kuzey Ege’de özellikle Yörükler’ce düğün ve hayırlarda hâlâ yapılıyor. Gelelim biz bu tatlıyı evimizde nasıl yapacağız kısmına.
Dible (Dibile) Tatlısı için Malzemeler (10 kişi için)
1 tam yumurta
1 su bardağı küllü su (nasıl elde edeceğinizi tarifte bulabileceksiniz)
½ su bardağı zeytinyağı
1 fiske karbonat
1 çay bardağı süt
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı şeker
Aldığı kadar un (kulak memesi kıvamında, oklavada açılacak kıvamda bir hamur yapacağız)
Dible (Dibile) Tatlısı Yapılışı
Akşamdan yapmamız gereken ve tatlımıza o şeffaf ve cam gibi görüntüsünü veren küllü suyun hazırlanması aşaması hakkında bilgi vereyim. Eviniz soba ile ısınıyorsa işiniz kolay. Külünüzü burdan temiz bir şekilde alabilirsiniz ama sobanız yoksa evinizin balkonunda ya da bahçenizde bir teneke ya da çelik bir kapta odun yakarak temiz bir kül elde edebilirsiniz. İşin püf noktası ise bu odunun meşe ya da zeytin odunu olması gerektiği!
1 yemek kaşığı kadar temiz külü elekten eleyip un hâline gelince 2 bardak suya ıslıyoruz ve sabaha kadar bekliyoruz. Sabah üstte kalan berrak kül suyunun 1 su bardağı kadarını tarifimizde kullanıyoruz.
Bir kaba sırayla yumurta, süt ve küllü suyu ekliyoruz. Karıştırdıktan sonra geri kalan zeytin yağı, tuz, şeker, karbonatı da koyduktan sonra bu sıvı karışıma azar azar un ekleyerek yoğuruyoruz. İstediğimiz kulak memesi kıvamına gelince üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen dible hamurumuzdan havuç içi kadar bezeler kopararak un ve az nişastalı karışımı serperek incecik olana kadar açıyoruz. Bezemizi yuvarlak açtıktan sonra 4 parmak genişliğinde şeritler kesiyoruz. Bu şeridin bir ucunu sol elimize aldıktan sonra diğer ucu elimizle topaç çevirir gibi döndürerek sarıyoruz ve sarma bitince hamuru ters çeviriyoruz. Böylece elimizce büzülmüş ama yuvarlak hoş bir şekil oluyor. Tüm bezeleri bu şekilde hazırladıktan sonra kıtır kıtır olması için zeytin yağında bir güzel kızartıyoruz.
Gelelim dible şerbetine. Bir tarafta 3 su bardağı su, 2 su bardağı toz şeker ve yarım limon suyu ile bir şerbet hazırlıyoruz. Eğer tatlımızın kıtır ve sert olmasını istiyorsak daha uzun kaynatarak yoğun bir şerbet, daha yumuşak olmasını istiyorsak akıcı bir şerbet yapıyoruz. Tatlımızın bir diğer önemli detayı da kızarmış hamurları şerbet henüz kaynarken içine atmak ve iyice şerbeti çektiğinden emin olduktan sonra hamurları içinden almaktır.
Servis ederken de isterseniz Ege’ye has ceviz ve tahin ikilisi ile, isterseniz de fındık ya da badem parçalarıyla sunabilirsiniz.
Görsel ve tarif için 16. Burhaniye Zeytinyağlı Yemekler Yarışması tatlı kategorisinde dible tatlısı ile birinci olan Sayın Semra Arvış’a teşekkür ediyorum.
Şimdiden afiyet ve şifa olsun. Koronasız günlerde görüşmek dileğiyle.
Siz de fikrinizi belirtin