2004 yılında dünyada 116 farklı kentin katılımıyla kurulan UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network); zanaat & halk sanatları, tasarım, gastronomi, edebiyat, müzik, film ve medya sanatları alanında gerçekleşiyor. Gaziantep de zengin Gaziantep mutfağı kültürüyle 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında kabul edildi. Bu yazımda Gaziantep lezzetlerini nerede tadabilirsiniz, Gaziantep’te nerede yemek yenir konularına değineceğim.
Gaziantep’te nerede yemek yenir?
İçindekiler
Annem ve kardeşimle geldiğim Gaziantep’te ailece güzel bir Gaziantep gastronomi turu yapmayı hedefledik. Zira Gaziantep lezzetleri deyince akan sular duruyor. Bu lezzetleri de ister esnaf lokantalarında, ister lüks restoranlarda tadın, mideniz tam bir şölenin içine düşüyor.
Ülkemizde en sevdiğim mutfaklar arasında Hatay mutfağı ve Gaziantep mutfağı başı çeker.Ben de şimdi Gaziantep‘te yemek yediğimiz lezzet duraklarını listeleyeceğim…
Çulcuoğlu Et Lokantası
Şehir merkezindeki lokantada ezo gelin çorba, fındık lahmacun, firik pilavı, içli köfte, ezme salata ve ali nazik yedik. İddia ediyorum, ezo gelin çorbanın bile tadı burada bir başkadır.
Kebapçı Halil Usta
Et ile aşk yaşamak için Halil Usta’da küşleme yemeniz lazım. Buraya özgü bir kebap olan simit kebabının da mutlaka tadına bakın.
İmam Çağdaş
Gaziantep gurme turu yapıp da İmam Çağdaş’a gelmeyen yoktur. Restoranın adı âdeta şehirle yarışır hâlde. Lahmacun, ali nazik ve baklavası çok güzel. Zaten bence burada ne bulursanız denemelisiniz.
Metanet Lokantası
Metanet Lokantası’na kahvaltıda beyran çorbası içmek için geliniyor. Beyran, bol iç yağlı, pirinçli ve kuzu etli çorba kıvamında leziz bir sulu yemek. Kabul ediyorum, kahvaltı için ağır bir tercih ama hazır buraya gelmişken herşeyi adabıyla yapmak gerek. Çünkü Türkiye’nin hiçbir yerinde bu tadı bulmak mümkün değil.
Löküs Ciğer
Kale altındaki lokantada ciğer ve kuzu şişi çok lezzetli.
Koçak Baklava
İnsanlar Koçak’a baklava yemek için akın akın geliyor. Kalabalık oluşuna da şaşırmamak lazım. Baklava öyle lezzetli ki her gelen normalde baklava yemiyor bile olsa burada bizim gibi patlayana kadar yiyor.
Özikizler Künefe
Mehmet Usta 1986 yılında doğan ikiz oğullarından esinlenerek dükkânına Özikizler Künefe ismini vermiş. Burada klasik tatlıların haricinde inovasyon ürünleri de var. Mesela ceviz ile yapılan tatlıları efsane.
Birecik Kebap
Kaliteli ve lezzetli yemek tatmanız, özellikle de patlıcanlı kebap için tavsiye ediyorum.
Mutfak Sanatları Merkezi (MSM)
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Mutfak Sanatları Merkezi (MSM), kentin mutfak kültürünü canlı tutmak ve bu kültürü gelenekten geleceğe taşıma amacını güdüyor. Buraya geldiğinizde hem şehrin zengin mutfak kültürünü tanıyor, bu lezzetleri tadıyor hem de tüm bu lezzetlerle ilgili ilk ağızdan bilgi sahibi oluyorsunuz.
Bayazhan Restaurant
Bayazhan’ın içindeki restoran, müzik eşliğinde akşam yemeği yemek için mükemmel bir tercih.
Katmerci Zekeriya Usta
Katmerci Zekeriya Usta, yerel halkın kahvaltı yapmak için gittiği bir mekân. Aileden katmerci olan Zekeriya Usta’nın yeri sabah erken saatlerde açılıp öğlene doğru kapanıyor. Benim damak tadıma göre biraz fazla tatlı olsa da buraya kadar gelmişken bu lezzeti tatmak gerek.
Tahmis Kahvesi
Tarihi kahvecide çay, kahve molası verebilirsiniz.
Tütün Hanı
Tütün Hanı eskiden tütün tüccarlarının konakladığı ve alışveriş yaptıkları han. Yapım yılının 1790-1799 yılları arasında olduğu tahmin ediliyor. Avlusunda ya da içindeki mağara kafede menengiç kahvesi içmenizi tavsiye ederim.
Aşina
Yöresel yemekler denemek istiyorsanız Aşina’da bayram yuvalama, ekşili saray kebabı, zeytinyağlı Antep dolma ve içli köfte denemenizi öneririm.
Gaziantep’e gelince insan önce gezse mi yoksa yemek mi yese bilemiyor. Ah o ekstra kilolar yok mu! Ama yapacak bir şey yok. Buraya gelirken 5 öğün yemek yemeyi göze almak, yanında da mide ilaçlarını getirmek şart!
Siz de fikrinizi belirtin