Hatay tarihi değerleri açısından ülkemizin en zengin şehirlerinden biri. Ancak Hatay’ın önemi bununla da sınırlı değil. Burası aynı zamanda bir gastronomi merkezi. Üstelik yemek kültürü öylesine zengin ki gastronomi alanında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil edildi. Bu yazımda da detaylı olarak Hatay mutfağı ve Hatay yemekleri hakkında bilgiler vereceğim.
Hatay Mutfağı
İçindekiler
Dillere destan Hatay mutfağı; kebapları, mezeleri, sulu yemekleri ve tatlıları ile tadım yapan herkesi bir lezzet yolculuğuna davet eder. Özellikle meze çeşitleri çok zengindir. Bu mutfakta deniz ürünlerinin ise pek yeri yoktur.
Hatta bana sorarsanız ülkemizde Gaziantep mutfağı ile birlikte Hatay mutfağı da başı çeker.
Şimdi gelin, bu özel lezzetlere bir göz atalım.
Künefe
Evet, tatlı sevdiğim doğru ama künefeyi ilk sıraya almam bundan dolayı değil. Hatay denince ilk akla gelen lezzet olan künefe tuzsuz Antakya peyniri, kadayıf, fıstık ve şerbetiyle damak çatlatan bir tatlı. Hele bir de sıcak sıcak geldiğinde peyniri uzamıyor mu, işte o anda insanın devreleri yanıveriyor.
Oruk
Oruk içli köfteye benziyor. İyice dövülmüş et, bulgur ve çeşitli baharatlar bir hamur haline getiriliyor. İçi ceviz, fıstık ve kıymalı harç ile dolduruluyor. Kızartılıyor.
İskenderun döneri
İskenderun dönerinin bildiğimiz dönerlerden farkı sosundan ve etin yağından geliyor.
Humus
Birçok yörede yapılan humus Hatay mutfağında oldukça önemli bir yere sahip.
Fellah köftesi
Kıymasız köfte mi olur demeyin. Fellah köftesi bulgurdan yapılıyor. Hatay mutfağında da önemli bir yeri var.
Muhammara
Lübnan’da bu mezeye cevizli biber deniyor. Antakya’da ise tahin, nar ekşisi ve sarımsak katarak muhammara diyorlar. Bayat ekmek içleri, salça, sarımsak, ceviz ve baharatla yapılıyor. Sonra da yemelere doyulmuyor.
Mütebbel
Mütebbel içinde tahin, yoğurt ve patlıcan olan bir meze. Benim de favori mezelerim arasında.
Şişperek çorbası (Gulul çorbası)
Bu lezzetli çorbada yoğurt, pirinç, soğan, kıyma ve çeşitli baharatlar var. Özenle açılan hamurdan incecik parçalar kesilip ekleniyor.
Fettuş salatası
Bayat ekmekler fırınlanıyor. İçine soğan, domates, karışık yeşillikler giriyor.
Biberli ekmek
Yumuşak bir hamura ev yapımı biber salçası, sürk, zahter ve çeşitli baharatlar ekleniyor.
Kömbe
Özellikle bayramlarda yapılan kömbe aslında bir kurabiye. Cevizli, hurmalı, sade, zeytinli çeşitleri var.
Kağıt kebabı
Etler ince ince kıyılıyor. Salça, baharat, domates, biber ve soğan eklenerek fırına veriliyor.
Zahter salatası
Salata deyip geçmemek lazım. Zahter salatasında mis gibi mayhoş zahterler, koyu kıvamlı nar ekşisi, soğuk sıkım zeytinyağıyla harmanlanıyor. Harika bir lezzet, sofraların baş tacı ortaya çıkıyor. Bazen yanında yeşil zeytin ile servis ediliyor.
Ispanak borani
Ispanak borani ıspanak yemeyenlere bile ıspanağı sevdirtecek bir lezzet. Ispanak kökleri ve yaprakları, pirinç, nohut, bol ekşi ve diğer malzemeler ile pişiriliyor.
Sürk
Çökelek peyniri, acı pul biber, kekik ve kaya tuzu yoğurulup güneşte kurutuluyor.
Halhalı zeytini
1.000 yıllık tarihi olduğu tahmin edilen halhalı zeytini etli ve küçük çekirdekli bir zeytin. Ufak boyu nedeniyle çerez olarak yenebiliyor. Dileyenler sumak sosu ve limon ile lezzetlendirebiliyor.
Antakya kahvesi – çifte kavrulmuş
Antakya’ya özgü olan çifte kavrulmuş kahve, kahve çekirdeğinin iki kez kavrulması ile yapılıyor. Normal Türk kahvesinden daha koyu tonda ve daha sert. Hatta espressodan bile daha sert bir aroması var. Kokusu da güçlü ve keskin.
Yemek süresince sohbet etmeyi çok sevdiğimden Hatay‘ın bol mezeli, uzun sohbetli sofraları tam bana göreydi. Eğer siz de Hatay lezzet duraklarını keşfetmek istiyorsanız, özel olarak bir Hatay gastronomi turu yapmanızı öneririm. Yoksa bu şehirden eksik dönersiniz.
Siz de fikrinizi belirtin