Tarih boyunca pek çok medeniyetin etkisi altında kalan Kıbrıs, yemeklerine de bunu yansıtmayı başaran bir ada. Bu yazımda helliminden çakıstesine, şeftali kebabından molehiyasına kadar Kıbrıs mutfağı tanıtımı yaptım. Gelin, Kıbrıs’ta ne yenir bir bakalım ve sizi tanımadığınız Kıbrıs yemekleri ile tanıştırayım.
Kıbrıs mutfağı
İçindekiler
Kıbrıs mutfağı lezzetlerini aşağıda listeledim.
Baf sakızı
Çitlembik ağacının reçinesinden yapılan ciklet, sarımsı beyaz renkte ve oldukça sert.
Hellim
Genelde koyun veya keçi sütünden yapılan hellim peyniri, daha çok kızartılarak yeniyor.
Fırın kebabı
Hırsız kebabı olarak da bilinen fırın kebabı, parçalar halinde kesilen kuzu veya oğlak etlerinin küp şeklinde kesilen patates ile birlikte fırında uzun sürede pişirilmesiyle yapılıyor.
Ekmek kadayıfı
İki kattan oluşan ekmek kadayıfının içine nor peyniri ve dövülmüş badem konuyor. Üzerine ılık şerbet dökülüp kısık ateşte pişiriliyor.
Kolokas
Kolokas (gölevez); patates ve yer elması ailesinden gelen, suyu çok seven ve iri yaprakları olan bir bitki. 1 adeti 2-3 kiloya kadar çıkabiliyor. Kolokasın pişirilmeden yenmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü pişirilmeden yendiğinde Calsium Oxsalite denen bir madde açığa çıkıyor ve boğazınızı yakıp tahriş edebiliyor. Pişirildiğindeyse bu madde zararlı etkisini kaybediyor.
Pirohu
Kıbrıs‘ta hamur işi olarak en çok tatar böreği, pirohu, nor böreği, kabak böreği, mantar böreği yeniyor. Pirohu, hamurun içine nor peyniri ve nane konularak haşlanıyor. Üzerine rendelenmiş hellim serpilerek servis yapılıyor.
Gatmer tatlısı
Gatmer tatlısına sini gatmeri de deniyor. Hamuru incecik, yufka şeklinde açılıyor. Yufkanın içerisine kaymak yağı sürülüyor. Ardından tarçın ekiliyor ve bademler dövülerek yufkanın içine serpiştiriliyor.
Deniz ürünleri
Tazecik tutulmuş balıkların lezzeti yazmaya kalksam roman olur.
Mezeler
Humus, cacık, samarella, kızarmış hellim, çakıstes, dil, beyin, pastırma, gabbar ve kereviz turşusu en favori mezeler arasında sayılabilir.
Sponda
Bizim patateslere göre daha büyük ve bembeyaz olan sponda (Kıbrıs patatesi), yöreye özel bir lezzet. Özellikle kızartılmış sponda fazlasıyla lezzetli oluyor.
Şeftali kebabı
Şeftali kebabı, koyun ve keçinin telb denilen iç zarının kıyma, soğan, maydanoz karışımıyla dolma biçiminde sarılmasıyla yapılıyor. Mangal veya ızgarada pişirilip Kıbrıs pidesiyle servis ediliyor.
Babutsa
Kaktüs türünden bir bitkinin meyvesi olan babutsa (diken inciri), seyyar tezgâhlarda ya da marketlerde paketlenmiş olarak satılıyor. Bizse Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adlarını kullanıyoruz.
Molehiya
Taze veya kurutulmuş molehiya bitkisinin yaprakları, etli veya etsiz yahni şeklinde pişiriliyor. Arap kökenli bu yemek, zaman içinde ulusal bir tat hâline gelmiş.
Ceviz macunu
Taze ceviz meyvesi, kabukları soyulduktan sonra acılığı gitsin diye 6-7 gün suda bekletiliyor. Sonra içine karanfil ve badem konularak kaynatılıyor. Kaynadıktan sonra servis yapılıyor.
Brandy sour
Bu içki ilk kez 1947 yılında Kıbrıs’ı ziyaret eden Mısır Kralı Faruk için keşfedilmiş.
Zivaniya
Zivaniya, mayalanmış üzüm posasının damıtılmasıyla elde ediliyor.
Tavuk dolma
Tavuğun içinde beşamel sos, mantar ve kaşar peyniri konuluyor. Üzeri galeta unuyla kaplanıp kızartılıyor.
Garavolli
Salyangoz haşlanıp marine ediliyor.
Kıbrıs köftesi
İçinde patates olan Kıbrıs köftesi, kuru köfteden daha çok tüketiliyor.
Şam işi
Yufkanın içine irmik, süt, mezleki (damla sakızı) karışımı konup kızartılıyor. Üzerine çiçek suyu ve pudra şekeri döküp servis yapılıyor.
Bu lezzetleri tadabileceğiniz mekânlar için Kıbrıs’ta nerede yemek yenir yazımdan faydalanabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Turunç macunu da çok güzel oluyor. Bir de reçel/ macun ritüeli var Kıbrısta; küçük sunum kaselerinde, şeker ikram eder gibi sunuyorlar. Hoş
Evet doğru, onu da ekleyebilirim listeye. Çok güzel mutfağı var Kıbrıs’ın. Yerinde denemek lazım :-)