İstanbul-Bolu arasında bir geziye çıkmanın tam zamanı… Sonbaharda tabiat ana gelin gibi bembeyaz giyinmeden önce gitmek lazım buralara. Yaprakların kızardığı ve doğanın bir ressamın tuvalinden çıkmışçasına güzelleştiği zamanlarda ya da ilkbaharda gitmek gerek, kuşların yuvaya döndüğü mevsimde… Siz ister ilkbaharda doğa yeni kış uykusundan uyanırken gidin, ister sonbaharda rengârenk günleri yakalayın, Bolu’ya giderken Yedigöller, Gölcük, Abant, Akkayalar, Mudurnu, Sapanca civarında doğanın cömertliğini görmek çok güzel.
İstanbul – Bolu rotasında gezilecek yerler
Sonbahar güzelliklerinin yaşandığı günlerde ben de Ayhan Kalafat’ın gezisine katılma şansına sahip oldum. Yıllar önce daha blogger olmadığım günlerde gittiğim bölgeye yeniden gitmek beni oldukça heyecanlandırıyordu. Doğayı içimde hissedebileceğim, dünyanın en güzel fotoğraf ortamı veren doğa harikası yerlere gitmek benim için tarifi zor bir mutluluktu.

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı
Bolu – Yedigöller
Gezide ilk olarak geldiğimiz yer Yedigöller Milli Parkı oldu. Buranın serpantinler ve volkanik kayaçlardan oluşan yer yapısında göçük yer hareketleri neticesinde göller meydana gelmiş.

Yedigöller Milli Parkı
Park sonbahar mevsiminin kendine özgü güzelliği ile birleşince doğa severler, kampçılar ve fotoğrafçıların gözdesi olmuş.

Yedigöller Milli Parkı
Bu gezide beni en çok etkileyen yerlerden birinin Yedigöller olduğunu da söylemeliyim. Yıllar önce kamp kurduğum parkta belki doyasıya zaman geçiremedim ama burada kaldığım her dakika bana yıllar geçirmişçesine huzur verdi. Zaten fotoğraflar da bunun bir ispatı değil mi?

Yedigöller Milli Parkı
Milli parkta hakim bitki örtüsü tabii ki kayın ağaçları. Ayrıca meşe, gürgen, kızılağaç, karaçam, sarıçam, köknar, karaağaç, ıhlamur ve porsuk gibi değişik tür ağaçlar da görülüyor.

Yedigöller Milli Parkı
İstanbul – Yedigöller arası kaç km?
Bolu Yedigöller Milli Parkı ile İstanbul arası 300 km’dir. Bu mesafe arabayla yaklaşık olarak 4 saat sürecektir. İstanbul-Ankara TEM Otoyolunu kullanarak Bolu sapağına geldikten sonra Yedigöller tabelalarını takip edebilirsiniz.
Yedigöller’e ne zaman gidilir?
İlkbaharı ayrı, sonbaharı ayrı güzel olan Yedigöller’i ziyaret için en uygun zaman nisan-kasım ayları aralığıdır.
Bolu – Gölcük
Yedigöller’in ardından Köroğlu Dağları’ndaki gizli cennet Gölcük’e gittik. Gölcük Tabiat Parkı, Bolu iline bağlı ve Milli Parklar tarafından koruma altına alınmış bir doğa harikası. Büyük şehirlerin kargaşasından uzaklaşmak, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için en popüler olan yerlerden birisi olan Gölcük Tabiat Parkı’nın halk dilindeki ismi de Gölcük Gölü.

Gölcük Tabiat Parkı
Ne yalan söyleyim, daha önce Gölcük’e gitmemiştim. Bu gezideki bütün beklentim de sadece Yedigöller’den ibaretti. Oysa ki yer yer sisler ardında kaybolan Gölcük saklı güzellikleri ve gizemli atmosferiyle beni derinden etkiledi. Böylesine bir güzellik sadece kartpostallarda olur sanıyordum ama işte Gölcük’te âdeta bir masal tam karşımda duruyordu.

Gölcük Tabiat Parkı
Gölcük Tabiat Parkı etrafındaki saf göknar, kayın ve gürgen ağaçları ile çevrili. Dağların arasında, ormanların en sık olduğu alanda masmavi suyu ve tertemiz havasıyla insanı büyüleyen bir görüntüsü var buranın. Bir set gölü olan Gölcük Gölü’nün hemen kenarında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın misafirhanesi olarak kullanılan güzel bir ev var. Gölün etrafındaki doğal güzellikler bu evin yansımasının göl sularına vurmasıyla birleşince ziyaretçilerine harika manzaralar eşliğinde gezme imkânı sunuyor.

Gölcük Tabiat Parkı
Gölcük’e nasıl gidilir?
İstanbul-Gölcük arası 280 km civarındadır. Özel aracınızla 3 saat 15 dakikada buraya ulaşmak mümkün. Bolu’nun güneyinde bulunan Gölcük Tabiat Parkı ise merkeze 17 kilometre uzaklıktadır. Bolu merkeze geldikten sonra tabelaları takip ederek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Kışın gelmek istiyorsanız kesinlikle kar lastiğiniz olmadan yola çıkmayın.
Gölcük Tabiat Parkı 2020 giriş ücretleri
Gölcük Tabiat Parkı girişlerinin 2020 güncel ücretleri şu şekilde:
Öğrenci 2.5 TL, Tam 5 TL, Otomobil 15 TL, Minibüs 45 TL.
Bolu Şehir Merkezi
Hiç istemeden de olsa Gölcük’ten ayrıldıktan sonra Bolu şehir merkezine geldik. Köroğlu Otel’de konakladık. 29 Ekim nedeniyle de şahane bir Cumhuriyet Balosu’na katılmış olduk. Bize cumhuriyetimizi armağan eden Atamızı, canlarını vatanı uğruna feda eden silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi anarak cumhuriyetimizin doğum gününü kutladık.

Bolu
Bolu ormanlarla kaplı bir şehir. Karadere, Seben ve Aladağ Ormanları yurdumuzun en zengin ormanları arasında sayılıyor. Bu ormanlarda kayın, gürgen, ıhlamur, dişbudak, meşe, kızılağaç, karaağaç, kavak, köknar ve sarıçam ağaçları hâkim.

Bolu
Bolu – Akkayalar
Gezimizin ikinci gününe Bolu’nun Pamukkale’si olarak anılan Akkayalar’ı izleyerek başladık. Sodalı suların etkisiyle rengârenk olan travertenler Pamukkale’yle karşılaştırılmasa bile yine de oldukça etkileyiciler.

Akkayalar
Akmina sodası Akkayalar’da üretiliyor. Buraya geldiğinizde tavertenlerden akan suları içerek soda ihtiyacınızı yerinde giderebiliyorsunuz.

Akkayalar
Akkaya Travertenleri nerede ve nasıl gidilir?
Akkaya Travertenleri, Bolu merkezin güney batısında yer alıyor. Bolu-Bilecik yolu üzerinde, Bolu’ya 10 km (20 dk) mesafede. Yol üzerindeki tabelaları takip ederek travertenlere kolayca ulaşabilirsiniz.
Akkaya Travertenleri 2020 giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir?
Akkaya Travertenleri’nin bulunduğu alana giriş ücreti kişi başı 2 TL. Akkaya Travertenleri kış sezonunda 17.00’ye, yaz sezonunda ise 20.00’ye kadar açık.
Akkaya Travertenleri’ndeki havuza giriş ücreti kişi başı 10 TL. 12 yaşa kadar olan çocuklar havuzdan ücretsiz faydalanabiliyor.
Bolu – Mudurnu
Buradan tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Mudurnu’yu geldik. Mudurnu Yaşamın Kolay Olduğu Kentlerin Uluslararası Ağı olan Cittaslow’a üye olan bir yer. Cittaslow 1999 yılında İtalya’da kurulmuş olan bir belediyeler birliği. Günümüzde 30 ülkeye yayılan yavaş şehir hareketi şehirlerin geleneksel yaşam ve üretim biçimlerini korumasını hedefliyor. Birliğe üye olmak isteyen kentler birliğin düzenlediği kriterler üzerinden değerlendiriliyor.

Mudurnu
Bolu’nun bir ilçesi olan Mudurnu eski Türk evleri bakımından önemli bir özelliğe sahip. Mudurnu Tarihî Ahi Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunuyor. Yeşilin hâkim olduğu ilçe 165 adet ev ve 8 cami, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 173 adet mimari değeri yüksek yapı nedeniyle Kentsel Sit Alanı ilan edilmiş. Türk sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri ise Armutçular Konağı ve Keyvanlar Konağı.

Mudurnu
Ana gelir kaynağı hayvancılık olan Mudurnu’da ablalarımın, teyzelerimin hünerle işlediği iğne oyası önemli bir gelir kaynağı. Pişmaniye adıyla bildiğimiz Mudurnu Saray Helvaları’nın üretim merkezi burada. Demirciler çarşısında eskilerin el işlerini bu güne taşıyan birkaç esnaf bulmak da mümkün.

Mudurnu

Mudurnu
Mudurnu’ya nasıl gidilir?
Mudurnu, Bolu merkeze yaklaşık 45 dakika mesafede yer alıyor. İstanbul – Mudurnu arası ise yaklaşık 250 kilometre ve 4 saat sürüyor. TEM’den Kocaeli, Sakarya, Akyazı, Taşkesti tabelalarını takip ederek Mudurnu’ya ulaşabilirsiniz.
Bolu – Abant
Gezimizde Mudurnu’dan sonra Abant’a geldik. Abant Gölü Bolu’nun 34 kilometre güney batısında bulunan yaklaşık 1.350 metre yükseklikteki bir heyelan set gölü.

Abant Gölü
Abant Gölü yeraltında meydana gelen tektonik çöküntüler sonucunda büyük taş bloklarının vadiyi doldurmasıyla oluşmuş. Tektonik kökenli gölü dağlardan gelen kar suları ve bir iki küçük dere besliyor.

Abant Gölü
Abant Gölü’nün çevresindeki 6,3 km’lik parkurda yürüyüş yapılabilir, at veya faytona binebilirsiniz.
Abant’a gelmişken Abant Gölü Ziyaretçi Tanıtım Merkezi ve Doğa Müzesi’ni gezmenizi de tavsiye ederim.

Abant Gölü
Göl çevresindeki gezintimizden sonra öğle yemeğimizde sucuk-ekmeklerimizi yedik. Temiz havanın etkisinden midir bilmem ama ben hiç bu kadar lezzetli sucuk yememiştim :-) . Gezinin güzelliği bir yana, sucuk pişirmeyi de çok iyi beceriyorsun; ellerine sağlık Ayhan Hocam!
Abant’a nasıl gidilir?
Cennetten bir köşe olan Abant Gölü’ne ulaşım da oldukça kolay. Bolu şehir merkezine 40 km uzaklıkta bulunuyor. Ankara-İstanbul karayoluna yakınlığı ile pek çok ulaşım alternatifine sahip. İstanbul ve Ankara’dan yaklaşık 3 saatlik bir yolculuk sonunda Abant’a ulaşım mümkün. İstanbul’dan Abant’a ulaşmak için TEM Otoyolu üzerinden Bolu Dağı çıkışında Abant yoluna saparak tabelaları takip etmeniz yeterli.
Abant Milli Parkı 2020 giriş ücretleri
Abant Gölü Tabiat Parkı’na otomobil giriş ücreti 15 TL. Yaya olarak girerseniz bu ücret kişi başı 5 TL.
Sapanca
Dönüş yoluna geçtiğimizde Sapanca son durağımız oldu. Burada geldiğimiz Sapanca Gölü, Adapazarı ile İstanbul arasında Kocaeli sınırına yakın bölgede Sapanca ilçesi içinde yer alan bir tatlı su gölü.

Sapanca Gölü
Gece ışıklarında göl kenarında yaptığımız yürüyüşün ardından unutulmaz bir hafta sonuna veda etme vakti gelip çatmıştı.

Sapanca Gölü
Ülkem çok güzel. Ne kadar gezersem gezeyim doyamıyorum ve her köşesinde ayrı bir hazine keşfediyorum. Ancak özellikle Yedigöller-Gölcük -Abant üçlüsü bahar aylarında gelinecek ve renk cümbüşü içinde hayranlık uyandıracak en özel yerler arasında yer alıyor.
Bolu yemyeşil doğası, harika yemekleri, yazı ayrı güzel kışı ayrı güzel olan muhteşem bir gezi rotası.
Aynen öyle.