İzlanda; Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde, Grönland’ın güneydoğusuyla İskandinavya ve Büyük Britanya’nın kuzeybatısında yer alan bir ada ülkesi. Kuzeyinde Arktik Okyanusu var. Volkanları, gayzerleri, fümerolleri, buzulları, buzul mağaraları, kanyonları, şelaleleriyle burası eşi benzeri olmayan bir yer. Ülkedeki Þingvellir (Thingvellir) Millî Parkı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Issız volkanik ada Surtsey, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor. Vatnajökull Millî Parkı – Ateş ve Buzun Dinamik Doğası, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.

İzlanda harita Kaynak:Wikipedia (Ninrouter – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19599172)
İzlanda turu mu yapacaksınız? O zaman bolca dumanı tüten volkan, buzul, gayzer, fümerol, jeotermal su, dünyanın en eski safkan at ırklarından olan İzlanda atı (Icelandic Horse), dünyanın en eski safkan koyun ırklarından olan İzlanda koyunu (Icelandic sheep) görmeye hazırlıklı olmalısınız. Ancak buradaki bazı kelimelere de aşina olmayabilirsiniz. Çünkü bunlar günlük hayatımızda görmediğimiz, duymadığımız şeyler. Mesela gayzer ne anlama geliyor, biliyor musunuz? Magma ilerlediğinde yer altı sularına temas ederse, basınç farkından dolayı gayzer oluşuyor. Aslında gayzer kelimesi de İzlandaca’dan geliyor. Cermen dillerinden biri olan İzlandaca’da geysir, “fışkırmak” demek. Mesela fümerol ne anlama geliyor, biliyor musunuz? Aktif yanardağların yer aldığı bölgelerde karbondioksit, kükürt dioksit, hidrojen klorür, hidrojen sülfür gibi gazların; buhar şeklinde salındığı, yer kabuğundaki açıklıklara fümerol deniyor. Ancak fümerol görmek her ne kadar etkileyici olsa da çürük yumurtayı andıran kokusuyla tahammül edilmez de olabiliyor. Fakat fümerollerin önemi de jeotermal enerji için kullanılmasından kaynaklanıyor. İzlanda’nın enerji ihtiyacının % 70’ini de jeotermal enerjiden sağladığı düşünülürse fümerollerin önemini de daha çok anlayabiliriz.
Taht Oyunları’nın (A Game of Thrones) bazı bölümleri İzlanda’da çekildi. Bu fantastik dizinin başka nerelerde çekildiğini biliyor musunuz? Hemen söyleyeyim:
- Doune Kalesi – İskoçya
- Ward Kalesi – İrlanda
- Tollymore Ormanı – Kuzey İrlanda
- Audley’s Castle – Kuzey İrlanda
- Ballymoney Karanlık Ağaçlık – Kuzey İrlanda
- Ricasoli Kalesi – Malta
- Dubrovnik – Hırvatistan
- Ballintoy Limanı – Kuzey İrlanda
- Meteora – Yunanistan
- Svínafellsjökull Buzulu – İzlanda
- Thingvellir Millî Parkı – İzlanda
- Mývatn Gölü – İzlanda
- Essaouira – Fas
- Lokrum – Hırvatistan
- Ouarzazate – Fas
İzlanda nerede? İzlanda’ya nasıl gidilir?
İçindekiler
- 1 İzlanda nerede? İzlanda’ya nasıl gidilir?
- 2 İzlanda’ya vize almak gerekiyor mu?
- 3 İzlanda’da gezilecek yerler listesi
- 3.1 Reykjavík
- 3.2 Mavi Lagün (The Blue Lagoon)
- 3.3 Þingvellir (Thingvellir) Millî Parkı
- 3.4 Geysir Jeotermal Alanı (Strokkur Geyseri)
- 3.5 Gullfoss Şelalesi
- 3.6 Grábrók
- 3.7 Hvitserkur Kaya Oluşumu
- 3.8 Goðafoss Şelalesi
- 3.9 Hverir
- 3.10 Mývatn Doğa Banyoları
- 3.11 Stuðlagil Kanyonu
- 3.12 Jökulsárlón Buzulu Lagünü
- 3.13 Diamond Beach
- 3.14 Skaftafell Doğa Koruma Alanı
- 3.15 Reynisfjara Kara Kum Plajı
- 3.16 Seljalandsfoss Şelalesi
- 3.17 Skógafoss Şelalesi
İzlanda; Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde, Grönland’ın güneydoğusuyla İskandinavya ve Büyük Britanya’nın kuzeybatısında yer alıyor. Kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrili.
İstanbul’dan başkent Reykjavík’teki Keflavík Uluslararası Havalimanı’na (KEF) direkt uçuş yok. Direkt uçuş olsa 5 saat sürecek olan yolculuk, direkt uçuş olmadığından aktarmalı uçuşlarla en kısa 8 saatte gidiliyor.
İzlanda’ya vize almak gerekiyor mu?
Umuma mahsus pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının İzlanda’ya seyahatlerinde Schengen vizesi alması gerekiyor. Ancak İzlanda’nın Türkiye’de temsilciliği yok. Bu nedenle vize başvuruları Ankara’daki Danimarka Büyükelçiliği’ne yapılıyor.
İzlanda’da gezilecek yerler listesi
İzlanda küçük olmasına rağmen gezilecek yerleri çok fazla olan bir ülke. Yerleşimlerin ve gezilecek yerlerin tamamı da kıyı şeridinde yer alıyor. Bütçeyi ayarlamak ve gezilecek yerleri atlamamak için İzlanda’ya gitmeden önce iyi bir planlama yapmak gerekiyor. Eğer yemek maliyetini düşürmek istiyorsanız, buradayken en uygun fiyatlı Bonus marketten alışveriş yapabilirsiniz.
Ülkeyi gezmek için 4 alternatifiniz var:
- Organize turlara katılmak
- Adanın çevresini dolaşan cruise turlarına katılmak ve cruise şirketinin organize ettiği kara turlarıyla gezmek
- Keflavík Uluslararası Havalimanı’na indikten sonra Flybus otobüsleriyle Reykjavík merkeze inmek. Oradan da günü birlik turlara katılmak.
- Araç kiralamak. Eğer araç kiraladıysanız dikkat etmeniz gereken önemli kurallar var: Ülke volkanik olduğu için tüm yollar asfalt değil. F Road denilen, asfalt olmayan yollara asla giremezsiniz. Hız sınırlarına uymanız gerekiyor. Hava koşullarını dikkatli kontrol etmelisiniz. Bunun için de ülkenin kendi uygulamalarını indirmelisiniz. Færð & Veður, İzlanda yollarındaki kötü koşulların yanı sıra yol kameraları ve hava durumu bilgilerini veren bir uygulama. Waze, GPS destekli bir GPS navigasyon yazılımı. Ayrıca buzlanma ve kaymayı göz önünde bulundurarak mutlaka 4×4 araç kiralayın. Touring Cars şirketinin motorhome karavanlarını da kiralayabilirsiniz.
Eğer araç kiraladıysanız… Ülkenin tamamını dolaşabileceğiniz Ring Road, çoğu yerleşimi birbirine bağlayan 1.322 km’lik bir döngü. Ring Road rotasını takip ederek İzlanda’nın en ikonik yerlerinin çoğunu görebiliyorsunuz. Rotanızı şöyle belirleyebilirsiniz:
- Reykjavik-Akureyri 5 saat. Grábrók ziyareti
- Akureyri-Mývatn 2 saat. Goðafoss, Hverir jeotermal bölge, Dimmuborgir lava alanı, Myvatn doğal banyo ziyareti, Húsavík balina turu
- Mývatn-Höfn (Egilsstaðir üzerinden) 6 saat. Dettifoss, Stuðlagil Kanyonu, Egilsstaðir, Borgarfjörður Eystri (puffin görebilirsiniz), Hofn ziyareti
- Höfn-Vik (Jökulsárlón üzerinden) 5 saat. Jökulsárlón buzul lagünü, Diamond Black Sand beach, Reynisfjara Black Sand Beach, Vik ziyareti
- Vik-Reykjavík 4 saat. Bu rotada Vic’ten Reykjavík’e gelip sonra Golden Circle rotasını yapabilirsiniz.
Golden Circle; Reykjavík’ten başlıyor, İzlanda’nın güney yaylalarına gidiyor ve Reykjavík’e geri dönüyor. 300 kilometrelik bu yolu 1 günde yapabiliyorsunuz. Bu rotada Thingvellir Millî Parkı, Geysir Jeotermal Alanı (Strokkur Geyseri) ve Gullfoss Şelalesi’ni görüyorsunuz.
Rotanın yanı sıra İzlanda’ya ne zaman geleceğiniz de çok önemli. Ülke haziran-ağustos ayları arasında en en sıcak zamanlarını yaşıyor. Ancak çok kuzeyde olmasına rağmen kışın bile kutup soğuğunu hissetmiyorsunuz. Bunun sebebi de Gulf Stream sıcak su akıntısı. Meksika Körfezi’nden başlayıp Birleşik Krallık’ın kuzeyine kadar devam eden ve Avrupa’nın kuzeyindeki iklimi yumuşatan bu akıntı, geçtiği bölgeleri yaşanabilir kılıyor. Eğer İzlanda’ya kışın giderseniz, aralık ortasından sonra oluşan Vatnajökull Buz Mağaraları’nı da görebilirsiniz. Ancak kışın gitmenin de birkaç dezavantajı var: Kar fırtınaları nedeniyle yollar kapanabiliyor. Ayrıca krater göllerinin içinde masmavi sular değil, kar ve buz görüyorsunuz. Rüzgâr çok şiddetli olabiliyor. Yürürken kayıp düşmemek için ayakkabılarınızın altına çekiş kramponları (ayakkabı zinciri) takmanız gerekiyor. Yaktrax Walk adında bir markanın çekiş kramponlarını her yerde satın alabiliyorsunuz. Bunların yanında kesinlikle kaliteli termal içlik, yün çorap, su geçirmez bot ve mont, ısı pedi, atkı, bere, eldiven, kalın kazak ve pantolon giymeniz gerekiyor. Icewear adında bir markanın çok kaliteli montlarını burada satın alabilirsiniz.
Şimdi hemen Kuzey Işıkları hakkında bir dipnot vereyim. Aslında bunun asıl adı Kutup Işıkları ya da Kutup Aurorası. Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde, yeryüzünün manyetik alanıyla Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalar; gökyüzünde dans eden ışıklar gibi görülüyor. Bu olağanüstü doğa olayı, kuzey enlemlerde Aurora Borealis veya Kuzey Işıkları olarak adlandırılıyor. İşte İzlanda da Kuzey Işıkları’nın görüldüğü ülkelerden biri. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir konu var! Kuzey Işıkları yaz aylarında görülmüyor! Çünkü Kuzey Işıkları’nın görülebilmesi için havanın açık, bulutsuz ve karanlık olması gerekiyor. Eğer İzlanda turu yaparken Kuzey Işıkları’nı da görmek istiyorsanız, gezinizi eylül ortasından nisan ortasına kadar yapmalısınız. Isı olarak da en ideal dönem eylül ortası-kasım ortası arasında olacaktır.
Reykjavík
İzlanda’nın başkenti Reykjavík, ülkenin güneybatısındaki Faxaflöî Körfezi kıyısında yer alıyor. Dünyada kutup bölgesine en yakın başkent olma özelliği taşıyor. İzlanda nüfusunun yarısı Reykjavík’te yaşıyor. Şehrin yarım adalar, adalar, koylar, boğazlarla çevrelenen bir doğası var. Buzul Çağı boyunca, yani 10.000 yıl öncesine kadar, büyük bir kısmı buzulla kaplıymış. Ancak bu konumuna rağmen ılıman denilebilecek bir iklimi var. Bunun sebebi de Gulf Stream sıcak su akıntısı. Reykjavík’te de Gulf Stream sayesinde ısı ortalaması kışın -1 C°, yazın +11 C° oluyor. Reykjavík edebiyat dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı’na dâhil.

Reykjavík
Reykjavík’te Hallgrimskirkja Kilisesi’ni, Harpa Konser Salonu’nu, Denizcilik Müzesi’ni, Eski Liman’ı ve tarihî merkez Laugavegur’u görebilirsiniz.

Reykjavík
Mavi Lagün (The Blue Lagoon)
The Blue Lagoon, Reykjanes Yarımadası’nda bulunan bir jeotermal kaplıca. Mineral bakımından zengin olan bu kaplıcada 12 ay boyunca su sıcaklığı yaklaşık 40 °C civarında oluyor. Dünyanın en özel doğal kaplıcalarından biri olan Mavi Lagün’de unutulmaz bir deneyim yaşıyorsunuz. İzlanda’nın en popüler yerlerinden biri olan kaplıca; Keflavík Uluslararası Havalimanı’na 15 dakika, Reykjavík’eyse 30 dakika uzaklıkta.

Mavi Lagün (The Blue Lagoon)
Þingvellir (Thingvellir) Millî Parkı
Thingvellir Millî Parkı; Orta Atlantik Sırtı’nın tepesini ve Kuzey Amerika ile Avrasya tektonik plakaları arasındaki sınırı işaret eden bir yarık vadisinde yer alıyor. Başka bir deyişle, burası Amerika ve Avrupa kıtalarının ayrıldığı fay hattı. Þingvellir Millî Parkı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Eğer sıra dışı bir deneyim yaşamak isterseniz, buradaki Silfra Çatlağı’nda neredeyse bir eliniz Kuzey Amerika’ya, bir eliniz Avrupa’ya değerek scuba dalış yapabilirsiniz! Bu arada yarığın sürekli hareket hâlinde olduğunu ve her yıl birbirinden 2 cm uzaklaştığını da söyleyeyim.
Geysir Jeotermal Alanı (Strokkur Geyseri)
Strokkur, Hvítá Nehri’nin yanındaki jeotermal bölgede bulunan çeşme tipi bir gayzer.

Geysir Jeotermal Alanı (Strokkur Geyseri)
Gullfoss Şelalesi
Hvítá Nehri’nin kanyonunda bulunan bir şelale. İzlandaca’da Gull, “altın”; Foss, “şelale” anlamına geliyor. Golden Circle (Altın Çember) rotasının da ismini bu şelaleden aldığı söyleniyor.

Gullfoss Şelalesi
Grábrók
Volkanik bir krater olan Grábrók, Borgarfjordur kırsalının ve çevredeki dağların nefes kesen panoramik manzarasını sunan bir yer. Buraya yürüyüş yaklaşık 1 saat sürüyor.
Hvitserkur Kaya Oluşumu
Özel şekilli kaya oluşumlarını görmeyi seviyorsanız, Ring Road’dan saparak Hvammstangi yakınındaki Hvitserkur kaya oluşumunda durabilirsiniz. 15 m uzunluğundaki bu bazalt kaya yığını, Húnaflói Körfezi’nden çıkıntı yaparak yükseliyor.
Goðafoss Şelalesi
İzlanda turunuza damgasını vuracak yerlerden biri olan Goðafoss şelalesi, “Tanrıların Şelalesi” olarak anılıyor.

Goðafoss Şelalesi
Hverir
Jeotermal aktivitenin bir sonucu olarak köpüren çamurları görebileceğiniz Hverir, size başka bir gezegene gelmiş hissini verecek.

Hverir
Mývatn Doğa Banyoları
Masmavi jeotermal sulara dalmak için Mývatn Doğa Banyoları’na gidebilirsiniz.
Stuðlagil Kanyonu
Jökuldalur’daki Stuðlagil Kanyonu, sütunlu bazalt kaya oluşumları ve mavi-yeşil tonundaki sularıyla tanınıyor.
Jökulsárlón Buzulu Lagünü
Vatnajökull Millî Parkı’nın bir parçası olan Jökulsárlón Buzulu Lagünü’nde buzdağlarının lagünün durgun sularında süzülmesine hayran kalıyorsunuz.

Jökulsárlón Buzulu Lagünü
Diamond Beach
Buzdağlarının elmas gibi parladığı, simsiyah kumsalın göz aldığı Diamond Beach; olağanüstü bir yer.
Skaftafell Doğa Koruma Alanı
Yemyeşil doğanın buzullarla birleştiği Skaftafell Doğa Koruma Alanı’nda rehberli bir buzul yürüyüşüne katılabilirsiniz.

Skaftafell Doğa Koruma Alanı
Reynisfjara Kara Kum Plajı
Simsiyah kumlarıyla dikkat çeken Reynisfjara Kara Kum Plajı, Göz kamaştıran bir yer.
Seljalandsfoss Şelalesi
Şelale yürüyüşü yapmak istiyorsanız, arkasına yürüyebileceğiniz Seljalandsfoss Şelalesi tam size göre.

Seljalandsfoss Şelalesi
Skógafoss Şelalesi
Yeşil çayırların ve sarp kayalıkların ortasında yer alan Skógafoss Şelalesi, doğanın gücünün ve zarafetinin bir ispatı.

Skógafoss Şelalesi
İzlanda doğasıyla göz kamaştıran, eşsiz bir ülke. Doğasını en sevdiğim ülkeler arasında Norveç ve İzlanda baş sıralardadır. Burası sanki bizim bildiğimiz dünyaya ait olmayan, bambaşka bir âlem…
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin