Essaouira şehri, Atlas Okyanusu kıyısında Fas’ın tarihi bir yerleşimi. Burası incecik kumların denize karıştığı, sanat ve kültürün iç içe geçtiği, insanı mutluluk sarhoşu yapan bir yer. “Afrika’nın rüzgârlı şehri” olarak biliniyor. Kentin rüzgârı o kadar şiddetli esiyor ki çoğu zaman kumsalda güneşlenmek dâhi mümkün olmuyor. Ancak bu sayede de Essaouira özellikle nisan-kasım ayları arasında windsurf (rüzgâr sörfü) ve kite-surf yapanları kendisine çekiyor. Müzik dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil. Essaouira Medinası, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Bastion Borj El Barmil

Marakeş’ten 3 saatte gelinen şehirde yol üzerinde argan ağaçları var. Fas’a özgü, cilt ve saç bakımında yağı kullanılan endemik bitki argan, tamamen yabani olarak yetişiyor. Tohumdan ağaç yetiştirilemiyor, ağaç sadece doğal ortamında büyüyor. Ülkede arganı toplama hakkı da sadece yöre kadınlarına ait.

Essaouira

Argan

Eskiden argan ağaçlarının üzerinde keçiler vardı, fotoğraf çeken turistlerden bahşiş alıyorlardı. Hayvan hakları temsilcilerinin kampanyaları sonunda keçiler ağaçların tepesinden indirildi, artık yoklar.

Eskiden Essaouira’ya gelirken argan ağaçlarının üzerinde keçiler vardı

Essaouira, 18. yüzyılda Alevi Sultanı Muhammed ben Abdullah tarafından büyük bir liman olarak kurulmuş. Burası Afrika ile Avrupa arasındaki en büyük ticaret merkezlerinden biri olmuş. Şehir planlamacılığını Fransız askeri mühendisi Vaubanlı Marquis’in ilkelerini takip eden Fransız mimarlar yapmış. Kentte Yahudiler, Müslümanlar ve Hristiyanlar iç içe yaşamış. O nedenle burada keskin sınırları olan Yahudi, Müslüman ve Hristiyan mahalleleri görülmüyor.

Essaouira

Medina

Orson Welles’in Othello filmini çekmesiyle ünlenen kent, çok fazla yapılaşma olmadığı için otantikliğini de koruyor.

Essaouira

Bayt Dakira (Hafıza Evi), Essaouira Medina’nın Yahudi Mahallesi Mellah’ta bulunan bir Yahudi müzesi

Şehrin bir özelliği de Afrika’nın ikinci büyük müzik festivalinin burada olması. Dünyanın her yerinden 200.000 kişinin katıldığı bu festival, kölelerin müziği gnawa’yı dünyaya duyuruyor. Kölelik tarihini anlatan, kölelikten kurtuluşu kutlayan gnawa müziği; şiir, müzik ve dansı bir yakarışla birleştiriyor.

Essaouira

Bastion Borj El Barmil

Essaouira’da gezilecek yerler listesi

Burası yürüyerek gezilebilecek büyüklükte bir şehir. Küçüklüğü sizi yanıltmasın, benim gözümde burası Fas‘ın en güzel şehridir.

Medina

Okyanus kenarında bir şehirde olduğunuz için deniz mahsullerinin tadına bakmanızı öneririm. Fish Burger bu konuda başarılı bir yer.

Fish Burger’de sardalya burger

Salut Maroc sosyal medyada oldukça ünlü bir mekân. Terasından da nefis bir manzara izliyorsunuz.

Salut Maroc

Kardeşim Demet, bendeniz, arkadaşlarım Akın Şahin ve Tülay Şahin’le Salut Maroc’tayız

Konakladığımız Hotel des Iles, limanla upuzun uzanan sahil arasında kalıyor. Temizliği ve otantik havasıyla beğenimi fazlasıyla hak eden otel, sahil boyunca yürüyüş yapmak ve merkezi konumu nedeniyle odaya uğrayıp mola verme imkânı tanıyor.

Essaouira Sahili

Şehre iner inmez mis gibi okyanus kokusuyla sarhoş oluyorsunuz. Sahil her akşam üzeri bir futbol sahasına dönüşüyor. Burada med-ceziri kendi gözlerinizle görüyor, uzun ve geniş alanda saatlerce yürüyebiliyor, dilerseniz ata veya deveye binebiliyorsunuz.

Essaouira

Essaouira Sahil

Liman

Essaouira Limanı gürültülü ve keskin kokulu bir yer. Burada mavi renkli ahşap teknelerin gelip gitmesi, ağların onarılması ve günün avının çıkarılmasını izleyebiliyorsunuz. Limanın hemen dışındaki pazar salonunda gerçekleşen balık mezatı da görmeye değer.

Essaouira

Liman

Skala du Port

Skala du Port, şehrin burçlarını oluşturuyor. 300 metre uzunluğundaki bu güçlü kale burcu, denizden gelen saldırılara karşı şehri koruyormuş. Burası Game of Thrones’ta Astapor şehri sahnesi olarak kullanıldı.

Essaouira

Skala du Port

Kardeşim Demet şehir surlarında

Molla Hassan Meydanı

Molla Hassan Meydanı, Bab Laâchour (Al Achour) kapısının ve Dar El Makhzen olarak adlandırılan imparatorluk sarayının büyük bir bölümünün yıkılmasından sonra gelişti. Bu büyük meydanda Fransız ordusunun vatansever gösterileri, askeri geçit törenleri, kültür sanat etkinlikleri yapıldı. Meydan bir yandan kasbah ile liman, bir yandan da kasbah ile yeni şehir arasında bir geçiş noktası görevi yapıyor.

Place Moulay Hassan

Essaouira – Medina

Medina eski Roma kentlerinden ilham alınarak inşa edilmiş. Medina’ya girişteki kapının üzerinde bütün dinlerin bu kentte birlikte yaşadığını ispat eden David’in yıldızı, Saint Jean istiridyesi ve İslam’ın hilali el ele yükseliyor. Essaouira Medinası, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Essaouira

Kardeşim Medina’ya giriş kapısı önünde

Buranın Medina’sında Marakeş Medina’sının aksine boğulma hissi yok, bilakis ferahlık var. Her köşesinde güzel tahta işçiliği, halı dokumacılığı, kısacası sanat görülüyor. Daracık, labirent gibi sokaklardaki bembeyaz evler birçok Avrupalı ressam, şair ve yazara ilham kaynağı olmuş. Orson Wells, Jimmy Hendrix gibi bohem hayatını seçen ünlülerin bu tarihi Medina’da yaşamış olması da boşuna değil yani.

Medina’da bir dükkân

Günlerdir Fas’ta olmama rağmen ilk kez Essaouria’ya geldiğim gün tatildeymişim hissini yaşadım, sanki önceki günler neydiyse… İzmirlilik’ten mi yoksa hakikaten deniz ayrı bir hava mı katıyor bilmem ama ben yaşadığımı en çok deniz kokusu aldığımda hissediyorum. Buranın insanları da beni doğrularcasına daha güleçler. Belli ki okyanus onlara pozitif enerjisi aktarıyor, halk da daha mutlu ve dingin görünüyor.

Essaouira

Medina

Essaouira’ya gelmek, kalesinden Atlas Okyanusu’nun köpüklü dalgalarını izlemek bir ömre bedel. Bence siz de ilk fırsatta gelin, okyanusu koklayın, sahilde yürüyün, deniz ürünlerinin tadına bakın.

Skala du Port

Keşfetmeniz dileğiyle…