Ülkemizin en önemli festivallerini düşündüğünüzde aklınıza Mersin Narenciye Festivali geliyor mu? Eğer hayır diyenlerdenseniz çok şey kaçırdığınızı söylemeliyim. Çünkü narenciye cenneti ilimizde yapılan Mersin Narenciye Festivali figürlerin gerçek ürünlerle süslendiği, tam bir şenlik havasında geçen bir festival.

Mersin Narenciye Festivali

Mersin Narenciye Festivali nasıl başladı?

Mersin’in en önemli festivali olan Mersin Narenciye Festivali C vitamini deposu olan sağlıklı narenciyeyi yerel ve uluslararası alanlarda tanıtmak, marka değerini yükseltmek, kentle narenciyenin özdeşleşmesine katkı sağlamak, narenciyeyi topluma sevdirerek arz fazlası verdiğimiz ürünlerde tüketimini artırmak, çiftçinin emeğine destek olmak amacıyla başladı. Bu bağlamda festival ilk kez 2010 yılında Fransa’nın Menton kasabasında 85 yıldır yapılan Fete du Citron’dan (Limon Festivali) esinlenerek yapılmaya başlandı.

Mersin Narenciye Festivali korteji

Mersin Narenciye Festivali’nde neler var?

Bir festival düşünün ki narenciye üretimi olmamasına rağmen festival yapılıyor. Evet, Menton Limon Festivali’nden bahsediyorum. Oysa ki Mersin’imiz öyle mi? Hem narenciye üretimi var hem de kullanılan figürler gerçek ürünlerle süsleniyor.

Mersin Narenciye Festivali

Festival alanı

Mersin Valiliği’nin himayesinde, Mersin Ticaret Borsası’nın koordinasyonunda, Mersin Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyeleri, Çukurova Kalkınma Ajansı, meslek odaları ve örgütleri, sivil toplum kuruluşlarının destek ve katkılarıyla düzenlenen festivale yaklaşık 30 ülkeden 700’e yakın gösteri sanatçısı katılıyor. Yabancı ülkelerin gösteri grupları sahne alarak kendi ülkelerine özgü danslar ve çeşitli etkinliklerle festivale renk katıyor. Kortej ve gösterilerin yanında narenciyeli lezzetler sergisi ve gastro şovlar, yelken yarışları, flyboard gösterileri, halk oyunları, mini konserler, defileler yapılıyor. Üstelik eminim ki 2018’i takip eden yıllarda katılımcı sayısı da katlanarak artacak.

Mersin Narenciye Festivali

Festival alanı

Narenciye hasadı genelde ekim ayının sonunda başlıyor. Bu nedenle de Narenciye Festivali hasattan sonra, her yıl kasım ayının 3. haftasında yapılıyor. Ülkemizde tarımsal ürün kullanılarak yapılan birçok festival mevcut. Ancak gerçek meyveler kullanılarak figürlerin süslendiği Türkiye’deki tek festival bu.

Mersin Narenciye Festivali

2018 festivalinde 70 kişi, 3 hafta boyunca çalıştı. 30 figür, 70.000 kilo, 500.000 adet narenciye ile süslendi. Ama üzülmeyin, narenciye hiç bir şekilde ziyan olmadı. Çünkü figürlerin üzerine lastikle tutturulan narenciyeler festival sonunda halka ücretsiz dağıtıldı.

Mersin Narenciye Festivali

Türkiye narenciyede çok önemli bir potansiyele ve fırsata sahip ama üreticisinden ihracatçısına kadar doğru ve etkin politikalarla desteklenir ve yönlendirilirse. Narenciye üreticileri üretimi zor şartlarda sürdürüyor. İhracatçı başabaş fiyatlarla dış pazarlarda rekabet ediyor. Narenciyede iç tüketim ve ihracat toplamı üretim seviyenin altında kalıyor. Umarım bu festival farkındalık geliştirme ve üretimi artırıp çiftçiyi hak ettiği mutluluğa ulaştırmada bir kapı açar.