Kaş’a bağlı olan Patara Antik Kenti, Antik Çağ’da konumu sayesinde Likya’nın en önemli liman kenti imiş. 23 kentten oluşan ve tarihteki ilk demokratik birlik kabul edilen Likya Birliği M.Ö 167 yılında kurulduğunda Patara Antik Kenti 3 oy hakkına sahip 6 kentten (Xanthos, Patara, Pınara, Olympos, Myra, Tlos) biri olmuş. Politik merkezi meclis burada bulunuyormuş. Likya Birliği şehirlerinin temsilcilerinin buluştuğu yapı dünyanın en eski meclis binası kabul ediliyor. Patara bir dönem Likya Birliği’nin başkenti olmuş. Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolas’ın doğduğu kent olması önemini arttırıyor. 12 kilometre uzunluğunda plajı sayesinde de hem tarih hem deniz meraklılarını kendine çekiyor. Patara Antik Kenti, diğer Likya Uygarlığı Antik Kentleri ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alıyor.

Noel Baba olarak tanınan Aziz Nikola M.S 3. yüzyılda Patara’da doğmuş, Myra’da (Demre) hayatını kaybetmiş. M.S 325 yılında İznik (Nikea)’te toplanan I. İznik Konsili’ne Likya’dan tek imza yetkilisi olarak Pataralı Piskopos Eudomos katılmış. Bu yıllarda dinsel merkez olma özelliği Patara’dan Myra’ya geçmiş ama Patara Antik Kenti liman kenti olma özelliğini ve deniz ticaretindeki üstünlüğünü korumaya devam etmiş.

M.S 15-16. yüzyıllarda Xanthos Irmağı (Eşen Çayı)’nın taşıdığı alüvyonlar nedeniyle denizle bağlantısı kesilen Patara, liman şehri olma özelliğini kaybetmiş.

Zamanla kumlarla kaplanan Patara Antik Kenti, 1988 yılından itibaren de gün yüzüne çıkarılmaya başladı.

Patara Antik Kenti nerede? Patara Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Ören yeri Kaş‘a bağlı, Fethiye-Kaş arasındaki Gelemiş Köyü’nde bulunuyor.

Müzekart ile hem plaja hem antik kente giriş yapabiliyorsunuz. Plaj caretta carettaların yumurtlama yeri olduğu için 20:00-08:00 saatleri arasında kapanıyor.

Patara Antik Kenti

Liman Caddesi

Patara Antik Kenti’nde gezilecek yerler listesi

Burası 5 hamam, 13 kilise, çok sayıda tapınak mezarı gibi yapılarıyla Anadolu’nun en görkemli antik kentlerinden biri. Oldukça büyük bir alana yayılıyor.

Ören yerinde hem antik kalıntıları gezebilir hem de upuzun kumsala inerek bir çok filmin çekildiği kum tepelerini görüp kendinizi Akdeniz’in sularına bırakabilirsiniz. Eğer gün batımına denk gelirseniz, Türkiye’deki en güzel gün batımlarından birini izleyeceğinize emin olabilirsiniz.

Patara Plajı’nda gün batımı

Tepecik Mezarlığı

Antik kente girer girmez sağınızda Tepecik Mezarlığı’nı görüyorsunuz. Nekropol alanında lahitler göze çarpıyor.

Zafer Takı (Mettius Modestus Takı)

10 metre yükseklikte, 4 ayak üzerine inşa edilen Zafer Takı, M.S 100’lü yıllarda Roma İmparatoru Trajan döneminde burada vali olarak görev yapan Mettius Modestus onuruna inşa edilmiş. Bu nedenle Mettius Modestus Takı olarak da anılıyor.

Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti – Zafer Takı (Mettius Modestus Takı)

Leto Hurmalığı

Leto Hurmalığı, Leto’nun Apollon ve Artemis’i dünyaya getirdiği yer olarak biliniyor. Ancak öncelikle Leto efsanesinden bahsetmek istiyorum:

Baş tanrı Zeus’un titan sevgilisi Leto hamile kalmış. Ancak Zeus’un kıskanç karısı Hera bu duruma çok sinirlenmiş. Leto kıskanç Hera’dan kaçmak için Mykonos Adası yakınlarındaki Delos Adası’nın Kynthos (Cynthus) Dağı’na gelmiş. Burada ikiz çocukları Apollo ve Artemis’i doğurmuş. Doğum esnasında göklerden altın pırıltılı yağmurlar yağmış. Böylece Apollo ışık, müzik, sanat, güneş, ateş, şiir, kehanet tanrısı olmuş. Artemis ise vahşi doğa, avcılık, okçuluk ve ay tanrıçası olmuş.

Efsane bu şekilde anlatılıyor ama Prof. Dr. Fahri Işık’a göre Leto’nun Apollon ve Artemis’i doğurduğu yer aslında Delos değil, Patara. Çünkü efsanede Leto’nun doğum sancıları başladığında doğum yaptıran tanrıça Leto’nun toprağa diz çökmesini söylüyor ve ellerini arkasına bir hurma ağacına bağlıyor. Prof. Dr. Fahri Işık ise Delos Adası’nda ot ve hurma ağacı olmadığını, Helenleştirmek için anlatılan bu efsanenin aslında Patara’da geçtiğini söylüyor.

Merkez Hamamı

Konumundan ötürü Merkez Hamamı olarak adlandırılan hamam yapısı yan yana dizili 3 bölümden oluşuyor.

Patara Antik Kenti – Merkez Hamamı

Liman Caddesi

İç limanı Meclis önünceki agoraya bağlayan Liman Caddesi, 12,60 m genişliğiyle Likya döneminin en geniş caddeleri arasında yer alıyor.

Patara Antik Kenti

Liman Caddesi

Abora-IV – Antik Gemi Replikası

Alman Arkeolog Dr. Dominique Görlitz tarafından tasarlanan 14 metre uzunluğunda ve tamamen kamıştan yapılan Abora-IV isimli gemi Antik Çağ gemicilik tekniği ile hazırlandı. Bulgaristan’ın Varna şehrinde inşa edilen gemi Karadeniz’den Akdeniz’e doğru yol alarak Kaş’a getirildi, kara yoluyla da Patara’ya taşındı. Patara Antik Kenti’nde kalıcı olarak sergileniyor.

Patara Antik Kenti – Abora-IV – Antik Gemi Replikası

Likya Birliği Meclis Binası

Likya Birliği şehirlerinin temsilcilerinin buluştuğu yapı dünyanın en eski meclis binası kabul ediliyor.

Patara Antik Kenti

Likya Birliği Meclis Binası

Tiyatro

M.Ö 2. yüzyıla tarihlenen tiyatro 6.000 kişi kapasiteye sahip.

Patara Antik Kenti

Tiyatro

Patara’ya geldiğinizde kendinizi kumsala atmadan önce Patara Antik Kenti kalıntıları arasında gezinin. Tarihi kokladıktan sonra da kum tepelerinin ve manzaranın keyfini çıkarın. Ülkemizin eşsiz ören yerlerinden birini gördüğünüz için çok mutlu olacağınıza eminim.

Keşfetmeniz dileğiyle…