Filipinler’in Visayas Takımadaları içinde yer alan Bohol, ülkenin en büyük onuncu adası. Bohol Adası, dünyanın en küçük maymunu olarak tanımlanan Tarsier maymunları, rengârenk mercan kayalıkları arasında yapılan dalış turları, Ulusal Coğrafik Anıtı olarak UNESCO Dünya Mirası listesine dâhil edilen Çikolata Tepeleri ve Cadapdapan pirinç terasları ile ünlü.

Bohol Adası

Pirinç tarlaları

Bohol Adası’nda 1744-1829 yılları arasında Francisco Dagohoy liderliğinde İspanyollar’a karşı bir isyan olmuş. Bu isyan ülkenin en uzun süreli direnişi kabul ediliyor. Günümüzde ise adada hayat oldukça yavaş, sakin ve huzurlu akıyor.

Bohol Adası

Tarsier maymunları

Bohol Adası nerede? Bohol Adası’na nasıl gidilir?

Filipinler‘in Bohol Adası, Visayas Takımadaları içinde yer alıyor. Adaya gelmek için önce Filipinler’in başkenti Manila‘ya gelmek, oradan iç hat uçuşu ile Panglao Adası’ndaki Bohol-Panglao Uluslararası Havalimanı’na gelmek gerekiyor. Manila-Panglao uçuşları 70 dakika sürüyor. Adaya ayrıca Cebu’dan ulaşım var. Cebu-Panglao uçuşları 30 dakika, Cebu-Panglao feribotları 90 dakika sürüyor.

Ada tropik olmasına rağmen gitmeden önce hava durumunu da incelemek isteyebilirsiniz.

✔️ Aralık-mart ayları arası yüksek sezon. Ortalama sıcaklık 28-38 °C
✔️ Mart-temmuz ayları arası  sıcak sezon. Ortalama sıcaklık 38 °C
✔️ Haziran-aralık ayları arası düşük sezon. Bu dönem yağış ve tayfun olabiliyor.

Bohol Adası ve Panglao Adası’nın uçaktan manzarası

Bohol Adası’nda gezilecek yerler listesi

Bohol Adası içinde taksi, tricycle (üç tekerli motor), jeepney (minibüs) ve habal habal (motorsiklet) ile gezebilirsiniz. Tricycle’larda ilginç bir detay var. Resmî olarak kayıt olduklarında arkalarına İncil’den sözler yazmak zorundalar! Bu nedenle de bazı insanlar bu araçları “running Bibles (yürüyen İnciller)” olarak adlandırıyorlar.

Bohol Adası

Tricycle’larda İncil’den sözler yazmak zorunda

Bohol turlarını lokal acente ile yapmak isterseniz, CCT.168 Travel and Tours şirketiyle görüşebilirsiniz. Filipinler Turizm Bakanlığı organizasyonuyla geldiğim Bohol’da bizi bu şirket misafir etti. Rehberimiz Cecile gezinin başlangıcından sonuna kadar her türlü isteğimizi titizlikle gerçekleştirdi. Bakanlık temsilcisi TJ de gezide bize eşlik etti, Filipinler misafirperverliğini her an hissettirdi. Hepsi çok profesyonel çalıştığı ve arkadaş canlısı oldukları için gerçekten minnettarım.

Filipinler Turizm Bakanlığı görevlisi TJ, Japonya’dan Yoshi, Bendeniz Küçük Dünya, Fransa’dan Emma’yı CCT.168 Travel and Tours rehberi Cecile Bohol-Panglao Havalimanı’nda karşıladı

Bohol Adası adını çok fazla dalış turizmi ile duyurmuyor ama adanın mercan resifleri o kadar renkli ki ben burayı dünyanın en güzel dalış bölgeleri listemde ilk 5’e yerleştirdim. Eğer benim gibi su altı dalış meraklısıysanız, Bohol su altı dalışları için Balicasag, Pamilacan, Puntod ve Panglao adaları ile Cervera Shoal en iyi bölgeler arasında sayılıyor.

Bohol Adası

Bohol dalış haritası

Balicasag Adası’nda dalıyorum – Bohol Adası dalış Fotoğraf: Paolo Fonacier

Adada özel bir mekânda yemek yemek isterseniz, Bohol Bee Farm tamamen kendi organik ürünlerini servis eden bir restoran. Ayrıca konaklama tesisi de var.

CCT.168 Travel and Tours rehberi Cecile, bendeniz Küçük Dünya ve Filipinler Turizm Bakanlığı görevlisi TJ ile Bohol Bee Farm’dayız

Bohol Bee Farm

Şimdi Bohol Adası gezilecek yerler listesine bir göz atalım.

Tagbilaran City

Tagbilaran, Bohol’un başkenti. Şehir merkezinin 6 km dışında bulunan Baclayon Kilisesi, Filipinler’in en eski 2 kilisesinden biri kabul ediliyor. Mercan kayalardan yapılan kilise 1595 yılına tarihleniyor.

Bohol Adası

Baclayon Kilisesi (La Purisima Concepcion de la Virgen Maria Parish Kilisesi)

Çikolata Tepeleri

Burada yükseklikleri 30-50 metre arasında değişen, üzerleri çim ile kaplı 1.268 adet konik tepe bulunuyor. Bu tepeler milyonlarca yıl önce adalar sular altındayken su akıntıları nedeniyle oluşmuş. Kuru sezonda çimlerin rengi kahverengiye döndüğünden ve bu görüntü çikolataya benzetildiğinden tepeler “çikolata tepesi” olarak anılıyor. Harry Potter filminin bir sahnesi burada çekildi. Böylece dünyanın gözü de buraya çevrildi ve Bohol Adası ziyaretçi akınına uğramaya başladı.

Çikolata Tepeleri

Burayla ilgili 2 efsane var:

İlk efsaneye göre bir zamanlar 2 dev kavga etmeye başlamış ve birbirlerine taşlar atıp durmuşlar. Kavga onları yorunca da barışıp adadan ayrılmışlar. Ancak bedenleri gitse de yarattıkları dağınıklık bu tepeler olarak adaya hatıra kalmış.

İkinci efsane ise daha romantik. Dev Arugo, Aluya isimli bir kıza âşık olmuş. Kız onu reddedince ağlamış. Gözyaşları da Çikolata Tepeleri’ni oluşturmuş.

Tarsier Sanctuary

Dünyanın en küçük maymunu olarak tanımlanan tarsier maymunu, 90×160 mm boyunda, 70-165 gram ağırlığında. Star Wars filmindeki Jedi Master Yoda’nın bu maymundan ilham alarak yaratıldığı söyleniyor. Bence gerçekten de benziyor! Tarsier maymunlarını doğal ortamında görebileceğiniz Tarsier Sanctuary, Philippine Tarsier Foundation Incorp tarafından yönetiliyor. Bu bir non-profit (kâr amacı gütmeyen) organizasyon. Burayı günde en fazla 20-25 kişinin ziyaret etmesine izin veriliyor.

Tarsier maymunları

Bohol Adası gezisinde tarsier maymunlarını bir de Tarsier Conservation Area’da görebilirsiniz ama burası turistik bir alan. Tarsierler buraya sonradan getirilmişler. Burada kişi sınırlaması yok. Bu nedenle de bazı günler aşırı kalabalık olabiliyor.

Tarsier maymunları oldukça hassas canlılar. Bu primatlar aşırı ses ve ışığa karşı duyarlı. Bu nedenle onları doğal ortamlarında ziyaret ederken sessiz olmaya özen göstermek oldukça önemli. Gözleri gündüzler görmüyor, geceleri görüyor. Fotoğraf çekerken kesinlikle flaş kullanmamak gerekiyor. Kafalarını 360 °C döndürebiliyorlar. Bıngıldakları çok yumuşak. Eğer kafese kapatılırlarsa kafalarını kafese vura vura intihar ediyorlar. Doğal ortamda 25 yıla kadar yaşayan canlılar, kafeste 3-5 günde ölüyor.

Bu canlılar grup hâlinde değil, yalnız takılmayı tercih ediyor. Erkek tarsier dişiyi hamile bıraktıktan sonra başka dişilerle çiftleşiyor. Bebeğe sadece dişi tarsier bakıyor.

Loboc Nehri

Loboc Nehri turunda doğayı içinize çekerek nefis bir gezi yapabilirsiniz. Nehir gezisi yaklaşık 1,5 saat sürüyor.

Loboc Nehri Turları

Nehir turları 10.30-13.30 arasında çalışıyor. Yüksek sezonda saati 15.00’e kadar uzatıyorlar. Tekneye bindiğinizde önce yemek yiyorsunuz. Seyir sırasında İngilizce ve yerel dilde canlı müzik dinliyorsunuz. Bu gezi bence Bohol Adası için olmazsa olmaz bir tur. Rüya gibi bir ortamda sizi hem nehrin hem de âdeta bulutların üzerinde gezdiriyor.

Loboc Eco-Tourism Adventure Park

Parkta zip-line yapılıyor.

Danao Extreme Adventure Park

Parkta trekking, zip-line, ATV, mağaracılık, Wahig Nehri’nde kano gezisi yapılıyor.

Mag-Aso Şelalesi

Bohol Adası Antequera bölgesinde bulunan Mag-Aso Şelalesi, adrenalin sevenler için ideal bir yer. Şelalenin üzerine tırmanıp havuza atlayabiliyorsunuz ancak suyun çok kabarık olduğu dönemde güvenli olmadığı için girilmesi tavsiye edilmiyor.

Panglao Adası

Bohol’dan Panglao Adası’na 2 köprü aracılığıyla ulaşım var.

Bohol Adası

Bohol’dan Panglao Adası’na 2 köprü aracılığıyla ulaşım var

Panglao Adası’nda konakladığım Bohol Beach Club benim gözümde bölgenin en iyi oteli. Bohol Beach Club; Bohol Denizi ya da diğer adıyla Mindanao Denizi’nin hemen önünde, Dumaluan Plajı’nda yer alıyor. Denize sıfır konumu, incecik kumlarla kaplı sahili, huzurlu atmosferi, misafirperver ve güler yüzlü personeli sayesinde otele girer girmez kendinizi bambaşka bir âleme ışınlanmış gibi hissediyorsunuz. Eğer ünlü Alona Beach’e gitmek isterseniz de sadece 1 km uzaktasınız.

Bohol Beach Club

Hinagdanan Mağarası

Panglao Adası’nın Dauis bölgesinde bulunan Hinagdanan Mağarası’na merdivenle iniliyor. Dikitler ve ufak bir yer altı nehri olan mağarada yüzebiliyorsunuz.

Filipinler’i zaten çok seviyordum ama Bohol Adası benim için çok daha özel. Hem karada hem su altında olağanüstü güzelliklere sahip olan adaya gelip de hayran kalmadan ayrılmak mümkün değil. Çok keyifli bir tatil geçirdim, çok sık seyahat ediyor olmama rağmen buranın benim için her zaman farklı bir yeri olacağına da eminim.

Keşfetmeniz dileğiyle…