Antalya’nın Demre ilçesinde yer alan Myra Antik Kenti, Likya Dönemi kaya mezarları ve Roma Dönemi tiyatrosu ile adını duyuran bir antik kent. Günümüze dek ulaşan ününü ise Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos’un Demre (Myra) piskoposu olmasına ve ölümünden sonra aziz mertebesine ulaşıp adına burada kilise yapılmasına borçlu. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde bulunan Noel Baba Kilisesi, her yıl yüzlerce Hristiyan hacı adayı tarafından ziyaret ediliyor.

Myra Antik Kenti

Kaya Mezarları

Likya medeniyeti M.Ö 167 yılında Roma’dan özgürlüğünü almış ve 23 şehrin bir araya gelmesi ile Likya Birliği’ni kurmuş. Bu birlikte her şehir büyüklüğüne ve ekonomisine göre oy hakkına sahipmiş. Myra da bu birliğin önde gelen kentlerinden olduğu için 3 oy hakkına sahip 6 kentten (Xanthos, Patara, Pınara, Olympos, Myra, Tlos) biri olmuş. Myra Antik Kenti, diğer Likya Uygarlığı Antik Kentleri ile birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde bulunuyor.

M.S 2. yüzyılda Likya’nın zengin insanlarının da çabaları ile Myra’da pek çok yapı inşa edilmiş. Myra, dini yönden olduğu kadar idari yönden de tüm şehirlere öncülük eden bir yer hâline gelmiş.

Myra Antik Kenti

Myra, M.S 5. yüzyılda Likya Birliği’nin başkenti olmuş.

Myra, ismini kurulduğu Demre Çayı’ndan (antik çağlardaki ismi ile Myros Nehri) alıyor. Şehrin su ihtiyacı, Demre’nin kenarında kayalara oyulan kanal sistemiyle sağlanmış. Ancak Myros Nehri’nin getirdiği alüvyonlar ve su baskınları, zaman içinde kentin önemini yitirmesine sebep olmuş.

Myra Antik Kenti nerede? Myra Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Myra Antik Kenti, Antalya’nın Demre ilçesindeki bir ova üzerinde kurulmuş. Myros Nehri’nin batısındaki kanal aracılığı ile şehrin denizle olan bağlantısı sağlanıyormuş. Kanalın diğer tarafında da Çayağzı Limanı’ndan (antik çağlardaki ismi ile Andriake Limanı) bölgenin ticaret faaliyetleri yürütülüyor, deniz ulaşımı da buradan sağlanıyormuş.

Myra Antik Kenti’ne Antalya Otogarı’ndan kalkan Demre minibüsleri ile gidebilirsiniz. Demre ilçe merkezinden de taksi ile yaklaşık 5 km mesafede bulunan antik kente ulaşabilirsiniz.

Buraya organize turlara katılarak da gelebilirsiniz. Ben de dünyanın her yerine turlar düzenleyen arkadaşım Mehmet Altay’ın turu ile geldim. (Instagram: mehmetaltie /  (541) 537-1225) Çok eğlenceli, çok bilgilendirici bir gezi oldu. Hepimiz evlerimize çok mutlu döndük.

Myra Antik Kenti

Nekropol

Myra Antik Kenti’nde gezilecek yerler listesi

Myra Antik Kenti’ndeki kalıntılar, tiyatro ile her iki yanında yer alan kaya mezarlarından oluşuyor.

Myra Antik Kenti

Nekropol

Antik kente girer girmez kaya mezarları ile karşılaşıyorsunuz. O devirdeki sosyokültürel farklılıklara göre farklı tipte ve büyüklükte kaya mezarları var. Bu kaya mezarları, kuşkusuz antik kentin en görkemli yapılarını oluşturuyor. Çoğunluğu M.Ö 4. yüzyıla tarihlenen mezarların içlerini göremiyorsunuz. Yukarı çıkış yok. Aşağıdan bakmakla yetiniyorsunuz.

Nekropol (Kaya Mezarları)

Tiyatro

10.000 kişi kapasiteli tiyatro, gerek oturma sıraları gerekse sahne binası ile iyi korunmuş bir Roma Dönemi tiyatrosunun özelliklerini yansıtıyor.

Myra Antik Kenti – Tiyatro

Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba Kilisesi)

Nikolaos 270 yılında Likya’nın liman kentlerinden biri olan Patara’da doğmuş. Myra (Demre) piskoposu olana dek de burada yaşamış. Çocukların ve fakirlerin koruyuculuğunu üstlenen ve bu yüzden Noel Baba olarak anılan Nikolaos, 343 yılında öldükten sonra Aziz mertebesine yükseltilmiş.

Aziz Nikolaos’un kemiklerinin ölümünden sonra şimdiki kilisenin bulunduğu yere gömüldüğüne inanılmış. Yüzyıllar boyunca Aziz Nikolaos’un mezarı, mezardan sızan, “manna” olarak bilinen, iyileştirici güçlere sahip olduğuna inanılan bir madde nedeniyle popüler bir Hac bölgesi hâline gelmiş. Ancak 1087 yılında İtalyan denizciler mezarı basmış ve azizin kemiklerini toplayıp İtalya’nın Bari şehrine giden bir gemiye yüklemiş. Kemikler Bari’deki Aziz Nikolaos Bazilikası’na konmuş. 1099 yılında Haçlılar geride kalan kemik parçalarını alıp Venedik’e götürmüş.

Myra Antik Kenti

Aziz Nikolaos

Aziz Nikolaos Kilisesi 1042’de Bizans İmparatoru 9. Konstantin tarafından yapılmış, 1862’de Rus Çarlığı tarafından yenilenmiş. Kilise, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alıyor. Her yıl ölüm günü olan 6 Aralık, Hristiyanlar tarafından Nikolaos’u anma günü olarak kutlanıyor ve kilise ziyaretçi akınına uğruyor.

Myra Antik Kenti

Aziz Nikolaos Kilisesi

Türk arkeologlar 2017 yılında Aziz Nikolaos Kilisesi’nin altında hasar görmemiş bir oyuk buldu. Bu mezar Aziz Nikolaos’a ait olabileceği gibi bir Roma tapınağı da olabilir. Bu konuda henüz bir netlik yok.

Likya Uygarlıkları Müzesi

Likya Uygarlıkları Müzesi, Andriake Antik Kenti’nin içinde bulunuyor. M.S 2. yüzyıla tarihlenen granarium (tahıl ambarı) yapısı, Likya uygarlığının tanıtımının yapıldığı bir müze olarak kullanılıyor. M.S 7. yüzyıla kadar işleyen Andriake Limanı, bugün bataklık hâline gelmiş ve deniz ile ulaşımı kesilmiş durumda.

Myra Antik Kenti ve Noel Baba Kilisesi ülkemizin önemli değerleri arasında yer alıyor.

Keşfetmeniz dileğiyle…