Fethiye’de bulunan Tlos Antik Kenti, sırtını yasladığı Akdağlar’daki geniş egemenlik alanı ve Ksanthos Vadisi’ne hâkim coğrafi konumu sebebiyle Likya uygarlığının önemli yerleşimlerinden biri olmuş. 23 kentten oluşan ve tarihteki ilk demokratik birlik kabul edilen Likya Birliği M.Ö 167 yılında kurulduğunda Tlos 3 oy hakkına sahip 6 kentten (Xanthos, Patara, Pınara, Olympos, Myra, Tlos) biriymiş. Likya Birliği döneminde spor merkezi, Roma döneminde piskoposluk merkezi olarak hizmet veren Tlos Antik Kenti, diğer Likya Uygarlığı Antik Kentleri ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alıyor.

Tlos Antik Kenti

Mitolojiye göre kentin ismi Tremilus ve Praksidike’nin dört oğlundan (Pınaros, Xanthos, Kragos, Tloos) biri olan Tloos’dan geliyor.

Tlos Antik Kenti

Buranın bir başka mitolojik hikâyesi de Korinthos kralı Glaukos’un oğlu Bellerophontes (Bellerophon) ile ilgili. Bellerophon’un zekâ, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçası Athena’nın yardımıyla uçan at Pegasus’u ehlileştirdiği ve Kimera (Chimera) adlı canavarı öldürdüğüne inanılıyor. Bellerophon’un yaşamının Tlos’ta geçtiği söyleniyor.

Tlos Antik Kenti

Bellerephontes’e ait mezar anıtı

Tlos ve çevresinde yerleşim Neolitik Dönem ile başlayıp Demirçağ’a kadar kesintisiz devam etmiş. Likya, Pers, Antigonos, Ptolemaios, Seleukos ve Rodos egemenliğine giren kent, M.Ö 167 yılında Roma Senatosu tarafından Likya’nın bağımsızlığının tanınması ve Likya Birliği’nin resmileştirilmesiyle Likya Birliği’ne bağlı bir kent hâline gelmiş. Tlos bu birlikte 3 oy hakkına sahip 6 kentten biri olmuş.

M.S 43 yılında Roma İmparatoru Claudius Likya Bölgesi’ni bir Roma eyaletine dönüştürdüğünde Tlos birlik içindeki önemini koruyarak Metropolis unvanını taşımaya devam etmiş. Hristiyanlık Dönemi ile birlikte Likya’da oluşturulan önemli piskoposluk merkezleri arasında Tlos’un da adı geçiyor. Tlos’un Likya şehirleri arasındaki bu dinsel önemi M.S 12. yüzyıla kadar devam etmiş.

Tlos Antik Kenti nerede? Tlos Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Tlos ören yeri, Fethiye‘ye yaklaşık 42 kilometre uzaklıkta, Seydikemer ilçesi Yaka Köyü içinde bulunuyor. Antik kentin buluntuları bölgenin en yüksek dağları olan Akdağlar’ın (Kragos) sarp batı yamaçlarında başlıyor.

Akropol

Ören yerine toplu taşıma bulunmuyor. Eğer özel aracınızla gelecekseniz Fethiye-Korkuteli yolunda Kemer Bucağı’ndan sapmanız, Çatallar Köyü yolunu izleyerek Yaka Köyü’ne bağlı olan Kale Mahallesi’ne gelmeniz gerekiyor.

Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti’nde gezilecek yerler listesi

Antik kentin buluntuları geniş bir alana yayılıyor. Akropol ve kaza mezarları, Bellerephontes’e ait mezar anıtı, stadyum, agora, hamam yapıları, Kronos Tapınağı, bazilika ve tiyatro gibi yapılar görülüyor.

Kaya mezarları

Lahit

Stadyum

Akropolun doğu eteğindeki düzlük, stadyum alanını oluşturuyor.

Stadyum Fotoğraf: Deniz Koçak

Nekropol Alanı

M.Ö 5. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlanan nekropol alanında kaya mezarları ve lahitler görülüyor. kaya mezarları hem bireysel hem de aile mezarı olarak kullanılmış.

Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti – Nekropol

Akropol

Dışarıdan bakıldığında küçük bir kaleyi andıran Akropol (yukarı şehir), Antik Çağ’dan itibaren yerleşim yerlerini barındırıyor.

Tlos Antik Kenti

Akropol Fotoğraf: Deniz Koçak

Bazilika

Tlos Kent Bazilikası, M.S 4. yüzyılın ikinci yarısında dönemin haç formlu bazilikaları tarzında inşa edilmiş, M.S 13. yüzyıla kadar da kullanılmış.

Tlos Kent Bazilikası

Kronos Tapınağı

Korint düzeninde inşa edilen Kronos Tapınağı, Tanrı Kronos’a adanmış. M.S 2. yüzyıla tarihleniyor.

Tlos Antik Kenti – Kronos Tapınağı

Büyük Hamam

M.Ö 2. yüzyıla tarihlenen hamam; frigidarium (soğukluk), tepidarium (ılıklık) ve caldarium (sıcaklık) bölümlerinden oluşuyor.

Büyük Hamam

Agora

Tiyatronun batısında yer alan geniş düzlük agora olarak kullanılmış.

Agora

Tiyatro

3 katlı sahne binası ve 2 kademeli caveası (oturma bölümleri) olan tiyatro Likya bölgesinin büyük tiyatro grubu içinde yer alıyor.

Tiyatro

Tlos Antik Kenti hem tarihi değeri hem de etkileyici kaya mezarları ile ziyaret edilmeyi hak eden bir ören yeri.

Kaya Mezarları

Keşfetmeniz dileğiyle…