Bodrum’da Happy Bubbles Dalış Merkezi’nin sahibi olan Yener Çeltikci ile bir gece konaklamalı tekne dalış turunda (Bodrum scuba diving) sohbetteydik. Dalış aralarındaki muhabbetimizde, gel seninle bir söyleşi yapalım, su altının güzelliklerini senin gözlerinden okurlarıma aktaralım, dedim. Sağolsun, beni kırmadı ve ortaya onun fotoğraflarıyla zenginleşen bir yazı çıktı. O zaman buyrun, Yener Çeltikci ile sohbetimize…
Yener Çeltikci kimdir?
İçindekiler
- 1 Yener Çeltikci kimdir?
- 2 Yener Çeltikci ile su altı fotoğrafçılığı üzerine bir söyleşi
- 2.1 Hangi yıl dalışa başladın? Başladığından beri aralıksız dalıyor musun?
- 2.2 Dalış Merkezi’nin adı neden Happy Bubbles yani Mutlu Baloncuklar? Neden Bodrum’u tercih ettin?
- 2.3 Su altını merak edenlere tavsiyelerin nelerdir?
- 2.4 Dalışta dikkat edilmesi gereken güvenlik kuralları nelerdir?
- 2.5 Fotoğraf merakın nasıl başladı?
- 2.6 Her dalmayı bilen su altı fotoğrafçısı olabilir mi? Su altı fotoğrafçısı olmak için fotoğraf bilgisi olması gerekiyor mu?
- 2.7 Fotoğraf çekimleri sırasında zor durumda kaldığın oldu mu?
- 2.8 Dünyada en çok hangi dalış noktalarını seviyorsun?
- 2.9 Başka dalmak istediğin nereler var?
Yener 1971 Ankara doğumlu. 1989 Ankara Atatürk Anadolu Lisesi, 1997 ODTÜ Ekonomi Bölümü mezunu. 1995-2007 yılları arasında bilişim sektöründe çeşitli alanlarda görev yaptı. Sonrasındaysa dalış kariyerine devam etti.
Yener Çeltikci ile su altı fotoğrafçılığı üzerine bir söyleşi
Şimdi dilerseniz buyrun söyleşimize:
Hangi yıl dalışa başladın? Başladığından beri aralıksız dalıyor musun?
1989 senesinde ilk kez scuba ile tanıştım. 2005’te dalış eğitmeni oldum. Eğitmenliklerime gelince: SSI Silver Divemaster & Specialty Instructor (SSI #71170), PADI Master Scuba Diver Trainer ve Emergency First Response Instructor (PADI #250682) ve TSSF-CMAS 2* Eğitmen (CMAS #104860). Kısacası tüplü dalış benim hayatımın bir parçası.
Dalış Merkezi’nin adı neden Happy Bubbles yani Mutlu Baloncuklar? Neden Bodrum’u tercih ettin?
O zamanlar Happy Bubbles Dalış Merkezi marka bilinirliği olan, 18-19 yıllık geçmişiyle Bodrum‘un en eski dalış merkezlerinden biriydi. Biz bu bilinir markanın üzerine katma değerli hizmetler koyarak (nitrox, teknik dalış, liveaboard turlar ve yurtdışı turlar ekleyerek) eksiksiz dalış hizmetleri verdik.
Neden Bodrum sorusuna gelince: Bodrum, Türkiye’nin en eski dalış yerlerinden biridir. Süngercilerden bu yana 30-40 senedir Bodrum’da dalış vardır. Bodrum su altı arkeolojisi konusunda da bir markadır. Buna ilaveten büyüyen nüfusu, gelişen turizmi ve ekonomisiyle diğer bölgelere göre Bodrum daha avantajlıdır.
Su altını merak edenlere tavsiyelerin nelerdir?
Su altı meraklılarının öncelikle dalgıç olmaları gerekir. Bunun için iyi bir eğitim almaları şarttır. İyi bir eğitim de iyi bir eğitmen ve eğitim sistemi tercihiyle mümkün olur. Eğitim alacak olan kişilerin eğitim sistemi tercihlerinde uluslararası geçerlilik ve ISO standartlarına tabi bir eğitim sistemi tercih etmelerini tavsiye ederim. WRSTC (World Recreational Scuba Training Counsel) tüm dünyada aletli dalış eğitimlerinin standartlarını belirler. Bu kuruluşa üye olan SSI, PADI gibi dalış eğitim sistemlerini tercih etmek alınan eğitimin kalitesi açısından önem taşımaktadır.
Eğitim, malzeme ve tecrübe üçgenini sağlayan bir dalıcı uzun yıllar keyifli dalışlar yapacaktır. Eğitimlerle bilgi ve tecrübesini artıran bir dalgıç, dalış endüstrisinin sürekli olarak sunduğu yeni ekipmanlarla hem konforlu hem güvenli dalışlar yapar. Eğitim ve malzemeye yatırım yapan dalıcı, bu üçgeni sıkça çıkacağı dalış seyahatleriyle tamamlamalıdır. Bu gezilerde edineceği tecrübe, dalıcıya yeni eğitimler alma ve yeni malzemeler edinme konusunda motivasyon sağlayacaktır. Bu döngü bir dalıcının dalış dünyasında aktif kalmasını sağlar.
Dalışta dikkat edilmesi gereken güvenlik kuralları nelerdir?
İnanması zor gibi gelse de 1 yılda aslan saldırısından zarar gören insan sayısı, dalış kazasına uğrayan insan sayısından daha fazla. Bunun sebebi de dalış aktivitelerinin mutlaka iyi bir eğitim alarak yapılması. Scuba dalışlarda meydana gelen kazaların detayları incelendiğinde, nedenlerinin arasında mutlaka bir kural ihlali veya limit zorlaması görüyoruz. Genel bir kural olarak söylemek gerekirse, dalışlarımızı dikkatli planlamalı ve dalışlarımızda bu planların dışına çıkmamalıyız. Dalış çok dikkat gerektiren bir spordur. Herşeyi sıkı kontrolden geçirerek yaparsak; son derece güvenli, keyifli ve uzun bir dalış yaşantımız olur.
Dalışın bahsetmeden geçmememiz gereken bir kuralı asla yalnız dalınmaması gerekliliğidir. Bunun uygulaması da dalışın bir dalış eşi (buddy) sistemiyle yapılmasıdır.
Fotoğraf merakın nasıl başladı?
Su altında görüntü almak her dalgıcın ilgisini çeker. Dalışta olanları en fazla dalış grubuyla paylaşabilirsin ama bu görüntüleri dışarıya da taşırsan diğer insanlara da ulaştırabilirsin. Özellikle dalmayan insanlar su altında çekilen görsellere ve videolara ilgi gösterip su altına meraklanıyorlar. Ben görsel çekimlere 2004 yılında videoyla başladım. Ulusal ve uluslararası birçok yarışmaya katılıp ödüller aldım.
Her dalmayı bilen su altı fotoğrafçısı olabilir mi? Su altı fotoğrafçısı olmak için fotoğraf bilgisi olması gerekiyor mu?
Su altında her türlü faaliyet yapılabilir. Öncelikle iyi bir dalgıç olup sonra su altı fotoğrafçısı olunmasını tavsiye ediyorum. Su altı fotoğrafı çeken acemi dalgıçların su altına zarar verdiğini görüyoruz. Su altında canlılar çok kırılgan. Yok olan canlıların tekrar oluşması kimi zaman 10 yıllar alıyor. Benim önceliğim fotoğraf çekmek değil, su altı yaşamını korumak. Zaten tecrübeli ve iyi yüzerliğe sahip bir dalgıcın çekeceği fotoğraflar daha kaliteli ve izlemeye değer olacaktır. Ünlü su altı fotoğrafçımız rahmetli Recep Dönmez abimiz şöyle demişti: Ben su altı fotoğrafçısı değilim. Ben su altında da fotoğraf çeken bir fotoğrafçıyım. Benim bundan çıkarttığım mesaj şudur: Öncelikle fotoğrafçılığı öğrenmek, sonra makineyi su altına indirmek gerekir.
Ben kendimi hiçbir zaman su altı fotoğrafçısı olarak tanımlamadım ama fırsat buldukça su altı fotoğrafı çekmekten ve bunları paylaşmaktan keyif alıyorum.
Fotoğraf çekimleri sırasında zor durumda kaldığın oldu mu?
Zaman zaman çekilen bir görüntünün büyüsüne kapılıp hata yapılabiliyor. 2005 yılında Kızıldeniz‘de bir mürenin fotoğrafını daha iyi çekebilmek için hayvanın kuyruğuna dokunmuştum. Oysa benim dokunduğum kuyruk başka bir mürene aitmiş! Dalış arkadaşım uyarmasa fotoğrafını çekmeye çalıştığım mürene parmağımı kaptırabilirdim. Ucuz kurtulmuştum.
Dünyada en çok hangi dalış noktalarını seviyorsun?
Endopasifik suları, Umman, Malezya, Phuket çok güzel ama düşük maliyet ve yakınlık göz önüne alındığında Kızıldeniz Türkler için ev avantajlı dalış yeri. Özellikle Kızıldeniz’de liveaboard yapınca su altıyla bütünleşiyorsun. Pek çok dalgıç için de Kızıldeniz’de dalmak bu nedenle âdeta hacca gitmek gibi.
Başka dalmak istediğin nereler var?
Makro canlılar ve tür çeşitliği açısından Endonezya ve Filipinler çok zengin. Benim de hedefim buralarda dalmak.
Yurt dışı dalış turları düzenliyor musun?
Dalış merkezimiz 2014 yılından beri dalıcılarına yurt dışı turlar düzenliyor. Küçük gruplara butik turlar organize etmeye gayret ediyoruz. Şimdiye kadar Umman, Kızıldeniz, Phuket, Zanzibar ve Endonezya programları yaptık. Yılda 1 kez Kızıldeniz, 1 kez de uzak bir destinasyona dalış gezisi yapmayı hedefliyoruz.
Yener’le daha konuşacak çok şeyimiz var ama tekne ortamı öyle güzel ki kendimi biraz da buranın dinginliğine kaptırmak istiyorum. Şimdilik sohbetimiz bu kadarla kalsın diyor ve devamının dalışlarda gözlerimizde canlanmasını umarak sohbetimizi noktalıyorum.
Ayrıca Yener’e bu söyleşi için zaman ayırdığı ve de en önemlisi bu eşsiz görselleri bize sunduğu için çok teşekkür ediyorum. Su altının bilinmez güzellikleri, Bodrum’a gidip Happy Bubbles Dalış Merkezi ile dalarsanız kendi gözlerinizde daha net şekillenecek.
Happy Bubbles Dalış Merkezi
Dalışa bekler herkesi
Herkese keyifli ve güvenli dalışlar dileriz.
Derin mavilerde görüşmek dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin