İzmir’in ünlü tatil beldesidir Çeşme. Hem sakinlik hem hareketli gece hayatı arayanlara hitap eder. Pırıl pırıl denizinde yüzmeye doyamazsınız. Güneşinin ışığında da enerji depolarsınız. Ne yalan söyleyeyim, bir İzmirli olarak İzmir’de yaşayanları hep kıskanmışımdır. Bunun bir nedeni de Çeşme’dir. İzmir merkeze sadece 1 saat uzaklıktaki belde, kentin hemen yanı başındaki cennetidir.
İlk çağlarda ismi Cyssus olan Çeşme, M.Ö 1000 yıllarında 12 İyon şehrinden biri olan Erythrai’nin parlayan iskelesiymiş. Bölge 11. yüzyıl sonunda da büyük Türk denizcisi Çaka Bey ile Türk egemenliğiyle tanışmış.

Çeşme – Ildırı
Çeşme’de gezilecek yerler listesi
İçindekiler
- 1 Çeşme’de gezilecek yerler listesi
- 1.1 Ilıca Plajı
- 1.2 Çiftlikköy (Pırlanta Plajı)
- 1.3 Ayayorgi
- 1.4 Çeşme Beach Club’ları
- 1.5 Çeşme Kalesi
- 1.6 Şifne Kaplıcaları
- 1.7 Kervansaray
- 1.8 Erythrai Antik Kenti – Ildırı
- 1.9 Germiyan Köyü
- 1.10 Alaçatı
- 1.11 Tüplü Dalış (Scuba)
- 1.12 Çeşme Otelleri
- 1.13 Çeşme Mutfağı
- 1.14 Çeşme ve Alaçatı’da nerede yemek yenir?
Çeşme’ye son gidişim sevgili arkadaşım Jale ile oldu. Gezimizde deniz-kum-güneş üçlüsünü değil, buranın keşfini hedeflemiştik. O nedenle havaların henüz çok ısınmamış olması, bizim sıcaktan bunalmadan gezmemizi sağladı.

Çeşme Marina
Şimdi İzmir‘in cenneti Çeşme’de gezilecek yerlere ve Çeşme plajlarına bir bakalım.

Kale’den manzara
Ilıca Plajı
Mübadele zamanında Giritli göçmen ailelerin yerleştiği belde, günümüzde gelişmiş bir termal merkez. Plaj olarak da turistlerin gözdesi.

Ilıca Plajı
Çiftlikköy (Pırlanta Plajı)
Çeşme’nin sörf başkenti olan plaj, dünyanın dört bir yanından sörfçüleri çekiyor.
Ayayorgi
Ünü bütün Türkiye’ye yayılan beach club’lar; gündüzleri plaj, geceleri de gece kulübü olarak hizmet veriyor.
Çeşme Beach Club’ları
- Before Sunset
- Paradiso
- Grande
- Fun Beach
- Sole Mare
- Fly Inn
- Madeo
- Tren
- Kafe Pi
- Kum Beach
Çeşme Kalesi
II. Bayezid zamanında 1508 yılında yaptırılmış. Çeşme Kalesi’nin önünde Türk Komutanı Kaptan-ı Derya heykeli, içinde Çeşme Müzesi var. Müzede Ildırı antik kentinden elde edilen eserler sergileniyor.

Çeşme Kalesi
Şifne Kaplıcaları
Romatizma, idrar yolu hastalıkları ve egzama gibi hastalıkları iyileştiren kaplıcalar, Şifne bölgesinde yer alıyor.
Kervansaray
Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1529 yılında yaptırılan kervansaray, günümüzde otel olarak hizmet veriyor.

Kervansaray
Erythrai Antik Kenti – Ildırı
Burası enginarı, deniz çipurası ve melina balığıyla ünlü. Antik dönemlerde adı Erythrai olan Ildırı’nın adının anlamının “Kızıl Kent” olduğu sanılıyor.
Erythrai Antik Kenti, Yunan mitolojisine göre Giritli önder Erythros tarafından kurulmuş. Ardından Atina Kralı Kodros soyundan gelen Kleopos/Knopos isimli oikistlerin önderliğinde İyon kolonistlerince büyütülüp geliştirilmiş. Antik çağda 12 İyon devletinin önde gelenlerinden biri olan Erythrai, Ege’deki önemli liman yerleşimlerinden biri olmuş.
Antik kalıntılar ücretsiz gezilebiliyor. Aralarında M.Ö 8. yüzyıla tarihlenen yapılar var. M.Ö 3. yüzyıl sonralarında yapıldığı sanılan Akropol’ün kuzey yamaçlarında antik tiyatro yüzeye çıkarılmış. Akropol’ün en yüksek düzlüğünde yapılan araştırmalarda da Athena Tapınağı’na ait kalıntılar bulunmuş. Şehrin etrafının 5 km uzunluğunda surla çevrili olduğu anlaşılmış. Araştırmalarda akropolde M.Ö 6. ve 7. yüzyıldan kalma çanak, çömlek, taş ve topraktan figürler bulunmuş.

Çeşme – Ildırı
Eğer antik şehrin en tepesindeki kilisenin bulunduğu yere çıkarsanız, nefis bir manzarayla karşılaşacaksınız. Biz gittik, çok da beğendik. Tırmanışı göze alırsanız, yolun sonuna geldiğinizde göreceğiniz manzara bütün yorgunluğunuzu alacak.

Ildırı
Germiyan Köyü
Germiyan Köyü, Çeşme’nin en eski yerleşimlerinden biri. 250 yıl önce Germiyanoğulları’nın hüküm sürdüğü Kütahya‘dan gelen 5 erkek kardeşin soylarını sürdürdüğü Osmanlı köyünde, tipik Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan evler var. Çeşme’nin bu tek Türkmen köyü, aynı zamanda Türkiye’de Slow Food hareketine katılan ilk köy.
İtalya’da 1986 yılında başlayan 2 akım var: Slow Food (Yavaş Gıda) ve Citta Slow (Yavaş Şehir). Germiyan Köyü de hızlı yemek tüketimine ve hayatın hızlı tüketilmesine karşı başlatılan Slow Food akımına katılan yerleşimlerden biri. Amaçları katkısız gıdalar üretmek ve geleneksel yemekleri yaşatmak. Bunun için de bütün köy halkı seferber olmuş durumda.
Alaçatı
Taş evleri, evlerden sarkan begonvilleri, dillere destan ot festivali, hareketli eğlence hayatı, konsept butik otelleri ve el değmemiş plajlarıyla göz alan Alaçatı; sadece Çeşme’nin değil, Türkiye’nin de en ünlü yeri. Denizi hep dalgalı ve rüzgârlı olan yer; Türkiye, Avrupa ve Dünya Wind Surf Şampiyonları’na ev sahipliği yapıyor. Alaçatı aynı zamanda yerel lezzetler sunan kafeleri ve restoranlarıyla da nam salıyor.

Alaçatı
Tüplü Dalış (Scuba)
Çeşme’nin bir özelliği de Türkiye’nin en güzel dalış noktaları arasında sayılıyor olması. Eğer tüplü dalış sporuna meraklıysanız, Çeşme’de dalış yapmadan dönmemelisiniz.

Monem batığı Fotoğraf: Turgay Ali Şanlı
Çeşme Otelleri
Burada konaklama için 2 önerim var:
Eğer ekonomik ve temiz bir otel arıyorsanız, Marina’ya yürüme mesafesindeki Yalçın Hotel’de kalabilirsiniz. Güleryüzlü personeliyle size evinize gelmişsiniz hissini veren otelde konakladığınıza memnun kalacaksınız. Özellikle de marina manzarasında yemek yemeyi seveceksiniz.

Yalçın Hotel’den manzara
Eğer bir butik otel arayışındaysanız, Alaçatı’daki Alura Butik Otel’i tercih edebilirsiniz. Estetik dokunuşlarla güzelleşen bahçesinde havuzda serinlemek ve kahvenizi yudumlamak, sizi aradığınız tatile kavuşturacaktır.

Alura Butik Otel
Çeşme Mutfağı
Buranın 2 ününden bahsetmeden edemeyeceğim: Kumru ve damla sakızı.
Kumru deyince sizin bildiğiniz kuş cinsi kumru değil; simit ekmeği içinde kaşar, salam, sosisle doldurulan kumrudan bahsediyorum. Bir Çeşme klasiği olan kumru yemeden buradan dönerseniz, Çeşme’yi görmüş sayılmazsınız. Kumruyu Ilıca’da Kumrucu Şevki’de yemenizi öneririm.

Kumru
Damla sakızlı ürünleri de burada her köşe başında bulabilirsiniz. Damla sakızlı dondurma, damla sakızlı muhallebi, damla sakızı likörü, damla sakızı şarabı derken, Çeşme’de damla sakızıyla yapılan çok fazla ürün var.
Çeşme ve Alaçatı’da nerede yemek yenir?
Yemek yiyebileceğiniz önemli yerleri listeledim:
- Fava, Alaçatı
Ege mutfağı ve deniz ürünleri denemek istiyorsanız, doğru adres burası.
- Ferdi Baba, Alaçatı
Balık restoranı arayanlar buraya gelsin.
- Köşe Kahve, Alaçatı
Tam merkezde yer alan bir kafe
- Asma Yaprağı, Alaçatı
Ege yemekleri ile tanınıyor.
- Eflatun, Alaçatı
Mezeleri efsane.
- Tektekçi Bar, Alaçatı
Atıştırmalıklar için buraya uğrayın.
- Petit Coin, Çeşme
Avrupa, Uzak Doğu ve Türk mutfağı çeşitleri denemek için tavsiye ederim.

Çeşme – Petit Coin’de kahve keyfi
- Hasan Usta, Çeşme
Ev yemekleri yemek istiyorsanız burayı deneyin.
- Tokmak Hasan, Çeşme
Ev yemekleri yemek istiyorsanız burayı deneyin.
- Friendly Corner, Çeşme
Et yemekleri ile ünlü.
- Ferdi Baba, Çeşme
Balık restoranı arayanlar buraya gelsin.
- Yücel Balık, Çeşme
Balık restoranı arayanlar buraya gelsin.
Çeşme gezim beni oldukça mutlu etti, huzura erdirdi. İzmirliler belki her hafta sonu bu güzellikleri yaşayabiliyor ama benim için burayı kısa da olsa yaşayabilmek çok güzeldi.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin