Mısır’da dalış safarisi yapmak her dalgıcın en büyük hayalidir. Çünkü burası dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alır. Mısır’ın ülkemize yakın oluşu ve de tropik suların flora ve faunasının zenginliği, su altı sevenleri büyüler. Mısır’ın güney Kızıldeniz bölgesiyse kalabalıktan uzak dalış noktalarına sahip olmasıyla tanınır. Tüplü dalış noktalarına sadece liveaboard dalış safari tekneleriyle ulaşım mümkündür. Bu yazımda sakin sularda yaptığım muhteşem dalışlardan bahsedecek ve güney Kızıldeniz dalış safarisi (Mısır scuba diving) ile ilgili bilgiler vereceğim.
Mısır liveaboard – Güney Kızıldeniz dalış safarisi
İçindekiler
Bu gezide Ayışığı Dalış Kulübü’nün tüm ekibiyle Hurgada’daki otelimiz Hilton Hurghada Plaza’da buluştum. Otelde 1 gece konaklayıp sabahın erken saatlerinde kendimizi Kızıldeniz’in sularında yüzmeye bıraktık. Sonra 1 haftalık güney Kızıldeniz dalış safarisi yapacağımız teknemize (liveaboard) kavuşmak ve Mısır dalış safarisi yapmak üzere Port Ghalip’e doğru yola çıktık.
Mısır‘ın Hurgada şehrinden 4 saat yol giderek Marsa Alam’ın Port Ghalip limanına vardık. Kızıldeniz’de dalış hayali ve izlediğimiz çöl manzarası sayesinde yol çok keyifli geçmişti.
Teknemiz Golden Dolphin’e gelir gelmez önümüzdeki 1 haftalık dalış safarisinin muhteşem olacağını anlamıştık. Odalar gayet konforlu, yemekler güzel, ekip güler yüzlü olunca tatilin nasıl geçeceği daha ilk dakikadan belli oluyor.
Sabah limandan ayrılır ayrılmaz yunusların teknemizin yanında bize özel yaptıkları dans şovlarını izledik. Gezimizin daha ilk anında bize seslenen bu güzel hayvanlar yapılacak dalışların ne denli güzel olacağının habercisi gibiydiler.
Güney Kızıldeniz dalış noktaları
Kızıldeniz, dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor. Şimdi kısaca güney Kızıldeniz dalış bölgelerini yazayım:
- Abu Dabbab. Port Ghalib ve Marsa Alam arasındaki Abu Dabbab 6 değişik resife ev sahipliği yapıyor. Bu resiflerin en popülerleri Kuzey Abu Dabbab’daki Ithnain ve Thalata resifleri.
- The Brother Islands. Brother Islands dalış bölgesine sadece Kızıldeniz dalış safarisi tekneleri (liveaboard) ile ulaşılıyor. Çünkü burası Kızıldeniz’in ortasında yer alıyor. Duvar dalışlarında olağanüstü yumuşak mercanlar ve gorgonyalar görülüyor.
- Daedalus Reef. Marsa Alam’ın sahilinden 80 km uzakta yer alan Daedalus Reef yumuşak mercanlara ev sahipliği yapıyor. Bölgede thresher shark (sapan kuyruk köpekbalığı) ve hammerhead köpekbalıkları görülüyor.
- Elphinstone. Kızıldeniz’in en popüler dalış noktalarından birisi olan Elphinstone, Marsa Alam’a yakın bir bölgede bulunuyor. Dik duvarları dalgıçları hayran bırakıyor.
- Hyndman Reefs. Eğer Safaga dalış rotanız üzerindeyse Hyndman Reefs’in sığ sularında gece dalışı yapabilirsiniz.
- Panorama Reef. Safaga’nın 1 saat doğusundaki Panorama Reef özellikle Safaga’dan günü birlik dalış yapmak isteyenler tarafından tercih ediliyor.
- Ras Torombi. Torombi Marsa Ghalib’teki Ras Yarımadası’nda yaşayan bir yerel kabilenin ismi.
Güney Kızıldeniz dalış noktaları
- Salem Express Batığı. Salem Express kolay kolay başka bir dalış noktasında göremeyeceğiniz güzellikleri sunan bir batık.
- Sha’ab Sharm. Kıyıya 12 km uzakta bulunan Sha’ab Sharm Marsa Alam bölgesindeki en popüler dalış noktaları arasında sayılıyor. Buradaki duvarlar 200 metre derinlere iniyor.
- Foul Bay. Ras Banas’ın güneyindeki Foul Bay noktası Mısır – Sudan sınırına kadar uzanıyor. Burada mağaralar, batıklar, resifler bulunuyor. Bölge St. John’s Resifleri’ni de kapsıyor.
- Fury Shoals. Fury Shoals bölgesi 30 km uzunluğu ile 20’den fazla resifi kapsıyor. Sığ dalış ve derin dalış olanakları var.
- Rocky Adası. Zabargad’ın 5 km güneydoğusunda bulunan Rocky Adası güçlü akıntılara maruz kalan dik duvar dalışları ile biliniyor.
- St. John’s Reefs. Mısır’ın en güzel dalış noktalarını barındıran güney Kızıldeniz’de dalgıçların en gözde noktalarından birisi olan St. John’s Reefs ülkenin belki de en sağlıklı mercanlarına, en güzel tünellerine ve mağaralarına ev sahipliği yapıyor. Burada görüş de çok iyi.
- Zabargad Adası. Rocky Adası’nın 5 km kuzey batısında bulunan Zabargad Adası ana karaya 70 km uzakta yer alıyor.
Mısır dalış deneyimi
Şimdi de bu dalış noktalarında kendi deneyimlerimi aktarayım:
İlk adaptasyon dalışımızı (check dive) Abu Dabbab isimli resifte yaptık. Türkiye’de göremediğimiz binlerce çeşit balık ve mercan kayalıklarının içinde olmak insanı alıp başka bir boyuta geçiriyor. Böyle bir dalış safarisine katılmak dalmayanlar için bile inanılmaz güzel bir deneyim. Görüşü çok net olan Kızıldeniz sularında şnorkelle bile su altının zenginliğini keşfedilir. Hele ki bizim gibi Kızıldeniz’in en güney noktasına, Sudan sınırındaki St John’s resiflerine kadar gidilecekse her saniyesi unutulmaz anılarla dolu bir tatil geçirilir.
Safarimizin ilk günü alıştırma dalışımızı yaptıktan sonra gece boyunca 10 saat yol alarak St John’s resiflerine geldik. Programa göre buradan Marsa Alam’a geri dönerken yol üzerindeki dalış noktalarına dalacaktık.
İkinci günümüzde saat 6:00’da uyandırılarak ilk dalışımızı yaptık. Günlük hayatımda hiçbir aktivite uğruna bu saatte kalkmazken söz konusu dalış olunca akan sular duruyor. Müren, napolyon, ton, puffer (balon), asker, jackfish, orfoz, anemon balıklarını yakından görmek uğruna uykusuzluğa ve yorgunluğa katlanabiliyorum.
2. dalışımızın kuşkusuz en heyecan verici anı, bir mağaranın dibindeki kumluk kısımda bize korkarak bakan vatoz ve köpekbalığını dakikalarca izlememiz oldu. Onları korkutup kaçırmamaya çalışarak doyasıya seyrettik.
3. dalışımızı klastrofobig kişilerin girmesinin mümkün olmayacağı darlıktaki mağaralarda yaptık. Mağaraya süzülen güneş ışığı altında yapılan dalış en özel dalışlarımdan biri olarak kalacak.
Bu günümüzün 4. ve son dalışı gece dalışıydı. Şimdiye kadar yaptığım hiçbir gece dalışından keyif almamış olmama rağmen serbestçe gezinirken gördüğüm onlarca müren bu çok özel deneyimden oldukça keyif almamı sağladı. Gündüz dalışında görülmesi mümkün olmayan pek çok canlı, gece avlanırken ya da uyurken bize yüzlerini gösterdi.
Üçüncü günümüzdeki ilk dalışımızın sürprizi bizi uzaklarda takip eden köpekbalığı oldu. Yakından göremesek bile bu köpekbalığı sayesinde dalışımız iyice renklendi.
Bir dalışımız da daha dalar dalmaz bizi karşılayan kocaman napolyon sayesinde güzelleşti. Elimi uzatsam dokunacak kadar yakınımda olan napolyon, meğer bu dalış noktasının kadrolu elemanıymış.
Safari teknelerinde dalış deneyimi
Geziyi tam yarıladığımız bu 3. günde toplamda 10 dalış yapmıştık. Günümüzün 4 saati su altında geçince doğal olarak yorgunluk hissi başladı. Dalışlar sırasında kulağımı eşitlerken zorlandım. Ama iyi ki grup benim kadar tedbirsiz gelmemiş de onlardan aldığım sinüs açıcı ilaçlar ve kulak damlaları sayesinde dalışlarımda ciddi bir sorun sorun yaşamadım. Ayrıca teknenin ekibi şimdiye kadar Kızıldeniz ve Karayipler dalış merkezlerinde görmediğim kadar yardımseverdi. Hepimizi memnun edebilmek için etrafımızda pervane oldular, dalış öncesi ve sonrası malzeme giyip çıkarırken her an yardımcıydılar.
Dördüncü günümüzde diğer grubun dalış sırasında yunuslarla birlikte olduğunu duyunca biz göremediğimiz için keyfimiz biraz kaçtı ama rengârenk mercan bahçeleri içindeki gezintimiz dalışlarımızı şüphesiz ki unutulmaz kıldı. En azından dalış sonrası tekneden yunusları izleyebildiğimiz için de kendimizi şanslı hissettik.
Güney Kızıldeniz en özel dalışları
Beşinci günümüzde güney Kızıldeniz dalış safari bölgesinin en güzel dalış noktalarından biri olan Elphinstone Reef‘deydik. Çılgın dalgalar ve akıntılı suların 80 metrelere indiği yerde dalar dalmaz bizi karşılayan longimanus köpekbalığı, dalışın heyecanını şüphesiz ki oldukça artırdı. 30 metrelerdeki dalışımızda bizi yukardan izleyen ve âdeta buranın efendisi benim diyerek salına salına gezen köpekbalığı dalış boyunca bize yüzünü gösterdi.
Dalışın sonlarına yaklaşırken akıntı nedeniyle oldukça zorlandık. Tekneyi bir görüp bir gözden kaybettiğimiz anlarda kendimi derin maviliklerin boşluğunda hafiflemiş, dünyanın en özel deneyimini yaşar gibi hissettim. Bol planktonlu denizde görüş de çok iyi olmadığı için mavide asılı kalmak hayatımın en unutulmaz deneyimlerinden oldu. Akıntı nedeniyle tekneye çıkmak mümkün olmayınca zodyaklar bizi çıktığımız yerden alarak tekneye tek parça taşıdı.
Gezimizin son günü dalış bilgisayarlarımız uçağa binmeden önce vücudumuza artık daha fazla azot almamamız gerektiği konusunda bizi uyardığından dalışlarımızı pas geçtik. Zaten o denli yorgun hissediyorum ki dalış yapacak pek hâlim de yok. Ara ara kendi kendime söyleniyorum, Yaşımı başımı almışken bu kadar adrenaline ne gerek, diye ama bu safaride öyle keyifli dalışlar yaptım ve su altının büyülü dünyasına kendimi o denli ait hissettim ki her türlü yorgunluğa değdi. Videomuz da zaten bunun ispatı değil mi?
Bu muhteşem gezinin gerçekleşmesini sağlayan Ayışığı Dalış Merkezi’ne, gezinin emniyetli ve eğlenceli geçmesini sağlayan hocamız Apo’ya, geziye katılan tüm arkadaşlarıma ve tüm ekibiyle her daim bizi mutlu etmek için çabalayan Golden Dolphin’e sonsuz teşekkürlerimle.
Dalışı çok merak ediyorum ama sudanda çok korkuyorum hep imrenerek bakıyorum
Korkmanıza gerek yok. Eğitimini alıp kurallara uyulduğu sürece dalış çok güvenli bir spor.