Dünyada sadece Filipinler’in Malapascua Adası’nda sapan kuyruk köpekbalıkları (monad shoal thresher shark) ile özel tüplü dalış yapılıyor. Eğer bu yakışıklılarla tanışmak istiyorsanız, onların uğruna uzun bir yol kat edip Malapascua’ya gelmeniz gerekiyor. Ancak elbette buna değiyor.

Malapascua dalış

Fotoğraf: Alptekin Baloğlu

Bu yazımda size Malapascua dalış maceramdan bahsedeceğim.

Malapascua dalış

Fotoğraf: Alptekin Baloğlu

Malapascua’ya nasıl gidilir?

Malapascua Adası’na gelmek için öncelikle Filipinler‘in başkenti Manila‘ya gelmek gerekiyor. Manila’dan 1 saatlik uçuşla Cebu’ya, oradan karayoluyla 3,5 saatte Maya Port’a, oradan da 45 dakikalık bot yolculuğuyla Malapascua Adası‘na geliniyor.

Malapascua dalış noktaları

Adanın ünü dalış noktalarından geliyor. Dünyanın mercan çeşitlerinin yarısından fazlası bu bölgede yaşıyor. O nedenle dalışlar mercan bahçesinin içinde rengârenk ve bambaşka bir dünyada geçiyor. Benim daldığım diğer yerlerle karşılaştırdığımda burası Kızıldeniz‘den bile daha renkli. Bu renklerin ve bu dünyanın içinde olmaksa büyüleyici.

Malapascua dalış

Fotoğraf: Alptekin Baloğlu

Monad Shoal

Sapan kuyruk köpekbalıklarının görüldüğü Monad Shoal batık bir ada. 16-32 metre derinlikte başlayan bu batık ada 230 metre derinliğe kadar iniyor. Gece avlanan hayvanlar gün doğumundan önce Monad Shoal’a gelerek kalamar ve kümeleşen küçük balıkları avlıyorlar. O yüzden onları görebilmek için saat 9.00’dan önce dalışa girmek gerekiyor. 5-6 metrelik bu köpekbalıkları genellikle derinlerde yaşıyor ve dalgıçlara pek görünmüyorlar. Bu gece hayvanlarının küçük keskin dişleri ve gece görmelerini sağlayan güçlü gözleri var. Upuzun kuyrukları da tırpanı andırıyor.

Malapascua dalış – Sapan kuyruk köpekbalığı

Kimud Shoal

Kimud Shoal batık bir ada. Tepesi 12-16 m, dibi 200 metreden daha derin. Aralık-mayıs ayları arasında, en çok da nisan ayında hammerhead (çekiç kafa) köpekbalıkları görülüyor.

Deep Rock

Deep Rock dalış noktasının derinliği 5 metreden 22 metreye uzanıyor.

Malapascua dalış – Fotoğraf: Alptekin Baloğlu

Lapus Lapus Adası

Lapus Lapus Adası muhteşem yumuşak ve sert mercanlara ev sahipliği yapıyor.

Malapascua dalış

Fotoğraf: Alptekin Baloğlu

Lighthouse

Lighthouse mandarin balıklarının çiftleşmesini izleyebileceğiniz bir dalış noktası. Burada yaptığım gece dalışı oldukça enteresandı. Yarım saat boyunca mandarin balıklarının mercanların içindeki kovalamacalarını ve en sonunda birbirlerine yapışık hâlde yükselerek çiftleşmelerini izledik. Belgesel tadındaki bu şovu izlerken dibe diz çökerek çömelmiş ve yarım saat boyunca kıpırdamamıştık. Bu küçücük ve sevimli hayvanları rahatsız etmemek için gece lambalarımız kapatılmıştı. Ortam oldukça karanlık ve de mandarinler için romantikti.

Malapascua dalış – Fotoğraf: Alptekin Baloğlu

Calanggaman Adası

Calanggaman Adası kartpostal gibi bir ada. Su altındaki duvarları sert mercanlar ve gorgonyalar ile kaplı. Yunuslara denk gelmek de an meselesi.

Nunez Shoal

40 metreden daha derin duvar dalışı sevenler için Nunez Shoal harika bir dalış noktası. Burada beklenmedikleri bekleyebilirsiniz.

Fotoğraf: Alptekin Baloğlu

Malapascua Su Altı Faunası

Malapascua’ya geldiğim ilk gün saat 4:30’da Sea Explorers Dalış Kulübü’nde dalışa gitmek üzere bekliyordum. Ne yazık ki bir gece önce tüm Filipinler’i etkisine alan tayfun bugünkü tüm dalışların iptal edilmesine neden olmuştu. Çaresizce ve oldukça üzgün olarak bugünlük dalışa veda ettim.

Malapascua dalış

Fotoğraf: Alptekin Baloğlu

Ertesi günü Monad Shoal’da sapan kuyruklarla dalış yine iptal edildi ama saat 10:00 gibi adanın diğer kısmına gidip 2 dalış yapabildik.

Malapascua dalış

Malapascua dalış noktaları

Kuzey bölge nispeten rüzgâr almıyordu. Yine de dalışın başlangıcı neredeyse bir korku filminin fragmanı gibiydi. 1 metre ötesini bile görmek mümkün olmayan suda ne aradığımı kendi kendime sordum. Derinlere inip mercanları gördüğümdeyse cevabımı bulmuştum.

Malapascua dalış

Fotoğraf: Alptekin Baloğlu

Dalışlar sırasında deniz atı ve bolca nemo (palyaço yani anemon balığı) da gördüm. Tropik balıkların hepsi etkileyici olsa da özellikle bu ikisini görmek beni çok mutlu etti. Onlarla birlikte bolca fotoğraf çektirdim. Onları rahatsız etmemeye çalıştım ama ne yalan söyleyim yanlarından da zor ayrıldım.

Malapascua dalış

Fotoğraf: Alptekin Baloğlu

Fırtına bulandırdığı sular nedeniyle sadece görüş mesafesini bozmakla kalmamış, korkunç kuvvetli bir akıntıyı da bize hediye etmişti. Özellikle dalışın başlangıcında ve bitişinde oldukça zorlandığımı ve efor sarf ettiğimi söylemeliyim. Yine de gördüğüm eşsiz güzellikler için herşeye değerdi.

Fotoğraf: Alptekin Baloğlu

Malapascua Dalış & Sapan Kuyruk Köpekbalıkları

Ertesi günü sapan kuyruk köpekbalıkları ile dalmak için son şansımdı. Bütün gece heyecandan uyuyamadım. Saat 4:30’da dalış kulübünün önünde hazırdım. 5:00’te deniz taksisine binerek yola çıktık. Taksi bizi açıkta bekleyen dalış botuna götürdü. 5:45’te suya girdik.

Malapascua dalış

Malapascua dalış teknesi

Dalışın başlangıcı yine olumsuz şartlarla geçti. Görünürlük kötü, akıntı güçlüydü. Aşağıda ise benim gibi sapan kuyrukları görmeye meraklı 10 kadar dalgıç vardı. Hepimiz bir uçurumun yamacına konmuş olan ipin kenarına dizildik. Dizlerimizi kırarak suyun dibine çömeldik. Âdeta arabayla açık hava filmi izlemeye gelip arabamızı park etmiş gibiydik.

…ve beklenen an geldi. Sapan kuyruklar önümüzde geçit törenine başladı. Sakince süzülüyorlar, bize neredeyse 1 metre yaklaşarak tüm güzelliklerini sergiliyorlardı. Kocaman gözleriyle de bizi süzmekten geri kalmıyorlardı. İnanılmaz heyecanlıydım. Elimi uzatsam dokunabilecek, gri bedenlerini hissedebilecektim. Etrafımda doğanın en muhteşem hayvanları dolaşıyordu. Bu şimdiye kadar izlediğim en muhteşem filmdi ve başrollerinde artık ben de vardım.

Malapascua dalış – Sapan kuyruk köpekbalığı

Malapascua dalış deneyimi, bitmesini hiç istemediğim bir tecrübe oldu. Bu kadar yol geldiğime, heyecandan uyuyamadığım gecelere, atlattığım fırtınalara değdi. Sapan kuyruklar bana hayatımda yaşayabileceğim en adrenalin dolu, en unutulmaz anları hediye etti.

Whitetip Shark

O gün ikinci dalışımız yakın bir bölgede oldu. Ben sapan kuyruk heyecanıyla yanıp tutuşa durayım dalar dalmaz bir whitetip shark (akyüzgeçli köpekbalığı) uzaktan bana el salladı. Tehlikeli olabilen bu köpekbalığı genelde Gato Adası’nda yaşıyor ve buralarda pek fazla görünmüyor. Ama demek ki benim bugünkü şansım yakışıklı görmekten açılmıştı. Neyse ki kendisiyle çok fazla yakınlaşmadık ve sakin sakin benden uzaklaştı.

Malapascua Adası benim gözümde harika bir yer. Her zaman mutlulukla hatırlayacağım.

Malapascua dalış

Malapascua dalış – Fotoğraf: Alptekin Baloğlu

Bu yazı için videosunu paylaşan beIN IZ TV’de Sudaki İzler programından tanıdığımız Savaş Karakaş’a da çok teşekkür ediyorum.

Derin mavilerde görüşmek üzere…