Bodrum ülkemizin cennet beldelerinden biri. Ancak burası sadece tatilin başkenti değil, aynı zamanda Türkiye’nin en güzel dalış noktalarına da ev sahipliği yapıyor. Şimdi ister misiniz, birlikte Bodrum su altı dünyası ve Bodrum dalış noktaları hakkında bilgiler edinelim? O zaman buyrun, Bodrum dalış rehberi niteliğindeki yazıma…
Şimdi bu satırlarımı bir Bodrum âşığı olarak kaleme alıyorum. Kanada’da yaşadığım 12 yıl boyunca hep kavuşma hayali kurduğum, nihayet dönüp onunla olduğum ama bir türlü de doyamadığım bir yer burası. Bodrum’a olan sevgim sadece güzel doğasıyla, mis kokulu yaseminleriyle, evlerden taşan begonvilleriyle ve hareketli gece hayatıyla da sınırlı değil. Benim buraya olan aşkım, Bodrum dalış tecrübesi yaşayıp kendimi su altının engin maviliklerine bırakınca daha da artıyor.
Bir dalgıç olarak Bodrum bana güzelliklerini cömertçe sunuyor. Burası Türkiye’nin en güzel dalış noktaları arasında sayılıyor. Bana evime gelmişim hissini veren Happy Bubbles‘a adımımı attığım anda kendimi bambaşka bir dünyada buluyorum. Tekne güzel, ekip sevecen, dalışlar da keyifli olunca daha ne isteyim ki?
Dalış kuşkusuz oldukça zahmetli bir rekreasyonel faaliyet. Masraflı oluşundan ötürü “zengin sporu” sayılan bu aktivite aynı zamanda oldukça da yorucu. Dapdaracık neopren elbiseleri giymekle başlayan zorlu süreç ağırlık kemeri, yüzerlik dengeleyici ve tüpten hava almayı sağlayan regülatörü kuşanırken daha da bir zor oluyor. Sırtımdaki tüpü belim bükük taşırken kendi kendime söylenmeyi de hiç ihmal etmiyorum, Ne işim var burada, evimde oturup dantel veya tığ falan örseydim ya, diye. Oysa ki ne zaman kendimi teknenin platformundan sulara bırakıyorum, işte o zaman su altının büyüsüne kendimi anında kaptırıyorum. Önümde başka bir dünyanın kapıları açılıyor, âdeta transa geçmişçesine huzura eriyorum.
Dalış yapmak benim için meditasyon yapmak gibi. O an hayatımda sadece ben ve etrafımdaki büyülü dünya var. Zihnimde en ufak bir endişe, bir sonraki saniye ile ilgili bir plan, hiç birşey kalmıyor. Zihnim bomboş, sadece anı yaşıyorum.
Dalış kuralları
Kurallarına uyulduğu takdirde dalış oldukça güvenli bir rekreasyonel faaliyet. Dalışın en önemli 2 kuralı ise şunlar:
- Asla yalnız dalmayacaksın
- Asla nefes tutmayacaksın
Güvenli metreler içinde bu kurallara uyulduğu sürece yapılacak tek şey ise yerçekimine direnilen bu mekânda özgürce kendini maviliklere bırakmak.
Hemen not düşeyim: Dalış gezisine gitmeden önce kendi dalış malzemelerinizi edinirseniz, konforunuz da artar. Siz de o kadar rahat ve güvenli dalışlar yaparsınız. Eğer dalış malzemeleriniz yoksa, kulüplerin malzemelerini her zaman kullanabilirsiniz.
Bodrum dalış noktaları
En popüler Bodrum dalış noktaları bunlar:
- Büyük Resif ve Küçük Resif. Bodrum’un en popüler dalış noktası olmasının yanı sıra Türkiye’nin en güzel dalış noktaları arasında sayılan noktada orfoz, akya, lahos, barakuda, sinarit ve mürenler görülüyor.
- TCG 115 Sahil Güvenlik Botu. Bodrum Sualtı Derneği’ne (BOSAD) T.C. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından hibe edilen gemi yapay resif oluşturmak ve dalış turizmine katkıda bulunmak üzere 16 Mayıs 2007 tarihinde batırıldı. 20-30 metre derinlikte yatay olarak dip tabanına yerleştirilen gemi su altı canlılarına habitat oluşturuyor.
- TCG Y111 Pınar-1. BOSAD’a hibe edilen donanma su tankeri 20 Mayıs 2007 tarihinde Karaada Poyraz Limanı mevkisinde batırıldı.
- Karaada. Karaada her seviyede dalgıca uygun olan Paçoz, Kaçakçı, Poyraz, Meteor, Alarga Koyu gibi dalış noktalarını barındırıyor. En çok da Paçoz Koyu’nda 2007 yılında BOSAD (Bodrum Sualtı Derneği) tarafından yapay bir resif oluşturmak amacıyla batırılan C 47 Dakota uçağı dalgıçların ilgisini çekiyor.
- Orak Adası. Ada topografik yapısıyla en ilginç dalış noktaları arasında sayılıyor.
- Gavur Ali ve Deli İbrahim Sığlıkları. Ters çevrilmiş dev kovaları andıran resiflere süngercilik yapan Gavur Ali ve Deli İbrahim’in isimleri verilmiş.
- Kargı Adası. Akyarlar’ın güneyinde yer alan ıssız adada su altında bulunan dev kayalar balıklar için korunaklı bir habitat oluşturuyor.
- Osmanlı Çapası. Bitez Koyu’nun akvaryum Koyu’na uzanan batı kısmında, 22 metre derinliğinde 19. yüzyıla ait dev bir çapa bulunuyor.
- Köçek Adası. Çok küçük olan kayalık adada antik amfora parçaları görülebiliyor.
Bodrum dalış deneyimi
Su altı canlılarına yuva olsun diye bazı bölgelere gemi ya da uçak batırılıyor. Bodrum dalış deyince en sevdiğim batıklardan birisi Sahil Güvenlik’teki gemi batığıdır. Her köşesinde ayrı bir balık çeşidine ev sahipliği yapan batığa her dalışımda aynı heyecanı duyuyorum. Geminin içinde süzülürken balıklarla, mürenlerle selamlaşıyorum. Gemiyi onlarla paylaşıyorum.
Yine bu batıklarıdan birisi olan Pınar 1’in hikâyesini Tunç Yavuzdoğan‘dan izlemek isterseniz, buyrun:
Bence batık dalışları gerçekten çok özel oluyor.
Heyecanımı benimle yaşamak için Happy Bubbles’ın teknesine gelen yeğenim minik-dalgıç-adayı Yasemin’ime, teknesini bana açan Yener Çeltikci’ye, su altı fotoğraflarımı ve videomu çeken dalış arkadaşım Cem Özoral’a ve su altı mankenliğimden ötürü de kendime buradan teşekkürlerimi gönderiyorum.
Happy Bubbles Dive Center ile konaklamalı dalış yapmak isterseniz, Bodrum liveaboard deneyimi yaşayabilirsiniz.
Dünyamız güzel, hem su üstüyle hem su altıyla. Önemli olan her ikisini de mümkün olduğunca çok keşfetmek değil mi zaten?
Siz de fikrinizi belirtin