Umman (Oman) ya da resmî adıyla Umman Sultanlığı; güneybatı Asya’da, Arap Yarımadası’nın güneydoğu kıyısında yer alan Arap ülkesi. Arap ülkesi diyoruz ama burası aynı zamanda Arap algımız konusunda ezber bozan bir ülke. Bölgenin en zengin ülkelerinden biri olmasına rağmen burada Arap dünyasındaki “aşırı”lıktan eser yok; kendi kültürlerine sahip çıkıyorlar, modernler ama batılılaşma merakı da yok. Umman bu nedenle tarih, deniz, doğa meraklısı gezginler için popüler bir ülke. İster Vahibe Çölü’nde (Wahiba Sands) çöl safarisi yapın, ister Umman Denizi’nde su altındaki dalış noktalarını keşfedin; burayı sevip döneceğinize emin olabilirsiniz.

Umman harita Kaynak:Wikipedia (By everest700 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15257517)

Bölgenin bilinen tarihi M.Ö 3000’lere kadar uzanıyor. Araplar buraya M.S 1. yüzyılda göç etmeye başlamış. Bölge 16. yüzyıldan itibaren önce Portekiz, ardından Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetine girmiş. 18. yüzyılda da İngiltere’nin ilgisini çekmeye başlamış. 1951 yılında bağımsızlığını ilan etmiş ama İngiltere iç karışıklıklardan yararlanarak Umman üzerindeki hâkimiyetini devam ettirmiş.

Hail Al Shumaliyya St

Sultan Kâbus bin Said bin Teymur

Sultan Kâbus bin Said bin Teymur, Umman için çok önemli biri. 1970 yılında babasını tahttan indirerek yönetime geçti ve ülkenin bağımsızlığını ilan etti. 2020 yılına kadar da tam 50 yıl Umman sultanı oldu. Bir dizi reformlar yaparak Umman’ı modernleştirdi, diğer Körfez ülkelerinden farklı olarak hem Batı ve Amerika’yla hem de İran’la güçlü ilişkiler kurdu, Umman’ı bölgede arabulucu bir denge ülkesi hâline getirdi.

Umman halkı bugünkü refah seviyelerini tamamen Sultan Kâbus’a borçlu. Büyük kısmı çölden ibaret olan bir ülkeyi batı standardında yolları olan yemyeşil bir ülke hâline getirdi.

Sultan Kâbus’un reformları arasında her vatandaşına ekip biçmek, iş kurmak ve ev yapmak üzere 3 arsa vermesi de var. Ev yapacak kadar para kazanmayan evli ve çocuklu erkek ve kadınlara, arsanın üzerine devlet ev inşa ediyor. Bu arsayı satmak isteyenler satabiliyor ama devlet onlara bir kez daha arsa vermiyor. Halk kazancından vergi ödemiyor.

Ülkedeki göçmenlerin çoğunu kendi ülkelerine geri gönderen Sultan Kâbus, böylelikle Ummanlılar’a daha çok iş gücü yaratmasıyla da biliniyor.

Umman

Maskat

Burası bir Arap ülkesi olduğu için en çok Umman kadınları kapalı mı veya Umman’da alkol yasak mı diye merak ediliyor. Ancak burası halkına ve turistlere hiçbir kısıtlama uygulamayan bir ülke. Ummanlı kadınların çoğunun başı kapalı ama bunu zorunluluktan değil, tercihen yapıyorlar. Ayrıca başı açık Ummanlı kadınlar da var. Sigara ve alkol, Ummanlılar’a da turistlere de serbest.

Umman

Maskat’ta Mutrah Souk’ta kadınlar

Ummanlı erkekler başlarına kumma takıyor. Fotoğrafta Maskat’ta Mutrah Souk’ta bir kumma satıcısı görülüyor.

Umman nerede? Umman’a nasıl gidilir?

Umman Sultanlığı; güneybatı Asya’da, Arap Yarımadası’nın güneydoğu kıyısında yer alıyor.

İstanbul’dan başkent Maskat’a direkt uçuşlar 5 saat sürüyor. 1993 yılından beri hizmet veren ülkenin bayrak taşıyıcı havayolu Oman Air, genç filosuyla ana üssü Maskat Uluslararası Havalimanı olmak üzere hem Umman’a hem de 25 ülkede 44 uluslararası destinasyona uçuşlar düzenliyor.

Oman Air

Ben de Oman Air davetiyle Umman’a gittim. Oman Air sayesinde Maskat’ı hem kültürel olarak hem de dalış yaparak keşfettim, Umman misafirperverliğini de yoğun olarak hissettim. Orta Doğu’nun bu kendine has ülkesi, beni tüm sıcaklığıyla karşıladı. Umman’ı her zaman güzel anılarla hatırlayacağım.

Dünyanın her yerine dalış turları organize eden Exit Turizm-Aydın Kışınbay ile Oman Air davetiyle Umman’a geldik. Fotoğrafta dağ yolu üzerinde Eski Maskat görülüyor.

Umman’a vize almak gerekiyor mu?

Umman’a seyahat edecek T.C. vatandaşları gidiş-dönüş biletle ülkede 15 gün vizesiz kalabiliyor.

Umman’da gezilecek yerler listesi

Umman gezilecek yerler listesi içinde tarihi ve doğal mekânlar var.

Umman’ın Aflaj Sulama Sistemleri; Dakhiliyah, Sharqiyah, Batinah bölgelerinde bulunan ve M.S 500 yıllarına tarihlenen eski su kanallarına deniliyor. İran’da bu bölge Qanat (Kariz) olarak adlandırılıyor ve 5.000 yıllık bir sulama sistemini temsil ediyor. Umman’ın Aflaj Sulama Sistemleri (Falaj Al-Khatmeen, Falaj Al-Malki, Falaj Daris, Falaj Al-Mayassar, Falaj Al-Jeela), UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Frankincense Bölgesi, Orta Çağ’da tütsü ticaretinin yapıldığı Tütsü Yolu üzerinde bir bölge. Burada Shisr arkeolojik alanı, Khor Rori arkeolojik alanı ve doğal bölgesi, al-Balid arkeolojik alanı, Wadi Dawkah Frankincense Parkı yer alıyor. Frankincense Bölgesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Umman her ne kadar adını çok fazla scuba dalış ile duyurmuyor olsa da Umman Denizi’nde su altındaki dalış noktalarını keşfettiğinizde ülkeye hayranlığınız da artıyor. Benim gibi bir su altı sevdalısı için Umman her zaman gelinebilecek yakın ve tatminkâr bir dalış destinasyonu. Eğer Maskat dalış tecrübesi yaşarsanız, memnun kalacağınıza eminim.

Oman Air davetiyle geldiğim Maskat’ta scuba dalış yaptım. Fotoğraf:Exit Turizm – Aydın Kışınbay

Ülkede tropikal çöl iklimi hâkim. Kış aylarında bile ısı 25 °C’nin altına düşmüyor, temmuz ve ağustos aylarındaysa ısı 50°C’nin üzerine çıkabiliyor. Temmuz ve ağustos ayları haricinde ülkeyi ziyaret edebilirsiniz ama en uygun zaman da ekim-nisan ayları arasında.

Maskat (Muskat)

Maskat (Muskat), ülkenin en büyük yerleşimi ve başkenti. Hint Okyanusu kıyısında yer alıyor. Maskat 3 bölgeden oluşuyor: Matrah; geçmişin balıkçı köyü, günümüzün mücevhercileriyle ünlü alışveriş yeri. Muscat; saraylarıyla ünlü eski bölge. Ruwi; modern bölge.

Umman

Maskat (Muskat)

Şehir merkezinde üst sınıf otellerde kalmak isterseniz, Kempinski Hotel Muscat ve Jumeirah Muscat Bay iyi tercihler olacaktır. Biz şehre yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Barcelo Musannah Resort‘ta konakladık. Oteli oldukça beğendik, deniz-kum-güneş-havuz-dalış meraklıları için ideal olduğunu söyleyebilirim.

Bahla Kalesi

Bahla Kalesi; 12.-15. yüzyıllar arasında bölgede yaşayan ve olibanum (buhur, tütsü ve parfümde kullanılan aromatik bir reçine) ticaretini kontrol eden Banu Nebhan kabilesi tarafından yapılmış. Bahla Kalesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Umman

Umman – Bahla Kalesi

Bat

Bat, El-Khutm, El-Ayn Arkeolojik Alanları; M.Ö 3000 yıllarında Hafit dönemine ait alanlardan oluşuyor. Bat’ta Sümerler’le yoğun bir bakır ve taş (muhtemelen diyorit) ticareti varmış. Bat’ın 2 kilometre batısındaki El-Khutm’da taş bir kale bulundu. Bat’ın 22 kilometre güneydoğusundaki Al-Ayn’da küçük bir nekropol (mezar alanı) bulundu. Bat, Al-Khutm, Al-Ayn Arkeolojik Alanları; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Wādī Banī Khalid

Wādī Banī Khalid, geniş bir ovayı ve Hacer Dağları’nı içine alan bir vadi. Vadideki dere sayesinde burası zengin bir bitki örtüsüne sahip.

Wādī Banī Khalid

Vahibe Çölü (Wahiba Sands)

Vahibe Çölü’nde kızıl kumlarda safari deneyimi yaşayabilir, bölgedeki Bedevi köylerini ziyaret edebilirsiniz.

Vahibe Çölü (Wahiba Sands)

Nizwa

Umman Sultanlığı’nın en eski şehirlerinden olan Nizve, İslami eserler ve ticaret bakımından oldukça zengin bir şehir. Nizwa’da ülkenin en büyük kalelerinden biri var.

Nizwa

Wadi Ghul

Wadi Ghul, “Umman’ın Büyük Kanyon’u” olarak biliniyor.

Wadi Al Arbeieen

Eğer erişilmesi güç bir yere gitmek sizin için zor olmayacaksa, Wadi Al Arbaeen’da el değmemiş bir vadide yürümenin huzurunu yaşayabilirsiniz.

Sur Şehri

Sur Şehri, Maskat’ın yaklaşık 200 km güneydoğusunda yer alıyor. Burası tarihte denizciler için önemli bir varış noktası olmuş, günümüzde de hâlâ önemli bir deniz şehri.

Sur Şehri

Sur Şehri’nin 20 km kuzeyindeki Qalhât (Kalhat), surlarla çevrili bir şehir. Surların içinde evler ve dükkânlar var. Şehir 13. yüzyılda Marco Polo tarafından, 14. yüzyılda İbn Battuta tarafından ziyaret edilmiş. Qalhât, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Wadi Ash Shab

Wadi Ash Shab, popüler bir vadi. 40 dakika yürüyüşle ulaşılıyor.

Umman

Wadi Ash Shab

Wadi Shab’a giderken Bimmah Sinkhole’a da uğruyorsunuz. Hawiyyat Najm (Bimmah Düdeni); su dolu bir çöküntü. Şelaler arasından yürüyerek ulaşılan Bimmah Sinkhole’un turkuaz rengi sularında yüzmeye doyum olmuyor.

Umman

Hawiyyat Najm (Bimmah Sinkhole)

Orta Doğu’nun keşfedilmeyi bekleyen cevheri Umman Sultanlığı, gezginlerin rotasında olmayı hak eden bir ülke.

Keşfetmeniz dileğiyle…