İç Anadolu bölgesinin gözbebeği Eskişehir, gelişen sanayi ve şehircilik anlayışıyla ülkemizin en önemli kentlerinden biri. Bünyesinde barındırdığı üniversiteleri, gençlerin şehre kattığı ruh ve enerjisi, kültürel mirasları, sanat yapıları ve planlı sanayisi ile Avrupalı kentler görüntüsüne ulaşan Eskişehir aynı zamanda bir eğitim ve bilim kenti ve UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı’na dâhil. Eskişehir 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesiyle de adını duyuruyor. Bu kültür başkentliğinin amacı da Türk dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurmak ve kültürel birliği ve dayanışmayı sağlamak.

Arkeolojik çalışmalar Eskişehir yöresinin tarihinin Paleolitik Çağ’a (G.Ö 600000-12000) dayandığını gösteriyor. İlk Tunç Çağı (M.Ö 3000-2000) boyunca yoğun olarak iskan görülen bölgede M.Ö 14. yüzyılda Hititliler devlet kurmuş. Kent daha sonra tarihte Frig, Pers, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı hâkimiyetine girmiş.

Eskişehir’de gezilecek yerler listesi

Üniversitede okuduğum dönemde Eskişehir’e gitmiştim. Ama kentin çehresi zaman içinde öylesine değişti ki fotoğraflardan gördüğüm eşsiz kareleri yeniden kendi gözümle görme vakti çoktan geldi. Bu isteğimi gerçekleştirmek üzere ben de annemle birlikte yollara çıktım. Sonuçta İç Anadolu’nun bu Avrupai kentine gitmeyi çok da geciktirmemeliydim.

Eskişehir gezim bununla da sınırlı kalmadı. Daha sonra Prontotour’un düzenlediği basın gezisiyle de kenti biraz daha fazla keşfetme şansını yakaladım.

Şimdi buyrun, gezdiğimiz yerlere birlikte de göz atalım.

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nın içinde Bilim ve Deney Merkezi, Su Altı Dünyası (biz de bu harika akvaryumu gezip nemoları ve köpekbalıklarını fotoğrafladık), Minyatür Türk Dünyası, Uzay Evi, Nuh’un Gemisi ve Masal Şatosu var. 26 kuleli Masal Şatosu bana Disneyland’a gitmişim hissini verdi. 26 kule olmasının sebebi de Eskişehir’in plaka numarasının 26 olması.

Eskişehir

Eskişehir

Su altı Dünyası

Eskişehir

Su altı Dünyası

Eskişehir

Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi

Eskişehir

Masal Şatosu

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri, Eskişehir en eski yerleşim yeri Odunpazarı’nda bulunan Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi evlere deniyor. Burası UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alıyor. Umarım kalıcı listeye de en kısa zamanda geçer.

Eskişehir

Odunpazarı Evleri

Bölge 2002 yılından sonra hayata döndürüldü. 200’den fazla ev restore edilerek kenti yılda 250.000 turistin ziyaret etmesi planlandı. Bu proje çok da başarılı oldu. Çünkü Odunpazarı tarihin ışığında günümüze capcanlı ulaşmayı başardı.

Odunpazarı

Odunpazarı Evleri’nde ne mi yaptık? Kırım Tatar Çibörek Evi’nde ellerimizden yağları aka aka çibörekleri yedik. Üzerine gelen samsa tatlısı (içi incirli, cevizli bir çeşit baklava) da eminim aldığımız kalorilere ekstra faydalı olmuştur. Yemeğin üzerine izlediğimiz Kırım dansıysa günümüzün kısmeti oldu.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Kurşunlu Camii ve Külliyesi 1525’te Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. 1920’den beri kapalı olan külliye 2008’de yeniden hayat bulmuş. Külliyenin içinde bir de Lületaşı Müzesi var.

Eskişehir

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Eskişehir denince lületaşından bahsetmemek haksızlık olur. Yerin 380 metreye kadar çeşitli derinliklerinde yumrular halinde bulunan lületaşı çıkarıldığında nemli ve yumuşak yapısıyla kolaylıkla yontulabiliyor. Dünyanın en mükemmel pipo malzemesi de olan lületaşı Eskişehir’de sanatkârların elinde işlenerek pipo ve takıya dönüştürülüyor.

Eskişehir

Lületaşından sanat eserleri yapılıyor

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Sanat atölyeleri ve sergilerin bulunduğu Atlıhan’dan eli boş döneceğinizi hiç sanmıyorum.

Eskişehir

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi şehrin en güzel konaklarının birinin içinde yer alıyor. Cam işçiliğindeki sanatı görmek için ziyaret etmelisiniz.

Eskişehir

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen’in adını taşıyan Balmumu Müzesi şüphesiz ki derin bir anlatımı hak ediyor. Ancak balmumu heykellerinin yapımına başlama hikâyesi çok daha etkileyici.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi

Atatürk’ün Londra‘daki ünlü Madame Tussauds Mumyalar Müzesi’nde ona hiç benzemeyen bir heykeli varmış. Üstelik bu heykel büyük devlet adamlarına ayrılan bölümde sergilenmiyormuş. Sayın Büyükerşen bundan duyduğu rahatsızlıkla balmumu heykel çalışmaya başlamış. Rahmetli Mustafa Koç da bu duruma el koymuş ve Madame Tussaud Müzesi ile görüşmelere başlamış. Müze heykeltraşlarının Prof. Büyükerşen’le birlikte çalışması ve Koç grubunun £ 70.000 ödemesi koşuluyla bu teklifi kabul edilmiş. İşte günümüzde Atamız’ın Londra’da büyük devlet adamlarına ayrılan bölümde sergilenen heykeli, Prof. Büyükerşen’in eseri. (Dip not: Yılmaz Özdil bu hikâyeyi köşe yazılarında birkaç kez duyurdu)

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi’nde hocanın balmumu çalışmalarının içinde Atatürk’ün ailesi, devrimleri, tüm cumhurbaşkanlarımız ve sanatçılar sergileniyor. Müze oldukça etkileyici.

Odunpazarı Modern Müze

OMM (Odunpazarı Modern Müze) Türkiye’den ve dünyadan modern ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği bir müze. Tarihi Odunpazarı evlerinin arasında yer alan OMM binası dünyaca ünlü mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates (KKAA) tarafından tasarlandı, Eskişehirli mimar ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından 2019 yılında hayata geçirildi.

Eskişehir – Odunpazarı Modern Müze

Eskişehir

Odunpazarı Modern Müze

Devrim Arabası

Tülomsaş Fabrikası içinde Türkiye’de ilk ve tek kez üretilen Devrim arabası sergileniyor.

Devrim arabası

Porsuk Çayı’nda Tekne Gezintisi

Gondollar ve teknelerle gezilen Porsuk Çayı’nda biz de keyifli bir tekne turu yaptık. Tekne gezintisi sırasında çimlere uzanmış keyif yapan pırıl pırıl üniversite gençliğini izledik. Rengârenk köprülerin altından geçerken de dünya kenti Eskişehir’i iyice içimizde hissettik.

Porsuk Çayı’nda tekne gezintisi

Kent Park

Kent Park; havuzları, göleti, geniş yeşil alanı, en önemlisi de yapay plajıyla Eskişehir’in gururu bir park. Porsuk Çayı’ndan bir kol alarak oluşturulan ve klorlanan artezyen suyuyla yüzmek için sağlıklı hale getirilen plajı 330 m uzunluğundaki kumsalıyla yaz aylarını geçirmek için favori bir yer olmuş. Hani ben de Eskişehir’de yaşıyor olsam bu parktan hiç çıkmazdım.

Eskişehir

Kent Park

Kent Park

Şimdi azıcık uzak yerlere uzanıp bir de oralara bakalım mı?

Frig Vadisi

Bundan tam 2.500-3.000 yıl önce Frig uygarlığının yaşadığı topraklarında Frig Yolu‘nu yürümeye ne dersiniz? Biz bu uygarlığı altın kulaklı Kral Midas’tan tanıyoruz. Binlerce yıllık tarihi yaşamak ve de doğayla baş başa olmak her gün yaşayamayacağınız kadar özel bir deneyim olacak…

Frig Vadisi

Sivrihisar

Nasreddin Hoca’nın, Yunus Emre’nin, Hızır Bey’in doğum yeri olan Sivrihisar; volkanik bir kaya kütlesinin eteğinde sivri kayalıkları ile dikkat çeken bir yer. Eski kent dokusunu koruyan ilçede tarihin zenginliğini taşıyan dar sokaklar arasında kayboluyorsunuz.

Sivrihisar – Pessinus Antik Kenti

Nasreddin Hoca/Molla Nesreddin/Molla Ependi/Apendi/Afendi Kozhanasyr Fıkra Anlatma Geleneği, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde bulunuyor. Ulu Camii, Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camiileri kategorisi içinde yer alarak (Konya-Eşrefoğlu Camii, Kastamonu-Mahmut Bey Camii, Eskişehir-Sivrihisar Camii, Afyonkarahisar-Afyon Ulu Camii, Ankara-Arslanhane Camii) UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Sivrihisar Ulu Camii

Sakaryabaşı

Peki tüplü dalış yapmaya ne dersiniz? Yok canım, burada dalış mı yapılır, demeyin. Çünkü yapılıyor. Çifteler ilçesindeki Sakaryabaşı, ülkemizin üçüncü büyük nehri olan Sakarya Nehri’nin doğduğu yer ve de nehrin en önemli kaynağı. Sakaryabaşı’nda dalış dendiğinde Türkiye’nin en güzel dalış noktaları listesine girmeyi hak eden eşi benzeri olmayan bir yeri hayalinize getirebilirsiniz. Buraya geldiğinizde tek faaliyetin tüplü dalış olduğunu da zannetmeyin. Tesislerde yemeğinizi yiyebilir, çimenlere uzanarak doğayı hissedebilirsiniz. Kuş cıvıltılarının bolca duyulduğu Sakaryabaşı’nda su altı da su üstü de sizi kendisine hayran bırakacak.

Sakaryabaşı’nda dalış yapılıyor

Seyitgazi Türbesi

Seyitgazi ilçesindeki Seyitgazi Türbesi, Selçuklu döneminde 13. yüzyılda inşa edilmiş. Osmanlı döneminde çeşitli ilaveler yapılan yapı topluluğu, medrese olarak kullanılmış.

Seyitgazi Türbesi

Eskişehir’de nerede yemek yenir?

Gelelim yeme-içme mekânlarına.

Kırım Tatar Çibörek Evi

Meşhur çibörek için burayı öneriyorum.

Eskişehir Çibörek Evi

Çibörek denemek istiyorsanız öneriyorum.

Çibörek

Palette Restaurant

Zengin menüsü ile kaliteli bir akşam yemeği mekânı.

Abacı Konak Otel

Şehrin içinde ama zamanın dışında olacağınız, 11 tarihi konak ile süslenen tarihi Abacı Konak Otel mutlaka uğramanız gereken bir yer. Otelde konaklamasanız bile yemek yemek için gelmenizi ya da en azından bahçesinde bir kahve içmenizi mutlaka öneririm.

Eskişehir

Eskişehir – Abacı Konak Otel

Mazlumlar Muhallebicisi

Yıllardır devam eden bu aile işletmesinde su muhallebisi yemeden sakın dönmeyin.

Mazlumlar Muhallebicisi’nde su muhallebisi

Karakedi Bozacısı

Buranın bozaları bir efsane.

Trakya

Trakya yaprak ciğeri ve mezeleri ile çok özel bir restoran.

Eskişehir – Trakya

222

Eğlencelenin merkezi 222 farklı konsept ve etkinlikleri ile sizi bekliyor.

Kente katkılarından ötürü Yılmaz Büyükerşen’e saygılarımı ve teşekkürlerimi gönderiyorum. Şehri TOKİ’lerle değil, devasa parklarla doldurmuş. Burayı tam anlamıyla bir dünya kenti yaparak gelecek nesillere çok güzel bir miras bırakmış. Kendisiyle yüz yüze tanıştığımda ne kadar mutlu olduğumu da anlatmam imkânsız. Ne mutlu Eskişehirliler’e ki Büyükerşen Hoca’nın sihirli dokunuşlarıyla güzelleşen bir şehirde yaşıyorlar.

Yılmaz Büyükerşen Hoca ile

Bu güzel İç Anadolu kentimizi sizin de keşfetmeniz dileğiyle…