Geçmişte Roma eyaletlerinden biri olan Kapadokya’ya başkentlik yapan Kayseri, 19.-20. yüzyılın bazı belgelerinde “inanılmaz güzellikte bir yer” olarak tarif ediliyor. Günümüzdeyse Kayseri sadece Kapadokya’ya giderken uğranılacak değil, Selçuklu eserlerinin zenginliğiyle de görülecek bir şehir. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Kayseri, klasik çağlarda Kapadokya adı verilen bölgede yer alıyor. Kızılırmak’ın güneyinde bulunan bu bölge Tuz Gölü’nden Fırat Nehri’ne kadar uzanıyor, İpek Yolu da buradan geçiyor. Biz kentin adını bir de Doğu Anadolu turunun bir durak noktası ve de son yıllarda trend olan Doğu Ekspresi tren yolculuklarının geçiş noktası olarak duyuyoruz.

İpek Yolu nedir?

Ticaret yolu olarak kullanılan İpek Yolu ile Çin’den alınan ipek ve baharat, batıdaki Mısır, Roma gibi dönemin ünlü ülkelerine ulaşmış. Bu yol ismini, taşınan ürünlerin en önemlisi olarak kabul edilen ipekten almış.

İpek Yolu tarih boyunca bir ticaret güzergâhı olmasının yanı sıra farklı kültürlerin, fikirlerin, dinlerin ve kültürel deneyimleri aktaran bilgelerin ve gezginlerin takip ettiği bir yol olmuş. Doğu kültürü böylelikle batı ülkelerinde tanınmış. Dolayısıyla buranın insanlık tarihinde çok önemli bir yeri var.

İpek Yolu

İpek Yolu Kaynak:Wikipedia (By Kelvin Case – File:Seidenstrasse_GMT.jpg revision., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10536100)

Kayseri’de gezilecek yerler listesi

Kapadokya bölgesinde yer alan Kayseri’de nereleri gezebileceğimize bir bakalım:

Cumhuriyet Meydanı

Şehrin kalbi konumundaki Cumhuriyet Meydanı’nda Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyeti dönemi tarihi miraslarını birlikte görmeniz mümkün.

Kayseri

Cumhuriyet Meydanı ve Saat Kulesi

Saat Kulesi

Sultan II. Abdülhamit zamanında tüm büyük şehirlerde birer saat kulesi yapılması için ferman yayınlanmış. 10 metre yüksekliğindeki kule de bu fermanın sonucu olarak 1906’da inşa edilmiş.

Kayseri Kalesi

Tarihi M.Ö 3. yüzyıla kadar giden kale; Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde kullanılmış. Kalenin 2 kapısı ve 18 burcu var. Daha sonra 1 kapı daha açılmış.

Kayseri Kalesi

Gevher Nesibe Medresesi Selçuklu Uygarlığı Müzesi (Çifte Medrese)

Gevher Nesibe Medresesi, Anadolu’nun ilk uygulamalı tıp medresesi. Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine kardeşi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1205-1206 yıllarında yaptırılmış. Akıl hastalarına ses terapisinden su terapisine kadar alternatif tıp teknikleri uygulanan bir merkezmiş.

Hikâyesi de oldukça acıklı: Gevher Nesibe bir başkomutana âşık olmuş. Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev bu aşka engel olmak için başkomutanının savaşta şehit düşmesine neden olmuş. Gevher Nesibe de aşkından ince hastalığa (verem) yakalanmış. Ölmeden önce de abisinden adına bir şifahane yaptırmasını ve kimseden para almadan hizmet vermesini vasiyet etmiş. Yapı 2 yıl içinde tamamlanmış ve Gevher Nesibe’nin mezarı buraya nakledilmiş.

Kayseri

Kayseri – Gevher Nesibe Medresesi Selçuklu Uygarlığı Müzesi

Ülkemizde Anadolu Selçukluları üzerine uzmanlaşan ilk müze olan Selçuklu Uygarlığı Müzesi, içeriğiyle de oldukça ilgi çekiyor.

Kurşunlu Camii

Kurşunlu Camii, aslen Kayserili olan Mimar Sinan’ın kendi memleketinde bıraktığı 2 camiden biri. Ancak günümüze tek ulaşanı. Osmanlı döneminde 1574 yılında Doğancı Hacı Ahmed Paşa tarafından yaptırılmış. Asıl ismi Hacı Ahmed Paşa Camii olmasına rağmen, kurşun kaplama kubbesinden dolayı halk arasında ismi Kurşunlu Camii olarak kalmış.

Kayseri

Kurşunlu Camii

Zeynel Abidin Türbesi

İmam Sultan adı ile anılan Zeynel Abidin, 1414’te Kayseri’de vefat etmiş. Mezarı üzerine bugünkü yerde bir türbe yapılmış. Şimdiki türbeyse Sultan II. Abdülhamit zamanında yapılmış. Türbenin ortasında Zeynel Abidin’in sandukası var. Türbenin girişinde ll. Abdülhamit’in tuğrası yer alıyor.

Kayseri

Kayseri – Zeynel Abidin Türbesi

Atatürk Evi

İmamzade Raşit Ağa’nın evinde 1919 yılında Heyet-i Temsiliye Reisi misafir edilmiş. Konak o günlerdeki dekorasyonu korunarak müzeye çevrilmiş.

Güpgüpoğlu Konağı – Etnografya Müzesi

Devlet memuru, şair ve bestekâr Ahmet Mithat Güpgüpoğlu tarafından düzenlenen konak, Etnografya Müzesi olarak kullanılıyor.

Kayseri – Güpgüpoğlu Konağı

Döner Kümbet

Alaeddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hunat Hatun tarafından kızı Şah Cihan Hatun için 1276 yılında yaptırıldığı tahmin edilen Döner Kümbet, Selçuklu’nun Anadolu’da yaptırdığı ilk cami olması nedeniyle oldukça önemli bir yere sahip.

Kayseri

Döner Kümbet Kaynak:Wikipedia (By GMM – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46932776)

Hunat (Huand) Hatun Medresesi

Külliye 1238’de 1. Alaeddin Keykubad’ın eşi ve Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in annesi Mahperi Hunat (Hatun) tarafından yaptırılmış. İçinde cami, medrese, hamam, kümbet ve çeşmeden oluşan birimleri var. Hemen yanında da Hunat Hatun Kültür Merkezi var.

Kayseri

Kayseri – Hunat (Huand) Hatun Medresesi

Kayseri

Hunat (Huand) Hatun Medresesi

Alaca Kümbet

Alaca Kümbet 1280’de Emir Cemaleddin bin Muhammed tarafından kesme taştan yaptırılmış. Kümbetin üzerinde piramit şeklinde bir külah var.

Alaca Kümbet

Kapalıçarşı

Burası kokulu koyun postlarından büyük pamuk çuvallarına kadar özgün ürünlerle dolu bir çarşı. Buradan bolca pastırma ve mantı alabilirsiniz.

Kayseri – Kapalıçarşı

Kapalıçarşı

Milli Mücadele Müzesi

1924’te Mustafa Kemal Paşa ve eşi Latife Hanım Kayseri’ye gelmiş. Kayseri Lisesi’nde öğrencisi Behçet Kemal’in yaptığı konuşmanın ardından Mustafa Kemal’i çok duygulandıran bir müsamere sergilenmiş. Mustafa Kemal Paşa memnuniyetinin ifadesi olarak okula bir yağlıboya tablosunu hediye etmiş. Lisenin en önemli özelliği ise 1920-1921 döneminde hiç mezun verememiş olması. Çünkü bütün öğrencileri Sakarya Savaşı’nda şehit olmuş.

Bu lise 2016 yılında aslına uygun olarak restore edilerek Milli Mücadele Müzesi’ne çevrildi. Müzede Kurtuluş Savaşı, Anadolu’nun milli mücadeleye katkısı, milli mücadele kahramanları ve okulda yetişen önemli şahsiyetlerin balmumu heykelleri sergileniyor.

Kayseri Şehir Kütüphanesi

1600’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Meryem Ana Surp Astvadzadzin Kilisesi restore edilerek Şehir Kütüphanesi’ne döndürüldü. Bu muazzam kütüphane etkileyici mimarisiyle şehir gezilerinin zirvesinde olmayı hak ediyor.

Kayseri Arkeoloji Müzesi

Kayseri Arkeoloji Müzesi’nin 2 salonu var. Birinci salonda Eski Tunç Devri’ne ve Asur Ticaret Kolonileri Çağı’na ait eserler sergileniyor. İkinci salonda Frigya, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergileniyor.

Erciyes Dağı

Kayseri’yi gölgesinde bırakan Erciyes Dağı ise efsaneye göre Kapadokya’nın koruyucu azizi George’un (Aya Yorgi) ejderhayla yüz yüze geldiği yermiş. Günümüzdeyse kış turizminin gözde adresleri arasında yer alıyor.

Kayseri – Erciyes Dağı

Şehir merkezinin 25 km güneybatısında bulunan 3.916 m zirveli volkanik Erciyes Dağı’nın eteklerinde yer alan Erciyes Kayak Merkezi, Erciyes A.Ş. olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında Türkiye’deki ilk ve tek dağ yönetim şirketi olarak kuruldu. Erciyes Kayak Merkezi tamamıyla birbirine bağlı 14 adet lift, 20 km kolay, 23 km orta ve 12 km zor, toplam 55 km’lik pistlerden oluşuyor.

Erciyes Kayak Merkezi

Kültepe

Kayseri şehir merkezinin 20 km uzağında yer alan Kültepe’nin tarihi Bronz Çağı’na uzanıyor. Binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapan Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü, açığa çıkartılan kalıntıları ve çivi yazılı kaynakları açısından UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunuyor. Kültepe tabletleri; Kültepe’de bulunan Asurlu tüccarların arşivlerinin tamamen özel şahıslara ait olması ve Anadolu, Mezopotamya, Suriye tarihini aydınlatması dolayısıyla UNESCO Dünya Bellek Listesi’ne alındı, UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydedildi. Çivi yazılı kil tabletler sayesinde Asurlu tüccarların bölgeyi başkent olarak kabul etmesiyle Anadolu insanının ticaret ve yazıyla tanıştığını öğreniyoruz. Asurlar burada yaptıkları ticaretten elde ettikleri kârın bir kısmını vergi olarak ödeyerek yerel şehirlerin gelişmesini sağlamışlar.

Kayseri

Kültepe Kaynak:Wikipedia (By Klaus-Peter Simon – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24667232)

Koramaz Vadisi

Deprem kırığı sonucunda oluşan ve doğu-batı yönünde konumlanan Koramaz Vadisi 12 km uzunluğunda, rakımı 250-1.550 m arasında değişiyor. Vadide kayadan yapılmış 42 tane kilise var. Koramaz Vadisi, UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunuyor.

Sultan Sazlığı Millî Parkı

Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu üçgen içerisinde bulunan Sultan Sazlığı Millî Parkı, 300+ kuş türü ve 400+ bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

Soğanlı Vadisi

Yeşilhisar ilçesindeki Soğanlı Vadisi güvercinlik, mağara, barınak, kilise ve manastır olarak kullanılan ilginç kaya oluşumlarına ev sahipliği yapıyor.

Her Selçuklu eserini gördüğümde, her pastırmayı yediğimde sende aldığım tadı hatırlayacağım Kayseri…

Keşfetmeniz dileğiyle…