2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu, ziyaretçilerine çok fazla şey sunan bir kent. Osmanlı’dan kalma camileri, külliyeleri, konakları ve hanlarıyla tarihi zenginliğe sahip olan kent, şelaleleri ve kanyonlarıyla da eşsiz bir doğal bir zenginliğe sahip. Kastamonu’da göreceğiniz yerler arasında 1.400’den fazla konak, hiç çivi kullanılmadan yapılan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Mahmutbey Camii, Türkiye’nin ilk panparkı Küre Dağları Millî Parkı, dünyanın en büyük mağaralarından biri olan Ilgarini, dünyanın en derin kanyonlarından biri olan Valla sayılabilir.
Öncelikle kentin adıyla ilgili efsaneden bahsedeyim: Bizans tekfurunun kızı Moni ile bir Türk komutanı birbirlerine âşık olmuş. Türk komutan “Kastım Moni” diyerek aşkını ilan etmiş ancak Bizans tekfuru buna onay vermeyerek kızını kaleden aşağı atarak öldürmüş. Bu efsanevi aşka şahitlik eden kent de Kastamonu olarak anılmaya başlamış.
Çok sayıda türbeye ev sahipliği yapan Kastamonu, en çok inanç turizmiyle adını duyuruyor. Ancak kentin inanç turizmine ilaveten kültür, tarih ve doğa turizmi açısından da çok zengin olduğunu söyleyebiliriz. Kentte müzeler ücretsiz geziliyor. Kanyonlar ve mağaralar da doğaseverleri kendine çekmeyi başarıyor.
Kastamonu’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
- 1 Kastamonu’da gezilecek yerler listesi
- 1.1 Cumhuriyet Meydanı
- 1.2 Hükümet Konağı
- 1.3 Kastamonu Kalesi
- 1.4 Arkeoloji Müzesi
- 1.5 Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi
- 1.6 Saat Kulesi
- 1.7 Nasrullah Kadı Camii ve Külliyesi
- 1.8 Münire Medresesi ve El Sanatları Çarşısı
- 1.9 Vedat Tek Kültür Merkezi
- 1.10 Şapka Müzesi
- 1.11 Kurşunlu Han (İsmail Bey Hanı)
- 1.12 Balkapanı (Penbe Han)
- 1.13 Cem Sultan Bedesteni
- 1.14 Osmanlı Sarayı
- 1.15 Yakupağa Külliyesi
- 1.16 Evkaya Mezarları
- 1.17 El Sanatları Eğitim Merkezi
- 1.18 Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi
- 1.19 Mahmutbey Camii
- 1.20 Daday
- 1.21 Küre Dağları Millî Parkı
- 1.22 Valla Kanyonu
- 1.23 Çatak Kanyonu
- 1.24 Ilgarini Mağarası
- 1.25 Horma Kanyonu ve Ilıca Şelalesi
- 1.26 Ilgaz Dağı Millî Parkı
- 1.27 Kahin Tepe
- 1.28 Kastamonu Mutfağı
Kastamonu ziyaretinizde geleneksel konaklarda kalabileceğiniz gibi modern tesislerde de konaklayabilirsiniz. Tercihiniz modern bir tesis olacaksa, Park Dedeman sizi memnun edecek bir otel olacaktır. Eğer bir konakta kalmak isterseniz, Uğurlu Konakları‘nı öneririm.
Şimdi Kastamonu gezilecek yerler listesine bir göz atalım.
Cumhuriyet Meydanı
Şehrin ana meydanındaki Şerife Bacı Anıtı buranın en etkileyici heykeli. Şerife Bacı Kurtuluş Savaşı sırasında kendisini ve bebeğini değil, mermiyi örterek soğuktan korumuş ve de donarak ölmüş bir kahramanımız.

Cumhuriyet Meydanı’nda Şerife Bacı Anıtı
Hükümet Konağı
Meydana bakan Hükümet Konağı 1902 yılında Mimar Vedat Tek tarafından yapılmış. Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan yapı, yapıldığı yıldan beri çok fazla restorasyon geçirmeden varlığını sürdürüyor.

Hükümet Konağı
Kastamonu Kalesi
Kale 12. yüzyılda Kommenler tarafından Türk akınlarına karşı savunma amacıyla inşa edilmiş.

Kastamonu Kalesi
Arkeoloji Müzesi
1910 yılında İttihat ve Terakki Kulübü’nün şubesi olarak inşa edilen bina, Osmanlı’nın taş ustalığını gösteren özelliklere sahip. Müzede Paleolitik Çağ’a ait el baltaları, Hitit kapları, Roma ve Osmanlı dönemi eserleri ve lahitler sergileniyor.

Arkeoloji Müzesi
Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi
1879-1881 yıllarında Mir Liva Sadık Paşa tarafından yaptırılan konak, 1997 yılında Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmış. 22 oda, 6 salonu olan konak 19. yüzyıldaki bir ailenin hayat tarzını yansıtıyor.

Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi
Saat Kulesi
Saat Kulesi; Sultan II. Abdülhamit döneminde, 1884-1885 yıllarında, Vali Abdurrahman Nureddin Paşa tarafından yaptırılmış.

Kastamonu Saat Kulesi
Nasrullah Kadı Camii ve Külliyesi
1506 yılında zamanın kadısı Nasrullah, Osmanlı döneminin ilk camisi olarak bu eseri yaptırmış. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı ilk kez bu camide okumuş.

Nasrullah Kadı Camii ve Külliyesi
Münire Medresesi ve El Sanatları Çarşısı
Münire Medresesi, Reis-ül Küttap (yani dönemin dışişlerinden sorumlu devlet görevlisi) Hacı Mustafa Efendi tarafından 1746’da yaptırılmış. Medresenin içindeki 21 adet dükkânda yöresel el sanatları ürünleri, yöreye ait şifalı bitkiler satılıyor.

Münire Medresesi ve El Sanatları Çarşısı
Vedat Tek Kültür Merkezi
Vedat Tek Kültür Merkezi’nin içinde Şapka Müzesi, Cumhuriyet Evi, Dantel Evi, Bebek Evi ve Kültür Merkezi var.

Vedat Tek Kültür Merkezi
Şapka Müzesi
Ulu önder Atatürk şapka devrimini bu şehirde yapmış. Bu kapsamda Cumhuriyet’in kurulduğu günden günümüze kadar giyilen kadın ve erkek şapkalarından oluşan Türkiye’deki ilk ve tek Şapka Müzesi bu şehirde Vedat Tek Kültür Merkezi’nin içinde kurulmuş. Müze oldukça ilginç bir şapka koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Şapka Müzesi
Kurşunlu Han (İsmail Bey Hanı)
Kurşunlu Han (İsmail Bey Hanı), Candaroğulları beyliğinin son hükümdarı ve Fatih Sultan Mehmet’in dayısı Kemalettin İsmail Bey tarafından 1443-1461 yılları arasında yaptırılmış. Tüccarların konaklaması için kervansaray olarak kullanılmış. Bina 16. yüzyılda Kastamonu içinde en çok kira geliri getiren yermiş. Günümüzde otel olarak kullanılıyor.

Kurşunlu Han (İsmail Bey Hanı)
Otelin odaları oldukça ilgi çekici. Şehirde konaklamak isteyenlerin değerlendirmesini öneririm.

Kurşunlu Han Hotel
Balkapanı (Penbe Han)
Balkapanı 1481-1512 arasında Osmanlı padişahı II. Bayezıt tarafından yaptırılmış.

Balkapanı (Penbe Han)
Cem Sultan Bedesteni
Cem Sultan Bedesteni, Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan tarafından yaptırılmış. Cem Sultan’ı tarih sahnelerinde padişah olamaması ile tanıyoruz.

Cem Sultan Bedesteni
Osmanlı Sarayı
19. yüzyılda inşa edilen bina günümüzde otel olarak hizmet veriyor.

Osmanlı Sarayı
Yakupağa Külliyesi
Yakupağa Külliyesi; 1547’de Kanuni Sultan Süleyman’ın Hazine Reisi Yakup Ağa tarafından yaptırılmış. Külliye; cami, imaret, sıbyan mektebi ve 2 medreseden oluşuyor.

Yakupağa Külliyesi
Evkaya Mezarları
Evkaya Mezarları; kent merkezinin güneyinde, bir ana kaya kütlesi üzerinde yer alıyor. Alanda 3’ü anıtsal olmak üzere toplam 8 adet kaya mezarı var. Mezarlar M.Ö 7. yüzyıl başlarında bir kaya mezarından çok açık hava kutsal tapınım alanı olarak yapılmış.

Evkaya Mezarları
El Sanatları Eğitim Merkezi
El Sanatları Eğitim Merkezi’nde 1976 yılından bu yana mekikli dokuma, yöresel yazmacılık ve taş baskı, konfeksiyon makinacılığı, ahşap oyma, sedef kakma, tel kırma, ebru gibi alanlarda kurslar düzenleniyor.

Kastamonu – El Sanatları Eğitim Merkezi

El Sanatları Eğitim Merkezi
Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Şaban-ı Veli; Anadolu’nun 4 büyük evliyası olarak kabul ediliyor. “Evliyalar şehri” olarak da bilinen Kastamonu, Şeyh Şaban-ı Veli’nin kabrinin bulunduğu külliyeye ev sahipliği yapıyor. Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi; Degah Evleri, Cami, Türbe, Kütüphane, Asa Suyu ve Şadırvan’dan oluşuyor. III. Murad’ın Hocası Suca Efendi tarafından yaptırılmış.

Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi
Mahmutbey Camii
Mahmutbey Camii şehir merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Daday ilçesi yolu üzerindeki Kasaba Köyü’nde yer alıyor. 1366’da Candaroğlu Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından Cuma Camii olarak yaptırılmış. Hiç çivi kullanmadan, tahtaların iç içe geçirilmesiyle yapılan bir cami olarak biliniyor. Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camiileri kategorisi içinde yer alarak (Konya-Eşrefoğlu Camii, Kastamonu-Mahmut Bey Camii, Eskişehir-Sivrihisar Camii, Afyonkarahisar-Afyon Ulu Camii, Ankara-Arslanhane Camii) UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Mahmutbey Camii
Dıştan sade bir görünüme sahip olan cami iç yapı süslemeleri ile daha önce görmediğim bir tarza sahip. Özellikle kök boya ile süslenen tahta parçaları dikkat çekiyor.

Mahmutbey Camii
Daday
Osmanlı döneminde imparatorluğun üst kademelerindeki memurların sayfiye yeri olarak kullanılan Daday ilçesi, günümüzde at çiftlikleri ile adını duyuruyor. Burada İksir Resort Town’da konaklayabilir, Emirbey Atlı Turizm & Doğal Yaşam Köyü’nde ata binebilirsiniz. Özel bireyler de Daday Atlı Terapi ve Binicilik Merkezi’nde atlı terapist, ergoterapist, seyis ve yan tutucu eşliğinde haftada bir gün atlı terapi eğitimlerine katılabilir.

Emirbey Atlı Turizm & Doğal Yaşam Köyü
Daday, uluslararası bir ağ olan Cittaslow yani Sakin Kentler Birliği’ne üye oldu. Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da kurulan bir belediyeler birliği. Birliğe üye olmak isteyen kentler, birliğin düzenlediği kriterler üzerinden değerlendiriliyor.
Küre Dağları Millî Parkı
Bartın Çayı’ndan Kızılırmak’a kadar uzanan 300 kilometrelik geniş alan üzerinde bulunan Küre Dağları Millî Parkı, bitki ve hayvan çeşitleri açısından oldukça zengin. Burası 2002 yılında panpark ilan edildi, yani Avrupa Seçkin Milli Parklar Ağı’na kabul edildi. Böylelikle de Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ise 13. panparkı oldu.

Kastamonu – Küre Dağları Milli Parkı Kaynak:Wikipedia (By User:Mklbyrk – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33415874)
Valla Kanyonu
Dünyanın en derin ve geçişi en zor kanyonları arasında gösterilen Valla Kanyonu’nun derinliği yer yer 1,1 km, uzunluğu ise 12 km. Pınarbaşı İlçesi’ne bağlı Muratbaşı Köyü mevkisinde bulunan kanyona geldikten sonra 1,5 kilometre yürüyerek seyir kulesine ulaşıyor.
Çatak Kanyonu
Azdavay ilçesindeki Çatak Kanyonu’nda 450 metre yükseklikte bir cam teras var. Küre Dağları Milli Parkı’ndaki kanyonda inşa edilen terastan kanyonun yaklaşık 7 kilometrelik bölümünün yanı sıra Devrekani Çayı izlenebiliyor.
Ilgarini Mağarası
Prehistorik döneme ait bulguların yer aldığı Ilgarini Mağarası dünyanın en büyük mağaraları arasında yer alıyor.
Horma Kanyonu ve Ilıca Şelalesi
Kastamonu il sınırları içinde Pınarbaşı ilçesinde bulunan Horma Kanyonu, konum olarak Safranbolu’ya daha yakın. Tam bir doğa harikası olan kanyonda içine eklenen ahşap platform ile kanyonun sonuna kadar yürüyebiliyorsunuz. Platformun sonunda 10 metreden aşağı dökülen Ilıca Şelalesi görülüyor.

Horma Kanyonu
Ilgaz Dağı Millî Parkı
İçinde Ilgaz Kayak Merkezi de bulunan Ilgaz Dağı Millî Parkı’nda bisiklet turları, dağ yürüyüşleri, tırmanışlar, foto safari ve piknikler düzenleniyor.

Ilgaz Kayak Merkezi
Ilgaz Dağı üzerinde yer alan Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi’nin 2 etaptan oluşan 5.600 metre uzunluğunda bir pisti var. Burada 3 katlı günü birlik tesiste dinlenebilir, kayak malzemelerinizi kiralayabilir, teleferikle 1. etaba çıkıp kafeteryada Ilgaz Dağları’nın muhteşem manzarasını seyrederek sıcak sahlebinizi yudumlayabilirsiniz.

Yurduntepe Kayak Merkezi
Kahin Tepe
Araç ilçesinde yürütülen kazılarda günümüzden 12.000 yıl öncesine ait yapılara ulaşıldı. Kazılarda Akeramik Neolitik (çanak çömleksiz Neolitik) döneme ait olduğu düşünülen tapınak, dikilitaş, adak çukurları ve nitelikli heykeltraşlık eserlere ulaşıldı.
Kastamonu Mutfağı
Kastamonu yemekleri arasında etli ekmek, pastırmalı ekmek, tandır (kuyu kebabı), banduma, çekme helva sayabiliriz.
Türkiye’nin sarımsak üretim cenneti olan Taşköprü ilçesi, her yıl eylül ayında düzenlenen uluslararası sarımsak festivaliyle adını duyuruyor

Çekme helva
Kastamonu Valiliği bünyesinde oluşturulan, İl Tanıtım ve Geliştirme Komisyonu tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme turuna katılarak şehri daha yakından tanıma şansını elde ettim. Kastamonu Valiliği Sayın Vali Avni Çakır, Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, şehir tanıtımı ve markalaşma birimi başkanı Serkan Doğru, TÜRSAB il temsilcisi (Batı Karadeniz BTK) Gökşen Gedik, kış festival organizasyonu kapsamında Kastamonu valilik ve il özel idare Yurduntepe İşletme müdürü Tuncay Sönmez ve Ozzygroup Travel adına geziye katılmamı rica eden Tülay Yılmaztürk’e de davetleri ve misafirperverlikleri için çok teşekkür ederim.
Kastamonu keşfedilmeyi fazlasıyla hak eden bir şehir. Tarih, doğa ve gastronomi tutkunlarının yolunu mutlaka buradan geçirmesini öneririm.
Merhabalar, Kastamonumuzun Değerli Evliyalarına Bir İsmi Yazmayı Unutmuşsunuz. Deveci Sultan Türbesi (Deveciler Camii)’de Değerli Manevi Havası Bir Başka Eklerseniz Gelecek Olan Ziyaretçilerimize Fikir Olmuş Olur.
Yorumunuz için teşekkürler. Tabii eklerim. Ayrıca okurlar yorumunuzdan da öğrenmiş olur.
Katkınız için tekrar teşekkürler.