2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilen Kastamonu ziyaretçilerine çok fazla şey sunan bir kent. Osmanlı’dan kalma camileri, külliyeleri, konakları ve hanlarıyla tarihi zenginliğe sahip olan kent şelaleleri ve kanyonlarıyla da eşsiz bir doğal bir zenginliğe sahip. 1.400’den fazla konak, hiç çivi kullanılmadan yapılmış cami, Türkiye’nin ilk panparkı Küre Dağları Milli Parkı, dünyanın en büyük mağaralarından birisi olan Ilgarini, dünyanın en derin kanyonlarından birisi olan Valla, Kastamonu’da göreceklerinizden sadece birkaçı.
Kastamonu hakkında bilgiler
Öncelikle kentin adı ile ilgili efsaneden bahsedeyim: Bizans tekfurunun kızı Moni ile bir Türk komutanı birbirlerine âşık olmuş. Türk komutan Kastım Moni diyerek aşkını ilan etmiş. Ancak Bizans tekfuru buna onay vermeyerek kızını kaleden aşağı atarak öldürmüş. Bu efsanevi aşka şahitlik eden kent de Kastamonu olarak anılmaya başlamış.
Şehirde gezilecek yerleri listelemeden önce şunu belirtmeden edemeyeceğim. Çok sayıda türbeye ev sahipliği yapan kentimiz inanç turizmi ile adını duyuruyor. Ancak bu kentin türbelerden çok daha fazlasını sunduğunu da göz ardı etmemek gerek. Burada ise durum biraz karışık. Neden mi?
Müzeleri, kanyonları, mağaraları sorduğumuz yerel halkın hiçbiri (en azından bizim sorduklarımızın hiçbiri) bunların nerede olduğunu bilmiyordu. Çünkü kimse şehrinde bulunan bu değerlerden haberdar değildi. Üstelik müzeler ücretsizken. Bu da bence hem bu kent, hem de ülkemiz adına çok üzücü.
Kastamonu gezilecek yerler
Kastamonu gezilecek yerler listemize buyrun:
Cumhuriyet Meydanı
Şehrin ana meydanındaki Şerife Bacı Anıtı buranın en etkileyici heykeli. Şerife Bacı Kurtuluş Savaşı sırasında kendisini ve bebeğini değil, mermiyi örterek soğuktan korumuş ve de donarak ölmüş bir kahramanımız.
Hükümet Konağı
Meydana bakan Hükümet Konağı 1902 yılında Mimar Vedat Tek tarafından yapılmış. Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan yapı yapıldığı yıldan beri çok fazla restorasyon geçirmeden varlığını sürdürüyor.
Kastamonu Kalesi
12. yüzyılda Kommenler tarafından Türk akınlarına karşı savunma amacıyla inşa edilmiş.
Arkeoloji Müzesi
1910 yılında İttihat ve Terakki Kulübü’nün şubesi olarak inşa edilen bina Osmanlı’nın taş ustalığını gösteren özelliklere sahip. Müzede Paleolitik Çağ’a ait el baltaları, Hitit kapları, Roma ve Osmanlı dönemi eserleri ve lahitler sergileniyor.
Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi
1879-1881 yıllarında Mir Liva Sadık Paşa tarafından yaptırılan konak 1997 yılında Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmış. 22 oda, 6 salonu olan konak 19. yüzyıldaki bir ailenin hayat tarzını yansıtıyor.
Saat Kulesi
Saat Kulesi Sultan II. Abdülhamit zamanında Vali Abdurrahman Nureddin Paşa tarafından 1884-1885 yıllarında yaptırılmış.
Nasrullah Kadı Camii ve Külliyesi
1506 yılında zamanın kadısı Nasrullah Osmanlı döneminin ilk camisi olarak bu eseri yaptırmış. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nı ilk kez bu camide okumuş.
Münire Medresesi ve El Sanatları Çarşısı
Reis-ül Küttap, Hacı Mustafa Efendi tarafından 1746’da yaptırılmış. Medrese, Nasrullah Kadı Külliyesi’ni oluşturan unsurlardan biri.
Vedat Tek Kültür Merkezi
Vedat Tek Kültür Merkezi’nin içinde Şapka Müzesi, Cumhuriyet Evi, Dantel Evi, Bebek Evi ve Kültür Merkezi var.
Şapka Müzesi
Ulu önder Atatürk şapka devrimini bu şehirde yapmış. Bu kapsamda Cumhuriyet’in kurulduğu günden günümüze kadar giyilen kadın ve erkek şapkalarından oluşan Türkiye’deki ilk ve tek Şapka Müzesi bu şehirde Vedat Tek Kültür Merkezi’nin içinde kurulmuş.
Eşi benzeri olmayan müzelerle süslenen merkezden maalesef halkın çoğunun haberi bile yok. Kime sorduysak yerini tarif edemedi. Burayı bulmakta oldukça zorlandık. Böylesine kıymetli bir merkezin, hele hele Şapka Müzesi’nin orada yaşayan insanlar tarafından bilinmemesi ise bana çok acı geldi.
Kurşunlu Han (İsmail Bey Hanı)
Candaroğulları beyliğinin son hükümdarı ve Fatih Sultan Mehmet’in dayısı Kemalettin İsmail Bey tarafından 1443-1461 yılları arasında yaptırılmış. Tüccarların konaklaması için kervansaray olarak kullanılmış. Bina 16. yüzyılın en çok kira geliri getiren yeriymiş. Günümüzde otel olarak kullanılıyor.
Otelin odaları oldukça ilgi çekici. Şehirde konaklamak isteyenlerin değerlendirmesini öneririm.
Balkapanı (Penbe Han)
Balkapanı 1481-1512 arasında Osmanlı padişahı II. Bayezıt tarafından yaptırılmış.
Cem Sultan Bedesteni
Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan tarafından yaptırılmış. Cem Sultan padişah olamaması ile tarih sahnelerine girmiş bir şehzade.
Osmanlı Sarayı
19. yüzyılda inşa edilen bina günümüzde otel olarak hizmet veriyor.
Yakupağa Külliyesi
1547’de Kanuni Sultan Süleyman’ın Hazine Reisi Yakup Ağa tarafından yaptırılmış. Külliye cami, imaret, sıbyan mektebi ve 2 medreseden oluşuyor.
El Sanatları Eğitim Merkezi
Bu konakta 1976 yılından bu yana mekikli dokuma, yöresel yazmacılık ve taş baskı, konfeksiyon makinacılığı, ahşap oyma, sedef kakma, tel kırma, ebru gibi alanlarda kurslar düzenleniyor.
Mahmutbey Camii
Mahmutbey Camii şehir merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Daday ilçesi yolu üzerindeki Kasaba Köyü’nde yer alıyor. 1366’da Candaroğlu Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından Cuma Camii olarak yaptırılmış. Hiç çivi kullanmadan, tahtaların iç içe geçirilmesiyle yapılan bir cami olarak biliniyor. 2014 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alıyor.
Dıştan sade bir görünüme sahip olan cami iç yapı süslemeleri ile daha önce görmediğim bir tarza sahip. Doğrusu şehirden taksi tutup gelmemize bile değdi.
Küre Dağları Milli Parkı
Bartın Çayı’ndan Kızılırmak’a kadar uzanan 300 kilometrelik geniş alan üzerinde bulunan Küre Dağları Milli Parkı bitki ve hayvan çeşitleri açısından oldukça zengin. Burası 2002 yılında panpark ilan edildi. Yani Avrupa Seçkin Milli Parklar Ağı’na kabul edildi. Böylelikle de Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ise 13. panparkı oldu.
Valla Kanyonu
Dünyanın en derin ve geçişi en zor kanyonları arasında gösterilen Valla Kanyonu’nun derinliği yer yer 1,1 km, uzunluğu ise 12 km. Pınarbaşı İlçesi’ne bağlı Muratbaşı Köyü mevkisinde bulunan kanyona geldikten sonra 1,5 kilometre yürüyerek seyir kulesine ulaşıyor.
Çatak Kanyonu
Azdavay ilçesindeki Çatak Kanyonu’nda 450 metre yükseklikte bir cam teras var. Küre Dağları Milli Parkı’ndaki kanyonda inşa edilen terastan kanyonun yaklaşık 7 kilometrelik bölümünün yanı sıra Devrekani Çayı izlenebiliyor.
Ilgarini Mağarası
Prehistorik döneme ait bulguların yer aldığı Ilgarini Mağarası dünyanın en büyük mağaraları arasında yer alıyor.
Horma Kanyonu ve Ilıca Şelalesi
Kanyon Kastamonu’da ama Safranbolu’ya daha yakın bir konumda bulunuyor. Pınarbaşı ilçesindeki Horma Kanyonu tam bir doğa harikası. Kanyonda içine eklenen platform ile sonuna kadar yürüyebiliyorsunuz. Kanyonun sonunda 10 metreden aşağı dökülen Ilıca Şelalesi var.
Ilgaz Dağı Milli Parkı
İçinde Ilgaz Kayak Merkezi de bulunan parkta bisiklet turları, dağ yürüyüşleri, tırmanışlar, foto safari ve piknikler düzenleniyor.
Kahin Tepe
Araç ilçesinde yürütülen kazılarda günümüzden 12.000 yıl öncesine ait yapılara ulaşıldı. Kazılarda Akeramik Neolitik (çanak çömleksiz Neolitik) döneme ait olduğu düşünülen tapınak, dikilitaş, adak çukurları ve nitelikli heykeltraşlık eserlere ulaşıldı.
Kastamonu mutfağı
Burada en çok etli ekmek, pastırmalı ekmek ve kuyu kebabı yiyeceksiniz. En akılda kalacak yemeklerinden birisi de banduma. Yufkalar rulo yapıldıktan sonra kesiliyor ve tavuk veya hindi suyuna batırılıp etle birlikte servis ediliyor.
Kastamonu’da nerede yemek yenir?
Şimdi de yemek yenecek mekânlara bir bakalım:
Hanedan Pide Kebap
Burada kuyu kebabı ve etli ekmek yemenizi öneririm. Biz denedik ve oldukça beğendik.
Münire Sultan Sofrası
Burada kuyu kebabı ve etli ekmek yemenizi öneririm.
Kaya Pide Salonu
Pastırmalı ekmek ya da etli ekmek yiyebilirsiniz.
Penbe Han
Etli ekmek ve banduma yemenizi öneririm.
Ateşoğulları meydan kasabı ve kuyu kebapçısı
Taşköprü ilçesindeki restoranda kuyu kebabı yemenizi öneririm. Türkiye’nin sarımsak üretim cenneti olan Taşköprü her yıl eylül ayında düzenlenen uluslararası sarımsak festivaliyle adını duyuruyor.
Kebapçı Yılmaz
Taşköprü’deki restoranda pastırmalı ekmek ve keşkek yiyebilirsiniz.
Memiş Etli Ekmek
Daday ilçesindeki restoranda etli ekmek yemenizi öneririm.
Kastamonu’dan ne alınır?
Buradan siyez bulguru, pastırma ve çekme helva almadan dönmemelisiniz.
Hemen siyez mucizesinden de bahsedeyim: 10.000 yıllık geçmişe sahip olan ve genetiği bozulmadan günümüze kadar gelen tek buğday türü olan siyez buğdayı biyolojik özellikleriyle diğer buğdaylardan oldukça farklı. İçinde E, B ve K vitaminleri var ve glisemik indeksi çok düşük.
Kastamonu keşfedilmeyi fazlasıyla hak eden bir şehir. Tarih, doğa ve gastronomi tutkunlarının yolunu mutlaka buradan geçirmesini öneririm.