Tayland’ın en kuzeyindeki Chiang Rai şehri; tarihsel, kültürel ve doğal güzellikleriyle öne çıkan, sessiz, sakin, huzurlu bir şehir. Chiang Rai’nin ülkemizde adını duyurmasının bir nedeni de son zamanlarda Instagram çılgınlığı nedeniyle fotoğrafları fazlasıyla paylaşılan Beyaz Tapınak’ı. Ancak Chiang Rai bununla da sınırlı değil. Burası modern sanatı Budizm’le birleştiren Beyaz, Mavi ve Siyah Tapınaklar’ın şehri. Ayrıca Chiang Rai tasarım dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil bir kent.
Chiang Rai 1262 yılında Kral Mangrai tarafından kurulmuş. Daha sonra Mangrai Hanedanı’nın başkenti olmuş.
Kuzeyin Gülü olarak anılan Chiang Mai‘nin aksine burada çok fazla sayıda tapınak yok. Yine de buranın da kendine özgü bir ruhu var. Ayrıca yerel lezzetleri tatmak için de çok fazla seçenek sunuyor.
Buraya ilk gelişimde Chiang Mai’dan günü birlik turlara katılmıştım. 15 saat süren yolculukta 1 günde tam 600 km yol kat ettik. İtiraf ediyorum, döndüğümde biraz pestilim çıkmıştı ama bu yolculuğa kesinlikle değdi. (Chiang Mai’da Rachapakinai Road üzerinde herhangi bir tur şirketine gidip bu turu satın alabilirsiniz. Otelden aldığınızda fiyatlar daha yüksek olabiliyor. Ben tura 1.400 Baht, yani yaklaşık 45 USD ödedim)
Tayland Turizm Otoritesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen bir Tayland basın gezisi sayesindeyse Chiang Rai’nin farklı bir yönünü tanıma şansına sahip oldum. Sanatçı Fırat Neziroğlu’nun Yen koleksiyonunun fotoğraf çekimlerini Ömer Faruk Gökalp gerçekleştirdi. Sanat ağırlıklı bu gezide gördüklerimiz ve yaşadıklarımız da sıradanlıktan uzak oldu. Tayland Turizm Otoritesi’ne ev sahipliği, Fırat Neziroğlu’na ve Ömer Faruk Gökalp’a çalışmaları ve gezi arkadaşlıkları için çok teşekkür ederim.
Chiang Rai’de gezilecek yerler listesi
İçindekiler
- 1 Chiang Rai’de gezilecek yerler listesi
- 1.1 Wat Rong Khun – White Temple (Beyaz Tapınak)
- 1.2 Wat Rong Suea Ten – Blue Temple (Mavi Tapınak)
- 1.3 Baan Dam – Black Temple (Black House)
- 1.4 Wat Huay Pla Kang
- 1.5 Wat Phra Kaew
- 1.6 Chiang Khong
- 1.7 House of Opium (Afyon Müzesi)
- 1.8 Golden Triangle
- 1.9 Tayland’ın en kuzey noktası
- 1.10 Karen Long Kneck Kabilesi
- 1.11 Chiang Rai restoran önerileri
- 1.12 Singha Park
- 1.13 ร้านอาหารมุมไม้ Moom Mai
- 1.14 Sabun-Nga Hostel
- 1.15 Chiang Rai Otelleri
- 1.16 Le Meridien Chiang Rai Resort
Chiang Rai gezilecek yerler listesinin en önemli yerleri kuşkusuz Beyaz, Mavi ve Siyah Tapınaklar.
Eğer yanında şelalelerin akan rüya gibi bir restorana gitmek isterseniz, Lalitta Café’ye mutlaka uğramalısınız.
Wat Rong Khun – White Temple (Beyaz Tapınak)
Dünyanın en ilginç Budist Tapınağı olan Beyaz Tapınak, Buda’nın saflığını ve ışığını temsil ediyor. 1997 yılında Taylandlı mimar Chalermchai Kositpipat tarafından yapılmış.
Beyaz Tapınak’ta hemen her şey sembolik. Örneğin tapınağın girişindeki Iron Man, demir gibi gücüyle tapınağı koruması için yapılmış. Tapınağın girişindeki Yaşam Döngüsü Köprüsü’nün (The Circle of Rebirth) altında yerden uzanan eller, insanoğlunun bitmek bilmeyen isteklerini simgeliyor. Ellerden bir tanesindeki kırmızı ojeli tırnak, şeytani arzuyu sembolize ediyor.
Köprüden sonra Cennet Kapısı’na (Gate of Heaven) varıyorsunuz. Buradaki 2 kocaman gardiyan, insanın kaderini belirleyen Death (Ölüm) ve Rahu’yu simgeliyor.
Sonra tapınağın içine giriyorsunuz. Burada Buda’nın şeytanla olan mücadelesini anlatan bölümler var.
Kompleksin içindeki altın renkli bina, tuvalet olarak kullanılıyor. Altın, dünyevi arzuları gösteriyor. Altın binaysa maddi varlıklar ve mülkiyet yerine maneviyata konsantre olmayı tasvir ediyor.
Yapı 2014’te deprem nedeniyle hasar gördü. Mimarı yapıyı devam ettirmek istemedi. Hatta tamamen yıkılmasını talep etti. Bir süre hasarlı durumda kalan bina, uluslararası kuruluşların ve ülke yönetiminin devreye girmesi ve mimarı ikna etmesi sonucu tekrar restore edildi, yapımı yarıda kalan işler tekrar başlatıldı.
Mimarın belirttiğine göre tapınak bölgesinin tamamlanması 80-90 yıl daha sürecek. Bu yüzden kendi çalışmalarının yanında genç yetenekli mimarları da yetiştiriyor, onlara tasarladığı mimari yaklaşım ve felsefeyle ilgili dersler veriyor.
Ancak herşey sizce mükemmel mi? Evet, tapınak ihtişamlı ve sıradışı ama anormal kalabalık olması en büyük dezavantajı. Herkes en güzel Instagram karesini çekme derdinde birbirini itekliyor, en çok da Çinliler. Yine de burası bence oldukça etkileyici bir eser.
Wat Rong Suea Ten – Blue Temple (Mavi Tapınak)
2016 yılı yapımı olan Mavi Tapınak çok canlı mavi renklerden oluşuyor. Suea Ten ismi “dans eden kaplan” anlamına geliyor. Burada bir zamanlar nehrin üzerinden atlayan kaplanlar varmış. Bu kaplanlar önce Rong Seua Ten köyüne ismini verdi. Daha sonra terk edilen bir tapınağın üzerine yapılan tapınağa Rong Seua Ten – Mavi Tapınak ismi verildi. Tapınak, Beyaz Tapınak’ın mimarı Kositpipat’ın öğrencisi Phuttha Kabkaew’in bir şaheseri.
Tapınaktaki mavi renk, Budizm öğretisinde mavinin “bilgelik, sonsuzluk, şifa, saflık” anlamına gelmesinden ötürü kullanıldı.
Tapınağın girişinde nilüfer yaprağı şeklinde rengârenk mumlar var. İnsanlar bu mumlardan alıp suyun üzerinde yakarak dilek diliyorlar.
Ana salonun sonunda devasa boyutta oturur pozisyonda bir beyaz Buda heykeli var. Heykelin başında Buda’nın bir kemiği bulunuyor. Bir kemik parçası da ana salonun arkasındaki stupada var. Belki de bu yüzden, tapınağın oldukça yüksek bir enerjisi var. İnsan buraya gelince bir güç onu kendine doğru çekiyor, kolay kolay ayrılamıyorsunuz.
Mavi Tapınak benim için Chiang Rai gezisinin baş tacıdır.
Baan Dam – Black Temple (Black House)
Siyah Tapınak olarak da bilinen Baan Dam, 2014 yılında şehrin yerlisi Thawan Duchanee tarafından yapıldı. Beyaz Tapınak cenneti sembolize ederken, burası cehennemi sembolize ediyor. Aslında burası bir tapınak da değil, bir müze-ev.
Burası 40’a yakın evden oluşan bir müze. Evlerde hayvan kemikleri, kafatasları, hayvan postları var.
Müzenin içinde yaratıcısı Thawan Duchanee’ye ait fantastik el işlemeleri, bufalo boynuzları, timsah ve yılan derileri ve bunlardan yapılmış eserler sergileniyor.
Burası eşine az rastlanır enteresanlıkta ve asla kaçırılmaması gereken bir müze.
Wat Huay Pla Kang
9 katmanlı Wat Huay Pla Kang tapınağı 2001 yılı yapımı.
Tapınaktaki Guan Yin heykeli, Mercy (Merhamet) Tanrıçası’nın sembolü olarak görüldüğü için genelde burası yanlışlıkla Chiang Rai Big Buddha olarak anılıyor. Ancak Guan Yin, nirvanaya ulaşan kadın Bodhisattva ve yardım için haykıran insanlara şevkatle cevap vermeye devam ediyor.
Wat Phra Kaew
14. yüzyıla tarihlenen bu yapı, kentin en eski Budist tapınağı. Buda’nın Zümrüt Tapınağı olarak da anılıyor. Bangkok‘taki Grand Palace’ta bulunan orijinal Phra Kaew Morakot heykelinin replikası burada bulunuyor. Sadece 45 cm büyüklüğünde olan bu replika, Prenses Srinagarindra’nın 90. yaş günü için yapıldı ve 1991’de tapınağa yerleştirildi.
Chiang Khong
Chiang Khong bölgesindeki Baan Sri Don Chai ve Baan Hat Bai köylerinde Tai Lue etnik grubu yaşıyor. Tai Lue’lar bu iki köyde de kendilerine has bir teknikle dokumacılık yapıyorlar. Dokumaların üzerinde çeşitli ikonlar ve hayvan motiflerini yorumluyorlar.
House of Opium (Afyon Müzesi)
İşte enteresan bir yer, Afyon Müzesi! Burada Eski Mısır ya da Eski Yunanistan’dan bu yana afyonun tarihi hakkında bilgi alabilir, bir narkotik olmasına rağmen bir zamanlar ilaç yapımı için afyonun yasal kullanımına nasıl izin verildiğini, alışkanlık hâline geldiğinde afyonun insanları ne hâle getirdiğini, Golden Triangle içindeki afyon ticaretinin boyutlarını görebilirsiniz. Özellikle gençler için ibretlik olan müzenin gezilmesini şiddetle tavsiye ediyorum.
Golden Triangle
Golden Triangle (Altın Üçgen); Tayland, Laos ve Myanmar sınırlarının Ruak ve Mekong nehirlerinin birleştiği noktada bir araya geldiği alan. Bu bölgede yapılan eroin ticareti nedeniyle CIA tarafından kodlanan Altın Üçgen adı, 3 komşu ülkenin dağlarıyla örtüşen yaklaşık 950.000 km²’lik bir alana atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılıyor.
Burada tekne turu yaparsanız, 3 ülkeyi görme şansını elde ediyorsunuz. Hatta yarım saatliğine bile olsa vize almadan Laos’un Donesao Adası’na ayak basabiliyorsunuz.
Tayland’ın en kuzey noktası
Tayland’ın en kuzey noktasına gidip Myanmar’a el sallayabilirsiniz.
Karen Long Kneck Kabilesi
Uzun boyunlu kırmızı Karen kadınları 5 yaşından itibaren boyunlarına pirinçten yapılan iri halkaları geçirip omuzlarını ve göğüs kafeslerini deforme ederek boyunlarının uzun görünmesini sağlıyorlar. Yaşadıkları bir köyü ücret karşılığında ziyaret edebiliyorsunuz.
Chiang Rai restoran önerileri
Chiang Rai çok sayıda restorana ev sahipliği yapıyor.
Singha Park
Tayland’ın ulusal birası Singha’yı üreten şirketin kurduğu Singha Park’ta keyifli bir gün geçirebilir, restoranında yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.
ร้านอาหารมุมไม้ Moom Mai
Güzel dekorasyonu olan bahçenin keyifli ortamında yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.
Sabun-Nga Hostel
Burada Tay müziği ve dansı eşliğinde akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Chiang Rai Otelleri
Şehirde çok sayıda hostel ve otel var. Ancak ben en çok tercih edilen oteli yazdım.
Le Meridien Chiang Rai Resort
Üst sınıf konaklama imkânı tanıyan Le Meridien Chiang Rai Resort, konfor ve lüksü bir arada sunuyor.
Tayland’ın en kuzeyinde bulunan Chiang Rai ziyareti hak eden bir şehir. Kardeşi Chiang Mai ile birlikte burası da ülkenin yıldızı.
Siz de fikrinizi belirtin