Tayland’ın başkenti Bangkok; aynı zamanda ülkenin ruhani, kültürel, diplomatik, ticari ve eğitim merkezi. Şimdiki Chakri hanedanının ilk hükümdarı Kral I. Rama tarafından 1782 yılında kurulan şehir, halk dilinde Melekler Şehri olarak anılıyor. 400 Budist tapınağı, görkemli sarayları, dans şölenleri, AVM’leri ve kanalları ile herkesi mutlu edebilecek olan Bangkok içinden geçen Chao Phraya Nehri (Kralların Nehri) üzerinde geleneksel yaşamı yakından göreceğiniz, hem modernliği hem de doğu egzotizmini aynı anda yaşatan bir kent. Tasarım dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına üye olması da adını bu alanda duyurmasını sağlıyor. O zaman buyrun, Bangkok gezi rehberi niteliğindeki yazıma bakıp Bangkok’ta neler yapılır sorusuna cevap bulalım.
Bangkok gezi rehberi – Bangkok hakkında bilgiler
İçindekiler
- 1 Bangkok gezi rehberi – Bangkok hakkında bilgiler
- 2 Bangkok gezi rehberi – Bangkok’ta gezilecek yerler listesi
- 2.1 The Grand Palace (Büyük Saray)
- 2.2 Wat Pho (Yatan Buda Tapınağı)
- 2.3 Bangkok gezi rehberi – Wat Arun (Temple of Dawn – Şafak Tapınağı)
- 2.4 Khao San Yolu
- 2.5 Çin Mahallesi
- 2.6 Flower Market (Pak Khlong Talad – Çiçek Pazarı)
- 2.7 ICONSIAM
- 2.8 Bangkok gezi rehberi – Chatuchak Weekend Market
- 2.9 Ratchada Rot Fai Train Night Market
- 2.10 Chocolate Ville
- 2.11 Damnoen Saduak Floating Market (Damnoen Saduak Yüzen Çarşı)
- 2.12 Wat Traimit
- 2.13 Lumphini Parkı
- 2.14 Bangkok National Museum (Ulusal Müze)
- 2.15 Asiatique
- 2.16 Koh Kret
- 2.17 Muang Boran Ancient City
- 2.18 Red Lotus Lake
- 2.19 Arts of The Kingdom Museum (Krallığın Sanatları Müzesi)
- 2.20 Ayutthaya
- 2.21 Wat Chantharam (Wat Tha Sung)
- 2.22 Bangkok Otelleri
- 2.23 Marriott Marquis Queen’s Park
- 2.24 Ramada Plaza by Wyndham Bangkok Menam Riverside
- 2.25 The Salil Hotel Riverside – Bangkok
- 2.26 Capella Bangkok
Bangkok, Asya’nın en kalabalık şehirlerinden biri. İnsana ilk başta şok etkisi yaratan kent, dinsel ve anıtsal anıtlarla oldukça zengin. Ayrıca alışveriş merkezleri, sizi rahatlatacak Tay masajı ve sokak yemekleri ile burası bence Asya’nın açık ara en güzel ve etkileyici başkenti.
Burası çok büyük bir kent olduğu için yürüyerek gezmeyi hayal etmeyin. Üstelik sıcak da sizin yürümenize engel olacaktır. Şehri keşfetmek için 4 yol öneririm: Tuktuk kiralamak, toplu taşıma ile seyahat etmek, taksi tutmak (taksi için grab uygulamasını indirebilirsiniz), organize turlara katılmak.
Bangkok deyip de trafiğinden bahsetmeden olmaz. Şehirde öyle yoğun bir trafik var ki ki İstanbul’u bile özleyeceksiniz. Metro yetmemiş, Skytrain adında şehrin üstünden geçen bir tren hattı daha yapmışlar. Ancak hiçbiri şehrin trafik sorununu çözememiş. Bir yere giderken belli bir saatte varmayı umut ediyorsanız, şimdiden bu umudunuzdan vazgeçmenizi öneririm.
Bangkok gezi rehberi – Bangkok’ta gezilecek yerler listesi
Tayland Turizm Otoritesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen basın gezileriyle hem Bangkok’un turistik yönünü hem de sanatsal farklı bir yönünü tanıma şansına sahip oldum. Bu yazımda daha çok Bangkok’un turistik noktalarından bahsedeceğim. Sanatçı Fırat Neziroğlu’nun Yen koleksiyonunu tanıtmak üzere geldiğimiz, fotoğraf çekimlerini Ömer Faruk Gökalp’in gerçekleştirdiği sanat ağırlıklı gezimiziyse Bangkok’ta ne yapılır yazısında anlattım.
Eğer mekân önerisi isterseniz, Bangkok’ta nerede yemek yenir yazıma göz atabilirsiniz.
Şehirde Tay kültürünü yansıtan Siam Niramit gösterisini kaçırmamanızı öneririm.
Tayland Boksu olarak bilinen Muay Thai dövüş sporunu da her pazartesi, çarşamba, perşembe, pazar günleri Rajadamnern Muay Thai Stadium’da izleyebilirsiniz.
The Grand Palace (Büyük Saray)
Chao Phraya Nehri’nin kenarında yükselen Büyük Saray, Chakri Hanedanlığı’nın kurucusu Kral Rama I tarafından Bangkok’un (Krung Rattanakosin) kuruluşuyla eş zamanlı olarak 1782 yılında inşa edilmiş. Burası, Büyük Kral Rama 1’in saltanatından Kral Rama 5’in saltanatına kadar bir kraliyet ikâmetgahı olarak kullanılmış.
Kompleks 3 ana bölümden oluşuyor; Phra Maha Prasat – taht salonları, Phra Ratchamontian Sathan – kraliyet konutları, Zümrüt Buda Tapınağı.
Wat Phra Kaew (Kaeo) (Zümrüt Buda Tapınağı), Büyük Saray kompleksinin tam ortasında yer alıyor. Burası krallığın en kutsal imgesi olan Zümrüt Buda Heykeli’ni barındırmak için inşa edilmiş. Bir heykel uğruna bir tapınak inşa ediliyorsa heykel çok gösterişli olmalı diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu heykel sadece 66 cm boyunda!
Saray ve tapınak kompleksinde korkunç bir kalabalığa hazırlıklı olmanız konusunda sizi uyarmalıyım. Burayı insan seli içinde gezecek, yer yer sıcaktan bunalacaksınız ama bu muhteşem mimariyi görmek ve bu kültürle tanışmak uğruna herşeye değer.
Gardiyanların Emerald Buddha’yı kötü ruhlardan koruduğuna inanılıyor. Ben bakınca bile ürktüm, kötü ruhlar nasıl korkmasın?
Wat Pho (Yatan Buda Tapınağı)
16. yüzyıla tarihlenen Wat Pho, ülkenin en eski Tay tıbbı ve Tay masajı merkez okulu. Tapınaktaki Yatan Buda Heykeli 1832 yılında yapılmış. Altın kaplama heykelin ayakları ve gözleri sedefle işlenmiş. Heykelin ayaklarının altında bulunan 108 adet sembol Buda’nın 108 kutsal özelliğini gösteriyor.… ve bu heykel tam 46 metre uzunluğunda!!!
Bangkok gezi rehberi – Wat Arun (Temple of Dawn – Şafak Tapınağı)
17. yüzyıl yapımı olan Wat Arun; Chao Phraya Nehri’nin Thon Buri tarafında, Büyük Saray’ın karşısında yer alıyor. Bangkok’un eski şehir olarak adlandırılan bölgesinde yer alan Tha Thien iskelesinden feribotla karşıya geçerek ziyaret ediliyor.
Zümrüt Buda, Büyük Saray inşa edilmeden önce burada korunmuş. Wat Arun şehirdeki diğer tapınakların aksine oldukça aktif bir tapınak kompleksi olarak hizmet veriyor. 5 kuleli renkli yapı neredeyse tepeden tırnağa porselenden inşa edilmiş. Tapınak kompleksinin kalbinden gökyüzüne doğru yükselen 81,85 metre yüksekliğindeki Stupa, renkli kesme seramik çinileriyle oldukça özenli bir mimariye sahip.
Khao San Yolu
Khao San Yolu, Bangkok’un merkezinde Rama V döneminde 1892 yılında inşa edilmiş kısa bir cadde. Taylandlı bir yazar burayı “dünyadaki en uzun hayale açılan kısa bir yol” olarak tanımlıyor. Büyük Saray ve Wat Phra Kaew’in yaklaşık 1 kilometre kuzeyinde Phra Nakhon Bölgesi’nin Bang Lamphu kısımında yer alıyor.
Burası daha çok sırt çantalı gezginleri Mekke’si, bir dans ve parti merkezi olarak biliniyor. 13-15 Nisan’daki geleneksel Tayland Yeni Yılı’ndan (Songkran Festivali) hemen önce insanlar burada birbirlerinin üzerine su atarak âdeta bir su savaşı gerçekleştiriyorlar.
Çin Mahallesi
Leziz Tay yemeklerinin tadına bakacağınız, hatta yenen böcekleri gördüğünüzde çığlık atacağınız Çin Mahallesi şehrin olmazsa olmazı.
Böceklere gelince: Bunlar aslında Tay mutfağının çok küçük bir parçası. O nedenle bunlara bakıp dehşete kapılmak yerine leziz tatların peşinden koşmanızı tavsiye ederim.
Çin Mahallesi’nde hayat sokakta geçiyor. Sokaklar yemek yiyenlerle dolup taşıyor. Bangkok’ta yaşamın bir parçası olmak istiyorsanız mutlaka Çin Mahallesi’ne uğramalısınız.
Flower Market (Pak Khlong Talad – Çiçek Pazarı)
Lotus çiçeklerini kokladığımız, orkidelere hayranlıkla baktığımız pazar bizim ülkemizde göremeyeceğimiz güzelliklerle dolu. Ülkemizde göremeyiz diyorum çünkü o çiçekler ana vatanlarında bu kadar güzeller.
ICONSIAM
İşte ezber bozan bir AVM! Tayland kültürünü hissedebileceğiniz, yüzen çarşısından lezzetlerine kadar Tayland’ı yaşayabileceğiniz ICONSIAM’ı sakın kaçırmayın. Bunu AVM’leri hiç sevmeyen biri olarak söylüyorum. ICONSIAM’da Michelin yıldızlı restoranlarda da yemek yiyebilirsiniz. Bunlardan biri de Luk Kai Thong.
Bangkok gezi rehberi – Chatuchak Weekend Market
Chatuchak Hafta sonu Marketi çarşamba, perşembe, cuma kısmen, hafta sonları tamamen açık. Tayland’ın bu en büyük ve önemli pazarını görmenizi öneririm.
Ratchada Rot Fai Train Night Market
Eski bir tren istasyonuna kurulan gece pazarı şehrin en ünlü gece pazarları arasında bulunuyor. Eğer iyi bir fotoğraf çekmek istiyorsanız Esplanade AVM’nin otoparkının 4. katından en iyi açıyı yakalayabilirsiniz.
Chocolate Ville
Chocolate Ville daha çok tema parkı sayılabilecek bir yer. İsminin çikolata olduğuna bakmayın, buranın çikolatayla hiç alakası yok. Burası küçük bir Amerikan kasabası gibi dizayn edilen, lollipoplar ve şekerlerle dekore edilen, sizi başka bir zaman ve boyuta taşıyacak olan bir yer.
Damnoen Saduak Floating Market (Damnoen Saduak Yüzen Çarşı)
Yüzen Çarşı’ya gitmek için önce Bangkok’un 120 km dışındaki Nakhon Pathom şehrine gitmek gerekiyor. Buradan deneyimi arttırmak isteyenler için geleneksel uzun botlar ile pazara ulaşım mümkün. Araçla gitmek isteyenler için de taksiler pazarın ortasına kadar gidiyor.
Çarşıda tezgâhlarda sebzeler, meyveler, el oyması veya el dokuması hediyelik eşyalar satılıyor. İnsanlar burada kendi teknelerinde pişirdikleri yemekleri de satıyorlar. Daha önce benzerini görmediğim Yüzen Çarşı saat 6:00-12:00 arasında açık. Oldukça turistik olan pazar benim de şehirde en çok beğendiğim yerlerden biri oldu.
Çarşıda bazı tezgâhlara ancak kayıklarla ulaşabiliyorsunuz. Kanallar arasında kayıkla gezinirken bir yandan da alışveriş yapıyorsunuz. Çengelli sopalarını kayığınıza uzatıp sizi kendilerine çeken güler yüzlü satıcıların tek beklentisiyse size mallarını satmak.
Wat Traimit
Talat Noi bölgesinde bulunan Wat Traimit Withayaram Worawihan tapınağı, 5,5 ton ağırlığındaki altın bir Maravijaya tutumlu Buddharupa heykeliyle dünyanın en büyük saf altından Buda heykeline ev sahipliği yapma özelliği taşıyor.
Lumphini Parkı
Bangkok’un en büyük parkı olan Lumphini, şehrin yeşil akciğeri kabul ediliyor. İçinde suni bir göl bulunan park, herkesin nefes almak için kaçtığı bir mekân.
Bangkok National Museum (Ulusal Müze)
Bangkok Ulusal Müzesi, Bronz devrinden itibaren eşsiz koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor. Burada Budizm tarihçesini öğrenebilir, kralın seremoniler sırasında bindiği tahtları görebilirsiniz.
Asiatique
AVM’ye mi gidilir, demeyin! Çünkü burası sizin bildiğiniz AVM’lerden değil! Nehir kıyısında yer alan açık hava AVM’si Asiatique, hem alışveriş yapmak hem de gezmek için çok keyifli.
Koh Kret
Ladkret Nehri’nin ortasındaki Koh Kret Adası’nda el işi seramik atölyelerini görebilir, direkt seramik imalat yerinden ürünleri satın alabilir, yerel çarşıda çok uygun fiyata hediyelik eşya satın alabilirsiniz. Burası pek bilinmeyen bir ada, hatta Bangkok’ta yaşayan arkadaşım Ferda’ya birlikte hafta içi gittiğimizde kahve içecek yer bulamadık. Ada hafta sonları çoğunlukla yerel halk tarafından ziyaret ediliyor, kafeler de o zaman açılıyor. Ama işte bu nedenle Koh Kret bu kadar güzel! Kaçırmayın.
Muang Boran Ancient City
Muang Boran Ancient City dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri. Tayland’ın en büyük tarihi binalarının replikalarının bulunduğu park, 1 günde kısa bir Tayland turu yapmanızı sağlıyor. Buranın yapımcısı Lek Viriyaphant yakındaki Erawan Müzesi ve Pattaya’daki Sanctuary of Truth’un da yapımcısı. Golf arabasıyla burada bir gezinti yapmak oldukça keyifli. Olağanüstü güzellikteki parkı kaçırmamanızı öneririm.
Red Lotus Lake
Bang Len District’te Red Lotus Floating Market olarak da anılan yer aslında bir nilüfer tarlası. Burada nilüferlerin içinde gezinmeye bayılacak, mini yüzen çarşının da tadına varacaksınız. Drone ile çekilen fotoğraflarınızı satın almayı ihmal etmeyin.
Red Lotus Lake’e Bangkok’a ikinci gelişimde burada yaşayan arkadaşlarımla birlikte gittim. Bu gezimde bana eşlik eden kardeşim ve canım yeğenim Yasemin’imle çok güzel anılar biriktirdik. Fotoğraflarımıza bakmak bile hâlen yüzüme bir gülücük konduruyor.
Arts of The Kingdom Museum (Krallığın Sanatları Müzesi)
Krallığın Sanatları Müzesi, Bangkok-Ayutthaya arasında yer alan bir müze. Müzenin biletini giriş kapısından ya da Büyük Saray’dan kombine bilet olarak satın alabiliyorsunuz. Müze, pazartesi ve salı günleri hariç ve Yeni Yıl ve Songran Tatili dönemi hariç her gün saat 9:45-15:30 arasında ziyarete açık. Müzenin içine girerken fotoğraf makinesi ve cep telefonunu bırakıyorsunuz. Müzenin içinde çekime izin verilmiyor.
Müze, Ana Kraliçe Sirikit’in 80. yaş günü hediyesi olarak açıldı. Müzede en çok kraliçeye hediye olarak verilen hediyeler sergileniyor.
Ayutthaya
Ayutthaya Antik Kenti, Bangkok’un 85 km kuzeyinde bulunan bir şehir. Antik Ayutthaya Krallığı’nın başkentliğini yapmış. 1350 yılında kurulan Ayutthaya, Sukhothai şehrinden sonra Siyam Krallığı’nın başkenti olmuş.
Wat Chantharam (Wat Tha Sung)
Bangkok’un 240 km (3 saat) kadar kuzeyindeki Uthai Thani’deki yer alan Wat Chantharam (Wat Tha Sung), içinde birkaç binası olan büyük bir Budist kompleks. Burada 2 bina çok önemli. Golden Castle (Altın Kale), “Tayland’ın aynalar salonu” olarak anılıyor. Ünlü bir Budist ve usta bir büyücü olan Luang Por Ruesi Ling Dam’ın naaşı burada yer alıyor. Prasat Thong Kham (Crystal Temple – Kristal Tapınak), dış ve iç kısmı muhteşem oyma kabartmalarla altınla kaplanan bir tapınak.
Bangkok Otelleri
Şehirde konakladığım otelleri sizin için listeledim:
Marriott Marquis Queen’s Park
Bu pırıl pırıl otel kent merkezindeki güzel konumu ile tercih sıranızın başında olmayı hak ediyor.
Ramada Plaza by Wyndham Bangkok Menam Riverside
Nehir kenarında kurulu olan otel, akşam Asiatique’e gitmek ya da nehirden geçen tekneleri izlemek için oldukça iyi bir tercih.
The Salil Hotel Riverside – Bangkok
The Salil Hotel Riverside – Bangkok, Chao Phraya Nehri kenarında üst sınıf bir otel. Otelin Nava restoranlarında leziz yemekler servis ediliyor.
Capella Bangkok
Capella Bangkok şehrin en iyi üst sınıf otellerinden biri. Chao Phraya Nehri’ni izleyerek üst sınıf bir konaklama deneyimi yaşamak istiyorsanız, Capella Bangkok size unutamayacağınız bir tecrübe vadeden bir otel olacak!
Gelmeden önce burayla ilgili çok fazla olumsuz yorum okumuştum. Trafiğinin korkunç olduğu da aşırı kalabalık olduğu da doğru ama bence Bangkok temiz ve yaşanılası bir şehir. İnsanları öylesine güler yüzlü, tarihi o kadar zengin ki buraya gelip de sevmemek zaten mümkün değil.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin