Tayland’ın kuzeyindeki dağlık bölgede, Myanmar-Tayland sınırı yakınında yaşayan Karen Long Neck kadınları; boyunlarına, kollarına ve ayaklarına taktıkları halkalar nedeniyle tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Bu yazımda dünyanın en uzun boyunlu kadınları olan ve zürafa kadınlar olarak da bilinen Karen Long Kneck ya da diğer ismiyle Padong kabilesinden bahsedeceğim.
Karen kabilesi (zürafa kadınlar) kimdir?
İçindekiler
Karenler aslında Myanmar (eski ismiyle Burma)’da yaşayan bir etnik bir grup. Kendilerini 3 gruba ayırıyorlar: Beyaz Karenler (Sgaw), Siyah Karenler (Pgo), Kırmızı Karenler (Kayah).
En çok bilinler Karen kadınları, uzun boyunlu Kırmızı Karenler yani Karen Long Kneck kadınları. 5 yaşından itibaren boyunlarına pirinçten yapılmış iri halkaları geçirip omuzlarını ve göğüs kafeslerini deforme ederek boyunlarının uzun görünmesini sağlıyorlar.
Long Kneck kabilesi neden Tayland’da?
Burma’da 1980-1990’lı yıllarda askeri rejim çatışmaları başlayınca birçok Karen kabilesi topraklarını terk etmek zorunda kalmış. Kimileri yasal yollardan, kimileri ise kaçak olarak Tayland’a giriş yapmış.
Yasal şekilde giriş yapanlar o zamandan beri Tayland’ın Myanmar sınırındaki Ban Mai Nai Soi mülteci kampında yaşamlarını sürdürüyor. Kamp alanı dışına çıkmaları kesinlikle yasak. Hiçbir ülkenin vatandaşı değiller, hiçbir yasal hakları yok. Tayland’a giremedikleri gibi geldikleri topraklara da geri dönemiyorlar.
Devlet mülteci sorununu çözemeyince Karenler’in Ban Mai Nai Soi’nun yanında bir köy kurmalarına izin vermiş. Az sayıda mülteciyi de bu köye yerleştirmiş. Turistlerin mülteci kampını ziyaret etmesine izin yok ama bu köyü ziyaret etmelerine izin var.
Gelelim Tayland’a kaçak girenlere… Zor şartlarda ve zor işlerde kaçak olarak çalışıyorlar. Bazıları da turistik köyler kurmuş. Turistler giriş ücreti ödeyerek bu köyleri ziyaret edebiliyor, fotoğraf çekebiliyor.
Chiang Mai‘den günü birlik katıldığım Chiang Rai turu sırasında bu turistik köylerden birini ziyaret ettim. Evet, belki gerçek köyleri değildi ama yine de onları görmek ve az da olsa destek olabilmek istedim. Neticede bu insanlar çok zor koşullarda yaşıyorlar ve hayatlarını devam ettirebilmek için yardıma ihtiyaçları var.
Long Kneck kabilesi nasıl yaşıyor?
Karen erkekleri tarlada çalışıyor. Karen kadınları dokuma ve ahşap oymacılığı yapıyor.
Uzun boyunlu zürafa kadınlar
Long Kneck kadınları 5 yaşından itibaren boyunlarına, ayaklarına ve kollarına pirinçten yapılmış iri halkalar takıyorlar. Omuzlarını ve göğüs kafeslerini deforme ederek boyunlarının uzun görünmesini sağlıyorlar. Her yıl taktıkları halkalara bir yenisi ekleniyor. Halka sayısının 30’u aştığı oluyor.
Eskiyen halkayı değiştirmek veya tıbbi müdahale gerektiğinde halkalar çıkarılabiliyor. Ender görülse de sürekli takılan halkalar yüzünden boyun kaslarının zayıfladığı durumlar da oluyor.
Bu kadınlar nasıl uyuyabiliyor dersiniz? Yan yatıyorlar ve boyunlarını dik tutabilmek için yastık olarak küçük bir tahta destek kullanıyorlar.
Long Kneck kadınları neden bu halkaları takıyor?
Efsaneye göre ruhlar âlemindekiler Karenler’e kızıp tüm kadınları yemesi için kaplanlar göndermiş. Kadınlar da kaplanların boyunlarını ısırmasını engellemek için bu halkaları takmaya başlamış.
Karen kadınlarının bu halkaları boyunlarına takmaya başlamasının sebeplerinden biri de köle ticareti yapılırken çirkin görünmek istemeleri.
Long Kneck kadınları ilginç bir etnik grup. Eğer vaktiniz varsa Ban Mai Nai Soi mülteci kampının yanındaki köylerini, vaktiniz kısıtlıysa turistik köylerinden birisini ziyaret edebilirsiniz.
Ne kadar zor hayatlar var.
Bu hayatları gördükçe kendi hayatımızın kıymetini daha çok anlıyorum.