Kenya ya da resmî adıyla Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğusunda yer alan bir ülke. Dünyanın en büyük vadisi olan Rift Vadisi’ne ev sahipliği yapıyor. Büyük Rift Vadisi’ndeki Kenya Göl Sistemi, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor. Ülkenin sınır komşularını Etiyopya, Somali, Tanzanya, bir kısmı Victoria Gölü ile olmak üzere Uganda ve Güney Sudan oluşturuyor. Ülkenin güneydoğusunda da Hint Okyanusu yer alıyor.

Kenya harita Kaynak:Wikipedia (By Alvaro1984 18 – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7410073)

Kenya ciddi kuralları olan bir ülke. Mesela ülkede naylon poşet kullanımı yasak. Olur da havalimanından birşey alıp elinizde poşetini sallaya sallaya dışarı çıkarsanız yandınız. Anında polisle papaz olup çok ciddi ceza öder ve de zaman kaybederseniz. Gerçi ben kötü bir olaya tanık olmadım ama burada yaşayanlar beni bu konuda çok uyardılar.

Kenya

Masai Mara

Eğer sigara içiyorsanız (neyse ki hiç sevmem); kesinlikle havalimanının içinde, dışında, kapalı mekânlarda, otoparkta, arabanın içinde sigara içemezsiniz. 2007’den beri Kenya’da sigara içmek yasak ve ihlal etmenin cezası her ihlalinizde katlanarak artıyor.

Kenya’da beyaz insan demek zengin insan demek. Resmi ve sivil herkes bir yanlışınızı yakaladığı anda sizden birşeyler kopartmaya çalışabilir.

Şimdi Kenya’nın güzel işleyen sistemlerinden bahsedeyim: Şirketlerin büyük bir bağlantı ağı var ve değişik şirketler birleşip her gün için safari grupları oluşturuyorlar. Özel safari istemiyorsanız çalıştığınız şirket sizi mutlaka bir grup safarisine dâhil ediyor. O nedenle haftanın herhangi bir günü gelebilir, istediğiniz uzunlukta bir grup safarisine katılabilirsiniz.

Masai Mara’da sırtlan ve akbaba avının peşinde

Afrika’ya gitmek bizim “medeni” sandığımız ülkelere gitmeye hiç benzemese de safari deneyimi gerçekten muhteşem. Burada yaban ortamının sesi, kokusu, renkleri, bizim beton yığınları arasında görmediğimiz bir uyumla birleşiyor. Bir kuşun bağırması ağaçta yılan olduğunu söylüyor, çevreyi gözleyen maymunlar yırtıcı bir hayvanı haber veriyor. Bu yaban âleminin şifrelerini çözmek için ise bu kıtada zaman geçirmek ve doğayla baş başa olmayı öğrenmek lazım.

Masai Mara’da bufalo

Kenya’ya nasıl gidilir?

İstanbul’dan Nairobi’ye 6 saat 45 dakika süren, İstanbul’dan Mombasa’ya 7 saat 10 dakika süren direkt uçuşlar bulunuyor. Ayrıca aktarmalı uçuşlar da var.

Afrika’ya gelmek özümüze dönmek olduğu için hazırlıklı olmak da gerekiyor. Bu hazırlık döneminde aşağıdaki yazılarımdan faydalanabilirsiniz:

✔️ Kenya-Tanzanya rotası
✔️ Safari ihtiyaç listesi
✔️ Seyahat sağlığı – yaptırmanız gereken aşılar ve yanınızda götürmeniz tavsiye edilen ilaçlar
✔️ Seyahat sağlık sigortası

Masai Mara’da maymun ve bebeği

Antilop, ceylan, zebra ve impala gibi yaklaşık 2 milyon hayvanın yağmurun hangi yönden yağacağını algılayarak bu yönde âdeta hipnotize olmuş bir şekilde yer değiştirmelerine Büyük Göç deniyor. Yiyecek ve su bulabilmek için kurak topraklardan bol yağış alan bereketli topraklara doğru yapılan bu masalsı yolculuk, gören herkesi de etkisi altına almayı başarıyor. Eğer Büyük Göç döneminde safariye çıkacaksanız, eşsiz bir görsel şölen görmeye hazırlıklı olmalısınız.

Amboseli Millî Parkı

Hem Kenya’da hem de Tanzanya’da Büyük Göç’ün en yoğun dönemi temmuz ve ağustos ayları. Ancak bu dönemin en büyük dezavantajı da aşırı kalabalık olması. Safari sırasında hayvanları görebilmek için araçlar birbirinin arkasında sıra bekliyor. Hayvanlar da bu arada yerini değiştirebiliyor. Gelinmesi en çok tavsiye edilen dönemse kalabalığın nispeten azaldığı eylül ve ekim ayları.

Safarilerin en büyük heyecanı Büyük Beş’i görmek. Avrupalılar 20. yüzyılın ilk yarısında Afrika’da av safarilerine çıktıklarında avlanması en zor ve tehlikeli hayvanlara (aslan, gergedan, fil, leopar ve Afrika mandası (bufalo)) The Big Five (Büyük Beş) tabirini yakıştırmış. Umarım her safarinizde bu büyük beşi görmeniz kısmet olur.

Masai Mara’da çita

Kenya’ya vize almak gerekiyor mu?

Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamili Türk vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, turizm ve iş görüşmesi amaçlı seyahatlerinde vizeden muaf. Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları ise Kenya’ya yapacakları seyahatlerde vizeye tabi.

Vize almak için 2 alternatifiniz var. Kapıda vize uygulaması bulunmuyor.

  • Eğer Kenya, Uganda ve Ruanda’ya gitmeyi düşünüyorsanız; East Africa vizesine başvurabilirsiniz. E-vize programına göre vizenin kullanılacağı ilk destinasyonun vizeye başvurulan ülke olması gerekiyor. Kenya Cumhuriyeti, Ruanda Cumhuriyeti ve Uganda Cumhuriyeti’ni turizm amacıyla ziyaret etme niyetinde olan tüm seyahat eden kişiler vize başvurusunda bulunabiliyor. Doğu Afrika Turist Vizesi 3 ülke içerisinde Çoklu Giriş ve her girişte 90 gün geçerli.
  • Sadece Kenya için geçerli olacak vizenizi ülkeye gitmeden önce online alabilirsiniz. Eğer online vize alacaksanız http://evisa.go.ke/evisa.html sitesinden gerekli bilgileri doldurabilirsiniz.

Dikkat! Tüm vatandaşların Kenya’ya gitmeden önce https://www.etakenya.go.ke/en sitesinden ETA onayı alması gerekiyor.

Kısa Kenya Tarihi

Ülkenin yakın tarihine gelince: 1887 yılında bir İngiliz şirketi Kenya’yı Araplar’dan kiralamış. 1895’te bölgeyi tam kontroluna almış. Kenya bundan sonra bir İngiliz sömürgesi olmuş. 1952’de yapılan bağımsızlık hareketlerinde Jomo Kenyatta liderliğe getirilmiş. Kenyatta ilk yıllarda başarı sağlayamamış ve İngilizler tarafından tutuklanmış. 1961’te hapisten çıkan Kenyatta zorlu bir mücadeleden sonra Kenya’yı bağımsızlığına kavuşturmuş.

Jomo Kenyatta’nın Kenya Dağı’na Bakarken adlı kitabında geçen çok bilinen sözleriyse insanın içini acıtıyor: Avrupalılar geldiklerinde onların elinde İncil, bizim elimizde ise topraklarımız vardı. Bize gözlerimizi kapatıp dua etmeyi öğrettiler. Gözlerimizi açtığımızda baktık ki İncil bizim elimizdeydi. Topraklarımız ise beyazların olmuştu. Kenyatta bu sözleriyle dinin küresel politikalara nasıl alet edildiğini, sömürgeciliğin hedefine ulaşmak için her türlü değeri nasıl ucuza harcadığını ne güzel ifade etmiş!

Amboseli Millî Parkı’nda babun

Kenya’da Safari

Afrika’yı şimdi ben de atalarım gibi ufak adımlarla keşfetmek üzere yoldayım. Bu Afrika seyahatinden beklentim tamamen yaban hayatını görmek üzerine kurulu. İnsanın doğduğu bu en eski kıtadaki ilk durağımsa Kenya olacak.

Cehennem Kapısı Millî Parkı’nda sergilenen hayvan kafa tasları

Yine de Afrika ile ilgili hislerim oldukça karışık. Bunda biraz da çalıştığım acentenin gelmeden önceki son dakika sürprizleri ve de gelişimden hemen önce beni köşeye sıkıştırıp bazı dayatmalara mecbur bırakması da var.

Şimdi bu vesileyle size başıma gelen olayı anlatayım. Anlatmaya da hikâyenin en başından başlayayım:

Masai Mara’nın sonsuzluk hissi veren otlakları

Safari şirketlerine dikkat!

Kenya’da budget camp denilen düşük bütçeli kamp yerleri gayet konforlu. Çadırda kalsanız da çadırlar büyük. Gerçek yataklarda yatıyorsunuz ve içlerinde tuvalet/duş var. Oysa Tanzanya’daki budget camp denilen düşük bütçeli kamp yerlerinde küçücük çadırlarda kalıyor ve yatak üzerinde değil mat üzerinde uyuyorsunuz (Daha doğrusu ben bunu bütün rezervasyonlar yapıldıktan sonra fark ettim). Hâl böyle olunca ben de safari şirketine yazıp kalacağım yerin tuvalet/duşlu kampa çevrilmesini istedim. Şirket bunun için benden 3 gece için 2.500 $ fark istedi! Kavga dövüş olayı halledemedik. Nairobi’ye inince fiyatı 320 $ a düşürdüler. İş para ödemeye geldiğinde ise sadece 110 $ fark ödedim. Bunun nasıl olduğunu ise hâlâ anlayabilmiş değilim! Hemen belirtmeliyim ki benim de burada kabahatim büyük. Daha önceden sorgulamam gereken şeyleri biraz geç sorguladım ve başıma bunlar geldi. 2.500 $ farkı duyunca sinir içinde gezimi iptal etmeyi bile düşünmüştüm. Neyse ki böyle bir salaklık yapmamışım. Bu arada rehberlerim Ambrose ve Ben, Blue Mountain Trekking & Safaris şirketini tavsiye ettiler. Ayrıca Spirit of Kenya ve G Adventures Kenya şirketlerini duydum. Bir dahaki gelişimde bu şirketleri değerlendireceğim.

Naivasha Gölü

Kenya’da gezilecek yerler listesi

Kenya’nın önemli şehirleri başkent Nairobi, Mombasa, Kisumu, Nakuru. Asıl güzellikleriyse safari yaptığınızda başlıyor!

Kenya harita Kaynak:Wikipedia (By OCHA, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34011958)

Kenya’da Afrika’nın en ünlü kabilesi olan Masai kabilesi köylerini de ziyaret etmenizi öneririm.

Bir Masai

Nairobi

Doğu Afrika’nın en büyük ve en yüksek nüfuslu şehri olan Nairobi, hem Kenya’nın hem de aynı isimli Nairobi eyaletinin başkenti. Yerel dilde “yeşil ve sulak yer” anlamına gelen Nairobi, isminin hakkını veren yemyeşil bir kent. 1899 yılında kurulan kent, başkent statüsünü 1905 yılında Mombasa’dan devralmış.

Nairobi

Nakuru

Nakuru ili Kenya’da safari yapılacak özel yerlerden biri.

Nakuru Gölü Millî Parkı

Buradaki Nakuru Gölü Millî Parkı, ormanlık ve çalılık çayırlarla çevrili Büyük Rift Vadisi’nin tabanında yer alıyor. Sodalı gölden adını alan park; safari, kuş gözlemciliği, yürüyüş, piknik için ideal. Nakuru Gölü, Büyük Rift Vadisi’ndeki Kenya Göl Sistemi içinde (Bogoria Gölü, Nakuru Gölü, Elementaita Gölü) UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.

Nakuru Gölü Millî Parkı’nda gergedan

Naivasha, Nakuru ilçesinin bir yerleşimi. Adını kıyısında bulunduğu Naivasha Gölü’nden alıyor. Naivasha Gölü’nde bot safarisi yapılıyor.

Naivasha Gölü’nde su aygırları

Hell’s Gate yani Cehennem Kapısı Millî Parkı küçük ama keyifli bir park. Naivasha Gölü’nün güneyinde yer alıyor. 1984 yılında kurulan park, yaklaşık 150 yıl önce Longonot Dağı’nın patlaması sonucunda volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesi sonucunda oluşmuş. Kıvrımlı yollardan oluşan yapısıyla turistlerin oldukça ilgisini çekiyor.

Cehennem Kapısı Millî Parkı

Masai Mara

1.510 km² alana yayılan Masai Mara, Kenya’nın en ünlü kabilesi Masailer’i görebileceğiniz ve yaban hayatını doya doya izleyebileceğiniz bir park. Masai Mara yerel dilde “benekli bölge” anlamına geliyor. Burası kuşkusuz Kenya’nın en nadide parklarından biri.

Kenya

Masai Mara

Amboseli Millî Parkı

Amboseli Millî Parkı, Kenya – Tanzanya sınırında yer alan ve 392 km²’lik bir alana yayılan bir safari bölgesi. Nobel ödüllü yazar Ernest Hemingway, Kilimanjaro’nun Karları adlı romanını burada yazmış. Parkın en büyük ünü de bu romana ilham veren Kilimanjaro Dağı’ndan geliyor.

Amboseli Millî Parkı

Tsavo Millî Parkı

Nairobi ve Mombasa arasında yer alan Tsavo Millî Parkı, 22.000 km² alanıyla Kenya’nın en büyük parkı. Ortasından geçen demir yolu ve kara yolu nedeniyle iki parka ayrılıyor: Tsavo Doğu Millî Parkı ve Tsavo Batı Millî Parkı. Tsavo Doğu Millî Parkı’nda Galana Nehri akıyor. Kuru ovaları genellikle düz. Yatta Platosu ve Lugard Şelaleleri’ne ev sahipliği yapıyor. Tsavo Batı Millî Parkı; bataklıkları, Jipe Gölü ve Mzima Doğal Kaynak Suları sayesinde daha sulak bir alan. Genellikle tepelik. Çok sayıda kuş türü, gergedan, Cape mandası, fil, leopar, su aygırı, Masai aslanı, küçük kudu, Masai zürafası gibi hayvanlara ev sahipliği yapıyor.

Tsavo’nun adı, Tsavo’nun yamyamlarıyla da duyuldu. Ancak bu yamyamlar, sandığınız gibi bir yamyam değil. Bu yamyamlar, iki erkek aslan! 1898 yılında Kenya-Uganda Demiryolunda çalışan çok sayıda inşaat işçisini yiyen aslanlar, daha sonra Yarbay John Henry Patterson tarafından öldürüldü. Patterson bu deneyimini The Man-Eaters of Tsavo (Tsavo’nun İnsan Yiyenleri) adlı yarı biyografisinde kaleme aldı. Hatta bu hikâye; Stephen Hopkins’in yönettiği, Val Kilmer ve Michael Douglas’ın başrollerini paylaştığı 1996 yılı yapımı Hayaletler ve Karanlık (The Ghost and the Darkness) filmine de konu oldu.

Mombasa

Mombasa, Hint Okyanusu kıyısındaki bir körfezde yer alan bir mercan adasının üzerinde kurulan bir liman şehri. Mombasa Adası’nda 1593-1596 yılları arasında inşa edilen Portekiz kalesi Fort Jesus, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Mombasa pazarı

Kisumu

Kisumu; başkent Nairobi ve Mombasa’dan sonra Kenya’nın 3. büyük şehri.

Turkana Gölü Millî Parkları

Afrika’nın en büyük tuz gölü olan Turkana Gölü; Nil timsahı, su aygırı, birçok zehirli yılanın üreme alanı. Turkana Gölü Millî Parkları, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.

Lamu

Lamu, en eski Swahili yerleşim yeri. Lamu Tarihi Şehri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Shela sahilindeki özel mülk Lamu Kalesi

Kenya Dağı Millî Parkı

Kenya Dağı Millî Parkı içinde 12 tane buzul var. Kenya Dağı Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.

Kutsal Mijikenda Kaya Ormanları

Kaya, Mijikenda halkının kutsal alanı için kullanılıyor. Genellikle Mijikenda halkı için kutsal sayılan ormanların içinde yer alan kaya, ritüel gücün asıl kaynağı ve kültürel kimliğin kökeni olarak kabul ediliyor. Kutsal Mijikenda Kaya Ormanları, sahilde 200 km boyunca 11 ormanı içine alıyor. Kutsal Mijikenda Kaya Ormanları, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Thimlich Ohinga

Thimlich Ohinga, M.S 16. yüzyıla tarihlenen taş duvarlı bir yerleşim. Türünün en büyük ve en iyi korunmuş örneği kabul ediliyor. Thimlich Ohinga Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Kenya benim gözümde Sahra altı Afrika’da görülecek en güzel ülkelerden biridir. Burada yaptığınız safariler başka hiçbir yerdeki safariye benzemez, çok özeldir. Kenya kalbinize işler, asla da yerini başkasına kaptırmaz.

Amboseli Millî Parkı’nda maymun yavrusu

Keşfetmeniz dileğiyle…