Afrika’ya mı gideceksiniz? Afrika’da safariye çıkmadan önce nasıl bir hazırlık yapmanız gerekir? Yanınızda neler götürmelisiniz? Safari ihtiyaç listesi nedir? O zaman gelin, safariye hazırlık ve safari ihtiyaç listesi yazıma bir göz atalım.
Safari demişken, safarilerin en büyük heyecanının Büyük Beş’i görmek olduğu kesin. Avrupalılar 20. yüzyılın ilk yarısında Afrika’da av safarilerine çıktıklarında avlanması en zor ve tehlikeli hayvanlara (aslan, gergedan, fil, leopar ve Afrika mandası (bufalo)) The Big Five (Büyük Beş) tabirini yakıştırmış. Umarım her safarinizde büyük beşi görmeniz kısmet olur.
Afrika’ya gitmeden önce nasıl hazırlık yapmalıyız?
İçindekiler
Afrika’da safariye çıkmadan önce detaylı bir hazırlık yapılması gerekiyor. Bu hazırlık aşamasında kıyafetler de büyük önem taşıyor. Kırmızı, hayvanları uyaran bir renk. Siyah ve mavi ise son derece tehlikeli olan çeçe sineğini çekiyor. O nedenle bu renkleri tercih etmemek gerekiyor. Kıyafetlerde haki, bej, toprak rengi seçmek oldukça önemli.
İlk Sahra altı Afrika ziyaretimde Kenya ve Tanzanya safari rotası hazırlamış, gereken tüm hazırlıkları da tamamlayarak yola çıkmıştım. Siz de bu hazırlıkları yaparsanız, Afrika gezinizi korkulu bir rüyaya değil, keyifli bir serüven hâline dönüştürebilirsiniz.
Aşı yaptırmak
Mümkün olduğunca ilaç kullanmayan, hasta olduğumda doğal yöntemlerle kendimi tedavi eden biriyim. Ancak Afrika deyince bazı ülkelere aşısız giremeyeceğinizi de söylemeliyim. Şehrinizde bulunan Seyahat Sağlığı Merkezi’ni arayarak gideceğiniz ülke için zorunlu olan aşıları öğrenebilir ve randevu alarak gerekli aşıları ücretsiz yaptırabilirsiniz.
Tüm seyahatleriniz için Hepatit B ve tetanoz aşılarını mutlaka yaptırmanızı öneririm. Ayrıca geçirdiğimiz pandemi nedeniyle artık covid-19 aşısı da zorunlu hâle geldi. Bu aşınız yoksa artık çoğu ülkeye kabul bile edilmiyorsunuz. Seyahate çıkmadan önce gideceğiniz ülkenin covid-19 aşı şartlarını incelemenizi öneririm.
Afrika gezileriniz için de sıtmayı önlemek için günlük 100 mg Doksisiklin yani günde 1 kez Tetradox kapsül kullanmalısınız. Sıtma riski olan bölgeye gitmeden 1 gün önce bu ilaca başlıyorsunuz. Seyahatiniz boyunca ve döndükten sonra 1 hafta daha kullanıyorsunuz. Bir de bu ilaç çok kuvvetli olduğu için doktorlar ilacı aldığınız sürece yanında mide koruyucu almanızı da öneriyorlar. (Ancak Tetradox benim mideme oldukça dokundu. Seyahat Sağlığı Merkezi’nden ithal tabletler verdiklerini de sonradan öğrendim. 2 hafta sıtma yöresinde kalmaya yetecek miktarda LEMAL (Atovaquone & Proguanil Hydrochloride) veriyorlar. Eğer yurt dışından ilaç getirme imkânınız varsa Malarone alabilirsiniz. LEMAL ile aynı ilaç).
Eğer yurt dışından ilaç getirme fırsatınız varsa, Artemisia tamamen doğal ve sıtma önleyici bir Afrika ilacı.
Eğer bulma imkânınız varsa; Coartem, sıtmayı önleyici değil, semptom başlarsa alınan bir ilaç. 3 gün boyunca günde 2 tablet süt veya çikolata ile birlikte alınıyor.
Sıtma olmak istemiyor musunuz? O zaman en etkili korunma önemlinin sivrisinekler tarafından ısırılmamak olduğunu biliyor musunuz? Bunun için sabah gün doğmadan önce ve akşam gün batarken uzun kollu tişört, uzun pantolon ve çorap giymelisiniz. Açıkta kalan yerlerinize de sivrisinek kovucu ilaç sıkmalısınız.
Sıtma nedir?
Sıtma (malarya) dişi anofel cinsi sivrisineklerde bulunan parazitlerin, insanları ısırmasıyla meydana gelen, nöbetler halinde ateş ve titremeye neden olan bir hastalık. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabiliyor. Büyük İskender’in ölümü bile sıtmadan olmuş, daha ne deyim! Günümüzde ise sıtmanın teşhis ve tedavisi mümkün ve kolaylıkla yapılıyor.
Afrika’da bazı ülkelerde sarıhumma aşısı zorunluluğu var. O nedenle gideceğiniz ülkenin sarıhumma aşısı isteyip istemediğini gitmeden önce mutlaka öğrenmelisiniz. Mesela Kenya’ya girişte aşı kartınızı kontrol edip sarıhumma aşınız yoksa sıkıntı çıkarabiliyorlar. Ben de bu nedenle Kenya gezim öncesinde bu aşıyı yaptırdım. Aşı kartımı da seyahatim boyunca pasaportumun yanında taşıdım.
Evet, şimdi gelelim yanınızda götürmeniz gereken herşeyin listesine:
Safari ihtiyaç listesi – Seyahat hazırlığı
[ ] Geçerli pasaport ve vize
[ ] Pasaportunuzun fotoğraflı sayfasının fotokopisi
[ ] Uçak bileti
[ ] Uluslararası aşı kartı
[ ] Seyahat sağlık sigortası
[ ] Yeterli miktarda para / kredi kartı / seyahat çeki
[ ] Küçük asma kilit
[ ] Uyku tulumu (eğer kamp yapacaksınız)
Safari ihtiyaç listesi – Kıyafet
[ ] Doğa örtüsüne yakın renkli veya pastel renkli kıyafetler
[ ] 4-5 kısa kollu tişört
[ ] 2-3 şort
[ ] 2 polar ceket
[ ] Bolca çorap, iç çamaşırı
[ ] 2 rahat kesim pantolon
[ ] 2 uzun kollu tişört
[ ] Yağmurluk
[ ] Spor ayakkabı
[ ] Mayo
[ ] Geniş şapka
[ ] Kamp konaklamaları için kalın pijama
[ ] Toz maskesi (arazi arabalarıyla gezildiği için kirpiklerin dibine kadar toz doluyor)
[ ] Su geçirmez naylon tozluk (Gaiter – Orman yürüyüşlerinde diz altından bileğe kadar pantolonunuzu ve ayakkabınızı koruyan kılıf. Çok çok önemli!)
[ ] Plastik bot (Çamurlu sahalarda yürüyüşlerde tozluktan daha etkili)
Safari ihtiyaç listesi – Aksesuarlar
[ ] Kağıt mendil
[ ] Tuvalet kağıdı
[ ] Dezenfektan olarak kullanılacak pürel ve kolonya
[ ] Sabun
[ ] Diş fırçası, diş macunu
[ ] Havlu veya peştemal
[ ] Güneş koruyucu, dudak koruyucu
[ ] Bel çantası
[ ] Sivrisinek kovucu sprey
[ ] Priz çeviriciler (Avrupa, Kuzey Amerika ve İngiltere prizlerini birbirine çeviren adaptörler)
[ ] Üçlü (veya beşli) priz (Gece elektrikler sıklıkla kesildiğinden gece 00:00’dan önce elektronik aletleri tek prizde şarj edebilmek çok önemli)
Safari ihtiyaç listesi – İlk yardım
[ ] Aspirin
[ ] Ercefurly ve reflor (bağırsak antiseptiği)
[ ] Ağrı kesici
[ ] Bandaj
[ ] Boğaz pastili
[ ] Göz damlası
[ ] Bepanthene merhem
[ ] Doğal homeopatik ürünler
Önemli not! Devamlı kullandığınız ilaçları ve ihtiyacınız olabileceğini düşündüğünüz ilaçları/homeopatik doğal ürünleri/ilk yardım çantanızı bagaja vermeyin, kabin çantanıza alın! Böylelikle bagajın kaybolması durumunda zor durumda kalmazsınız!
Bütün bunlara ilaveten, bavul hazırlama önerileri de size faydalı olacaktır.
Aşılar yapıldı ve bavulunuz hazırlandıysa safari için geri sayım başladı demektir. O zaman ne diyoruz hep birlikte?
Bekle beni Afrika! ❤
Siz de fikrinizi belirtin