Masai kabilesi günümüz koşullarında geleneksel yaşamlarını mümkün olduğunca sürdüren bir kabile. Kenya ve Kuzey Tanzanya’da yaşıyorlar. Eğer planlarınız arasında Kenya ve Tanzanya’ya gitmek varsa, Afrika’nın en bilinen kabilelerinden biri olan Masailer’in yaşadığı köylerden birisini mutlaka ziyaret etmeli ve Masai kabilesinin ilkel koşullarına tanıklık etmelisiniz.
Masai köylerine nasıl gidilir?
İçindekiler
Safariye katıldığınızda rehberler Masai köylerine gitmek isteyip istemediğinizi soruyor. Cevabınız evetse en yakındaki bir köye uğruyorsunuz.
Masai köylerine girerken 10 – 20 $ ödüyorsunuz. Bu para diğer Masai Köyleri’nden toplanan paralarla birleştirilip köylerin hepsini yöneten şefe teslim ediliyor. Şef bu parayı ihtiyaç sahipleri için kullanıyor. Masailerde bu konuda yalan yok. Rüşvet yok. Hırsızlık yok. Masailer tanıdığım en dürüst ve gururlu insanlar.
Köyde sizi şefin oğlu karşılıyor. Önce bir yerel dans gösterisi yapıyorlar. Sonra köyün içini gezmek üzere devam ediyorsunuz. Köye girişte para verdiğiniz için fotoğraf çekimine izin veriyorlar. Ekstra para istemiyorlar.
Masailer’in inanışına göre dünyanın başlangıcında yeryüzü ve gökyüzü birleşikmiş. Tanrı Enkai gökten bir halatla yeryüzüne sığırlar indirmiş. Aslında tüm sığırları Dorobo halkına verecekmiş ama büyük Masai atası Leeyo, Dorobo’ları kandırarak Masailer’in tüm sığırlara sahip olmasını sağlamış. Sonsuza dek avcı-toplayıcı ya da çiftçi olarak yaşamaya mahkum olan Dorobolar da halatı keserek yer ile göğün bölünmesine ve gökten sığır akışının durmasına neden olmuş.
Günümüzde sığırlar Masailer için gurur ve statü kaynağı. Masailerin ne kadar zengin olduğu kaç sığır sahibi olduğuyla anlaşılıyor. Birbirleriyle, Sığırlarına iyilikler dilerim, diye selamlaşıyorlar.
Masai Kabilesi nasıl yaşıyor?
Masailer tezekten yapılmış evlerde yaşıyor. Çatıları ise samandan.
Sanırım yuvayı dişi kuş yapar deyimi Masailer’den çıkmış. Çünkü burada evleri inşa etme görevi kadınların.
Masailer’in yörede hâkimiyet kurduğu 19. yüzyılda diğer kabileler ve köle ticareti yapan Araplar ve Avrupalı kâşifler, onların savaşçılığından korktukları için uzak durmayı tercih etmişler. Ancak yaşanan kuraklıklar, salgın hastalıklar ve topraklarının ellerinden alınıp millî park yapılması, onların yaşam alanlarını daraltmış. Yine de geleneksel yaşamlarını mümkün olduğunca sürdürüyorlar.
Kenya ve Kuzey Tanzanya’da yaşayan Masai kabilesini, Kenya‘da Masai Mara ve Amboseli‘de, Tanzanya‘daysa Tarangire‘de gördüm. Köyler her ne kadar artık turistik amaçlı kullanılıyor olsa da yine de yaşadıkları şartlar hâlâ ilkel, hâlâ zor koşullarda hayatlarını sürdürüyorlar.
Masailer nasıl besleniyor?
Masai kabilesi insanları süt, sığır kanı ve öğütülmüş mısır bulamacıyla besleniyor. Meyve ve sebze yemiyorlar. Çünkü bunların hayvanların yiyeceği olduğunu düşünüyorlar.
Masailer kulaklarını hurma ağacının sert dikeniyle delip deliği büyütmek için ahşap tıpalarla esnetiyorlar. Takılarında beyaz barışı, mavi gökyüzünü, kırmızıysa gücü simgeliyor. Masai erkekleri şuka denen bir giysi giyiyor.
Masai erkeklerinin maddi durumuna göre (yani sahip olduğu sığır sayısına göre) 7 taneye kadar karısı olabiliyor. Çocuklar 3 yaşına kadar annesiyle kalıyor. Sonra tüm çocukların birlikte kaldığı kulübede kalmaya devam ediyor.
Masailer’de tükürmenin yeri çok başka. Eğer tokalaşmadan önce avuçlarına tükürürlerse bu özel bir dostluğu ifade ediyor. Büyükler gelini kutsamak için üzerine tükürüyor. Bir köy büyüğü önemli bir konuda konuşma yaptıktan sonra etkileyici olması için tükürüyor. Yeni doğan bebeğin üzerine de tüküren Masai erkekleri bebeğin kötü ve çirkin olduğunu, tükürerek bebeği kötü ruhlardan uzak tuttuklarını söylüyor.
Afrika’ya yardım götürün!
Şimdi Masai Köyü’ne ufak da olsa benim nasıl bir katkı sağladığımdan bahsedeyim: Çocuklara dağıtmak üzere yanımda çocuk kıyafeti ve hediyeler getirdim. Kardeşim, arkadaşlarım Melis ve Ferda’nın çocuklarına küçülen, çok iyi durumdaki ve de yıkanmış pırıl pırıl kıyafetlerini, kendi aldığım kırtasiye malzemeleriyle birlikte bir bavula doldurdum. Geldiğim köyde bu bavulu şefe teslim ettim. Şef bunu okula götüreceğini, okulda diğer köylerden de gelen 1.000 kadar çocuk olduğunu söyledi. Keşke daha fazla taşıyabilseydim. Ancak bunun sadece bir başlangıç olmasını ve ileride bu insanlar için daha fazlasını yapabilmeyi umut ediyorum. Sizin de olur buralara yolunuz düşerse, bu tür yardımları elinizden geldiğince yapmaya çalışın. Emin olun, çocukların parlayan gözlerini gördüğünüzde buna fazlasıyla değecek. Sizin çocuklarınız belki son model bir akıllı telefon almadığınızda mutsuz oluyor ama burada çocukların hayatta kalabilmek için giyeceğe ve yiyeceğe ihtiyaçları var.
Hem belki Masailer’den bir hayat dersi alırız, belli mi olur?
Merhaba yazınız çok güzel olmuş elinize sağlık :) Tanzanya’da Masai Kabilesine nasıl girdiniz yani hangi şirket, firma, tur vs ile ulaştınız bilgi verebilir misiniz?
Merhaba, yazımı beğenmenize çok sevindim :-)
Yazılarımda genelde çalıştığım lokal acentelerin ismini hep veriyorum, memnun kalmadıklarım hariç. Burada da aynı durum oldu. Bir safari şirketiyle çalıştım ama kazıklamaya çalıştıkları için ciddi sıkıntı yaşadım. Bunları Kenya ile ilgili yazdığım genel yazımda detaylı olarak anlattım. O yazımı okumanızı öneririm. Orada şöyle bir ifade de kullandım: (Bu arada rehberlerim Ambrose ve Ben, Blue Mountain Trekking & Safaris şirketini tavsiye ettiler. Bir daha gelirsem bu sıkıntıları yaşamamak için onlarla çalışacağım.)
Umarım faydalı olur. Çok sevgiler ❤️