Doğu Afrika’nın en büyük ve en yüksek nüfuslu şehri olan Nairobi, hem Kenya’nın hem de aynı isimli eyaletin başkenti. Yerel dilde ismi “yeşil ve sulak yer” anlamına geliyor. Zaten isminin hakkını da yemyeşil dokusuyla veriyor. 1899 yılında kurulan kent, 1905 yılında başkent statüsünü Mombasa’dan devralmış.

Jomo Kenyatta Uluslararası Havalimanı’na adım attığınız anda kentle tanışıyor, anında bir miktar kaos hissediyorsunuz. Gerçi ben kendime yönelik bir saldırı asla hissetmedim. Ancak rehberim belli konularda beni sürekli uyardı:

  • Arabanın kapısını devamlı kilitli tut
  • Trafik durduğunda asla kimsenin fotoğrafını çekme
  • Fotoğraf makineni, cep telefonunu arabada göz önünde bulundurma. Camı kırıp alabilirler ve seni ben bile kurtaramam!

Sokaklarda hiç yalnız başıma salına salına yürümedim. Bana hep bu şehrin güvenli olmadığı söylendi. Yine de dediğim gibi kendime yönelik olumsuz bir hareket de görmedim.

Karmaşası içinde Nairobi

Nairobi’de gezilecek yerler listesi

Kenya‘nın başkenti Nairobi kentinde gezilecek yerler listesine bir göz atalım.

Nairobi Millî Parkı

Burası 1946 yılında Kenya’nın ilk parkı olarak kurulmuş. 117 km²’lik alanda yer alan parkta yaban hayatını izleyebiliyorsunuz.

Nairobi Millî Parkı

Nairobi Ulusal Müzesi

Müzede Kenya tarihi ve ülkede yaşayan 42 kabile hakkında bilgi sahibi olabilir, içleri doldurulmuş yaban hayatının hayvanlarını yakından görebilirsiniz.

Nairobi Demiryolu Müzesi

1971 yılında kurulan müzede Mombasa – Kampala arasındaki tren yolunun tarihçesi, inşaat sırasında çalışanları yiyen aslanlar ve salgın hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden işçilerle ilgili çok şey öğreniyorsunuz.

Karen Blixen Evi ve Müzesi

Filme uyarlanan (Meryl Streep ve Robert Redford’un başrolünde yer aldığı) efsane kitap Out of Africa (Benim Afrikam)’ın yazarı Blixen’in 1914-1931 yılları arasında yaşadığı ev, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Bana Afrika’yı sevdiren efsane film, bu evin yakınlarında çekilmiş. Ev Danimarka hükümeti tarafından 1964 yılında Kenya’ya bağışlanmış, 1986 yılında da ulusal müze olarak açılmış.

Sheldrick Fil Yetimhanesi

Burası 1977 yılında Tsavo Millî Parkı Müdürü David Sheldrick’in anısına eşi Daphne Sheldrick tarafından kurulmuş. Kaçak avcılık sonucu yetim kalan fillerin bakıldığı bu merkez, sadece saat 11:00-12:00 arasında açık. Programınızı yaparken bu saatleri göz önünde bulundurun.

Nairobi

Sheldrick Fil Yetimhanesi

Zürafa Merkezi

Burası 1979 yılında Betty ve Jock Leslie-Melville adında 2 Amerikalı tarafından soyları yok olma tehlikesi altında olan Rothschild cinsi zürafaları korumak amacıyla kurulmuş. Merkezde yetişen zürafalar belli bir yaşa geldiklerinde ülkedeki millî parklara sevk ediliyorlar.

Zürafa Merkezi’nde ben de bu sevimli hayvanları ellerimle besledim, çok da eğlendim. Gerçi elimdeki yemler bittikten sonra edepsiz elimi ısırdı ama olsundu.

Giraffe Center – Zürafa Merkezi

Nairobi’de nerede yemek yenir?

En önemli yerleri listeledim:

Tamambo Karen Blixen Restaurant

Yeşillikler içinde otururken bahçede dolaşan kuşları besleyebilir, bir yandan da zengin açık büfeden servis edilen salata ve deniz mahsullerinin tadına bakabilirsiniz.

Carnivore Restaurant

Devekuşu eti ya da timsah eti denemiş miydiniz? Eğer bu lezzetleri hazırsanız Carnivore tam size göre! Ben sadece hamburger yiyerek kalktım ama bbq (mangal) menüsünü denemek bence çok özel bir deneyim olacaktır.

Kenya

Carnivore Restaurant

Kenya’nın asıl güzellikleriyse Nairobi dışına çıkıp safari yaptığınızda başlıyor.

Keşfetmeniz dileğiyle…