Hindistan‘da çöl komşularının aksine bir vaha şehri Udaipur. Marwar bölgesinde 3 suni gölün (Pichola, Fateh Sagar ve Swaroop Sagar) etrafında 1559 yılında kurulan bu romantik kente Göller Şehri de deniyor. Udaipur aynı zamanda hiç saldırıya uğramamış bir şehir. Hem hazineleri korunduğu için, hem de madencilik geliştiğinden burası oldukça zengin.
Udaipur gezilecek yerler
Hindistan turu sırasında Ranakpur‘dan 2 saat süren yolculuktan sonra buraya vardık. Udaipur gezilecek yerler listesine bir bakalım:
Jagdish Temple
Şehir gezisinde ilk durağımız eski şehirdeki tapınak oldu. Burası 17. yüzyılda inşa edilen bir tapınak. Noel zamanı geldiğimiz için tapınaklar hep taze çiçeklerle süsleniyor. Yine de Ranakpur‘daki tapınaktan sonra burası bize çok etkileyici gelmedi.
Şehir Sarayı (City Palace)
Burası 224 metre uzunluğu ve 30 metre yüksekliği ile tüm Rajasthan eyaletinin en büyük sarayı. Kubbeleri, kuleleleri ve balkonlarıyla dantel dantel örülmüş bir yapı. Yapımı şehrin kurucusu Mihrace 2. Udai Sing zamanında başlamış. Başa gelen her mihrace de yapıya bir şeyler eklemiş.
Bir bölümünde eski dönemlere ait resimler sergileniyor. Pichola Gölü’ne uzanan muhteşem yapısı ile burası oldukça etkileyici. Gölün çevresinde bulunan diğer saraylar da harikulade mimari yapıları, su kanalları, bahçeleri, çeşme ve dekoratif havuzları ile büyüleyici bir portre çiziyor.
Bharatiya Lok Kala Mandal Müzesi
Bharatiya Lok Kala Mandal Müzesi‘nde birbirinden etkileyeci el sanatları sergileniyor.
Pichola Gölü’nde Tekne Turu
Yaklaşık 40 kişilik botlarla Pichola Gölü’nün ortasındaki çok şık bir adaya gidebilirsiniz.
4 kilometre uzunluğunda 3 kilometre genişliğinde sığ ve kuraklıkla mücadele eden bir göl olan Pichola kenti iki yakaya ayırıyor.
Tekne turu sırasında leş gibi suda yıkananları ve çamaşır yıkayanları izlemek ise hayret verici. Artık simsiyah hale gelen göl suyu Hintliler için temizlik timsali.
Jag Mandir (Lake Palace)
Pichola’nın ortasında bulunan ada ve Nehir Sarayı göz kamaştırıcı güzellikte. Saray 1754 yılında Mihrace 2. Jagat Sing’in eski yazlık sarayı olarak inşa edilmiş. Şimdi ise lüks bir otel olarak işletiliyor. Otel müşterisi olmayanlar rezervasyon yaptırarak öğle veya akşam yemeği için buraya gelip gezebiliyor. Saray James Bond’un Octopussy filmine de set olmuş.
Sahelion Ki Bari
Burası bir zamanlar mihracelerin geldiği bir bahçe. Havuzlardan akan sular ve nilüferler eşliğinde siz de kendinizi bir mihrace gibi hissederek keyifli bir gezi yapabilirsiniz.
Günümüzü eski şehirde yürüyüş yaparak noktaladık. Ayrıca Hindular’ın meditasyon sırasında kullandığı rudraksha mala satın almayı ihmal etmedik. Rudraksha ne mi? Rudraksha Hinduizm’de özellikle de Şivaizm’de dua boncuğu olarak kullanılan bir tohum. Kelime anlamı (Shiva) Şiva’nın gözyaşları demek. Tespihe benzer bu kolyeler rudraksha çakra mala veya meditasyon mala olarak adlandırılıyor. Rudraksha tohumları ve renkli cam boncuklardan oluşuyor. Renkli cam boncuklar sırasıyla dünya yıldızı, kök, sakral, solar plexus, kalp, boğaz, 3. göz ve tepe çakralarının renkleriyle diziliyor. Herbir boncuğun arası el yapımı düğümlü. Toplam 108 adet boncuk içeriyor. Rudraksha tohumlarının mistik enerjisiyle ve renklerin gücüyle vücudumuzdaki enerji noktaları olan çakralarımız dengeleniyor.
İnanışa göre Tanrı Şiva’nın tüm varlıkların yararı için yaptığı 1.000 yıllık meditasyonun ardından gözlerinden süzülen gözyaşı damlalarının toprağa düştüğü yerde mistik bir ağaç yetişmiş. Bu ağaç ve tohumları Tanrı Şiva’nın bir diğer adı olan Rudra ile gözlerini tanımlamak için Aksha kelimelerinin biraraya gelmesiyle Rudraksha adını almış.
Bu ağaç çoğunlukla Endonezya, Nepal ve Hindistan’ da yetişiyor. Dünya enerjisine ve güçlü spiritüel bağlara sahip olan tohumları meditasyon, içsel aydınlanma, spiritüel gelişim, zihinsel ve bedensel huzurun yanı sıra bedensel şifa için de çok eski zamanlardan beri kullanılıyor.
Bu mala ile meditasyon yaparken om namah shiva mantrasını söylememizi tavsiye ettiler. Biz de ülkemize döndüğümüzde bu mantrayı söyleyerek meditasyon yapmaya niyet ettik.
Udaipur sonrasındaki durağımız Pushkar olacak.
Yorum
1 YorumVikram Chouhan
Eki 4, 2014great article about udaipur.. i love this article
for more information regarding Udaipur you can visit Heritage Royal Rajasthan Udaipur India