Adriyatik Denizi’nin kıyısındaki büyüleyici Venedik 118 adacıktan oluşuyor. Bu adacıkları birbirine bağlayan 170 kanal ve 400 köprü bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası listesindeki Venedik ne yazık ki sular altında kalma ve bu sebeple eşsiz sanat eserlerini kaybetme riski altında.

Venedik
Venedik hakkında bilgiler
Orta Çağ ve Rönesans dönemlerinde büyük bir deniz gücü ve ticaret merkezi olan Venedik Cumhuriyeti güçlü donanması ile diğer ülkelerin korkulu rüyası olmuş. Denizcilik ve ticarette gelişen Venedik Cumhuriyeti kültür ve sanatta zenginleşmiş. Rönesans döneminde ülkede önemli sanat akımları ortaya çıkmış, senfoni ve opera müziği gelişmiş. Antonio Vivaldi burada doğan sanatçılardan birisi.

Venedik
Şehir her yıl şubat ayında 11 gün süren karnavalı ile ünlü. Venedik Karnavalı‘nın tam olarak ne zaman başladığı bilinmiyor ama ilk karnavalın 1162 yılında halk tarafından Aquileia Patrikliği’ne karşı kazanılan bir zaferi kutlamak için düzenlendiğine inanılıyor. Daha sonra kutlamalar geleneksel hale gelmiş ve sınıf farklılıklarının belli olmaması için maskeler takılmaya başlamış. 1797 yılında Napolyon kentin kontrolünü eline aldığında kostüm giymeyi ve eğlenceleri yasaklamış. Karnaval bu nedenle yaklaşık 200 yıllık bir süre boyunca gerçekleştirilememiş. 1979 yılında ise turizmi canlandıracağı düşünülerek tekrar kutlanmaya başlamış. O zamandan beri de karnaval süresince giyilen rengârenk kıyafetler ve takılan birbirinden ilginç maskeler şehri oldukça hareketli bir eğlence merkezi haline getiriyor.

Venedik karnavalı
Venedik gezilecek yerler
Buraya hem İtalya turu hem de gençlerle yaptığım otobüsle Avrupa turu sırasında geldim. Gençlerle geldiğim 11.000 km’lik Avrupa turunda sondan 2. günde buradaydım. Otobüste bütün gece yarı uyur, yarı uyanık vaziyette geçmişti. Son günler diye biraz hüzünlüydüm ve uykusuzluktan da şikâyetçi değildim ama tam anlamıyla dinlenememek de pek bana göre değildi. Şimdi ise Venedik zamanıydı…
Piaza San Marco La Piaza (San Marco Meydanı)
Dünyanın en güzel meydanlarından biri olarak kabul edilen San Marco Meydanı kentin de en ünlü meydanı. Napolyon Bonaparte bu meydanı Avrupa’nın misafir odası olarak nitelendirmiş. San Marco Bazilikası, Aziz Mark’ın Çan Kulesi, Torre dell’Orologio (Saat Kulesi), Palazzo Ducale (Dükler Sarayı) bu meydanda yükseliyor.

Piaza San Marco La Piaza (San Marco Meydanı)
San Marco Bazilikası
Şehrin en ünlü kilisesi olan San Marco Bazilikası San Marco Meydanı’nda bulunuyor. 4 İncil yazarlarından biri olan Aziz Marco’nun kemikleri San Marco Bazilikası’nda muhafaza ediliyor. Altınların Kilisesi olarak da bilinen, 5 kubbesi olan bazilikanın içinde altın heykeller ve cam işlemeler, kubbesi üzerinde ise altın yaldızlı Bizans mozaikleri var. Bazilikanın önünde Mahşerin Dört Atlısı’nın bir replikası sergileniyor.

San Marco Bazilikası
Campanile di San Marco (St Mark’s Campanile)
Aziz Mark’ın Çan Kulesi’nin orijinali olan Campanile di San Marco (St Mark’s Campanile) 888-912 yıllarında yapılmış, 1902’de yıkılmış, 1912’de aslına uygun şekilde yeniden yapılmış. 100 metre yüksekliğindeki kuleye çıkmak için uzun bir sıra bekliyorsunuz, ama sonunda göreceğiniz şehir manzarası için buna değer.

Campanile di San Marco (St Mark’s Campanile)
Palazzo Ducale (Dükler Sarayı)
Palazzo Ducale (Dükler Sarayı) 9. yüzyılda şato olarak inşa edilmiş. Dönemin ihtişamının kanıtı olan saray günümüzde kentin siyasi ve adli merkezi olarak kullanılıyor.

Palazzo Ducale (Dükler Sarayı)
Hüzün Köprüsü (İç Çekiş Köprüsü)
1603 yılı yapımı olan Hüzün Köprüsü Dükler Sarayı ve hapishaneyi birbirine bağlıyor. Saraydaki mahkemede yargılanıp idama mahkum edilenler bu köprüden son kez dünyaya bakarak geçmişler.

Hüzün Köprüsü (İç Çekiş Köprüsü)
Torre dell’Orologio (Saat Kulesi)
San Marco Meydanı’ndaki önemli yapılardan birisi olan Torre dell’Orologio (Saat Kulesi) 1496-1506 yılları arasında yapılmış. Kulenin tepesinde çanı döven 2 adam zamanın durmadan aktığını temsil ediyor.

Torre dell’Orologio (Saat Kulesi)
Canal Grande (Büyük Kanal)
3.800 m uzunluğunda, 5 m derinliğinde olan Canal Grande şehirdeki kanalların en büyüğü.

Canal Grande (Büyük Kanal)
Ponte di Rialto (Rialto Köprüsü)
Büyük Kanal üzerindeki Rialto Köprüsü 1588-1591 yıllarında günümüzdeki halini almış. Üzerinde şık dükkânların bulunduğu köprü Büyük Kanal’ı fotoğraflamak ve gondolları seyretmek isteyen turistlerin akınına uğruyor.

Ponte di Rialto (Rialto Köprüsü)
Venedik’te yapmadan dönme!
Peki Venedik’te yapmadan dönmemek gereken neler var?

Gondol turu
- Gondol turu yap
Venedik deyince ilk akla gelen kuşkusuz ki gondol turu yapmak. Kanallarda gezerken kendinizden geçeceksiniz.

Gondol turu
- Dapdaracık ara sokaklarda kaybol
Şehrin tadına ancak ara sokaklarda gezilince varılır. Aman bir harita edinmeden bunu yapmayın, çünkü labirent gibi sokaklarda kaybolmanız an meselesi.
- Şubat ayında düzenlenen karnavala katıl
Maskelerle gezen insanları görmek ve eğlencenin bir parçası olmak için bu karnavala katılmanız gerek.

Venedik karnavalı
- Sokak satıcılarından resim ve karnaval maskesi al
Buraya kadar gelmişken karnaval zamanı olmasa bile havasına girmek lazım.
- Burano ve Murano adalarına git
Rengârenk evleri görmek için Burano Adası’na, cam yapımı sanatını izlemek için Murano Adası’na gitmek gerek. 16. yüzyıldan itibaren dantel ticaretinin merkezlerinden biri olan Burano Adası rengârenk evleri ile masal gibi bir yer. Murano Adası ise Avrupa’nın en büyük ve en ünlü cam üretim merkezi.

Burano Adası
- Bir zamanlar Casanova’nın geldiği kafelerde espresso iç
Efsanevi Florian ve Quadri kafeleri sizi bekliyor. Siz daha ne bekliyorsunuz?

Caffè Florian Kaynak:Wikipedia (By S.A.C.R.A. srl – S.A.C.R.A. srl, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41897259)
İtalya deyince ilk akla gelen Roma – Floransa – Venedik triosunu yapmaktır. Bunların hiç birine doymak mümkün olmasa da Venedik gondoluyla bir başkadır. Zaten gondol bence Venedik’e çok yakışıyor. Sizce de öyle değil mi?
Web siteleri arasında farklı kategoriler nezdinde düzenlenen web ödülleri etkinliğine siz de katılabilirsiniz. Bu sayede toplist üzerinde web sitenizle ilgili organik tanıtımlar yoluyla web sayfanıza ziyaretçi sağlarsınız ayrıca promosyon değerlendirmeleriyle ve çeşitli sosyal etkinliklerle marka değerinizi oluşturarak blogların etkinliğini kazandığı mecralarda yerinizi sağlamlaştırırsınız. Şimdi blogunuzla başvurmak isterseniz detayları inceleyebileceğiniz linke göz atabilirsiniz.
Çok teşekkürler. Değerlendireceğim.