Hindistan’ın Pushkar şehri çoğunlukla Brahminler’in yani Brahma rahiplerinin yaşadığı kutsal bir yerleşim. Ajmer Bölgesi’ne bağlı olan bu küçücük festival şehrinde 1.001 tane tapınak olduğu söyleniyor. Pushkar, Hindular tarafından önemli bir yere sahip olan kutsal bir göle de ev sahipliği yapıyor. Burada dinlerine bağlı Hindular’ınn göl etrafında yaptıkları dua ritüellerini, izlerinin bulunduğuna inandıkları Lord Brahma’ya adadıkları yakarışlarını görüyorsunuz. Eğer Pushkar Deve Festivali (Kartik Mela – Pushkar ka Mela) döneminde buraya gelirseniz, muazzam bir kutlamaya tanıklık ediyorsunuz.

Pushkar

İyisiyle kötüsüyle Hindistan turu sona erdi. Hindistan gezimizdeki en kötü günümüzse Pushkar’da geçirdiğimiz son günümüz oldu. Hepimiz artık hem sürekli yolculuk yapmaktan hem de etrafın pisliğinden ve kokusundan bıkkın vaziyetteydik. Egomun bu kadar terbiyesi yeter diyerek artık evime dönmek istiyordum.

Udaipur – Pushkar arasında mola verdiğimiz restoran onca turisti ağırlamasına rağmen korkunç pisti. Yemekler de çok kötüydü. Aç kalmıştık. Yolda arabamıza öküz tosladı. Neyse ki hasar yoktu, ne bizde ne de arabada.

Pushkar

Burada kuş uçmaz kervan geçmez bir yerdeki otelimize vardığımızda hepimizin pili bitikti. Bu otel de şu ana kadar kaldığımız en pis oteldi, zaten bizden başka kalan kimse yoktu. Yola çıkmadan önce duş alma planlarımız da suya düştü. Çünkü sıcak su yoktu, battaniyeler de kokuyordu.

Aslında Pushkar’da güzel konaklama mekânları da var. Burada harika bir otelde konaklamak istiyorsanız, Jagat Palace ilk tercihiniz olmalı. 700 yaşındaki saray-otel, Khanpur prensliği ailesinin özel mülkiyeti. Tabloları, freskoları, mobilyaları ve mimarisiyle göz kamaştırıyor.

Jagat Palace

Jagat Palace

Pushkar’da gezilecek yerler listesi

Pushkar’da değişik bir deneyim yaşamak isterseniz, Pushkar Deve Festivali (Kartik Mela – Pushkar ka Mela) döneminde buraya gelebilirsiniz. Festival tarihi her yıl Hindu ayı Kartik’in başlangıcına denk geliyor. Bu da kasım ayı içinde bir zaman dilimi oluyor.

Pushkar ve Hindular

Pushkar gezilecek yerler listesi için buyrun:

Ghat

Kentin en bilinen yeri gölü ve çevresindeki Ghat’ları. Ghat, basamak demek. Ganj Nehri sürekli yükselip alçaldığından nehre girişi sağlamak üzere bu basamaklar yapılmış. Çoğunluğu banyo ve ibadet için kullanılan Ghat’lardan bazıları ölülerin yakılması için kullanılıyor. Burada gölün etrafında 52 tane Ghat var. En önemli Ghat’larsa Gau ve Rajbohra. Ghat’ların olduğu yere ayakkabıyla girilmesi yasak. Ayakkabılarınızı girişte bulunan güvenliğe teslim edilmek zorundasınız.

Efsaneye göre Tanrı Brahma elinde tuttuğu mavi lotus çiçeğini yere düşürmüş. Düşürdüğü yerde göl oluşmuş. Bundan dolayı da gölün etrafındaki tüm yapılar mavi renkte.

Pushkar’da Ghat’lar

Pushkar Gölü

Göl kenarına gidip rahiplerlerle birlikte adaklarınızı adayabilirsiniz. Biz de adak adamak üzere göl kenarına gittik. Bize rahiplerle yaptığımız adaklar için eğer istersek bağış yapabileceğimiz söylenmişti. Oysa ki rahipler adak sonunda en az 7 kişi için 1.000’er rupee ($ 20 X 7 yani toplamda her birimizin $ 140) vermemiz gerektiğini söylediler. Tur rehberine bize bu bilgiyi vermeden buraya getirdiği ve bizi zor durumda bıraktığı için çok kızdık. Sonuçta bağış yapmak isteyerek ve niyet ederek olmalı, zorlamayla değil. Neticede rahiplere paramızı yedirmeden olay yerinden kaçtık.

Pushkar

Brahma Tapınağı (Rangjika Temple)

Rangjika Brahma Tapınağı dünyadaki tek Brahmin tapınağı. İbadet zamanlarında girişe izin verilmiyor. Daha tapınağa girmeden sokakta ayakkabılar çıkartılıyor. Yanınızda çantanız varsa, kilitli dolaplara ücret karşılığında çantalarınızı bırakabiliyorsunuz.

Brahma Tapınağı (Rangjika Temple)

Savitri Mata Tapınağı

Savitri Mata Tapınağı kasabanın tepesinde yer alıyor.

Pushkar gezisinin ardından yarın Delhi‘ye 7 saat yolumuz var. Sonra yaşasın medeniyet…