Hindistan’ın Thar Çölü’nün kıyısında yer alan Rajasthan (Racastan) eyaleti, ülkenin en ilgi çekici yerlerinden biri kabul ediliyor. Kelime anlamı “Rajalar (yani Krallar) Ülkesi” olan Rajasthan eyaleti, süslü kraliyet sarayları ve kalelerinden çöl kumullarına kadar olağanüstü yerlere ev sahipliği yapıyor. Burada renklerden gözünüzü alamıyorsunuz; sari (pırıl pırıl renklerdeki yerel kıyafetler) içindeki kadınlar, muhteşem takılar, kum taşından yapılma 500 senelik oya gibi işlenmiş yapılar, saraylar gözünüzü fazlasıyla doyuruyor. Burası UNESCO zengini bir eyalet: Rajasthan eyaletindeki Tepe Kaleleri (Chittorgarh, Kumbhalgarh, Sawai Madhopur, Jhalawar, Jaipur, Jaisalmer), UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Jaipur Şehri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Jaipur’daki Jantar Mantar, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Keoladeo Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.
Federal bir yapıya sahip olan Hindistan, 29 eyalet ve 7 birlik toprağından oluşuyor. Eyaletler kendi hükümet ve parlamentolarına sahip. Yönetim merkezi hükümet ve eyalet hükümeti arasında bölünmüş durumda. Ben de bu yazımda Hindistan’ın eyaletlerinden biri olan Rajasthan (Racastan) eyaletinden bahsedeceğim.
Burada hemen bir parantez açıp tarihin tozlu sayfalarında yer alan Rajput savaşçılarından bahsetmeliyim. Rajput savaşçıları koşullar ne olursa olsun savaşı daima sürdürmeleriyle biliniyor. Eğer savaşı kaybedeceklerini anlarlarsa da komutanları jauhar denilen kitle intiharı uygulamasını emredermiş. Bu uygulamayı her türlü dini ritüelle yaparlarmış; kadınlar ve çocuklar yakılan büyük ateşin içine atlarmış, erkekler de safran rengi giysiler giyerek düşmanın üzerine ölümleri pahasına saldırırmış. Chittorgarh Kalesi tarihte 3 kez şiddetli saldırıya maruz kaldığında Rajput savaşçıları jauhar uygulamasını yapmış.
Babür İmparatoru Ekber Şah (Ebü’l-Feth Celâlüddîn Muhammed Ekber Şâh), Rajputlar’la anlaşma yapıp onları ordusunda kullanmış. Babürler’in en parlak dönemi de Ekber Şah döneminde yaşanmış.
İngiliz sömürge döneminde bölge, bağımsız prensliklerin oluşturduğu “Rajputların Ülkesi” anlamına gelen Rājputana adlı bir eyalet hâline gelmiş. Hindistan 15 Ağustos 1947 tarihinde İngiltere’den bağımsızlığını kazandıktan sonra Rājputana genişletilmiş ve Rajasthan eyaleti kurulmuş.
Rajasthan eyaletinde kahraman Rajput savaşçılarını hatırlatacak görkemli kaleleri görüyorsunuz.
Rajasthan’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Hindistan‘ın Rajasthan eyaletinde gezilecek yerler listesi içinde süslü kraliyet sarayları, kaleler, çöller var.
Şimdi gelin, Rajasthan gezilecek yerler listesine bir göz atalım.
Jaipur
Rajasthan eyaletinin merkezi olan ve “Zafer Kenti” anlamına gelen Jaipur (Caypur), pembe renkli taşlardan yapılmış olması nedeniyle Pink City yani Pembe Şehir olarak biliniyor. Jaipur, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor, zanaat & halk sanatları dalında da UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil. Şehirdeki Jantar Mantar Gözlem Evi 1728 yılına tarihleniyor. Bu rasathane Jai Singh’in yaptırdığı 5 gözlem evinden en büyüğü ve en iyi korunmuş olanı. Jantar Mantar, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Udaipur
Udaipur, çöl komşularının aksine tam bir vaha şehri. 3 suni gölün (Pichola, Fateh Sagar, Swaroop Sagar) çevresinde yer alan ve Aravallis’in yemyeşil tepeleriyle çevrili olan Udaipur, “Göller Şehri” olarak anılıyor. Udaipur tarih boyunca hiç saldırıya uğramamış olmasıyla da tanınıyor. Hem hazineleri korunduğu için hem de madencilik geliştiğinden burası günümüzde de oldukça zengin bir şehir.
Jodhpur
“Çöller Diyarı” olarak bilinen Marwar’ın eski başkenti Jodhpur‘a Blue City yani Mavi Şehir deniyor çünkü burada evlerin çatıları hem sıcağa hem de sineklere karşı koruma amacıyla maviye boyanmış. Şehir Mehrangarh Kalesi’yle göz kamaştırıyor. Jodhpur günümüzde her yıl ekim ayında müzik ve dansla Rajasthan kahramanlarının anıldığı Marwar Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Şehrin ana gelir kaynaklarıysa ahşap işleme ve pamuk endüstrisi.
Ranakpur
Ranakpur, Rajasthan eyaletinin Pali bölgesindeki Sadri kasabası yakınlarında bulunuyor. Burası Jain topluluğunun Rana Kumbha hükümdarlığı sırasında 15. yüzyılda yaratılan 5 kutsal mekânından biri olan bir Jain tapınağıyla biliniyor. Bu eşsiz tapınak kendine özgü mimarisi ile ülkenin kültürel mirasına mükemmel bir değer katıyor.
Ranthambore Millî Parkı
Ranthambore Millî Parkı, güneydoğu Rajasthan’ın Sawai Madhopur bölgesinde yer alıyor. Bir zamanlar Jaipur mihracelerinin avlanma alanı olan yer, günümüzde yaban hayatı sevenleri kendine çekiyor. Hindistan’ın en büyük kaplan yaşam alanlarından biri olan Ranthambore Kaplan Koruma Alanı’nda Bengal kaplanlarını görebiliyorsunuz.
Jaisalmer
Jaisalmer, kehribar renkli kumtaşından yapılmış konakların, görkemli Jain Tapınakları’nın, saray ve kalelerin şehri. Eski İpek Yolu üzerinde yer alan kent, ulaşımı zor ancak ulaşanları derinden etkileyen bir konumda yer alıyor. Jaisalmer’de Thar Çölü’ne gidip develerle gezinti yapabiliyorsunuz.
Ajmer
Ajmer şehri, Rajasthan eyaletinin en büyük ve en eski şehirlerden biri ve aynı adı taşıyan Ajmer Bölgesi’nin merkezi. Hint Müslümanları, Hac’ca gitmeden önce mutlaka şehirdeki Dergâh-ı Şerif Türbesi’ni ziyaret ediyor.
Pushkar
Rajasthan eyaletinin Pushkar şehri çoğunlukla Brahminler’in yani Brahma rahiplerinin yaşadığı kutsal bir yerleşim. Ajmer Bölgesi’ne bağlı olan bu küçücük festival şehrinde 1.001 tane tapınak olduğu söyleniyor. Pushkar, Hindular tarafından önemli bir yere sahip olan kutsal bir göle de ev sahipliği yapıyor. Burada dinlerine bağlı Hindular’ın göl etrafında yaptıkları dua ritüellerini, izlerinin bulunduğuna inandıkları Lord Brahma’ya adadıkları yakarışlarını görüyorsunuz. Eğer Pushkar Deve Festivali (Kartik Mela – Pushkar ka Mela) döneminde buraya gelirseniz muazzam bir kutlamaya tanıklık ediyorsunuz.
Keoladeo Millî Parkı
Keoladeo Millî Parkı (Bharatpur Kuş Koruma Alanı), Bharatpur’da binlerce kuşa ev sahipliği yapan önemli bir kuş gözleme alanı. Eskiden mihracelerin ördek avlama rezervi olan Keoladeo Millî Parkı; Afganistan, Türkmenistan, Çin ve Sibirya’dan göç eden çok sayıda su kuşunun kış mevsimini geçirdiği yer. Parkta nadir görülen Sibirya turnası da dâhil olmak üzere yaklaşık 364 kuş türü kaydedildi. Keoladeo Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.
Chittorgarh (Chittor)
Chittorgarh (Chittor) adını en heybetli yapısı olan ve 7. yüzyıla tarihlenen kalesinden alıyor. İçinde birçok tapınak ve anıt bulunan kale, 180 metre yüksekliğindeki geniş bir tepede yer alıyor. Kale, Rajput mimarisiyle dikkat çekiyor.
Bundi
Bundi; saraylar ve kalelerle çevrili çehresiyle âdeta bir peri masalı havası yaşatan bir yer. Aravalli Tepeleri’nin içinde küçük bir vaha gibi dar bir vadide yer alıyor. Tıpkı Jodhpur ve Rajput gibi Bundi’nin mimarisi de detaylı oymalarla süslü, sıcak yaz aylarında evleri serin tutmak için tasarlanan mavi bir renk tonuna sahip. Bu nedenle Bundi, “Doğu Racastan’ın Mavi Şehri” olarak da biliniyor.
Bundi adını fazla duyurmasa da muhteşem bir şehir. Bakımsızlığının yanında öyle güzel eserlere ev sahipliği yapıyor ki kesinlikle gezginlerin gezi rotasında olmayı hak ediyor. Taragarh Kalesi’yle, Hindistan’ın en büyük sarayları arasında sayılan Garh Sarayı’yla, çok sayıda sarnıçlarıyla herkesi kendine hayran bırakıyor.
Rajasthan eyaleti Hindistan turu yaparken en sevdiğim yerlerden biri oldu. Sizin de seveceğinize eminim.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Çok güzel bir geziydi, özellikle yemekleri ve sarımsaklı ekmeklerin tadını unutamıyorum
Rajasthan bölgesi gerçekten çok güzel. Dediğin gibi, yemekler de harika.
Gerçekten harika ve faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler!
Yazımı beğenmenize sevindim. Faydalı oluyorsa ne mutlu bana.