Meksika ya da resmî adıyla Meksika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika’nın güney yarısında yer alan bir federal cumhuriyet. “Salsa gibi baharatlı, tekila gibi sarhoş edici, Frida Kahlo gibi sürreal ülke” deyiminin kullanıldığı Meksika, bu deyimden de anlaşılacağı gibi dünyanın en renkli ve hareketli ülkeleri arasında yer alıyor. Maya ve Aztek medeniyetlerinin beşiği olması da burayı oldukça özel bir ülke hâline getiriyor. Tabii bir de dünyanın yeni 7 harikasından biri seçilen Chichén Itzá harabeleri, adını dünya çapında duyurmasını sağlıyor.
Meksika olağanüstü plajları, rengârenk şehirleri, köklü tarihi, kendine has acılı ve renkli Meksika mutfağı ve eğlenceli insanlarıyla öne çıkan bir ülke. Ancak Meksika’yı anlamak için önce Aztek ve Maya kültürlerini anlamak gerekiyor.
Maya uygarlığının M.Ö 2600 yıllarında başladığı, sistemli yerleşim birimlerinin de M.Ö 1800 yıllarında kurulduğu sanılıyor. Maya medeniyeti M.S 600’lü yıllarda doruğa ulaşmış. Mayalar; Meksika’nın güneydoğu bölgesindeki Yucatan Yarımadası, Belize, Honduras, El Salvador ve Guatemala‘ya kadar uzanan Mezoamerika bölgesinde hüküm sürmüş. Anıtlarını ay, güneş ve Venüs’ün hareketlerini gözlemleyerek ve matematik bilgilerini kullanarak inşa etmişler. Tapınakları, tanrılara ait yüzlerin heykelleşmiş simgeleri olmuş. Çiftçilik konusunda iyiymişler. Başarılı bir ticaret ağı oluşturmuşlar. Bu güçlü medeniyet M.S 900 yılında bilinmeyen bir nedenle çökmüş.
Aztekler 14-16. yüzyıllar arasında Meksika’nın kuzeyini kontrol eden bir medeniyet. Savaşçı bir toplum olarak tanınıyor ve tanrılarına sundukları kurbanlarla hatırlanıyorlar.
Meksika’nın 9 şehri UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına (Mexico City – Tasarım, Puebla – Tasarım, Querétaro – Tasarım, San Cristóbal de las Casas – Zanaat & Halk Sanatları, Mexicali – Müzik, Morelia – Müzik, Ensenada – Gastronomi, Mérida – Gastronomi, Guadalajara – Medya Sanatları) dâhil.
Meksika’ya nasıl gidilir?
İçindekiler
- 1 Meksika’ya nasıl gidilir?
- 2 Meksika’ya vize almak gerekiyor mu?
- 3 Meksika’da gezilecek yerler listesi
- 3.1 Palenque
- 3.2 Mexico City
- 3.3 Puebla
- 3.4 Morelia
- 3.5 El Tajín
- 3.6 Zacatecas
- 3.7 Querétaro
- 3.8 Tlacotalpan
- 3.9 Paquimé
- 3.10 Campeche
- 3.11 Xochicalco
- 3.12 Meksika’nın Son Tren Yolculuğu
- 3.13 Teotihuacán Piramitleri
- 3.14 Cholula Piramidi
- 3.15 Oaxaca
- 3.16 Mérida
- 3.17 San Cristóbal
- 3.18 Chichén Itzá
- 3.19 Huasteca Potosina, San Luis Potosí
- 3.20 Querétaro de Arteaga
- 3.21 Volcán Paricutín
- 3.22 Pico de Orizaba
- 3.23 Costa Maya
- 3.24 Gregarious Guadalajara
- 3.25 Cabo
- 3.26 Espíritu Santo
- 3.27 Socorro Adaları
- 3.28 Pasifik Kıyısı Şeridi
- 3.29 Puerto Vallarta
- 3.30 Guadalupe Adası
- 3.31 Sonora Çölü
- 3.32 Cozumel
- 3.33 Tulum
- 3.34 Guanajuato
- 3.35 San Miguel de Allende
- 3.36 Meksika Mutfağı
Meksika’da Mexico City ve Cancun’a direkt uçuşlar bulunuyor. Onun dışında bu şehirlere ve ülkenin diğer şehirlerine aktarmalı uçuşlarla gidilebiliyor. Uçuş süresi direkt uçuşlar için 15 saat sürüyor. Aktarmalı uçuşların süresi bekleme süresine göre değişiyor.
Meksika’ya vize almak gerekiyor mu?
Hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport sahibi T.C. vatandaşları Meksika vizeye tabi. Diplomatik pasaport sahibi T.C. vatandaşları ise vizeden muaf. Turizm, iş, eğitim, gazetecilik veya transit geçiş gibi nedenlerle Meksika’ya seyahat edecek olan umuma mahsus pasaport hamili vatandaşları (bordo pasaport) havayoluyla seyahat etmek kaydıyla 30 gün süreyle geçerli tek girişli e-vizelerini http://inm.gob.mx/index.php/page/Inicio_Autorizacion_Electronica/tr.html internet sitesinden ücretsiz olarak alabiliyor. Bu vizenin çıktısını alıp ülkeye girişte ibraz etmek gerekiyor. Resmi pasaport hamili (hususi ve hizmet) T.C. vatandaşlarının ülkemizdeki Meksika Diplomatik Temsilcilikleri’nden pasaporta tatbik edilen vize almaları gerekiyor.
Meksika’da gezilecek yerler listesi
Eğer hakkını vererek bir Meksika turu yapmak istiyorsanız, en az 1 ay zaman ayırmalısınız. Çünkü bu ülke bir doğa, kültür ve piramit cenneti. Görülecek yerleri de oldukça fazla. Hatta burası geze geze bitiremeyeceğiniz bir ülke.
Zaten renkli bir ülkeye gideceksiniz ama seyahatinizi rengârenk bir festivale denk getirmek isterseniz, Ölüler Günü Festivali (Día de los Muertos), ölüm ve hayatın birlikte anıldığı, ölenin ardından yas tutmak yerine kutlama yapıldığı bir festival. Ayrıca dünyanın en renkli festivallerinden biri olarak kabul ediliyor. İnanışa göre eğer ölen kişi unutulursa gerçek ölüm oluyor. Bu festival de ölen kişilerin unutulmaması yani gerçekten ölmemeleri için yapılıyor. Ölüler Günü Festivali geçit töreni 2 Kasım’da gerçekleşiyor. Pek çok şehirde kutlama yapılıyor olmasına rağmen en renkli kutlamalar Pátzcuaro (Michoacán eyaletindeki Pátzcuaro’da halk kanolara binerek Pátzcuaro Gölü’nden Janitzio adlı küçük bir adaya kürek çekip oradaki bir mezarlıkta bütün gece nöbet tutuyor), Mixquic (Mexico City’nin banliyösü olan Mixquic’da tarihi Augustinian manastırında çanlar çalarken halk mum ve çiçekler taşıyarak sevdiklerinin mezarlarını süslüyor), Tuxtepec (Oaxaca eyaletinin kuzeydoğu kesimindeki küçük yerleşim yeri Tuxtepec, talaşla yapılan geleneksel halılarıyla tanınıyor. Halk festival için şehrin sokaklarını halı desenleri şeklinde düzenliyor), Aguascalientes (Festival kutlamalarını 1 haftaya uzatıyor ve kafatasları geçit töreniyle biten Kafatası Festivali kutluyor) şehirlerinde yapılıyor.
Palenque
Zümrüt yeşili ormanların tepelerinden yükselen piramitlerin arasındaki Palenque (Palenke)’de antik Maya dünyasına dalabilirsiniz. Burada gizemli Kızıl Kraliçe ve lahitinin mezarını araştırabilir, belki de Amerika’daki en ünlü mezar anıtı olan Yazıtlar Tapınağı’ndaki Palenque’in en güçlü hükümdarı Pakal’a saygı gösterebilirsiniz. İspanyol Öncesi Şehir ve Palenque Millî Parkı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Mexico City
Kültür başkenti Mexico City’nin her yerinde sanat, müzik, dans ve tiyatro yer alıyor. Ülkenin en iyi duvar fotoğrafçılarının çoğunun en önemli eserleri burada sergileniyor. Diego Rivera’nın Palacio Nacional’deki sinema duvar resimleri ve José Clemente Orozco’nin Palacio de Bellas Artes’teki sosyal gerçekçilik çalışmaları bunlara örnek verilebilir. Ayrıca Xochimilco’nun antik kanalları boyunca bir gondol gezisi de Mexico City’yi eşsiz kılıyor. Tarihi Mexico City ve Xochimilco, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) Merkez Üniversitesi Şehir Kampüsü, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Luis Barragán Evi ve Stüdyosu, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Mexico City ayrıca tasarım alanında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil.
Camino Real de Tierra Adentro (Gümüş Rota – Kraliyet İç Yolu); 2.600 km uzunluğunda, Mexico City’den ABD’nin Teksas ve New Mexico eyaletlerine uzanan bir yol. 16.-19. yüzyıl arasında ticaret yolu olarak kullanılmış. Camino Real de Tierra Adentro, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Mexico City’nin 100 km kuzeybatısındaki Monarch Butterfly Biyosfer Rezervi, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.
Puebla
Mexico City’nin yaklaşık 100 km doğusunda, Popocatepetl Yanardağı’nın eteklerinde yer alan Puebla; 1531 yılında kurulmuş. Puebla tasarım dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil. Puebla Tarihi Şehir Merkezi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Morelos ve Puebla’da bulunan Popocatepetl Yamaçlarındaki 16. Yüzyıl Manastırları, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Puebla ve Oaxaca’daki Tehuacán-Cuicatlán Vadisi: Orta Amerika’nın orijinal yaşam alanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Orta Meksika Platosu’nda, Mexico ve Hidalgo eyaletleri arasında bulunan Padre Tembleque Su Kemeri Hidrolik Sistemi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Morelia
Meksika eyaletinde, Mexico City’nin yaklaşık 300 km uzağında bulunan Morelia (eski ismiyle Valladolid), 16. yüzyılda inşa edilmiş. İspanyol Rönesansı fikirlerini Orta Amerika deneyimiyle birleştiren olağanüstü bir şehir planlaması örneği sergiliyor. Morelia müzik dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil. Morelia Tarihi Şehir Merkezi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
El Tajín
El Tajín, 9.-13. yüzyıllar arasında en güçlü dönemini yaşamış. Teotihuacan İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra kuzeydoğu Mesoamerica’nın en önemli merkezi hâline gelmiş. İspanyol Öncesi El Tajín Şehri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Zacatecas
Zengin bir gümüş madeninin keşfedilmesinin ardından 1546 yılında kurulan Zacatecas, 16.-17. yüzyıllarda refahının doruğuna ulaşmış. Zacatecas Tarihi Merkezi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Querétaro
Querétaro’da İspanyol geometrik sokak planı ve kıvrımlı Hint mahalleleri yan yana görülüyor. Querétaro tasarım dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil. Querétaro Tarihi Anıtlar Bölgesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Tlacotalpan
Tlacotalpan; Meksika Körfezi kıyısında 16. yüzyılda kurulmuş. Tlacotalpan Tarihi Anıtlar Bölgesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Paquimé
Paquimé, Casas Grandes; Meksika’daki Pueblo kültürüyle Orta Amerika’nın daha gelişmiş medeniyetleri arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerde önemli bir rol oynamış. Paquimé Arkeolojik Bölgesi, Casas Grandes; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Campeche
Campeche, Kuzey Amerika’da tarihi eski şehir surlarının çoğu sağlam kalan nadir şehirlerden biri. İspanyollar surların içinde yaşamış, yerli Maya halkıysa çevredeki San Francisco, Guadalupe, San Romá’da yaşamış. Tarihi Müstahkem Campeche Kasabası, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Xochicalco
Xochicalco; 650-900 yılları arasına ait siyasi, dini, ticari bir merkezin olağanüstü iyi korunmuş bir örneği. Xochicalco Arkeolojik Anıtlar Bölgesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Meksika’nın Son Tren Yolculuğu
Ferrocarril Chihuahua Pacífico (Bakır Kanyon Demiryolu), Latin Amerika’nın en iyi tren gezilerinden birisi. Trenler Bakır Kanyon’un sansasyonel kayalık manzaraları arasından yükselerek Los Mochis’te deniz seviyesinden Chihuahua’nın yüksek çöl ovalarına tırmanıyor. Size de pencerenizden subtropikal vadileri, Tarahumara köylerini ve dünyanın en derin kanyonlarından bazılarını izlemek düşüyor.
Teotihuacán Piramitleri
Bir zamanlar Mezoamerika’nın en büyük şehirleri arasında yer alan Teotihuacán, Mexico City’den sadece bir saat uzakta yer alıyor. Muazzam Pirámide del Sol (Güneş Piramidi) ve Pirámide de la Luna (Ay Piramidi)’nin bulunduğu antik bölgenin ilk kurucularının kimler olduğu bilinmiyor. Ancak kentte Zapotekler ve Mistekler gibi ileri kültüre sahip Maya topluluklarının yaşamış olduğu biliniyor. Kente Teotihuacán adı burayı terk edilmiş hâliyle bulan Aztekler tarafından verilmiş. Nahuatl dilinde bu isim insanların ilahlar hâline geldikleri yer anlamına geliyormuş. Burası uzun yıllar Aztek hanedanları için bir Hac bölgesi olarak kalmış. Günümüzdeyse en çok mistik enerjilerin burada birleştiğini düşünenler tarafından ziyaret ediliyor. İspanyol Öncesi Teotihuacán Şehri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Cholula Piramidi
Büyük Cholula Piramidi (Tlachihualtepetl), günümüz dünyasında var olduğu bilinen hacimce en büyük piramit kompleksi. Mısır’daki Giza Piramidi 2 milyon 500 bin m³ yer kaplarken Cholula Piramidi 4 milyon 500 bin m³ yer kaplıyor.
Efsaneye göre burada devler yaşıyormuş. Aztek Yağmur ve Hayat Veren Tanrısı Tlaloc bir tufan ve sel yaratınca devler ölmüş, sadece 7 dev hayatta kalmış. Dev Xelhua diğer devlerle birlikte daha sonra olacak sele karşı korunmak için Cholula piramidini inşa etmiş.
Piramitin yapıldığı tepeye daha sonra Cholula Katolik Kilisesi inşa edilmiş.
Oaxaca
Oaxaca kenti Meksika mutfağının lezzetlerini tadabileceğiniz, muhteşem el sanatları ürünleri alabileceğiniz, güzel kolonyal mimarili binalara ev sahipliği yapan bir yerleşim. Şehrin yakınında antik Zapotek başkenti Monte Albán, el sanatları yapan köyler, Sierra Norte’nin ormanlık tepeleri bulunuyor. Oaxaca Tarihi Merkezi ve Monte Albán Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Oaxaca Merkez Vadisi’ndeki Tarih Öncesi Yagul ve Mitla Mağaraları, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Oaxaca’nın Pasifik kıyısında bulunan 550 km uzunluğundaki plajlarında güneşi içinize çekebilir, yüzerken ya da tüplü dalış yaparken kaplumbağaları, yunusları, balinaları görebilirsiniz. Bahías de Huatulco, Zipolite, San Agustinillo, Mazunte veya sörf cenneti Puerto Escondido’ya hayran kalacaksınız.
Mérida
Yucatán Yarımadası’nın kültür başkenti Mérida, iyi korunmuş bir kolonyal mirasa sahip. Mérida, gastronomi alanında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil. Yakınında Maya arkeolojik alanları bulunuyor. Bunların en önemlileri de Uxmal, Dzibilchaltún, Chichén Itzá, Puuc Route, Cobá, Ek Balam. İspanyol Öncesi Uxmal, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Şehir dışındaysa yaban hayatı rezervleri ve ormanlarla kaplı cenoteler’i bulunuyor. Peki nedir bu cenote?
Cenote Maya dilinde dz’onot (sonot) kelimesinden geliyor. Anlamı ise su dolu mağara. Yer bilimciler cenote kelimesini doğal bir kireçtaşı kuyusunu ya da karstik çöküntüyü tanımlamak amacıyla kullanıyor. Bir yer altı mağarasının çatısı çöktüğü zaman derin, su dolu bir kireçtaşı çukuru oluşuyor. Daha sonra bu çukur yağmur ve yer altı nehirlerinden akan suyla dolup doğal bir havuz oluşuyor. Meksika’da yaklaşık 6.000 adet cenote bulunuyor. Cenoteler’de şnorkelle su altını keşfedebiliyor, dalış yaparak mağaraları da görebiliyorsunuz. Cenoteler dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor.
Maya hükümdarları bu doğal havuzları hem dinlenmek hem de tören yapmak için kullanmış. Buralar kutsal alanlar sayılmış. Cenoteler önemli birer su kaynağı olduğundan Mayalar bunların Yağmur Tanrısı Chac’ın evi olduğunu düşünmüş. Bu nedenle de Maya kentleri ve dinsel merkezler onların etrafında inşa edilmiş. Cenoteler’den çıkarılan insan, özellikle de çocuk iskeletleri ve yeşim, altın ve bakır gibi değerli eşyalar ise Mayalar’ın yağmur tanrısına yakarmak için insan kurbanlarını ve değerli eşyalarını bu doğal kuyulara attıklarını gösteriyor.
San Cristóbal
Chiapas’ın kalbindeki kolonyal şehir San Cristóbal de las Casas modern kültürle Maya kültürünün muhteşem bir karışımını sunuyor. Bölgedeki Tzotzil ve Tzeltal köyleri en önemli cazibe merkezleri arasında yer alıyor. San Cristóbal de las Casas, Zanaat & Halk Sanatları dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil.
Chichén Itzá
Meksika turu sırasında ziyaret edilmesi gereken en önemli yer kuşkusuz ki 2007 yılında dünyanın yeni 7 harikasından biri seçilen Mayalar’ın mirası Chichén Itzá‘dır. Muhteşem Chichén Itzá harabeleri günümüzde ülkenin en çok ziyaret edilen ikinci arkeolojik sit alanı. İspanyol Öncesi Chichén Itzá Şehri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Huasteca Potosina, San Luis Potosí
San Luis Potosí ve bir bölgesi olan Huasteca Potosina; harabeler, büyüleyici mağaralar, vahşi ve ıslak deneyimler sunuyor. Burada şelaleler ve ırmaklarla tanışabilir, turkuaz sular ve yemyeşil doğanın canlı renkleri içinde kendinizi bambaşka bir gezegende hissedebilirsiniz. Huastec kültürünün güçlü olduğu bölgeyi kaçırmamanızı öneririm.
Querétaro de Arteaga
Sierra Gorda, Querétaro eyaletinin kuzeyinde bulunan ve komşu Guanajuato, Hidalgo ve San Luis Potosí eyaletlerine kadar uzanan ekolojik bir bölge. Sierra Gorda’nın Fransiskan misyonları, 1750-1760 yılları arasında Meksika’da inşa edilen beş misyondan oluşuyor. Popüler Yeni İspanya Barok sanatının en güzel örneklerinden biri olan tempera tablosuyla mimari ve üslupsal birliğin örneğini gösteriyorlar. Querétaro’nun Sierra Gorda’sındaki Fransisken Misyonları, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Volcán Paricutín
Paricutín dünyanın en genç volkanlardan biri. 410 m yüksekliğindeki tepesine nispeten kolay tırmanılıyor. Sonunda gerçek bir jeolojik mucizenin üstünde durma şansı elde etmekse tarifsiz oluyor.
Pico de Orizaba
Pico de Orizaba, 5.611 m’lik zirvesiyle ülkenin en yüksek dağı. Eğer dağa çıkmak size göre değilse, yine de outdoor faaliyetler gerçekleştirebilir ve zirvenin alt yamaçlarındaki parkurlarda doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
Costa Maya
Aşırı gelişmiş Cancún ve Riviera Maya’nın aksine Costa Maya’da sessiz balıkçı köylerini ziyaret edebilirsiniz. Örneğin Mahahual ve Xcalak köyleri, Karayip sahilindeki en iyi tüplü dalış noktaları arasında sayılıyor. Laguna Bacalar da büyüleyici manzarası, 90 metre derinliğindeki cenote’si ve eski bir İspanyol kalesi ile dikkat çekiyor.
Gregarious Guadalajara
Meksika’nın ikinci en büyük şehri Gregarious Guadalajara; kolonyal mimarisi, labirent şeklinde pazarları, Tlaquepaque ve Tonalá gibi gösterişli banliyöleriyle dikkat çekiyor. Guadalajara, medya sanatları alanında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil. Hospicio Cabañas, Guadalajara; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Cabo
Baja Yarımadası’nın büyüsünü keşfetmek istiyorsanız, Cabo’da ülkenin büyük ölçüde gelişmemiş doğu kıyılarını ziyaret edebilir, 71 km² alanı ile bölgenin en büyük deniz koruma alanlarından birisi ve Kuzey Amerika’nın batı kıyısındaki tek mercan kayalığı olan Cabo Pulmo’da tüplü dalış yapabilirsiniz. Su altı dalışlarınız sırasında mevsim ve akıntıya bağlı olarak çekiç kafalı köpekbalıklarını ve balina köpekbalıklarını da gözetleyebilirsiniz. Baja Kaliforniya’daki El Vizcaino Balina Koruma Alanı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.
Baja Kaliforniya’daki Sierra de San Francisco, M.Ö 100-M.S 1300 arasında şimdi ortadan kaybolan ancak dünyadaki en seçkin kaya resimleri koleksiyonlarından birini bırakan bir halka ev sahipliği yapmış. Sierra de San Francisco’nun Kaya Resimleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Baja Kaliforniya’nın başkenti Mexicali, müzik dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil.
Ensenada şehri gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil.
Espíritu Santo
Espíritu Santo Adası; Kaliforniya Körfezi’nde, Baja California Sur eyaleti açıklarında bulunuyor. Kaliforniya Körfezi’ndeki Adalar ve Korunan Alanlar (Baja California, Baja California Sur, Sonora, Sinaloai Nayarit); UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor. UNESCO koruması altındaki Biyosfer Rezervi’nin bir parçası olan Espíritu Santo Adası da her açıdan muhteşem bir yer. Burada balina köpekbalıklarıyla derin maviliklere dalabilir, su altının renkli resiflerini keşfedebilir, deniz aslanlarını izleyebilir, yıldızların gölgesinde kamp yapabilirsiniz.
Socorro Adaları
Pasifik Okyanusu’ndaki Revillagigedo Archipelago, 4 adet volkanik adadan oluşan bir archipelago (takımadalar, adalar grubu). Adalar, Kaliforniya Körfezi’nin ucunda bulunan Cabo San Lucas’ın 400 km güneyinde yer alıyor. Bu bölge özellikle büyük hayvan çeşitliliğiyle ünlü. Tüplü dalışlara boyları 6-7 metreyi bulan dev mantalar, 10’dan fazla türde köpekbalıkları (hammerhead, white tip, silver tip, silky, dusky, Galapagos, tiger), balina köpekbalıkları, dev orkinoslar, tunalar, şişe burunlu yunuslar, kambur sırtlı balinalar, pilot balinalar, katil balinalar eşlik ediyor. Revillagigedo Takımadaları’ndaki Socorro Adaları, dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor. Revillagigedo Takımadaları (San Benedicto, Socorro, Roca Partida, Clarión), UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.
Pasifik Kıyısı Şeridi
Baja California’nun çöl adalarından tropik ormanlarla süslü dağlara uzanan Pasifik kıyı şeridi inanılmaz bir doğal güzelliğe sahip. Mazatlán, Puerto Vallarta, Manzanillo, Ixtapa, Zihuatanejo ve Acapulco gibi tatil beldelerine ve Barra de Nexpa, Boca de Pascuales, Troncones ve Puerto Escondido gibi dünyaca ünlü sörf merkezlerine ev sahipliği yapıyor.
Puerto Vallarta
Ülkenin Pasifik kıyısında yer alan Puerto Vallarta, Meksika’nın büyük sahil beldesi kasabalarının çoğundan daha canlı bir yer. Güzel plajlarla dolu beldenin oldukça renkli bir gece hayatı var.
Guadalupe Adası
Guadalupe Adası (Isla Guadalupe) 250 km² alana yayılan volkanik bir ada. Baja California Yarımadası’nın 241 kilometre batısında yer alıyor. Bölge özellikle köpekbalığı dalışları ile adını duyuruyor. Burada tam 322 tür köpekbalığı yaşıyor! Tüplü dalışlar temmuz-kasım ayları arasında yapılıyor. En popüler dalışlar arasında da büyük beyazla yapılan kafes dalışları geliyor. Guadalupe Adası dalış bölgeleri dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor.
Sonora Çölü
Sonora Çölü, sıcak bir çöl ve ekolojik bölgesi. Sonora Çölü’ndeki El Pinacate y Gran Desierto de Altar Biyosfer Rezervi, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.
Cozumel
Cozumel Adası; Karayip Denizi’nde, Yucatán Yarımadası’nın doğu kıyılarının açıklarında, Playa del Carmen kasabasının karşı kıyısında yer alan bir ada. Ekonomisi turizme dayalı olan Cozumel özellikle tüplü dalış yapanların gözbebeği. Jacques Cousteau’nun keşfettiği bu ada zengin mercan resifleriyle Karayipler’in en zengin dalış noktalarına sahip.
Tulum
Dünyaca ünlü Maya harabelerini içinde barındıran Tulum, Karayipler’in bembeyaz kumları ve turkuaz mavisi sularıyla süslü. Etrafındaki cenoteler ve Maya harabeleri de burayı bir cazibe merkezi hâline getiriyor. Tulum, Mayalar’ın inşa ettiği surlarla korunmuş ve okyanusa kıyısı olan tek Maya şehri.
Antik Maya Şehri ve Calakmul’un Korunan Tropikal Ormanları, Campeche; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Tulum Belediyesi’ne bağlı Quintana Roo eyaletindeki Sian Ka’an Biyosfer Rezervi, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor. Yuatec Maya dilinden Sian Kaʼan, “cennetin kapısı” veya “cennetin başladığı yer” anlamına geliyor.
Guanajuato
Eskinin maden kasabası Guanajuato rengârenk bir üniversite kentine döndükten sonra plazalar, eğlenceli müzelerle doldu. Burada estudiantinas denilen geleneksel sokak partilerine katılabilirsiniz. Kasabanın ana ulaşım rotaları olan yer altı tünelleri de kenti oldukça ilginç bir hâle getiriyor. Tarihi Guanajuato ve Bitişiğindeki Madenler, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
San Miguel de Allende
Nefes kesen kolonyal mimariyi, mükemmel el işi alışverişini, renkli festivalleri, dinlendirici kaplıcaları ve ülkedeki en iyi mutfak deneyimlerinden bazılarını Guanajuato’daki San Miguel de Allende’de buluyorsunuz. Burası çoğu ziyaretçi için Meksika’nın en özel yerlerinden biri. San Miguel de Allende kasabası ve Jesús Nazareno de Atotonilco Tapınağı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Meksika Mutfağı
Başka hiçbir mutfağa benzemeyen Meksika mutfağı dünya mutfakları arasında en renkli ve en acı lezzetlere sahip olmasıyla tanınıyor. Tıpkı ülkesi ve insanları gibi renkli olan Meksika yemekleri ülkemizde de oldukça popüler. Çok renkli, çok acı ve çok leziz olan yemekler; ana vatanı Meksika’da hem restoranlarda hem de yerel pazarlarda ve sokak tezgâhlarında bulunuyor.
En özel Meksika yemekleri arasında fajita, tortilla, quesadilla, taco, burrito, nachos, guacamole, chili con carne, enchilada, churros, Meksika içecekleri arasında agua de horchata, tekila sayılabilir.
Agave Peyzajı ve Tekila’nın Antik Endüstriyel Tesisleri (Tequila, Magdalena, El Arenal, Amatitan), UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Meksika en sevdiğim ülkeler arasında yer alıyor. Derin Maya ve Aztek kültürüyle günümüzün renklerini başarıyla karıştıran ülke, eğlenceli ve güler yüzlü insanıyla da kalbimde derin bir yere sahip.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Çok muhteşem bir ülkeymiş. Yazın da çok güzel olmuş. Tebrik ederim.
Çok severim Meksika’yı. Tekrar gidebilmek için sabırsızlanıyorum. Sevgiler
Harikasınız, çok güzel ifade etmişsiniz, gidip görmeyi isterim.
Fırsatınız olduğunda mutlaka gidin. Meksika gerçekten şahane bir ülke.