Honduras bembeyaz kumlu plajlara, turkuaz rengi denize, dünyanın en büyük resiflerinden birine, çok sayıda kuş türüne, nefis Maya harabelerine ev sahipliği yapan bir ülke. Pasifik Okyanusu’na ve Karayip Denizi’ne kıyısı olan bu Orta Amerika ülkesi, bir de tehlikeli imajı nedeniyle akıllarımızda yer ediyor. Peki tehlike çanları çalan Honduras’ı ziyaret edelim mi, yoksa bucak bucak kaçalım mı?

Honduras - Roatan

Roatan su altı

Honduras’ın başkenti Tegucigalpa. Resmî dili İspanyolca. Ancak ülkede çok sayıda kişi İngilizce ve Utilia dilini konuşuyor. Ayrıca ülkenin kırsal kesimlerinde Miskitu, Lenca, Garifuna gibi yerli halklar kendilerine özgü yerel dillerini konuşuyor.

Kristof Kolomb’un 1502 yılında 4. seferi sırasında buraya gelişiyle birlikte ülkede İspanyol koloni dönemi başlamış. Ülke 15 Eylül 1821 tarihinde İspanya’dan bağımsızlığını ilan etmiş. Ancak daha sonra Meksika İmparatorluğu’na bağlanmış. Kısa süren bu bağlılık 1 Temmuz 1823’te sona ermiş. Daha sonra Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua eyaletlerinden oluşan, başlangıçta Orta Amerika Birleşik Eyaletleri olarak bilinen Orta Amerika Federal Cumhuriyeti’ne dâhil olmuş. Devletler topluluğu 1838’de dağılmış. Böylece ülke de bağımsızlığını kazanmış.

Honduras 1920’li yıllarda çok sayıda askerî darbeye sahne oldu. 1982’de sivil hükümet yönetimi ele aldı. Günümüzde başkanlık tipi demokrasiyle yönetiliyor.

Honduras harita Kaynak:Wikipedia (By Addicted04 – Own work with Natural Earth DataThis W3C-unspecified vector image was created with Inkscape., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17618478)

Bu dönemden itibaren Honduras; liberal ekonominin uygulanmaya başladığı, ancak aynı zamanda uyuşturucu ticareti, yasa dışı göç gibi sorunların yaşandığı bir ülke hâline geldi. Bunun yanında ABD açısından güvenlik odaklı politikaların öne çıktığı bir ülke oldu. ABD’nin Orta Amerika’daki en büyük askeri üssü de burada bulunuyor.

14 Temmuz 1969’ta Honduras ile El Salvador arasında futbol dünya kupasına katılmak için yapılan eleme müsabakaları sırasında çıkan çatışmalar, bir süre sonra savaşa dönüştü. Futbol müsabakası öncesinde Honduras yönetimi El Salvador’un sınır güvenliğini sağlamadığı ve kaçak işçilerin ülkenin ekonomisini etkilediği iddiasında bulunduğu için iki ülkenin ilişkileri zaten gergindi. Müsabaka sonrasındaysa 6 gün süren bir savaş tetiklendi. Savaş sonucunda Honduras savaş tazminatı ödemek zorunda kaldı. Bu savaş, ülkenin bugünkü yoksulluğunun temeli sayılıyor.

Honduras yüzölçümü açısından küçük olsa da sorunları açısından büyük bir ülke. Arazisinin büyük kısmı dağlık olduğu için tarıma elverişli değil. Yine de kahve ve muz üretimi yapılıyor. Bu ürünler ihraç da ediliyor. Ülkenin sorunlarının en büyüğü ise yasa dışı göç ve uyuşturucu. Ülkede uygulanan siyaset, toplumsal karmaşaları körüklüyor. İşsizlik oranı arttıkça çetelere insan kaynağı sağlanıyor. Günümüzde burası Orta Amerika’nın 2. en fakir ülkesi. Nüfusun yarısından çoğu açlık sınırı ve altında yaşıyor.

Honduras’a nasıl gidilir?

Türkiye’den Honduras’a direkt uçuş bulunmuyor. ABD veya İspanya üzerinden aktarmalı uçuşlarla gidiliyor.

Ancak unutmayın ki Honduras suç oranı bakımından dünyanının en tehlikeli ülkelerinden biri sayılıyor. Bu nedenle ülkeyi ziyarete gelen çoğu kişi organize tur şirketleriyle ziyareti tercih ediyor.

Honduras’a vize almak gerekiyor mu?

Honduras’a gidecek T.C. vatandaşları 90 günü aşmamak koşulu ile vizeden muaf.

Honduras’ta gezilecek yerler listesi

Burası tehlikeli bir ülke dedik. Peki ister misiniz, Honduras gezilecek yerler listesine yine de bir bakalım? Belki ülkenin güvenli yerlerini de bulabiliriz.

Gracias ve Comayagua’da koloni döneminden kalma binalar, Copán’da Mayalar’dan kalma kalıntılar, Müskitia’daki doğal parklar, yağmur ormanları, dünyanın en iyi dalış noktalarına ev sahipliği yapan Bay Adaları (özellikle de Roatán Adası), ülkeyi görülmeye değer kılan özelliklerinden bazıları.

Ülke konumu nedeniyle yılın her dönemi sıcak. Ancak burayı ziyaret etmek için en iyi dönem kuru sezon. Kuru sezon, aralık ayından haziran ayına kadar devam ediyor.

Copán

Copán, Chamelecon Nehri’nin ikiye böldüğü yemyeşil bir vadide yer alıyor. Maya kültürünü yakından tanımak istiyorsanız Copán gelmeniz gereken ilk yer olmalı. Burası ince detaylara sahip taş heykelleri ve hâlâ deşifre edilemeyen hiyeroglif yazıtlarıyla Maya uygarlığınının estetiksel açıdan en gelişmiş şehri kabul ediliyor.

Honduras

Copán

Lenca Rotası

Ülkenin batısındaki Lenca Rotası, etnik kökenleri keşfetmek isteyenlerin ilgi gösterdiği bir yol. Lenca yerlilerine ev sahipliği yapan bölgedeki rota Santa Rosa de Copán’dan başlayıp Gracias ve La Esperanza şehirleri ile birlikte 600 kadar Lenca yerleşiminden geçiyor.

Avrupa kökenli ve yerlilerin karışımı melezlere Mestizo deniyor. Lenca, Chorti, Pech, Tawahka ve Miskitolar ülkedeki saf yerli grupların başında geliyor. Bu topluluklara daha sonradan Karayip Adaları’ndan gelen Afrikalı kölelerin oluşturduğu Garifuna yerlileri de eklenmiş.

Toprakları İspanyollar tarafından ele geçirilen Lencalar’ın sayıları da zamanla azalmış. Günümüzde Honduras ve El Salvador’da yaşayan azınlık halen çömlekçilik sanatını yaşatıyor.

Bir Lenca kızı

Cayos Cochinos

Cayos Cochinos ülkenin en güzel plajları ile göz kamaştırıyor.

Cayos Cochinos

Río Cangrejal

Cangrejal Nehri (Río Cangrejal), Pico Bonito Millî Parkı sınırında bulunuyor. Görkemli ormanların içinde Río Cangrejal üzerinde yapılan rafting aktivitesinin Orta Amerika’nın en iyisi olduğu söyleniyor.

Honduras

Río Cangrejal Kaynak:Wikipedia (Por O autor não foi fornecido de forma legível por computadores. Presume-se que seja Soman (com base nos direitos de autor reivindicados). – A fonte não foi fornecida de forma legível por computadores. Presume-se que seja obra própria (com base nos direitos de autor reivindicados)., CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=341698)

Lago de Yojoa

Lago de Yojoa ülkenin en büyük gölü. Volkanik arazi üzerinde bulunan bölgede dağlarda yürüyüş yapabilir, gölde kürek çekebilir ve kahve tarlalarını keşfedebilirsiniz.

Honduras

Lago de Yojoa Kaynak:Wikipedia (Por Gartuz – Gartuz, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4837600)

Roatán

Honduras’ın en lüks bölgesinde yerel lezzetleri tatmak ve suyun altına birinci sınıf dalışın tadını çıkarmak ister misiniz? O zaman Roatán Adası tam size göre. Neredeyse tüm sahil şeridi tropikal balıklar ve mercan resifleri ile çevrili olan Roatán, tatil ve tüplü dalış için gelen turistlerin favori yeri. Zaten Roatán’da dalış anlatılmaz, yaşanır. Dalışlarda hem sığ kayalıklarda hem de duvarlarda derin maviliklerin zenginliğiyle karşılaşıyorsunuz. Yeni ve tecrübeli dalgıçlar için uygun olan dalış noktalarında mercan bahçeleri ve Odyssey veya Aguila gibi gemi batıkları arasında dalıyorsunuz. Ayrıca aksiyon dolu köpekbalığı dalışları bile yapabiliyorsunuz. Burası benim de tüplü dalış yapmak için gittiğim ve hayran olup döndüğüm bir ada.

Roatán

Utila

Bay Adaları’ndan biri olan Utila Adası, su altı güzellikleriyle önce çıkıyor. Ada hem dalgıçlar hem de gece hayatını sevenler tarafından tercih ediliyor.

Utila Kaynak:Wikipedia (By Rythie – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3127253)

Mosquitia

Nikaragua’ya giden maceralı rota üzerinde bulunan Mosquitia’da vahşi doğayı keşfedebilirsiniz. Gracia ilindeki bölge Amazon’dan sonra en büyük yağmur ormanlarına sahip. Miskito yerlileri bu bölgede yaşıyor. Mosquitia eko turizm meraklıları için tam bir cennet.

Trujillo

Tarihi zenginliği, huzurlu plajları ve neşeli insanları ile Trujillo sizi hemen etkisi altına alacak.

Trujillo

Honduras kendine has bir ülke. Belki bir gün güvenle gezmek de kısmet olur. Sizce denemeye değer mi?