Vietnam tarihinden bahsedersek, Vietnam Savaşı’nın lideri Ho Chi Minh çok önemli biri. Sonuç olarak geçmişte ismi Sài Gòn olan şehir, 1976 yılında Ho Chi Minh anısına Ho Chi Minh City (HCMC) olarak değişti. Herşeyden önce Ho Chi Minh City 1975 yılına kadar Fransız Koçinçin Kolonisi’nin ve Güney Vietnam’ın başkenti olmuş. Günümüzde de sadece Vietnam’ın en büyük şehri, ekonomik ve sanat merkezi değil, aynı zamanda Asya’nın en hareketli ve gece hayatının en hızlı yaşandığı kenti.
Şehre geldiğinizde ilk dikkatinizi çeken şeyse motorsikletli Vietnamlılar oluyor. Evet, burası tam bir motorsiklet cenneti (ya da cehennemi!). Başka bir deyişle 9 milyon nüfusu olan şehirde tam 7 milyon motorsiklet var! Gerçi “no bike, no girlfriend” (motorsikletin yoksa kız arkadaşın da yok) diyorlar ama belli ki sırf kız arkadaş edinmek için değil, şehir trafiği rahatlasın diye de böyle bir çözüm var.
Benzer şekilde yaya olarak karşıdan karşıya geçmenin kolay olduğunu düşünüyorsanız, çok yanılıyorsunuz! Çünkü bu şehirde yayaları koruyacak pek bir kural yok. Peki ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Kendinizi sakince yola atacak, yavaş hareket edecek, elinizle gelen araba ve motorsikletlere dur işareti yapacak ve aynı işlemi her şeritte de tekrarlayacaksınız. Sonuç olarak dikkat etmeniz gereken en önemli şey, yavaş olmak ve asla geri adım atmamak. Çünkü eğer geriye adım atarsanız bir aracın size vurmasına engel olamazsınız!
Ho Chi Minh City’ye nasıl gidilir?
İçindekiler
- 1 Ho Chi Minh City’ye nasıl gidilir?
- 2 Ho Chi Minh City’ye gitmek için vize gerekiyor mu?
- 3 Ho Chi Minh City’de (Saigon) gezilecek yerler listesi
- 3.1 Bùi Viện Walking Street
- 3.2 Opera Binası
- 3.3 Ho Chi Minh City Hall
- 3.4 Ben Thanh Market
- 3.5 Bitexco Financial Tower
- 3.6 Notre Dame Katedrali
- 3.7 Saigon Merkez Posta Ofisi
- 3.8 Yeniden Birleşme Sarayı
- 3.9 Savaş Suçları Müzesi
- 3.10 Çin Mahallesi
- 3.11 Ba Thien Hau Pagoda
- 3.12 Chùa Vĩnh Nghiêm (Thành phố Hồ Chí Minh)
- 3.13 Saigon Zoo And Botanical Garden
- 3.14 The Museum of Vietnamese History
- 3.15 Ho Chi Minh City’de nerede yemek yenir?
- 3.16 Saigon Sensation Dining Cruises
- 3.17 Soul Restaurant & Bar
- 3.18 Phở Hòa Pasteur
- 3.19 Vietnam House Restaurant
- 3.20 R.O.S Yacht Club
- 3.21 Ký Ức Cafe & Restaurant
- 3.22 Cafe Sân Vườn Miền Thảo Mộc
Ho Chi Minh City’ye Türkiye’den direkt uçuşla 11 saatte gidiliyor. Ayrıca aktarmalı uçuşlar da var.
Oldukça geniş bir alana yayılan HCMC, çok sayıda bölgeye ayrılıyor. Ancak turistik yerler büyük ölçüde Birinci Bölge’de (District 1) yer alıyor. Birinci Bölge’de heryer birbirine yakın mesafede olduğu için yürüyerek rahatlıkla geziyorsunuz.
Ayrıca hemen dipnot olarak Saygonlular’ın ünlü bir sözünü yazayım: Saygon’da yemek yemek için Beşinci Bölge (District 5)’ye, konaklamak için Üçüncü Bölge (District 3)’ye gidin, alışveriş yapmak istiyorsanız soluğu Birinci Bölge (District 1)’de alın.
Ho Chi Minh City’ye gitmek için vize gerekiyor mu?
T.C. diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamilleri 90 güne kadar Vietnam’a yapacakları ziyaretlerinde Vietnam vize işlemlerinden muaflar. Umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşların ise Vietnam vizesi alması gerekiyor. Ancak T.C. umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlar vizeyi ülkeye girişte kapıdan alıyor fakat Vietnam kapı vizesi almak için Vietnam vize onay mektubu gerekiyor! Detayları Vietnam vizesi nasıl alınır konulu yazımdan okuyabilirsiniz.
Ho Chi Minh City’de (Saigon) gezilecek yerler listesi
Vietnam‘ın HCMC şehri, Saigon Nehri’nin iki tarafında yer alıyor. Bu nedenle daha buraya ayak basmadan uçakta süzülürken bile şehrin ne kadar sulak bir yerde kurulduğunu görüyorsunuz. Nehir ulaşım amacıyla kullanılıyor ve oldukça işlek bir limana sahip. Ancak nehrin çamurlu sularının kenarındaki bazı bölgelerde yoksul kişilerin derme çatma barakaları var.
Ancak bu yazımda sadece Saigon şehir içindeki yerlerden bahsedeceğim. Şehir dışındaki yerler için Ho Chi Minh City gezilecek yerler konulu yazıma göz atabilirsiniz.
Konaklama önerisi mi istediniz? Mesela konakladığım Hotel Majestic Saigon ve Vinpearl Luxury Landmark 81’i tavsiye ederim.
Bùi Viện Walking Street
Şehrin göbeğinde trafiğe kapalı olan Bùi Viện Walking Street; restoranlar, oteller, hostellerle dolu. Bu nedenle yürürken eminim keyif alırsınız.
Opera Binası
1876 yılında yapılan Opera Binası özellikle gece ışıkları altında güzel bir görünüme sahip.
Saigon’a gelmişken burada mutlaka À Ố Show’unu izlemelisiniz. Sonuç olarak bu gösteri müzik, dans, akrobasiden oluşuyor ve Vietnam kültürünü yansıtıyor. Başka bir deyişle, ülkeyi sanatla yakından tanımak oldukça keyifli ve eğlenceli oluyor.
Ho Chi Minh City Hall
1901-1908 yılları arasında Hotel de Ville olarak yapılan sarı renkli Fransız Koloni mimarisindeki bina, hâlen Halk Komitesi Binası (Ho Chi Minh City Hall – Saigon City Hall – Hôtel de Ville de Saïgon – Ho Chi Minh City People’s Committee Head Office – Trụ sở Ủy ban Nhân dân Thành phố Hồ Chí Minh) olarak kullanılıyor. Ayrıca binanın ön tarafındaki parkta Ho Amca Heykeli’ni görebilirsiniz.
Ben Thanh Market
Şehir merkezindeki en büyük geleneksel kapalı çarşı olan Ben Thanh Market’te meyveden ipeğe kadar Vietnam’a özgü her şey satılıyor. Ayrıca burası kapandıktan sonra da önünde Gece Pazarı kuruluyor.
Ancak enteresan bir şekilde marketin fiyatlarının mağaza fiyatlarına göre 3-4 katı daha pahalı olduğunu söylemeliyim. Mutlaka sıkı bir pazarlıkla yapın ve fiyatları normal seviyesine indirin. Ayrıca gece pazarında sokak yemeklerinin tadına bakmadan dönmeyin. Ah o jumbo karidesler yok mu! Beni benden aldılar!
Bitexco Financial Tower
Şehri tepeden seyretmek isterseniz, şehrin en yüksek gökdeleni Bitexco Financial Tower’a gitmeniz gerekiyor. 68 katlı binanın 49. katında Saigon Skydeck yer alıyor. Sonuç olarak bu seyir alanından tüm şehri, Saigon Nehri’ni ve nehre bağlanan kanalları görebilirsiniz. Buradan dilerseniz 50. kattaki kafeye ya da 52. kattaki bara çıkabilirsiniz.
Notre Dame Katedrali
Jules Bourard, Notre Dame Katedrali’ni 1880 yılında yapmış. Katedralin yapımında kırmızı tuğlalar ve vitray pencereler kullanmış. Ancak katedralin içi birkaç İsa ve Meryem heykeli dışında son derece sade. Katedralin ön tarafındaki küçük parkta Meryem Ana Heykeli’ni görüyorsunuz. Heykelin önünde gece gündüz sürekli dua eden insanlar var. İnananlar sabah saatlerinde buraya çiçek bırakıyor, akşam saatlerinde bu çiçekleri geri alıyorlar. Sonuç olarak Meryem Ana tarafından kutsandığına inandıkları bu çiçekleri bereket ve bolluk getirmesi için evlerine götürüyorlar.
Saigon Merkez Posta Ofisi
Eyfel Kulesi’ni inşa eden Gustave Eiffel, 1886 yılında Saigon Merkez Posta Ofisi binasını yapmış. Binanın içinde hediyelik eşya dükkânları, turizm standı ve postane var.
Yeniden Birleşme Sarayı
Fransızlar 1868 yılında Çinhindi Genel Valisi’nin sarayını yapmış. Ancak saray yıkılınca 1962-1966 yılları arasında Yeniden Birleşme Sarayı (Reunification Hall), bu sarayın yerinde yükselmiş. 12 hektarlık bir alanı kaplayan saray, Vietnam tarihi açısından büyük bir öneme sahip.
Herşeyden önce burası 1967-1975 yılları arasında Vietnam Cumhuriyeti devlet başkanının çalışma ofisi ve konutu olarak kullanılmış. Ancak 1975 yılında saraya tanklar girmiş ve savaş sona ermiş. Başkanlık Sarayı’na girerek savaşın bittiğini ilan eden 2 tankla bir savaş uçağı hâlen sarayın önündeki büyük havuzun sağ tarafındaki yeşillik alanda duruyor. Bu nedenle İki Vietnam’ın yeniden birleşme görüşmeleri bu sarayda yapıldığından bina Yeniden Birleşme Sarayı olarak biliniyor.
Sarayın bodrum katında komuta odası, başkanın yatak ve savaş odası gibi bölümler yer alıyor. Ayrıca sığınakta savaş sırasında kullanılan radyo, telsiz, telefon gibi haberleşme cihazlarını görebilirsiniz. Saray hâlen müze olarak ziyarete açık. Ayrıca çeşitli resmi toplantılar için kullanılıyor.
Savaş Suçları Müzesi
Adı ABD ile ilişkiler çerçevesinde 3 kez değişen Savaş Suçları Müzesi‘nin (War Remnants Museum) içinde savaşta ele geçirilen silahlar, bahçesinde yine savaşta ele geçirilen ABD uçak ve tankları var. Herşeyden önce burası Vietnam Savaşı sırasında halkın yaşadığı dramı fotoğraflarla ve belgelerle gözler önüne seren bir müze. Bu nedenle içinizin parçalanacağını bilerek gidin!
Çin Mahallesi
Ho Chi Minh Şehri’nin 5. bölgesinde dünyanın en büyük Çin Mahallesi var. Herşeyden önce burası restoranları, sokakları, binaları, sokak satıcıları ile tipik bir Çin şehri görünümünde bir yer. Bu mahallede yer alan birkaç katlı, kapalı, toptancıların yer aldığı Chợ Bình Tây inanılmaz kalabalık, karmaşık bir pazar yeri. Bu nedenle küçük dükkânların sıralandığı daracık aralıklardan zorlukla ilerliyorsunuz ve her an yankesicilerin hedefi olma ihtimaliniz var.
Ba Thien Hau Pagoda
Eski adı Phuoc an Hoi Quan Pago olan Ba Thien Hau Pagoda, Çin Deniz Tanrıçası Mazu’ya adanıyor. Mazu tanrıçasının bulutların üzerinden denizdeki insanları ve gemileri koruduğuna inanılıyor. Çin Mahallesi’nde bulunan tapınaksa Taoizm ve Budizm inançları ve gelenekleri ile bağlantılı. Bu nedenle burada Mazuizm inancını yakından görüyorsunuz.
Chùa Vĩnh Nghiêm (Thành phố Hồ Chí Minh)
Ho Chi Minh Şehri’nin hemen her bölgesinde her dine ait çok sayıda Budist, Taoist, Hindu Tapınağı ve pagoda var. Mesela District 3’te yer alan Chùa Vĩnh Nghiêm (Thành phố Hồ Chí Minh), Vietnam’da Vietnam klasik mimarisinde betonla inşa edilen ilk tapınak.
Saigon Zoo And Botanical Garden
Hayvanat bahçesi ve botanik parkı olan alanda 590 çeşit hayvan ve 1.830 değişik tür ağaç var. Ancak bu ağaçların bir kısmı 100 yaşından bile yaşlı! Bu nedenle 20 çeşit orkide, 34 çeşit bonsai, 32 çeşit kaktüsle burası tam bir cennet.
The Museum of Vietnamese History
Eski adı Musée Blanchard de la Brosse olan Vietnam Tarihi Müzesi’ni Auguste Delaval 1926 yılında yapmış. Ancak müze günümüzdeki ismini 1979 yılında almış. Müzede Vietnam tarihinin tüm dönemleri gösteriliyor.
Ho Chi Minh City’de nerede yemek yenir?
Şehirde çok fazla kafe ve restoran var. Ancak işte benim seçtiklerim:
Saigon Sensation Dining Cruises
Herşeyden önce burası Saigon Nehri’nin kenarında bir şehir olduğundan, keşfetmek için nehir turlarına katılmak iyi oluyor. Ayrıca bu nehir turlarının akşam yemekli olanlarında romantik bir ambiyans var.
Soul Restaurant & Bar
Ben Than Market’in hemen karşısındaki Soul Restaurant & Bar otantik bir restoran. Mesela burada Vietnam mutfağının lezzetlerini tadabilirsiniz.
Phở Hòa Pasteur
Burası halkın geldiği, tam anlamıyla kültürü hissettirecek ve oldukça ucuz bir restoran. Burada geleneksel Vietnam mutfağı lezzetlerini tatmanızı şiddetle öneririm.
Vietnam House Restaurant
Burası Avustralya doğumlu Vietnamlı ünlü Master Chef Luke Nguyen’in imzasını taşıyan üst sınıf bir restoran. Ayrıca otantik Vietnam havasını eşsiz lezzetlerle taçlandırıyor ve Vietnam mutfağını tanıyıp sevmenize katkıda bulunuyor.
R.O.S Yacht Club
Saigon Nehri şehrin can damarı. Bu nedenle Bach Dang Pier’de Saigon Nehri’ni izleyerek yerel lezzetlerin tadına bakmak çok keyifli.
Ký Ức Cafe & Restaurant
District 1’e 30 dakika mesafede olan kafe-restoran; Uzak Doğu’nun mistik havasını yaşatan, lüks ve otantik ortamı başarı ile birleştiren bir yer. Bu nedenle bu değişik yere mutlaka gitmenizi öneririm.
Cafe Sân Vườn Miền Thảo Mộc
Mesela kafe önerisi isterseniz, Cafe Sân Vườn Miền Thảo Mộc tropik bahçeli çok özel bir yer.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Yaprakcım hoşgeldin. Makedonya Milli Parklarında trekking/tırmanıştan dönerken okudum yazını. Hem aklımda gezdiğim yerler, hem senin Asya maceraların.. ellerine sağlık… Sevgiler
Asya maceralarım bitmez, bitmesin… Ben sanki oralara aitmişim gibi hissediyorum…
Makedonya Milli Parklarında trekking de muhteşem olmuştur eminim. Ben de ona imrendim şimdi. Yazılarını bekliyorum. Sevgiler