Hiçbir savaşın kazananı yoktur. Her savaş beraberinde acı ve yüklü kayıplar getirir. Vietnam Savaşı da buna bir örnek. Adı ABD ile ilişkiler çerçevesinde 3 kez değişen Saigon’daki War Remnants Museum (Saigon Savaş Müzesi), Vietnam Savaşı sırasında halkın yaşadığı dramı fotoğraflarla ve belgelerle gözler önüne seriyor. Saigon Savaş Müzesi savaşın acı bilançosunu çarpıcı bir şekilde anlatan, depresif ama bir o kadar da ders verici bir müze.

Müzede sergilenen fotoğraflar
Müzenin ismiyle ilgili de önemli bir detay var: İsmi Amerikan Savaş Suçları Müzesi’yken 1996 yılında Bill Clinton ülkeyi ziyaret etti ve 5 milyar $ USD verdi. Böylece isminden Amerika kaldırıldı.
Savaşta ele geçirilen ABD uçak ve tankları, Saigon Savaş Müzesi’nin bahçesinde sergileniyor. Ancak insanların bu bahçeyi gezerken tankların önünde gülerek poz vermesine hiç anlam veremiyorum. Unutmamak gerekir ki bunlar savaşta binlerce insanı katleden tanklar!
Ho Chi Minh City‘deki müzenin içinde savaşta ele geçirilen silahlar, savaş sırasında çekilen fotoğraflar sergileniyor. 3 katlı binanın salonlarındaki yüzlerce fotoğraf ve belge ile savaşın korkunç yüzü, tüm insanlara ibret almaları için gösteriliyor. Atılan bombalardan etkilenen insanların insanlıktan çıkmış hâllerini, yanan şehirleri, yapılan işkenceleri gösteren fotoğrafları gördüğünüzde dehşete düşüyorsunuz.

Müzede dehşete düşüren ölü bebekler
Saigon Savaş Müzesi ve Vietnam Savaşı izleri
Peki savaşın nasıl bittiğini biliyor musunuz? Medya sayesinde! Times ve Life dergileri sayfalarca Vietnam Savaşı’ndan fotoğraflar yayınlayıp televizyonlar direkt cepheden görüntüler vermeye başlayınca Amerikan halkı ayaklandı. Savaşın da böylelikle sonu geldi.

Müzede sergilenen fotoğraflar
Kayıtlara göre Vietnam Savaşı sırasında ABD 13 milyon ton bomba kullandı. Vietnamlı 4 milyon sivil, 660.000 asker öldü. ABD 56.000 kayıp verdi. 3 milyonun üzerinde ABD’li asker yaralandı.

Müzede sergilenen fotoğraflar
Saigon Savaş Müzesi’ni benimle birlikte gezen birinin yorumu da dikkat çekiciydi. Hollywood filmlerinde Amerika’yı harika birşey yapıyor sanmıştık ama olayın bambaşka bir boyutu varmış, dedi müze ziyaretçisi. Evet, Vietnam halkı ne yazık ki çok acı çekti. Bunu da belgeleriyle çok net görebiliyorsunuz.

Müzede sergilenen fotoğraflar
Müzenin en ilgi çekici yerlerinden biriyse savaş sırasında görev yapan yüksek rütbeli bir Amerikan subayının itiraflarının yer aldığı bölüm. Büyük bir insanlık suçu işledik. Bunu gelecek nesillere nasıl anlatacağız? diyen askerin teslim ettiği savaş madalyası, üniforması ve silahı müzede yer alıyor.

Müzede sergilenen fotoğraflar
İçim burkulup gözlerim ağlamaktan kızarana kadar gezdiğim Saigon Savaş Müzesi insanlık dersi veren, çok şey öğrenmemiz gereken bir müze. Ancak bu tür yerler gezerken çekilen acılara da saygı duymak, savaşta binlerce insanı katleden tankların önünde gülerek poz vermemek gerektiğini düşünüyorum. Buraları sizce de ders almak için gezmek gerekmiyor mu? Buralar eğlence değil, öğrenme ve farkındalık geliştirme yerleri olmalı, öyle değil mi?
Yaprakcım merhaba,
Uzun soluklu gezini ilgi ile takip ediyorum. İnsan gezerken homosapiensin ne kadar tuhaf olabileceğini her defasında gene gene anlıyor ama şaşırmaktan ve öfkelenmekten de kendini alamıyor.
İyi geziler diliyorum
Mürücüm sağol. Dediğin gibi uzun soluklu bir gezideyim. O nedenle teknik sorunlar sebebiyle fotoğrafların çoğunu yazıya ekleyemedim. Döndükten sonra ilaveleri yapacağım. Homosapiensin korkunçluğu daha da belirgin olacak. Maalesef durum içler acısı. Ders alır mıyız, bilemem.