Avustralya ya da resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu; Güney Yarımküre’de, Okyanusya kıtasında yer alan bir ülke. Çölleri, yağmur ormanları, çayırlık alanları, millî sembolü olan kanguruları, koalaları, dünyanın en kapsamlı mercan kayalığı sistemi olan Büyük Set Resifi, suç oranı çok düşük olan şehirleri derken; burası hem yaşanılacak hem de gezilecek bir ülke. 7 şehri UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına (Adelaide – Müzik, Geelong – Tasarım, Melbourne – Edebiyat, Sydney – Film, Launceston – Gastronomi, Ballarat – Zanaat ve halk sanatları, Bendigo – Gastronomi) dâhil.
Avustralya yerlisi olan Aborjin kültürü, dünyanın en eski kesintisiz kültürlerinden biri kabul ediliyor. Aborjinler meyve-sebze toplamış. Balık avlarken kano, karada avlanırken mızrak ve bumerang kullanmışlar.
Resmî kayıtlara göre Hollandalı kâşif Willem Janszoon, 1606’da kıtayı gören ilk Avrupalı olmuş. Hollandalı denizci ve kâşif Abel Janszoon Tasman, 1642-1644 yıllarında Hollanda Doğu Hindistan Şirketi adına yaptığı yolculuklar sırasında batı ve kuzey kıyılarını “Yeni Hollanda” (New Holland) olarak isimlendirmiş. Ancak Hollanda burada herhangi bir yerleşim yeri kurma çabası göstermemiş.
Bu arada İngilizler’in bölgeye ilgisi başlamış. Önce İngiliz kâşif ve korsan William Dampier 1688 yılında New Holland’ın kuzeybatı kıyısına ayak basmış ama 1699 yılında geri dönmüş. 1770’te Kaptan James Cook doğu kıyılarına ulaşmış. Buraya New South Wales adını vermiş ve Büyük Britanya topraklarına kattığını ilan etmiş. 1788’de Arthur Philip komutasındaki filo gelerek Sydney’de ilk koloniyi kurmuş. Bu dönemde İngiltere’den Avustralya’ya bir göç süreci başlamış. Bu da demografik yapının değişmesine sebep olmuş ve Avrupa kökenliler ülkede çoğunluk hâline gelmiş. 1850’de altının bulunmasıyla birlikte Aborjinler’in toprakları ellerinden alınmış. İsyan eden Aborjinler soykırımla katledilmiş.
1 Ocak 1901’de 6 İngiliz kolonisi birleşti ve Birleşik Krallık’ın yönetimindeki Avustralya Kraliyet Devleti kuruldu. 1931 yılındaki Westminister Tüzüğü ile İngiltere-Avustralya arasındaki anayasal bağlar zayıflatıldı, 1986 yılında yürürlüğe giren Avustralya Yasası’yla da sona erdi.
Avustralya’ya olan merakım, Marlo Morgan’ın Bir Çift Yürek adlı kitabını okuduktan sonra arttı. Kurgusal kitapta Amerikalı bir kadının, Aborjin kabilelerinin arasında kendini bulma hikâyesi anlatılıyor. Kitapta öyle bir derinlik var ki benim gibi ruhani yönü kuvvetli insanlar, ister istemez o toprakları merak ediyor. Buna ilaveten Daisy Bates’in Aborjin Masalları adlı kitabı ve Hikmet Uğurlu’nun derlediği Avustralya Yerlileri Aborjinlerin Yaratılış Söylenceleri adlı eseri de okumaya değer.
Avustralya’ya vize almak gerekiyor mu?
Avustralya’ya seyahat edecek Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamili T.C. vatandaşları vizeye tabi.
Avustralya’da gezilecek yerler listesi
Avustralya çok büyük bir kıta ülkesi. Eğer tüm ülkeyi detaylıca gezmek istiyorsanız, araba kiralayarak gezmenizi öneririm. Ulusal Otoyol (The One); ana otoyollar, ara otoyollar ve kentsel arter yollar dâhil olmak üzere pek çok yolu bağlayan bir otoyol ağı. 14.500 km uzunluğuyla dünyanın en uzun ulusal otoyolu kabul ediliyor. Ulusal Otoyol; kıyı şeridi boyunca devam ediyor, büyük şehirleri ve sahil bölgelerini birbirine bağlıyor. Burası hem önemli bir ulaşım rotası hem de ülkenin coğrafi ve kültürel çeşitliliğini keşfetmeye olanak tanıyan popüler bir turizm rotası.
Avustralya’da dikkat etmeniz gereken çok önemli bir detay var! Burası karada ve denizde çok sayıda zehirli canlıya ev sahipliği yapan bir ülke! İç bölge taypanı ve doğu kahverengi yılanı gibi dünyanın en zehirli yılanlarından bazıları; Sidney huni ağı örümceği ve kızıl sırtlı örümcek gibi pek çok zehirli örümcek; insanlar için ölümcül olabilecek toksinlere sahip olan kutu denizanası, koni salyangozları ve mavi halkalı ahtapot gibi zehirli deniz türleri burada yaşıyor.
Sidney (Sydney)
Avustralya’nın doğu kıyısındaki New South Wales eyaletinde yer alan Sydney; yatlarla dolu limanı, muhteşem plajları, ikonik Opera Binası ile tanınıyor. Sydney bir zamanlar sürgündeki mahkûmlardan oluşan bir İngiliz kolonisiymiş. Ancak günümüzde yemek, sanat, eğlence ortamıyla Avustralya’nın en çeşitli ve kozmopolit şehri.
Sydney film dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil. Sydney Opera Binası, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
New South Wales eyaletindeki Willandra Gölleri Bölgesi, UNESCO Dünya Karma Miras listesinde yer alıyor. Lord Howe Adası, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor. Büyük Mavi Dağlar Bölgesi, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor. New South Wales, Norfolk Adası, Tazmanya, Western Australia eyaletlerinde bulunan ve 11 bileşenden oluşan Avustralya Hükümlü Yerleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Melbourne
Victoria eyaletinin başkenti ve en kalabalık şehri olan Melbourne; Avustralya’nın en büyük, en donanımlı ve en önemli sanat galerilerine de ev sahipliği yaptığı için Avustralya’nın kültür başkenti sayılıyor.
Melbourne edebiyat dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil. Melbourne’deki Kraliyet Sergi Binası ve Carlton Bahçeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Victoria eyaletindeki Budj Bim Kültürel Peyzajı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Perth
Batı Avustralya eyaletinin başkenti olan Perth; dost canlısı halkı, tarihi mekânları, üst sınıf yiyecek ve şaraplar sunan açık hava restoranlarıyla ünlü.
Adelaide
Güney Avustralya eyaletinin başkenti olan Adelaide; müzeleri, plajları, üniversiteleri, Kanguru Adası ve dünyaca ünlü şarap bağlarıyla adından söz ettiriyor. Adelaide müzik dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil.
Kanberra (Canberra)
Avustralya’nın başkenti Kanberra; iki rakip anakent olan Sydney’in 300 km güneybatısında, Melbourne’ün 650 km kuzeydoğusunda, Avustralya Başkent Bölgesi adı verilen bir bölgede yer alan tasarlanmış bir kent. Avustralya Parlamentosu bu şehirde yer alıyor.
Byron Bay
Yeni Güney Galler eyaletinin kuzeydoğusunda yer alan Byron Bay; şişe burunlu yunuslar, kesi balıkları, balinalar, deniz kaplumbağaları gibi canlılara ev sahipliği yapıyor.
Brisbane
Queensland eyaletinin başkenti olan Brisbane; 1824 yılında kurulmuş, 1834’te Güney Galler valisi Lord Brisbane’in adını almış.
Gold Coast
Queensland eyaletinin güneydoğusunda bulunan Gold Coast, Pasifik sahillerindeki yerleşimleriyle biliniyor.
Great Barrier Reef
Cairns şehri yakınlarında bulunan ve Queensland kıyısı boyunca 2.000 km uzanan Büyük Set Resifi (Great Barrier Reef); yaklaşık 2.500 ayrı resif, yüzlerce ada ve kumlu koydan oluşan dünyanın en kapsamlı mercan kayalığı sistemi. Bu nedenle Büyük Set Resifi, dünyanın en iyi dalış noktalarından biri kabul ediliyor. Büyük Set Resifi, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Queensland’in Islak Tropikleri, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor. K’gari (Fraser Adası), UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor. New South Wales ve Queensland eyaletlerindeki Avustralya’nın Gondwana Yağmur Ormanları, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor. South Australia ve Queensland eyaletlerindeki Avustralya Fosil Memeli Alanları (Riversleigh / Naracoorte), UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Ningaloo Sahili
Western Australia eyaletindeki Ningaloo Sahili, kıyıya yakın en uzun mercan resiflerinden birine ev sahipliği yapıyor. Her yıl yüzlerce balina köpekbalığı üretkenliğin arttığı dönemlerde beslenmek için bölgede toplanıyor. Ningaloo Sahili, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Western Australia eyaletindeki Shark Bay, nesli tükenmekte olan dugonglara ev sahipliği yapıyor. Shark Bay, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Purnululu Millî Parkı
Western Australia eyaletinin Doğu Kimberley bölgesindeki Purnululu Millî Parkı, dünyadaki en büyük kumtaşı karstik oluşum ağlarından biri olan Bungle Bungle Sıradağları’nı içeriyor. Purnululu Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Kakadu Millî Parkı
Avustralya Aborjinleri 50.000 yıldan fazla süredir Kakadu’da yaşıyor. Kakadu Millî Parkı’nda görülen ve binlerce yıl öncesine dayanan kaya oymaları ve mağara resimleri, avcı-toplayıcı toplumların yaşamına ışık tutuyor. Parkın el değmemiş ormanlık arazisinde yürürken bu toprakların gerçek ruhunu içinize çekiyorsunuz. Kakadu Millî Parkı, UNESCO Dünya Karma Miras listesinde yer alıyor.
Uluṟu-Kata Tjuṯa Millî Parkı
Aborjin topluluğu için kutsal kabul edilen bir parka gitmek isterseniz, Uluṟu-Kata Tjuṯa Millî Parkı’nı rotanıza almalısınız. Aṉangu halkının inancına göre; tjukurpa, atalarının yaratıldığı dönemi ve geçmişi, bugünü, geleceği ifade ediyor. Aṉangu halkı, tjukurpa inanç sistemlerinde bu parkın içindeki Uluṟu (Ayers Rock) ve Kata Tjuṯa’da (Mount Olga) törensel ritüeller yapmış. Uluṟu-Kata Tjuṯa Millî Parkı, UNESCO Dünya Karma Miras listesinde yer alıyor.
Tazmanya Adası
Tasmanya (Tazmanya), Avustralya’nın güneydoğusunda bulunan bir ada. Başkenti Hobart, en büyük ikinci şehriyse Launceston. Launceston gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil. Tazmanya Vahşi Doğası (Tasmanian Wilderness World Heritage Area – TWWHA), UNESCO Dünya Karma Miras listesinde yer alıyor.
Tazmanya Adası’na bağlı olan Macquarie Adası; Macquarie Fay Bölgesi’nde, Avustralya ile Antarktika arasında yer alıyor. Burası devam eden tektonik süreçte Dünya’nın mantosundan gelen kayaların deniz seviyesinin üzerinde aktif olarak açığa çıktığı tek yer. Ayrıca ada; kral penguenlerin, kraliyet penguenlerinin, 4 albatros türünün ve fokların önemli bir üreme alanı. Macquarie Adası, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Heard ve McDonald Adaları
Heard ve McDonald Adaları, dünyadaki en izole yerler arasında bulunuyorlar. Çünkü Avustralya Leeuwin Burnu’nun 3.850 km güneybatısında, Güney Afrika’nın 4.200 km güneydoğusunda, Antarktika’nın 1.630 km kuzeyinde yer alıyorlar. Adaların özelliği Subantarktika’daki tek aktif yanardağlar olmalarından kaynaklanıyor. Heard ve McDonald Adaları, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Avustralya çölleriyle, yağmur ormanlarıyla, kangurularıyla, koalalarıyla, Büyük Set Resifi’yle ve huzur dolu şehirleriyle gezi listelerinin baş sıralarında olmayı hak ediyor.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin